Gospodarstvo

Cipru do 10 milijard evrov pomoči

New York, 26. 06. 2012 06.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bonitetna agencija Moody's je znižala bonitetno oceno 28 španskim bankam za med eno do štiri stopnje. Agencija je to storila isti dan, ko je Španija tudi uradno zaprosila za pomoč svojim bankam. Za pomoč pa je zaprosil tudi Ciper, pomoč naj bi dosegla do 10 milijard evrov.

Znižanje bonitetne ocene
Znižanje bonitetne ocene FOTO: Reuters

Potem ko je Španija tudi uradno zaprosila evroobmočje za pomoč svojim bankam, je ameriška bonitetna agencija Moody's znižala bonitetno oceno 28 španskim bankam za med eno do štiri stopnje zaradi izpostavljenosti izgubam po poku nepremičninskega balona in poslabšanja splošnih finančnih pogojev države, ki zaradi tega težje podpre banke v težavah.

Moody's je oceno Španiji ta mesec že znižal, konec preteklega tedna pa je znižal bonitetne ocene 15 pomembnim svetovnim bankam zaradi izpostavljenosti tveganjem in dolžniške krize v evroobmočju. Do znižanja ocene španskim bankam je prišlo po zaprtju borz v Evropi in ZDA. Delniški indeksi so že brez tega padali, po mnenju analitikov zaradi uradne prošnje države za pomoč.

Po Španiji za pomoč zaprosil še Ciper

Evro
Evro FOTO: Thinkstock

Španija lahko za dokapitalizacijo bank dobi do 100 milijard evrov. Španska država in banke so zelo odvisne druga od druge, saj je kar dve tretjini državnih obveznic v rokah bank, pokojninskih skladov in zavarovalnic. Španski gospodarski minister Luis de Guindos je znova zagotovil, da tri največje banke – Santander, BBVA in CaixaBank – ne bodo potrebovale pomoči za zagotovitev kapitalske ustreznosti. Poudaril je tudi, da prošnja Španije za pomoč ne bo presegla ponujenih 100 milijard evrov, ter dodal, da se o pogojih posojila še pogajajo.

Že dlje se je napovedovalo, da bo Evropsko unijo za finančno pomoč zaradi prevelike izpostavljenosti grškemu gospodarstvu zaprosil tudi Ciper. Pomoč bo namenjena omejitvi tveganj za ciprsko gospodarstvo po negativnih učinkih širjenja krize preko finančnega sektorja zaradi velike izpostavljenosti grškemu gospodarstvu. Ciprske banke so imetnice velikega števila grških obveznic, katerih vrednosti so morali upniki letos večinoma odpisati.

Ciper je za tujce zanimiv predvsem zato, ker ni treba plačevati dohodnine, davek na dobiček je 10-odstoten, davki na kapitalske dobičke pa se začnejo že pri zelo nizkih treh odstotkih. Zaradi tega se v to mediteransko davčno oazo stekajo milijoni evrov evropskih in drugih bogatašev.

Trojka EU in IMF bo za Ciper pripravila celosten program finančne pomoči s pogoji za fiskalno konsolidacijo in reforme po zgledu programov za Grčijo, Irsko in Portugalsko, ne pa le program pomoči za banke, ki bi zahteval le reformo finančnega sektorja, kot v primeru Španije.

Natančna številka, koliko bo znašala vsota pomoči Cipru, še ni znana. Po napovedih uradnikov evroobmočja pa bo država potrebovala do 10 milijard evrov. Po optimističnih predvidevanjih enega izmed uradnikov bo 6 milijard romalo za pomoč javnim financam, 2 milijardi pa bankam, morda pa celo 7 in 3 milijarde.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kajetan
28. 06. 2012 00.37
+1
Realno gledano je poteza Cipra ena izmed najbolj pametnih potez ki si jih naš Borut in Janez sploh ne moreta izmisliti. Ko se je začelo zalaganje Grčije, Španije, Irske, Portugalske, Italije (ni še javno) se je Ciper oglasil da pač ne more dati denarja ker je v krizi in je posledično tudi on v zatonu. In ker bi ga začela le-ta združena Evropa ropat za nekaj kar ni naročil in kar ni pridelal (izgunbe) se je odločil za v tem trenutku najbolj pametno potezo - gospodarsko pomoč. Bistvo vsega je da mi nori Slovenci najemamo kredite in plačujemo nekomu ki ima boljši standard z namenom da ga ohrani. In te kredite moramo odplačati vendar pa od tega nimamo ničesar. Tako sta nas Merklova in Sarkozi uspela olupiti v manj kot 2 letih za 12,5 miljarde eur. Kakšna je razlika če bi prosili za pomoč namesto da moramo davat, nobene dobili bi kredit ki bi ga morali odplačat, pa to že delamo sedaj samo da nimamo nič od teg. Suverenosti svoje lastne pa že zdavnaj več nimamo, zato se s tem ne moremo več tolažiti, pokojninsko, davčno in ostale reforme pa bi nam vsili z ali brez pomoči. In ne samo naš Borutek in Janezek visita Merklovi iz riti. In kaj imata od tega NIČ IN TUDI NIČ NE BOMO IMELI MI.
tony_abcde@yahoo.com
27. 06. 2012 00.16
+7
Še en dokaz, da smo danes priča največji lopovščini in kriminalu belih ovratnikov. Ciper, ki velja za davčno oazo bomo zalagali tudi slovenski davkoplačevalci. Če bi dvignili davke bi lahko sami poskrbeli za svoje javne finance.
simevlado
26. 06. 2012 18.08
+2
vse dokler bo slovenski suzenj delal za 500€ netto in iz place financiral 60% (z DDV) drzave bojo vsi drugu uzivali bonitete...
Kajetan
28. 06. 2012 00.39
+1
Pravilno razmišljanje, vendar realnost je drugačna, če gledaš država od prihodka sužnja z 584 eur neto pobere minimalno 75%...
odpisan2x
26. 06. 2012 15.09
+3
ruska vlada nudi cipru 5 milijard eu da se zvleče -mogoče pa nimate pravih informacij
titovka
26. 06. 2012 13.08
+8
mi smo res srečna nacija...nekoč smo delali za celotno jugoslavijo...potem smo šli na svoje in nismo zmogli niti za sebe narest....danes, ko smo pa v evropi pa zopet delamo za celo evropo.....res nas ima janšev bog rad!!!!!
luka.ki.muka
26. 06. 2012 12.05
+8
Vsi, predvsem tisti, ki imajo večje prejemke kot mi, bodo pokasirali pomoč. Ko bomo pa mi na vrsti, bo pa zmanjkalo!!! Klasika. Dobro, da ima vsaj čelavi s svojo kamarilo dovolj.
wsharky
26. 06. 2012 10.30
+8
... pa se 10 miliard republiki sloveniji ...
titovka
26. 06. 2012 11.28
+8
mi ne rabimo....nam bo janša pobral pokojnine in osebne dohodke pa drugam dal...mi smo bogata država...vedno je govoril, da sodimo v sam vrh bogatih v evropi!!!