Gospodarstvo

Soglasno potrdili pomoč Portugalski

Bruselj, 16. 05. 2011 19.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Finančni ministri EU so soglasno potrdili program pomoči za Portugalsko. Triletni program predvideva 78 milijard evrov pomoči tej državi in v zameno ostre varčevalne ukrepe na Portugalskem.

Portugalska bo dobila pomoč.
Portugalska bo dobila pomoč. FOTO: Reuters

Finančni ministri EU so danes v Bruslju soglasno potrdili program pomoči za Portugalsko. Triletni program predvideva 78 milijard evrov pomoči tej iberski državi in v zameno za finančno podporo ostre varčevalne ukrepe na Portugalskem.

Tretjino pomoči bo prispeval Mednarodni denarni sklad (IMF), dve tretjini oziroma 52 milijard evrov pa EU, in sicer eno tretjino iz mehanizma za finančno stabilnost (EFSM) oziroma iz proračuna EU, eno tretjino pa iz družbe za zagotavljanje stabilnosti evra (EFSF).

Obrestne mere za posojila Portugalski v pomoč pri reševanju njenih dolžniških težav bodo nad 5,5 odstotka, a pod šestimi odstotki, je minuli teden napovedal evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn.

Portugalska je tako za Grčijo in Irsko tretja država v območju evra, ki bo dobila mednarodno finančno pomoč za reševanje svojih dolžniških težav. Za Grčijo je za zdaj dogovorjenih 110 milijard evrov pomoči EU in IMF, za Irsko pa 67,5 milijarde evrov pomoči.

Triletni program, o katerem so se s portugalskimi oblastmi ob široki politični podpori v državi dogovorili Evropska komisija, Evropska centralna banka (ECB) in IMF, od Portugalske zahteva ostre varčevalne ukrepe, ki temeljijo na treh stebrih.

Portugalci nasprotujejo ostrim varčevalnim ukrepom.
Portugalci nasprotujejo ostrim varčevalnim ukrepom. FOTO: Reuters

Prvi predvideva ukrepe za ureditev javnih financ, vključno z reformo zdravstvenega sistema in javne uprave ter ambiciozno privatizacijo, na primer letalske družbe TAP, drugi ukrepe za rast, delovna mesta in konkurenčnost, tretji pa ukrepe za stabilnost v bančnem in finančnem sektorju.

Glavni izziv za Portugalsko je po Rehnovih besedah krepitev rasti in ustvarjanje delovnih mest, zato je program po njegovih besedah tudi osredotočen na ukrepe, ki naj bi to zagotovili, na primer za spodbujanje podjetništva in inovacij.

Portugalska je za pomoč zaprosila 7. aprila, potem ko je portugalski parlament zavrnil paket vladnih varčevalnih ukrepov, kar je sprožilo padec vlade Joseja Socratesa in napoved predčasnih volitev, ki bodo 5. junija.

Finančni ministri so danes v izjavi o potrditvi programa pozvali vse politične stranke na Portugalskem, naj zagotovijo dosledno in hitro izvedbo programa.

Dosedanja potrditev pomeni zeleno luč programu pomoči za Portugalsko oziroma politični dogovor, ki ga morajo formalno še dokončno zapečatiti finančni ministri držav v območju evra in vsi finančni ministri EU na torkovem zasedanju.

Portugalski bodo namenili 78 milijard evrov.
Portugalski bodo namenili 78 milijard evrov. FOTO: Reuters

Lani dogovorjeni sistem za zaščito evra, iz katerega bo črpala pomoč Portugalska, je sestavljen iz: EFSM, ki predvideva do 60 milijard evrov iz proračuna EU, EFSF s kapitalom 440 milijard evrov, a efektivno zmožnostjo posojil 250 milijard evrov, ter 250 milijard evrov prispevka IMF.

