Gospodarstvo

Sony kupuje MGM

New York, 14. 09. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sonyjev konzorcij za dobre tri milijarde dolarjev prevzema filmski studio Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) iz Hollywooda.

(foto: Reuters)
(foto: Reuters) FOTO: Reuters

Za delnico MGM bodo odšteli 12 dolarjev v gotovini, kar je 45 centov nad zaključnim tečajem, po katerem so z delnico MGM trgovali na borzi v ponedeljek. Kupci bodo prevzeli tudi dolgove MGM, ki po poročanju ameriških medijev znašajo približno 1,9 milijarde dolarjev, tako da celotna vrednost transakcije znaša skoraj pet milijard dolarjev.

Za nakup MGM se je potegoval tudi največji medijski koncern na svetu Time Warner, ki pa se je v ponedeljek umaknil iz boja za prevzem, ker s svojo precej nižjo ponudbo ni bil uspešen. Kupci MGM so poleg družbe Sony Corporation of America še ameriške investicijske družbe Providence Equity Partners, Texas Pacific Group in DLJ Merchant Banking Partners. V MGM so nakup označili kot združitev, ki jo bodo 27. septembra predlagali v potrditev upravnemu odboru.

MGM studios logo
MGM studios logo FOTO:

V MGM ima 74-odstotni lastniški delež 87-letni ameriški bogataš Kirk Kerkorian, ki je filmski studio od leta 1969 trikrat kupil in spet prodal. Od zdajšnjega posla si lahko obeta približno dve milijardi dolarjev. V MGM so pred nekaj meseci svojim delničarjem izplačali izredne dividende, kar je Kerkorianu prineslo 1,4 milijarde dolarjev.

Sony že ima v lasti filmska studia Columbia Pictures in TriStar Pictures. V lasti MGM pa sta med drugim filmska studia MGM Pictures in United Artists. S tem bo Sony postal eden največjih lastnikov filmskih studiov v Hollywoodu.

Kronski dragulj MGM je filmski arhiv z več kot 4000 naslovi. Mednje sodijo filmi o Jamesu Bondu, rožnatemu panterju in Rockyju. Z nakupom MGM bo Sony svoj arhiv skoraj podvojil na približno 8000 naslovov in bo tako lahko dobaviteljem DVD-jev ter internetnim in televizijskim družbam ponujal izredno široko paleto filmov. To je bil že za MGM najpomembnejši vir zaslužka. Strokovnjaki pričakujejo, da bo Sony opustil pretežni del filmske proizvodnje MGM, ki se je že doslej močno zmanjševala. Po vsej verjetnosti bodo snemali le še nove filme o Jamesu Bondu in rožnatemu panterju.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou