Gospodarstvo

Sodišče razveljavilo stečaj družbe T-2

Ljubljana/Portorož, 03. 11. 2014 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Višje sodišče je ugotovilo, da insolventnost telekomunikacijske družbe T-2 ni bila pravilno ugotovljena in je zato razveljavilo odločitev o uvedbi stečaja ter zadevo vrnilo v ponovno odločanje okrožnemu sodišču. Na odločitev o stečaju so se sicer pritožili družbeniki in sama družba.

Višje sodišče v Ljubljani
Višje sodišče v Ljubljani FOTO: Tomaž Ungar

Višje sodišče v Ljubljani je razveljavilo uvedbo stečaja družbe T-2 in zadevo vrnilo okrožnemu sodišču v nov postopek. Pritrdilo je pritožbi družbe in družbenikov v delu, v katerem pravijo, da je bila insolventnost napačno ugotovljena na podlagi zakonskega določila, da je družba insolventna, če več kot dva meseca zamuja s plačilom svojih obveznosti do ločitvenih upnikov, ki so nastale pred začetkom prisilne poravnave.

Okrožno sodišče je po odločitvi višjega zmotno sledilo stališču DUTB, Hypo Alpe-Adria-Bank in Banki Celje, ki so predlagale stečaj, da bi moral Tudi po pravnomočno končanem postopku prisilne poravnave ločitvene upnike poplačati iz tekočih denarnih prilivov. DUTB so že povedali, da bodo sklep višjega sodišča preučili in se nato odločili o nadaljnjih ukrepih.

Višje sodišče ob tem opozarja, da ima ločitveni upnik prednostno pravico do poplačila le iz tega premoženja (in ne kateregakoli dolžnikovega premoženja, torej tudi ne iz denarnih sredstev) ter le do višine vrednosti premoženja (če terjatev presega vrednost premoženja, na katerem ima ločitveno pravico, se presežek obravnava kot navadno terjatev).

Sodišče: Predlagatelji stečaja bi lahko bili neutemeljeno privilegirani

Sodišče je v odločitvi zapisalo, da bi lahko v nasprotnem primeru prišlo do neutemeljenega privilegiranja predlagateljev. Ločitveni upniki so namreč januarja lani izkoristili možnost, da poplačilo dosežejo v izvršilnem postopku, hkrati pa so družbi onemogočili, da izvensodno proda zastavljeno premoženje in poplača zastavne upnike. Po mnenju višjega sodišča predlagatelji stečaja neupravičeno družbi očitajo zamudo pri poplačilu ločitvenih upnikov.

Pravica
Pravica FOTO: Thinkstock

To določilo zakona je po mnenju višjega sodišča mogoče drugače razlagati šele po uveljavitvi zadnje novele insolventnega zakona decembra 2013, ki je v prisilni poravnavi omogočila prestrukturiranje tudi zavarovanih terjatev in predvidela aktivno vlogo ločitvenih upnikov.

S tem je po mnenju višjega sodišča osmišljeno določilo, da je dolžnik insolventen, če tudi po pravnomočni potrditvi prisilne poravnave več kot dva meseca zamuja s plačilom svojih obveznosti do ločitvenih upnikov, ki so nastale pred začetkom postopka prisilne poravnave, saj so ločitveni upniki s privolitvijo v prestrukturiranje zavarovanih terjatev aktivno prispevali k predvidenemu finančnemu prestrukturiranju dolžnika.

Gre torej za primere, ko dolžnik kljub odlogu in/ali spremembi obrestne mere ne more poravnavati svojih obveznosti do ločitvenih upnikov, meni višje sodišče.

Upniki so pri predlogu za stečaj uveljavljali tudi domnevo, da je dolžnik insolventen, če več kot dva meseca zamuja z izvedbo drugih ukrepov finančnega prestrukturiranja, določenih v načrtu finančnega prestrukturiranja. A se o tem prvostopenjsko sodišče doslej še ni opredelilo, zato je višje sodišče ugodilo pritožbi in razveljavilo sklep o uvedbi stečaja T-2 ter zadevo vrnilo sodišču prve stopnje v nov postopek.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

taklemamo01
04. 11. 2014 05.26
+4
Načrt ozkega kroga evropskih "vplivnežev" da v zameno za komisarski položaj Sratuškove upropastimo družbo T-2 , Telekom dobi monopolni položaj in se nato servirano proda Nemcem, je očitno propadel.
LectorH
03. 11. 2014 19.23
+2
Upniki so bili tudi prepričani, da v T-2 družbo namerno izčrpavajo. To ste še pozabili napisati. A ne pusti gazda... Tukaj nekaj močno smrdi. To se ne sme govoriti, sploh če si v službi pri T-2, kjer vsi vejo na kateri mlin teče voda amak so tiho, dokler stresna službica še obstaja. Zdaj je sodišče dalo zeleno luč, da ga obglodajo do zadnje kosti. Oprema zastareva, amak zakaj bi vlagali v podjetje če lahko v svoj žep. Podobno so potopili Sinfoniko. Sodišča so največji krivec za propad našega gospodarstva. Volku ki je podavil 99 ovac dajo še stoto za čuvat. Slovenija d.d. Volka se vsi bojimo ker ima $. Taka praksa je v teh sumljivih podjetjih zadnjih dvajset let. Na koncu si delijo skupno usodo lastniki pa v Audijih, BMW jih z jahtami in miljoni na računih. Tudi to je Slovenija
DeBill
04. 11. 2014 03.09
+2
Saj imaš javno bilanco, pa poglej koliko dajo v svoj žep in koliko za plače. Managerji ki zaslužijo po 3000Eur bruto se ti zdi da trpajo? Meni se bolj zdi da so DUTB (Alenkina iznajdba z obsojenim lopovom na čelu), banka od koroškega bu-zi-ja ki jo je naredil z gadafijevim denarjem in je imela 19 miliard!!! izgube, ki so jo pokrili avstrijski davkoplačevalci in vedno pokvarjena banka celje to naredili po naročilu.
.jest
03. 11. 2014 18.40
-2
In uradno sodniki podpirajo neplačevanje upnikom.
DeBill
04. 11. 2014 03.09
+2
janez1967
03. 11. 2014 17.59
+2
Članek pa skrivate, kot ga ne bi hoteli pokazati.
macek_garfield
03. 11. 2014 17.54
+3
... a je una vevericka nastavila sodnikom ... pa so na podlagi tehtnega premisleka sprejeli taksno odlocitev ... he he he ...
Joker3
03. 11. 2014 17.22
+1
Tisto, kar je pravično, je vedno v korist države in sodišča večinoma sprejemajo pravične sodbe,vsaj ni razloga, da bi bilo tokrat drugače. Iz tega sledi, da DUTB ne dela v skladu z interesi te države, oziroma v tem primeru ne koristi Sloveniji. Slaba banka je slaba rešitev. V tujini so bili veliki investitorji, ki jih pri nas ni. Lahko bi sporočili javnosti, kdaj bodo iz naših bank naredili dobre banke, a rešitve očitno ne poznajo in je še ni na vidiku. Nihče nima vizije in načrta, kako iz naših bank narediti tako uspešne banke, kot so bile pred osamosvojitvijo. To pa bi moral biti cilj.
sloalfa145
03. 11. 2014 17.03
+2
In POP tv predvaja njihovo odajo s Tjašo Kokoško in ponuja službo za nedoločen čas. CARJI RES, JOJ JOJ
LectorH
03. 11. 2014 20.01
+1
Oddaja je na nivoju kakega osnovno šolskega Video krožka
antitrust08
03. 11. 2014 16.15
+3