Slovenija

Bratuškova: Odločitev Sodišča EU potrditev, da smo ravnali skladno s pravili Evropske komisije

Luxembourg, 19. 07. 2016 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Sodišče EU je v sodbi, s katero odgovarja na vprašanja ustavnih sodnikov glede sanacije bank konec 2013, presodilo, da je sporočilo Evropske komisije o državnih pomočeh v bančnem sektorju iz avgusta 2013 veljavno. To pomeni, da porazdelitev bremen med delničarji in podrejenimi upniki za odobritev državne pomoči bankam ne krši prava EU. Bratuškova se je že odzvala.

Kot je sodišče zapisalo v današnjem sporočilu za javnost, je to v zvezi z zavezujočim učinkom sporočila Evropske komisije za države članice ugotovilo, da lahko komisija pri izvrševanju svoje diskrecijske pravice sprejme smernice, s katerimi določi merila, na podlagi katerih namerava presojati združljivost ukrepov pomoči, ki jih načrtujejo države članice, z notranjim trgom.

Toda ...

Sodnik
Sodnik FOTO: Thinkstock
V Društvu malih delničarjev in v Vseslovenskem združenju malih delničarjev pravijo, da odločitev sodišča pričakovano v celoti sledi ugotovitvam generalnega pravobranilca Nilsa Wahla, z dne 18. februar 2016.

A komisije sprejetje sporočila o bančništvu ne razbremeni obveznosti preverjanja posebnih izrednih okoliščin, ki jih uveljavlja država članica. Države lahko ohranijo možnost, da ji priglasijo načrte državnih pomoči, ki ne izpolnjujejo meril iz tega sporočila, in komisija jih lahko v izjemnih okoliščinah tudi odobri. Sporočilo o bančništvu tako ne more ustvarjati avtonomnih obveznosti za države članice in torej zanje nima zavezujočega učinka.

Glede pogoja porazdelitve bremena med delničarji in podrejenimi upniki z namenom, da komisija državno pomoči odobri, sodišče poudarja, da je bilo sporočilo sprejeto na podlagi določbe pogodbe o delovanju EU, v skladu s katero lahko komisija pomoči šteje za združljive z notranjim trgom. Z ukrepi porazdelitve bremena se mora namreč zagotoviti, da pri sanaciji sodelujejo vsi vpleti vlagatelji, saj bi lahko sicer obstajalo tveganje izkrivljanja konkurence. Komisija s tem sporočilom ni posegla v pristojnosti Sveta EU, v katerem so združene članice unije.

Sodišče je ugotovilo, da okoliščina, da v začetnih fazah mednarodne finančne krize podrejenim upnikom ni bilo treba prispevati k reševanju kreditnih institucij, upnikom ne omogoča sklicevanja na načelo varstva legitimnih pričakovanj. Ni namreč mogoče šteti, da je taka okoliščina natančno, brezpogojno in skladno zagotovilo, ki bi pri delničarjih in podrejenih upnikih lahko vzbudilo legitimna pričakovanja, da se zanje v prihodnje ne bodo uporabili ukrepi porazdelitve bremena.

Ker so delničarji odgovorni za dolgove banke do višine njenega osnovnega kapitala, po mnenju sodišča ni mogoče šteti, da to, da se v sporočilu zahteva, da za odpravo kapitalskega primanjkljaja banke ti pred dodelitvijo državne pomoči prispevajo h kritju njenih izgub v enakem obsegu, kot če taka pomoč ne bi bila dodeljena, posega v njihovo lastninsko pravico.

Po direktivi EU o uskladitvi zaščitnih ukrepov za varovanje interesov družbenikov in tretjih oseb pri gospodarskih družbah mora o vsakem povečanju ali zmanjšanju kapitala družb odločati skupščina delničarjev, a del sporočila, ki govori, da o nekaterih spremembah osnovnega kapitala ni treba odločati na skupščini, ni nezdružljiv z direktivo, ugotavlja sodišče.

To, ali odloča skupščina ali ne, namreč ne more vplivati na veljavnost sporočila, takšne ukrepe pa je mogoče sprejeti le v kontekstu resne motnje v gospodarstvu države članice ter za preprečitev sistemskega tveganja in zagotovitev stabilnosti finančnega sistema, so pojasnili.

Sodišče ugotavlja, da država članica pred dodelitvijo kakršnekoli državne pomoči ni zavezana bankam v težavah naložiti, da podrejene instrumente pretvorijo v lastniški kapital ali jih odpišejo niti da zagotovijo, da ti instrumenti v celoti prispevajo h kritju izgub. Vendar v takem primeru ne bo mogoče šteti, da je bila načrtovana državna pomoč omejena na najmanjšo potrebno, navaja sodišče.

Kot so ugotovili, namreč država članica in banke, upravičene do te pomoči, tvegajo, da bo Evropska komisija izdala odločbo, v kateri bo navedeno pomoč razglasila za nezdružljivo z notranjim trgom. A je sodišče dodalo, da ukrepi pretvorbe ali odpisa podrejenih instrumentov ne smejo presegati tega, kar je nujno za odpravo kapitalskega primanjkljaja zadevne banke.

Sodišče je v sodbi še ugotovilo, da ukrepi porazdelitve bremena spadajo pod pojem reorganizacijski ukrepi. To predstavlja ukrepe, s katerimi naj se ohrani ali ponovno vzpostavi finančni položaj banke in ki lahko vplivajo na že veljavne pravice tretjih oseb, vključno z ukrepi, ki vključujejo možnost začasne ustavitve plačil in izvršilnih ukrepov ali znižanje terjatev.

Evropska komisija pozdravlja sodbo Sodišča EU

Evropska komisija pozdravlja sodbo Sodišča EU glede sanacije slovenskih bank konec 2013. Ta je po njihovih navedbah pritrdila sedanji praksi komisije glede uveljavljanja pravil EU o državnih pomočeh v bančnem sektorju. Pravila so se v času finančne krize konsistentno uveljavljala v več kot 22 državah EU, so zapisali v komisiji.

Banka Slovenije

Banka Slovenije je ocenila, da je Sodišče EU potrdilo njena dosedanja stališča. V nadzorniku bančnega sistema so med drugim izpostavili, da bi Evropska komisija ob neizpolnitvi pogojev glede predhodnega prispevka delničarjev in upnikov k pokrivanju izgub ukrepe državne pomoči utemeljeno zavrnila.

V Banki Slovenije so tako v odzivu spomnili, da je Sodišče EU potrdilo veljavnost sporočila Evropske komisije o državnih pomočeh v bančnem sektorju iz avgusta 2013, v katerem je komisija opredelila splošne pogoje za odobritev državne pomoči bankam v težavah, in pristojnost komisije, da izdaja takšna sporočila, ki določajo splošna pravila oz. zahteve glede državne pomoči.

Sodišče EU je po njihovih navedbah tudi potrdilo, da lahko komisija s sporočili določa splošne pogoje za odobritev državne pomoči bankam, ki vključujejo tudi predhodni izbris lastniških in podrejenih instrumentov v obsegu, ki je potreben za pokrivanje ugotovljenih izgub bank.

Res je, sporočilo ni zavezujoč predpis

Banka Slovenije
Banka Slovenije FOTO: Reuters

V Banki Slovenije priznavajo, da sporočilo ni zavezujoč predpis, ki bi ustvarjal avtonomne obveznosti za vse članice EU, a bi v primeru, da posamezna država pri ukrepih državne pomoči ne bi izpolnila navedenih pogojev glede predhodnega prispevka delničarjev in upnikov, v Bruslju takšne ukrepe po njihovem prepričanju utemeljeno zavrnili.

Sodišče je sicer v sodbi navedlo, da bi lahko komisija v posameznem primeru od navedenih zahtev odstopila le v izjemnih okoliščinah, če bi na primer vztrajanje pri določnih zahtevah ogrozilo finančno stabilnost ali povzročilo nesorazmerne učinke.

V Banki Slovenije so spomnili, da so v postopku pred Sodiščem EU predstavili svoje ugotovitve glede stanja bančnega sistema decembra 2013, ki so terjale odločno in hitro ukrepanje vseh pristojnih.

