Gospodarstvo

Sodišče zavrnilo Geoplinov predlog za zadržanje odločbe AVK

Ljubljana, 16. 02. 2015 11.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodišče je zavrnilo predlog Geoplina, da se zadrži izvršitev odločbe AVK. Odločba zahteva, da Geoplin nemudoma preneha s kršitvami konkurence na trgu dobave zemeljskega plina industrijskim odjemalcem.

Plin
Plin FOTO: Reuters

Potem ko je agencija za varstvo konkurence (AVK) ugotovila, da je Geoplin zlorabljal prevladujoč položaj na trgu dobave zemeljskega plina industriji in mu naložila odpravo kršitev, je Geoplin na upravno sodišče dal predlog za začasno zadržanje izvršitev odločbe AVK. Sodišče je Geoplinov predlog zavrnilo, so danes sporočili iz AVK.

Odločba AVK zahteva, da Geoplin nemudoma preneha s kršitvami konkurence na trgu dobave zemeljskega plina industrijskim odjemalcem in sprejme ustrezne ukrepe.

Geoplin se je po pojasnilih AVK v predlogu za začasno odredbo skliceval na domnevno nejasnost odločbe glede vrste ravnanj, ki se jih mora vzdržati, in glede načina izvajanja ukrepov. Izpostavil je tudi finančno in moralno škodo, ki naj bi jo v bodoče utrpel predvsem zaradi domnevne prepovedi sklepanja pogodb z ročnostjo nad enim letom in dejstva, da tudi v primeru uspeha s tožbo vzpostavitev sedanjih pravnih stanj in razmerij ne bo več mogoče.

Upravno sodišče je predlog za začasno odredbo v celoti zavrnilo, so navedli na AVK in dodali, da je sodišče ocenilo, da je izrek odločbe popolnoma jasen tako glede ravnanj, ki se jih mora Geoplin vzdržati, kot tudi glede ukrepov, ki jih mora na podlagi odločbe izvršiti.

Sodišče je ocenilo, da so v odločbi naštete kršitve, ki jih je agencija ugotovila v pogodbenih klavzulah dolgoročnih pogodb, in to so ravnanja, ki se jih mora Geoplin vzdržati.

"Odločba po mnenju sodišča jasno določa, da je Geoplin pri izbiri ukrepov za doseganje ciljev iz odločbe samostojen. Prepovedi sklepanja daljših pogodb od enega leta AVK od Geoplina ne zahteva. Glede trditev o škodi sodišče meni, da so zgolj pavšalne oz. predstavljajo hipotetične scenarije, ki niso podprti ne z ocenami ne z dokazi," so še navedli na AVK.

AVK je v začetku leta ugotovila, da je Geoplin zlorabljal prevladujoč položaj na trgu dobave zemeljskega plina industriji. Predvsem so moteče dolgoročne pogodbe, ki so vsebovale klavzule o količinah prevzetega plina in obveznosti prevzemanja minimalnih količin ter penali in stroški za neprevzete količine plina.

Geoplin mora sprejeti ukrepe za odpravo kršitev, o tem pa v treh mesecih pisno obvestiti AVK. Geoplinu v primeru, da krši odločbo in ne odpravi stanja, grozi globa do 10 odstotkov letnega prometa. Kazen lahko doleti tudi fizične odgovorne osebe, najvišja pa je 20.000 evrov.

V Geoplinu se z določbo AVK ne strinjajo. Po njihovi oceni je namreč nepravilna in nezakonita.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

StopTTIP
17. 02. 2015 11.38
20 let prepozno......
Jeanus1
17. 02. 2015 12.26
Še eno državno podjetje z monopolom, ki legalno krade iz žepa.
StopTTIP
17. 02. 2015 18.42
+1
Geoplin je PRIVATNO... ne državno podjetje.....