Gospodarstvo

Prisilni upravitelj je znova predlagal stečaj Konstruktorja

Maribor, 24. 10. 2011 16.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
3

Prisilni upravitelj Konstruktorja meni, da prisilna poravnava gradbinca ne bo uspela, zato je vložil ugovor in predlagal sodišču stečaj.

Sedež podjetja Konstruktor
Sedež podjetja Konstruktor FOTO: Mia Media

Mariborsko sodišče bo 7. novembra znova odločalo o usodi mariborskega gradbinca Konstruktorja, potem ko je prisilni upravitelj Matjaž Polenčič sredi preteklega tedna spet vložil ugovor zoper vodenje prisilne poravnave in predlagal stečaj. Uprava družbe je njegov prvi poskus zaustavila z rahlo spremenjenim načrtom prestrukturiranja.

Polenčič je v vnovič vloženem ugovoru poudaril, da se s podaljševanjem trajanja prisilne poravnave navadnim upnikom in zaposlenim povzroča vsak dan večja škoda, zato je predlagal čimprejšnji začetek stečajnega postopka. Ob nespremenjenih okoliščinah se namreč povzroča visoka škoda, ki po Polenčičevih ocenah znaša okoli 700.000 evrov mesečno – toliko je namreč znašala izguba v septembru.

Med razlogi za vztrajanje pri ugovoru Polenčič tudi navaja, da Konstruktor zamuja z izplačili plač zaposlenim za maj, junij, julij, avgust in september. Čeprav je uprava družbe v spremenjenem načrtu finančnega prestrukturiranja zagotovila, da bo do 17. oktobra poravnala plače zaposlenim, se to ni zgodilo.

Konstruktor ima že nekaj časa blokirane račune in je od 8. avgusta v prisilni poravnavi. Vodstvo družbe v spremenjenem načrtu finančnega prestrukturiranja navadnim upnikom, ki jim je družba dolžna več kot 72 milijonov evrov, v štirih letih obljublja poplačilo 51 odstotkov njihovih terjatev. V prvotno pripravljenem načrtu jim je obljubljal 50-odstotno poplačilo. Okoli 250 delavcev, ki nima več niti za osnovno preživetje, že nekaj časa zahteva stečaj podjetja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
26. 10. 2011 11.59
dejte mi nekaj povedat?zakaj imamo prisilne upravitelje, da naredijo dokončni pogreb podjeta in zato so astronomsko plačeni...zakaj ni nobenega upravitelja, ki bi iz pogorišča naredil zdravo podjetje???spomnite se 20 let se je rabilo da so pokopali elan...koliko denarja v prazen nič...da bi lahko zgradili nov elan!!!!najlažje je podjetje spraviti v stečaj in delavce na cesto, denar pobasati v lastne žepe!!!
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
24. 10. 2011 22.57
NO KER SO PAC SODISCA PODKUPLJENA Z TAJKUNI TREBA NAROD VZETI USODO V SVOJE ROKE IN POKLATI TE LOPOVE SELE POTEM LAHKO PRICAKUJEMO PRAVICNO SODBO NE PA DA SODISCA MALEGA CLOVEKA OLUPIJO DO KOSTI.AMPAK PRIDE SE NA VRSTO MOC IN VOLJA NARODA BREZSKRBI.LEP POZDRAV
daredare1
24. 10. 2011 18.47
Boga slovenija.Delavci ne dobijo 5 plač,nihče niti ne komentira več.Je postalno normalno da se kaj takega dogaja?