Vsi izvedeni ukrepi so tako pripomogli k stabilizaciji slovenskega bančnega in finančnega sistema, Banka Slovenije pa ni identificirala nikakršnih izjemnih okoliščin, ki bi opravičevale morebitno odstopanje od zahtev komisije.

Sodišče EU po navedbah Banke Slovenije ni našlo niti očitanih kršitev temeljnih pravic, kot sta kršitev upravičenih pričakovanj ali poseg v lastninsko pravico, ter je zaključilo, da lahko komisija zahteva ukrepe porazdelitve bremena s prispevkom lastniških in podrejenih instrumentov kot pogoj za odobritev državne pomoči.

Z današnjo odločitvijo je Sodišče EU po pojasnilih Banke Slovenije tudi potrdilo, da je uporaba tako imenovanega načela bail-in oz. sodelovanja upnikov pri reševanju bank v skladu s pravom EU, če bi bil v primeru stečaja banke oz. bank ogrožen javni interes.

S tem je Sodišče EU po njihovih navedbah posredno potrdilo tudi skladnost maja 2014 sprejetih novih evropskih pravil za reševanje bank, ki se v celoti uporabljajo od začetka tega leta, Slovenija pa jih je v nacionalni pravni red prenesla nedavno.

Banka Slovenije na koncu ponavlja, da so bili vsi postopki v okviru sanacije bank konec 2013 in v 2014 izpeljani v skladu z zakonom in z največjo možno mero skrbnosti, z njimi pa so pristojni preprečili stečaj bank in zagotovili stabilizacijo finančnega sistema.

Finančno ministrstvo zadovoljno

Tudi ministrstvo za finance pozdravlja danes objavljeno potrditev Sodišča EU, da so bili ukrepi Republike Slovenije v primeru bančne krize leta 2013 skladni s pravom Evropske unije.

Na finančnem ministrstvu se zavedajo, da sodba sicer še ne pomeni končne odločitve glede ustavnosti zakonskega urejanja porazdelitve bremena med delničarji in podrejenimi upniki. O tem bo odločalo Ustavno sodišče RS, ki je z današnjo odločitvijo Sodišča EU dobilo odgovore glede razumevanja prava EU, povezanega s tem primerom.

Bratuškova je takšno odločitev pričakovala

Današnja razsodba Sodišča EU glede sanacije bank je potrditev, da smo ravnali skladno s pravili Evropske komisije, ki so edina merodajna, če želi država dati državno pomoč, je ocenila Alenka Bratušek, ki je vodila vlado v času sanacije bank. "Če bi se tega lotili leta 2010, 2011, bi to lahko sanirali z dvema milijardama manj," je prepričana.

Bratuškova je danes izpostavila, da je bila sanacija bank pogoj za zagon gospodarstva. "Pri tem smo zasledovali cilj, da bankam pomagamo s čim manj davkoplačevalskega denarja," je opozorila.

"Preden država intervenira v bankah, morajo pokrivanje luknje najprej nositi lastniki bank in šele potem podrejeni upniki. Mi smo naredili točno tako. Danes je temu pritrdilo tudi sodišče v Luksemburgu. Sedaj pa bo slovensko ustavno sodišče odločilo, kaj je bolj pomembno - javni ali zasebni interes," je menila Bratuškova.

Bratuškova je takšno odločitev pričakovala. Obenem je spomnila na razmere v letu 2013, ko je bila prošnja Slovenije za mednarodno finančno pomoč le še vprašanje časa. Izpostavila je, da bi se danes morali predvsem vprašati, zakaj je bila potrebna sanacija bank in ali bo kdo za to odgovarjal.

"Če podrejenih upnikov ne bi izbrisali, državna pomoč ne bi bila omejena na najmanjšo potrebno. S tem bi tvegali, da bi Evropska komisija navedeno pomoč razglasila za nezdružljivo z notranjim trgom," je poudarila Bratuškova. Dodala je, da je vlada s tem korakom privarčevala davkoplačevalcem 600 milijonov evrov.

Sodba odmeva tudi širše

Sodba Sodišča EU odmeva tudi širše po Evropi in svetu. Vlagatelji namreč v njej iščejo znake glede poti reševanja italijanskih bank v prihodnjih mesecih, ocene glede učinkov sodbe pa so različne. Finančni trgi so že nekaj tednov zaskrbljeni nad dogajanjem v italijanskem bančnem sistemu. Tega namreč bremeni velik obseg slabih posojil, ki po ocenah dosega okoli 360 milijard evrov, dosedanji ukrepi oblasti v Rimu pa za zdaj niso zadostovali za ureditev razmer.

V Rimu snujejo ukrepe za kapitalsko krepitev bank, med katerimi je pod največjim pritiskom najstarejša evropska banka, toskanska Monte dei Paschi. Italijanske oblasti so v intenzivnih pogovorih z Evropsko komisijo, v Rimu pa si prizadevajo, da bi jim bilo treba pri reševanju kar najmanj poseči po udeležbi delničarjev in upnikov pri reševanju. V Italiji je to namreč zaradi velike izpostavljenosti malih vlagateljev politično zelo občutljivo vprašanje, zato naj bi iskali kreativne rešitve. To pa je pri določenih državah, tudi v Sloveniji, naletelo na neodobravanje.

Bloomberg je danes ocenil, da sodba Sodišča EU krepi moč Evropske komisije v odločanju o načinu reševanja italijanskih bank. Sodišče EU je namreč med drugim zapisalo, da porazdelitev bremen med delničarji in podrejenimi upniki za odobritev državne pomoči bankam, pri katerem že od objave sporočila o državnih pomočeh v bančnem sektorju avgusta 2013 vztraja Evropska komisija, ne krši prava EU.

Nekoliko bolj predvideni so pri Reutersu pa tudi na nemški tiskovni agenciji dpa. Izpostavljajo tisti vidik sodbe Sodišča EU, kjer sodniki poudarjajo, da sprejetje smernic o pomočeh v bančnem sistemu Evropske komisije ne razbremeni obveznosti preverjanja posebnih izrednih okoliščin, ki jih uveljavlja posamezna država članica.

 