Iz tega sistema črpa pomoč tudi Irska, medtem ko je bil za Grčijo pred tem dogovorjen poseben ad hoc mehanizem. Finančni ministri sicer danes v Bruslju razpravljajo tudi o dodatni pomoči Grčiji, vendar konkretnih in končnih odločitev ni pričakovati.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bkaval
18. 05. 2011 14.51
Začela se je faza propada EU? Včasih so tako velike tvorbe propadale počasi. Propad je lahko trajal tudi več stoletij. Danes se v dobi moderne tehnologije to zgodi seveda mnogo hitreje. Samo na gumb pritisne nek bedak in že je po nas. S tem moramo biti navajeni, da se lahko vsak dan nekaj zgodi. Za papir pravimo, da vse prenese, prav tako tudi vrednost katera je na njem napisana. Če je ta vrednost realna pa se sedaj vidi, da je vse okoli EU prenapihnjeno in ljudje v evropskem parlamentu pojma nimajo kaj se okoli njih dogaja. Važno je, da lahko vlečejo lepo plačo in si v klopi praskajo razmnoževalni organ. Skleniti bi morali, da tiste države, ki ne izpolnjujejo stvari okoli Euro valute prodajo dele ozemlja državam, ki so zainteresirane pokriti njihovo izgubo. Včasih so se dogajale vojne, danes pa se vse to lahko zgodi preko novih tehnologij in to v zelo kratkem času.
liliputput
18. 05. 2011 09.31
Razumem da država propade, ker imajo 1800€ povprečno plačo pa nevem kake pokojnine...ne razumem pa da pri nas ko je večina plač na 500-600€..pa pokojnine 350 ali 400€ pa prav tako vse propada....se pravi da res naša elita pokrade veliko...
Tonček Balonček
17. 05. 2011 21.51
In zakaj Janša ne zahteva referenduma?
ivo55
17. 05. 2011 08.13
Najlažje je zapravljati tuj ali nezaslužen denar..
sannja5
17. 05. 2011 08.07
Ta umetni denar tiskajo, zato nima nobene vrednosti več. Slovenci smo že v vojni, v vojni za preživetje, večina nima več za osnovno eksistenco, pa nam nobeden ne pomaga, mi pa darujemo bogatejšim. In potem nas hočejo na limanice s temi reformami? Pa saj povprečen človek še ni zgubil zdrave pameti, da bo še nasedal tem evropskim hlapcem, ki nas peljejo v pogubo. Stisni pas Micka in Janezek, da bomo lahko rešili še par skorumpiranih bank in bogatih elit... smo že v zgodbi o graščakih in tlačanih.
Prekmurje Slovenija
17. 05. 2011 05.40
Če bi imeli samo 600€ plače kot mi nebi država imela toliko dolga
Darth Sidious
17. 05. 2011 01.29
Dejmo še mal grkom pa portugalcem dnarja. Super res, grki lahko še naprej štrajkajo za 1800€ plače, jaz bom pa delal za vbogajme in dajal za druge...
crnkamn
17. 05. 2011 00.52
Ny152: Kaj se prtožujete, a je kdo reku da se bo vm iz računa vzel denar? Ne ampak se bo denar vzel iz obveznih prispevkov državi ki jih tako ali tako plačujete. Iz obveznih prispevko drzavi mi ne placujemo grskega pufa, pa portugalskega pa irskega in se kerega bomo. tko da tole tvoje nakladanje je cista laz! Ce hoces bit solidaren prodejte vse kr imate in spokej dol v grcijo delat druzbo na samotni otok, ne rabis ti nas slovence prepricevat kaj bi ti naredil, nimas pojma hitr se pober in ljudem ki znajo denar samo trosit ne pa ustvarjat daj vse kar imas, se bos verjetno zelo dober pocutu. sej lahko tud uvedemo tko: ti zelis bit solidaren z ljudmi ki se pufajo, pogonjo denar in spet pufajo iz lastnega zepa. ne rabimo mi ostali bit solidarni z ljudmi ki znajo denar sam trosit. glede samotnega otoka pa samo to, ti gres lahk v grcijo na samoten otok in se jim pridruzis da ne bodo tako osamljeni.
crobat
16. 05. 2011 23.56
:) Portogalci prave legende, isto ko jaz doma ležijo, pa nas plačujejo država.
Ny152
16. 05. 2011 23.50
Kaj se prtožujete, a je kdo reku da se bo vm iz računa vzel denar? Ne ampak se bo denar vzel iz obveznih prispevkov državi ki jih tako ali tako plačujete. n nihče ni niti rekel da se bo komu izmed vas plača znižala zaradi tega, zato ne jamrajte kot Slovenci to pač počnete stalno že tko al tko. Slovenci še za soseda ne date, kaj šele za tujce in kar se tiče EU, voditelji EU so lepo jasno in glasno izjevili "naredili bomo VSE kar je potrebno da se zaščiti evro" Hvalabogu!. Če bi bilo po moje bi vseh 1.9 miljona slovencec izgnal na samoten otok pod diktaturo da se naučijo bit solidarni do drugih.
Trust35
16. 05. 2011 23.39
Slovenci lacni in posiljajo se tisto malo kar je ostalo.Pametno!
eljaske
16. 05. 2011 23.25
TITO JE BIU GENIJ,NIKOL NI HOTU V TO SKORUNPIRANO EU!!
djdj
16. 05. 2011 22.45
Reforme niso potrebne če lahko naš denar delijo tujim lenuhom.
Epi
16. 05. 2011 22.30
Slaba prognoza se kaže za ta naš EU...
mk13
16. 05. 2011 22.02
pa nevem no.... te politiki se hvalijo kakšne šole majo sam pomoje bi nekdo brez šole bolje vodil državo kokr vseh teh 150 poslancev al kok ih že mamo!!!
Levji
16. 05. 2011 21.41
Kaj jamrate, sej ste bli za EU.
ljx
16. 05. 2011 21.41
Zelo zanimivo bo videti kako se bo odigralo v zvezi Dominiqom Strauss Khanom? Ker da so nekoga tako visoko na finančnem položaju,tako hitro aretirali na osnovi obtožbe sobarice,je več kot sumljivo,še posebej pa če mora na krizni setanek o Reprogramiranju Evropskih kreditov.
breznican
16. 05. 2011 21.41
kje pa imajo pokojninsko reformo
jani331
16. 05. 2011 21.38
Če bi oni vrnili denar,ki so ga pokradli,ve se kdo so,ne rabimo nobene pomoči !!!
frako
16. 05. 2011 21.32
ma nevem zakaj mi ne zaprosmo za pomoč, če se že tko na velko tala ka pa je ene ubogih 10 miljard za slovenijo sam ne dat politiki potalejte med folk bo gospodarstvo kuj zraslo