Gospodarstvo

Sodišče zavrnilo tožbo Nemcev

Maribor, 19. 11. 2009 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

TVM lahko nemoteno proizvaja letališke avtobuse, saj je sodišče zavrnilo zahtevo nemškega podjetja po zaustavitvi proizvodnje. Trdili so namreč, da so kopirali nemški model avtobusa.

Okrožno sodišče v Ljubljani je zavrnilo predlog podjetja Viseon Bus GmbH za izdajo začasne odredbe zoper družbo Tovarna vozil Maribor (TVM).  Skladno z navedenim lahko Tovarna vozil Maribor nemoteno nadaljuje s proizvodnjo letaliških avtobusov tipa MB 1341. 

Letališki avtobus Neoplan
Letališki avtobus Neoplan FOTO: TVM

Z odločitvijo so v podjetju zadovoljni, vendar ugotavljajo, da je z izvajanjem negativne medijske kampanje s strani podjetja Viseon Bus GmbH proti Tovarni vozil Maribor, ki je potekala v Sloveniji in tujini, ter z nekorektnim in zavajajočim obveščanjem dobaviteljev in poslovnih partnerjev, TVM povzročena neprecenljiva poslovna škoda, so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot je znano, je nemški proizvajalec avtobusov Viseon Bus, ki ima v svojem proizvodnem programu trolejbuse in letališke avtobuse znamke Neoplan, zaradi suma plagiatorstva vložil tožbo proti Tovarni vozil Maribor (TVM). TVM naj bi tako kopiral letališki avtobus neoplan N 91222 L in ga predvsem v arabskih deželah tržil kot svoj lastni izdelek. Družba Viseon Bus GmbH iz Nemčije je zaradi tega prekinila pogodbo s Tovarno vozil Maribor (TVM) za ekskluzivno prodajo njihovih avtobusov v Nemčiji.

25-milijonska pogodba

Družba Tovarna vozil Maribor je članica skupine Viator & Vektor in je edina slovenska proizvajalka komercialnih vozil. Specializirana je za maloserijsko proizvodnjo, montažo in servisiranje avtobusov (s poudarkom na mini- in midibusih v različnih izvedbah) ter namenskih terenskih vozil.

TVM, ki je v lasti skupine Viator & Vektor, je konec marca letos sporočil, da bo v prihodnjih petih letih v Savdsko Arabijo prodal sto nizkopodnih avtobusov MB 1341. Pogodbo v vrednosti 25 milijonov evrov sta v Mariboru podpisala direktor TVM Dušan Mežnar in Farid J. Al Harazi, direktor korporacije Al Amad. Ob tem je savdski partner že prevzel pet letaliških avtobusov.

Poleg proizvodnje avtobusov pogodba vključuje tudi t. i. poprodajne aktivnosti: servisiranje, dobavo rezervnih delov ter izobraževanje kadrov v Sloveniji in Savdski Arabiji na področju servisiranja vozil. Po besedah Mežnarja pogodba pomeni osnovo nadaljnjega sodelovanje na področju prodaje avtobusov blagovnih znamk Viveo in Viveth ter hibridnih avtobusov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TinTinTan
23. 11. 2009 15.20
jaz.sem.kdorkolihočem.vedno si kdaj slišal za tople vrelce oz. toplice?
luciluk
19. 11. 2009 21.18
sam proizvidnja pa izgleda kot iz 19st.. Nič bat TVM vas bo Neoplan in MAN onemogočil na Nemškem tržišču in po celi EU. Ni pene se vi sploh zavedate kako ogromen je koncern Man??? Tale igrica se tov.Pavčku ne bo izšla edino če vidi perspektiven trg na Kitajskem in S.Koreji. Sicer je že sama TVM razlagala, da je k njim preselil proizvodnjo letaliških avtobusov Neoplan, tako da je ta bus last Neoplana. V razvoj in ideje je TVM vložila 0EUR, vi ste vložili zgolj roke. Ne razumem komercialistov TVM kako lahko prodajate nekaj kar ni plod vašega znanja, ker to je v čisto plagiatorstvo in kdo za boga bo še posloval z vami??? Neverjetno je da, si grste delat takšno blamažo. Pa saj ste v EU in ne na Kitajskem, tole vas bo še drago stalo. Tale vaša fora je zelo draga. Zmaga TVM na SLO sodišču je jasna kot beli dan, če vemo da je tov.Pavček član LDS-a, enako kot sodnija v SLO. Vendar na EU sodišču vam vaše LDS-ovske naveze ne bodo pomagale nič! Zato začnite zbirat denar za plačilo kazni.
Vodin
19. 11. 2009 18.27
Vsak naj presodi ali gre ali ne za kopiranje, s tem da je osnovna oblika last Neoplana.
Vodin
19. 11. 2009 18.25
Tipična poteza velikih držav, ki z nelojalnimi ukrepi hočejo eliminirat konkurenco! Slovenija je navadna banana republika in zato se vsi izživljajo nad njo, za kar je kriv predvsem Pahor.
odbogaposlan
19. 11. 2009 17.00
Kje? na gumah?
JohnWayne
19. 11. 2009 14.04
cel svet je tko požrten, da nas bo vse pripeljalo tako daleč, da še v družini ne bo več zaupanja..
galiot
19. 11. 2009 13.31
Mogoče so Nemci ,zaradi konkurence probali ustavit naše podjetje.Vse je možno...
kajnanaredim
19. 11. 2009 12.47
jap avtobus je kopija z drugimi deli... Problem je v pogodbah, tudi za Neoplan so delali tak avtobus.. Čigav pa je , je pa vprašanje...
kajnanaredim
19. 11. 2009 12.37
če se ne motim je tudi na filmu neoplan...
Bartolomeus
19. 11. 2009 12.24
Dejansko je Tamovc kopija Neoplana (poglejte film) in če bi bili pravna država bi sodišče moralo uveljavit nemški predlog. Sicer sem pa prepričan, da Nemci še niso rekli zadnje besede.
bnam 2707
19. 11. 2009 10.22
Vsekakor je avtobus lep,eleganten in zavidanja vreden.danes so si tudi nekateri drugi avtomobili več ali manj podobni in neke vode tu nemci ne morejo odkrit.Vsekakor je slovensko podjetje dokazalo,da zna narediti dobre stvari in zavidanja vredne.Tako bi morala delati vsa slovenska podjetja.