Gospodarstvo

Španiji nižja bonitetna ocena: komaj še nad ravnjo ničvrednosti

Madrid, 11. 10. 2012 11.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bonitetna hiša Standard & Poor's je Španiji bonitetno oceno za dolgoročni dolg znižala zaradi recesije, v kateri se je znašla država, visoke stopnje brezposelnosti in družbenih nemirov, ki omejujejo vladne možnosti za reševanje krize.

Bonitetna hiša Standard & Poor's je znižala bonitetno oceno za dolgoročni dolg Španije, in sicer za dve stopnji, z BBB+ na BBB–, in jo s tem postavila le malo nad raven ničvrednosti. Kot razlog za ta korak je navedla recesijo, visoko stopnjo brezposelnosti ter družbene nemire, ki omejujejo vladne možnosti za reševanje finančne krize.

Španiji se je znižala bonitetna ocena tudi zaradi družbenih nemirov.
Španiji se je znižala bonitetna ocena tudi zaradi družbenih nemirov. FOTO: Reuters
Ta poteza bonitetne agencije bi lahko Španijo veliko stala. Za posledico bi lahko namreč imela višje stroške servisiranja državnega dolga.

Bonitetna hiša je Španiji pripisala negativne obete, kar pomeni, da bi v primeru poslabšanja gospodarskih razmer lahko še dodatno znižala njeno bonitetno oceno. "Na splošno, glede na poglabljanje recesije menimo, da bo vladna odločenost večkrat preizkušena s strani domačih institucij, ki so bile prizadete zaradi njihovih ukrepov," so zapisali v bonitetni hiši. Opozarjajo tudi, da ni mogoče predvideti, kolikšna bo pomoč držav članic evroobmočja Španiji, vsako dodatno reševanje španskih bank pa bo le še povečalo španski javni dolg. Bonitetna hiša ocenjuje, da se bo špansko gospodarstvo v letošnjem letu skrčilo za 1,8 odstotka, prihodnje leto pa za 1,4 odstotka.

Poteza agencije Špance presenetila

Državni sekretar na španskem ministrstvu za gospodarstvo Fernando Jimenez Latorre je povedal, da jih je poteza S & P presenetila. "Te spremembe nismo pričakovali," je dejal. Prepričan je, da agencija ni upoštevala učinkov že izvedenih reform.

Dilema Madrida, ali naj zaprosi za splošno pomoč sklada za stabilnost evra, je zdaj postala še bolj pereča. Španske oblasti se trudijo, da bi se temu izognile, zdaj pa bi bile lahko v to vendarle prisiljene.

Zahtevana donosnost na španske desetletne obveznice je bila sicer v sredo popoldne pri 5,78 odstotka, kar je blizu najnižje vrednosti v zadnjih šestih mesecih. Julija se je sicer dvignila na 7,54 odstotka, kar je blizu zahtevane donosnosti, ki je Grčijo, Portugalsko in Irsko prisilila, da so zaprosile za mednarodno finančno pomoč.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
12. 10. 2012 17.11
+5
Kaj pomeni nižja bonitetna ocena? To, da bomo novi denar, ki se ga bomo izposodili, dobili po dražji ceni, pomeni, ceč obresti bomo plačali zanj. Kaj ima to veze, si pač ne bomo izposojevali novega denarja? Vsi, ki hočemo uporabljat denar, si ga moramo na en način pridobiti. Banke si ga sposodijo za neke obresti od centralnih bank. Banke posodijo naprej za neke obresti vladi in gospodarstvenikom, mi delamo in si tako prislužimo denar s katerim kupimo dobrine. Ves denar v obtoku je dolg nekoga. S tem naslovom finančniki sporočajo:"Nad Španijo smo obupali in jo bomo pustili propasti, ker vsi vemo, da ne bo mogla vrniti vsega dolga. " Zakaj ne bi mogla vrniti vsega dolga? To je tako, kot da ti dam jaz tortico in drugi dan zahtevam dve tortici. Prepovem pa ti, da jo sam spečeš ali greš k peku. Samo jaz imam pravico peke tortic in celemu svetu posojam tortice in zahtevam vedno več nazaj (obresti). Vem, da bodo tortice primanjkovale, tistim pa, ki primankujejo jim rečem, da so leni in jim naslednjič posodim eno tortico in zahtevam tri nazaj. :) V takem sistemu živimo.
ni_mi_vse_eno
12. 10. 2012 16.59
Ko poveš resnico glede dolga te brišejo ... Res sem žaljiv vašemu intelektu. :)
kolcamož
11. 10. 2012 17.40
+7
proletarci vseh dežel,čas je za združitev in potem.........
mimic
11. 10. 2012 18.09
+3
kaboooooooooooooooooooooooommmmmmmmmmmmmmmmm
olyca
11. 10. 2012 17.05
-1
Janšikocić, kaj nič ne vidiš okoli sebe, kaj se dogaja z rascefedrano EU, kaj te bolj zanimajo recepti za komilčne čaje 100+10.
Rolesx
11. 10. 2012 12.39
+11
Saj jim bomo Slovenci denar dali.....revežem.Naši možje bodo naredili vse da jim pomagamo...kralji ne morejo več živet!
mimic
11. 10. 2012 14.22
+7
mi pa bomo sami sebi se vsrali v denarnico, pa bo.
b77
11. 10. 2012 12.14
+2
slovenija bo kmalu vredna 2 x toliko!!!!! samo še en referendum nam manjka do kolapsa, potem pa se poslovite od penzij in plač v JU
yarrick
11. 10. 2012 12.20
+0
pa ne sam v jU ampak vsepovsod.ker ko se bo enkrat sesula javna uprava, bo tudi privat sekotr šel po gobe.
TRUMPP
11. 10. 2012 12.44
+3
b77
11. 10. 2012 13.45
+3
shadowsun toliko kot nardite za proizvodnji sektor vas je dovolj 20 %! vsi ostali ste samo zaviralci razvoja!"!!!!Q!!!! bleferji ns državnih jaslih
yarrick
11. 10. 2012 17.00
+1
emm dane bo pomote, delam v privat sektorju in vem da ni ravno z rožicami postlano ;)