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marker1
20. 07. 2016 19.35
+2
Najbolj zanimivo je, da med temi malimi delničarji ni nobenega zvenečega znanega imena. To pomeni da so bili ti mali delničarji samo mali ljudje, kot bi se izrazil Cerar. Ostala znana imena, oziroma elita pa je bila verjetno že obveščena za izbris delnic in obveznic in so jih pospravili do časa na varno v davčne oaze. Spet so kratko potegnili mali ljudje, ki so zaupali prihranke bankam. Kdo bo še zaupal bankam? Ona pa bi rada krivdo za izbris pripisala evropski uniji. Kje je tu etika, morala in poštenje?
pheonix1
20. 07. 2016 17.32
+1
politiki in bankirji si zaslužijo eno veliko palico čez pukl
marker1
20. 07. 2016 16.34
+2
Ona je reševala državo pred trojko z denarjem naših varčevalcev, ki so ga spremenili v državne obveznice zaradi boljših obresti. Ta pravila evropske unije glede sanacije bank so neobvezna in se jih ni treba držati. Sedaj človek razume, zakaj imajo vsi naši politiki in pravniki račune v tujini v davčnih oazah. Če imaš denar v domači banki, ti ga vzamejo ali pa ti KPK brska po računih in te obtožuje za korupcijo. Tem ljudem je treba vrniti ta odvzeti denar.
kuz
20. 07. 2016 14.47
-1
je res ali pa tzudi ni
kuz
20. 07. 2016 14.47
-1
Če je tako pač naj bo tako veliko pa ne verjamem
macek_garfield
20. 07. 2016 13.02
+2
Sivilja Alenka Bratovseh gotofa si, kleceplaznica pred slinastim ostarelim pohotnezom junkerjom in ostalimi bruseljsimi slinastimi politiki, gotofa si
Bojan-F
20. 07. 2016 10.25
+1
Desnemu sektorju, gurujem komuniciranja, zagovornikom Kaosa in korporativisticni desnici kapitalizem ne gre in ne gre v glavo ...
Bojan-F
20. 07. 2016 10.28
-2
... vse zahodne kapitalisticne drzave resujejo ali pa prevzemajo obveznosti zasebnih bank. Zgled nam je nas svetilnik Avstrija, ki je za ceno 4% tock povecanega javnega dolga v primerjavi z BDP prevzela obveznosti Hypo Banke v visini 18.700.000.000 EUR ...
Bojan-F
20. 07. 2016 10.30
+1
... sicer pa je prav zalsotno gedati Desni sektor, guruje komuniciranja, zagovornike Kaosa in korporativisticno desnico kako lomastijo po maternem jeziku ...
Bojan-F
20. 07. 2016 10.33
-2
... sicer pa je spread na slovenske obveznice se vedno v ugodnem obmocju pod 100. Samo za upati je, da nas financni trgi ne bodo spet povezali z italijanskim bancnim sistemom ...
Bojan-F
20. 07. 2016 10.36
-1
... in nenazadnje ... ko so nasi oblastniki prepricevali svoje kolega in drzavljane, da nas bo kriza (Kaksna kriza?) zaobsla, je ga. Merkel Angela injecirala v nemski bancni sistem za 500.000.000.000 EUR drzavne pomoci ... in kot bi rekel pokojni slovenski politik ... "i nikome nista!"
ROMELS
20. 07. 2016 15.04
+2
Ta levi (LENI)ne poznajo oziroma ne priznavajo kapitalizma. Ne vem komu to pišeš.
MilanKu?anPlavi
19. 07. 2016 21.05
-3
Ni pa AB nič povedala, zakaj smo morali plačati tudi za propadle Kučanove privat banke.
enakostzavse
20. 07. 2016 13.02
+0
tony_abcde@yahoo.com
19. 07. 2016 20.56
+1
AB se oglaša :)
tony_abcde@yahoo.com
19. 07. 2016 20.45
+5
Mednarodna mafijska posla...
staridida
19. 07. 2016 20.13
+0
Kura in cmerko-oba ista dreka....
DonDonDan
19. 07. 2016 20.01
+14
Se spomnem, ko je Bajuk zahteval, da banke pripravijo neka poročila o svojem poslovanju. Pa je bil cel hudič. Vsa režimska trobila so začela trobit, kako se politika in Bajuk utika v poslovanje bank itd. Medijski stanpedo je bil ogromen, sedaj pa se kao nihče več tega ne spomni. Barabe !!!!!!!!!!
staridida
19. 07. 2016 20.08
+6
iGURT
19. 07. 2016 20.14
+4
iGURT
19. 07. 2016 20.31
+7
...za osvežitev spomina poguglaj: Kovačič janša
tony_abcde@yahoo.com
19. 07. 2016 20.53
+5
Kriminalca se kao nič ne spomnita...moje mnenje je, če si si kdaj dopisoval s predsednikom vlade si to zapomniš za celo življenje in morda celo vnukom nekoč pripoveduješ.
MilanKu?anPlavi
19. 07. 2016 21.04
-2
To verjetno velja za Pahorja. S katerim si je Kovačič redno dopisoval. Saj sta mislila to ?
tony_abcde@yahoo.com
19. 07. 2016 21.23
+3
Kovačič si je na veliko dopisoval z Ivanom brezmadežnim...
Mejduš
19. 07. 2016 20.00
+1
kakor je prišlo tako je odšlo,ne joči nč nebo pmagalo.
DonDonDan
19. 07. 2016 19.58
-2
Največ so pokradli res med 04-08, ampak ne janševci, pač pa kučanovci. Ne bi rad kar naprej izpostavljal Kramarja, ki ga je nasral v NLB zloglasni Tone Rop za 5 letni mandat in so mu na koncu še milijon dali, ker je tako pridno stražil, da so Udbo majmuni nemoteno talali svojim kredite.
enakostzavse
20. 07. 2016 13.05
+0
čizma, a nimaš klime, pa ti je teh par ikujčkov zakislilo ?
DonDonDan
19. 07. 2016 19.55
+2
Zlovenske banke neo-pro-komunistični režim sistematično ropa že od začetka 90' pa tudi prej jih je. Nič ne kaže, da bo kdaj kaj drugače. Davkoplačevalcem pa nabijajo sanacijo. OVCE !!!!!!!!!!!
DonDonDan
19. 07. 2016 19.53
+1
Še dobro, da so obveznice teh ud-bo bank kupili samo tisti, ki imajo res veliko denarja viška. Drugače pa je tole ropanje bank v Zloveniji neznosno. In zgleda, da tut Cerar tega ne more preprečiti. Jajo je na začetku svojega drugega in kratkega mandata samo omenil, da imajo nezavarovani krediti podpisnike, pa ga je zločinski režim takoj "zabdiciral" in odvlekel v čuzo.
delfin11
19. 07. 2016 17.54
+13
Za osebno finačno sanacijo potrebujem okrog 300.999 eu...glede na to odločitev bom jutri v KBM polastninil okrog 300.000 eu,ČE JE LAHKO ALENKA VZELA MENI ,KOT DELNEMU LASTNIKU,KO BANKA NI DELALA DOBRO..LAHKO TUD JAZ ZDAJ,KO POSLUJE POZITIVNO SANIRAM SVOJ DOLG!!! P.S..DA MI JE FATIT TO ALENKO...NALETELA BI KOT .... NA KROŠE
korintos23
19. 07. 2016 18.15
-2
A ti si tudi mislil obogatet s totimi delnicami? hahaha
delfin11
19. 07. 2016 18.25
+6
hahahahha...ko ji prlepim klofuto mi ne bo žal za te delnice..heeheheh
CyberWorm90
19. 07. 2016 16.54
+16
men še wedno ni jasno zakaj smo mogli držawljani dokapitalizirat k bla bratuškowa še 2 priwat banke zrawn : ))) priwat banke so problem lastnika ne držawe še manj pa držawljanou : )))
iGURT
19. 07. 2016 16.59
+7
CyberWorm90
19. 07. 2016 17.02
+0
če oropaš banko na "klasičen" način s pištolo pa masko ta keš pokrije zawarowalnica : ))) sam w bananistanu to mi plačujemo : )))
iGURT
19. 07. 2016 17.15
+1
mah, boš ja, v celi eu in tudi v tako opevano kapitalistični ameriki so filali cvenk v banke, ................in še ga bodo, ker so banke pred razsulom, ....nemške italijanske francoske ma ni da ni.
CyberWorm90
19. 07. 2016 17.24
+1
wem da so sam tam ni blo nekih bawčarjeu k so pršli po nepokrit kredit zato k so poznali enga w politki : ))) pol je pa še olupu firmo pa jo sprawu na kant : ))) tko da so ble te lukne bistweno manjše zarad recesije sam : )))) pr nam pa recesija plus še lopowe smo mi založili : )))
iGURT
19. 07. 2016 17.29
+0
tudi tam imajo lopove, Cyber, ne tolaži se : ))
iGURT
19. 07. 2016 17.44
+4
pred 80 leti, so rekli punkufer imamo vsega in se je začela Španska revolucija, Franco pa s hitlerjem in musollinijem in Cerkvijo, takrat odkrito na profašistični strani, z njihovo pomočjo po narodu ki je želel boljši life.. Žal je zmagal Franco s pomočjo nazi fašistov in Cerkve. #nadanašnjidan
CyberWorm90
19. 07. 2016 17.50
-1
wem da majo tut na zahodu lopowe gurt : ))) sam niso tko očitni k kle pr nam : ))) pr nam sedijo w prwih wrstah na proslawah s politiki : ))) enga pa še lublančani woljo za nagrado da jm lohka krade pa pere keš prek kaslcou ke na ciper : )))))
iGURT
19. 07. 2016 17.55
+3
..mah, tam se še o večjih cifrah pogovarjajo kot naši domači
Glede na številne dezinformacije in zmotna poročanja oz. tolmačenja današnje sodbe Sodišča Evropske unije v Luksemburgu, v VZMD ponovno izpostavljajo, da skladnost Sporočila o bančništvu Evropske komisije s siceršnjo zakonodajo EU, ni bistvo današnje sodbe, pač pa dejstvo, da Sporočilo ni (bilo) zavezujoče! Sodišče namreč ni odločalo o tem ali je Sporočilo o bančništvu Evropske komisije, z dne 1. 8. 2013, v nasprotju s pravom EU, ampak ali je bilo Sporočilo zavezujoče oz. ali je bilo na njegovi podlagi potrebno izvesti izbris imetnikov podrejenih obveznic. Sodba v tem delu nedvomno pritrjuje stališčem VZMD da Sporočilo o bančništvu ni zavezujoče za države članice, kar je bistveni del odgovora. Vse ostale »ugotovitve« za sam postopek niso relevantne. VZMD ponovno poudarja, da sodišče v Luxembourgu ne presoja skladnosti zakonodaje z Ustavo RS ali s Konvencijo o človekovih pravicah, saj sta za to pristojna Ustavno sodišče RS in v skrajni konzekvenci sodišče v Strasbourgu.
iGURT
19. 07. 2016 16.50
+9
..želim vam da dobite ves cvenk z obrestmi vred nazaj.
enakostzavse
20. 07. 2016 13.09
To poročilo je bilo napisano v angleščini, radi tega ne smemo zamerit "singerici" butlškovi, da ga je napačno interpretirala. Čez kako letu ji bodo že uspeli razložit, kako in kaj.
mallonge
19. 07. 2016 15.41
+7
To so vse Cerarjevi, Židanovi in Karlotovi prjatli. Ti, ki so pokradlin banke - mislim. Sicer bi spremenili per takoj vse zakone in to za nazaj.
iGURT
19. 07. 2016 15.45
+0
janezovi niso nič? tudi janezovi bančniki ki so ga tekoče obveščali o vsaki potezi, o vsakem kadrovanju v banki?
iGURT
19. 07. 2016 15.45
-4
mallonge
19. 07. 2016 16.16
+3
Sicer so pa Ceraju pobegnili že skoraj vsi pomembni: šef SDH, financ minister, šef zdravstvene zavarovalnice, državni sekretar, najmanj dva trije poslanci, nekaj žena.................REŠI SE KDOR SE MORE:
marker1
19. 07. 2016 16.29
-3
Daj razsvetli me. Kateri pa so Janezovi bančniki?
iGURT
19. 07. 2016 16.42
+3
....je pa luknja nastala 2004 - 2008 zelooo velika, zelo.
iGURT
19. 07. 2016 16.48
+3
Bančna luknja nastala 04-08 je velika pa tudi če ti 10x uporabiš žaljivke ko ne bo nič manjša.
mallonge
19. 07. 2016 17.02
-3
Damijan blog: "1. »Začetni dolg« iz leta 2008 je znašal 8,4 milijarde evrov ali 22,5 % BDP. Gre za dolg, ki v pretežni meri izvira še iz nekdanje skupne države. Formalno je sicer naraščal od osamosvojitve naprej, a izkazana rast je le posledica postopnega priznavanja dolga in vključevanja v naše evidence. V času vse do leta 2008 so bile javne finance Slovenije več ali manj usklajene in do nekega povečevanja zadolženosti ni prihajalo, glede na BDP se je pravzaprav celo postopno zniževal."
mallonge
19. 07. 2016 17.05
-3
iGURT
19. 07. 2016 17.09
+1
jaz vem da je v času ivana se večala bančna luknja, vem tudi, da pred njim in za njim, ti pa tega očitno ne dojemaš.. ..zate so 4 leta velikega vodje brezmadežna, a so daaaleeeeč od tega, daleč.
srebrnibreg
19. 07. 2016 17.13
+3
mall- mogoče veš kdo je speljal 28 milijonov iz NKMB v Švico?
CyberWorm90
19. 07. 2016 17.19
+4
kriw je kućko ni kle neke teške filozofije pa debate : ))) tut kućko je dau zwonu 1,2 kredite pa to : )))
iGURT
19. 07. 2016 17.20
+3
CyberWorm90
19. 07. 2016 17.25
+1
po tanowem so nsi sam komunisti k se pretwarjajo da hodjo w cerku pa to : ))) tko da janšistom wse štima : ))))
mallonge
19. 07. 2016 17.37
-2
iGURT
19. 07. 2016 17.54
+2
...na tvojo žalost tudi številke ne govorijo janezu v prid.
MilanKu?anPlavi
19. 07. 2016 21.11
+5
iGurt trdi, da Forum21 ne obstaja in levica skriva imena, ker je za luknjo kriv JJ :)))