Gospodarstvo

Sodišče: Elanu ne pripada 7,7 milijona

Kranj, 14. 11. 2011 10.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kranjsko okrožno sodišče je v celoti zavrnilo 7,7 milijona evrov vreden tožbeni zahtevek Elana proti nekdanjemu prvemu možu krovne družbe Urošu Koržetu in direktorju hčerinske družbe Atac Janušu Šefmanu. Elan se bo pritožil.

Uroš Korže
Uroš Korže FOTO: POP TV

Po besedah Irene Polak Remškar, ki zastopa nekdanjega direktorja krovne družbe Uroša Koržeta, so zadovoljni s sodbo, vendar pričakuje pritožbo Elana podobno kot v sporu za izplačilo menedžerske nagrade. Korže je takšno razsodbo pričakoval, "saj je bil zahtevek Elana od vsega začetka v celoti neutemeljen".

Elan se bo pritožil na odločitev sodišča. Z odškodninsko tožbo od Koržeta in direktorja hčerinske družbe Atac Januša Šefmana je želel dobiti 7,7 milijona evrov, ker naj bi med vodenjem oškodovala podjetje zaradi domnevno neupravičene in slabe naložbe zunaj osnovnih dejavnosti družbe, to je izdelave plovil in smuči.

Dokazni postopek je bil končan sredi julija, vendar je sodnica Gordana Indihar Veličković zaradi obsežnosti in zahtevnosti primera šele po štirih mesecih izdala razsodbo. Sodnica je v celoti zavrnila tožbeni zahtevek. Zmagovalec spora med Elanom in nekdanjim poslovodstvom je na podlagi obstoječih, še ne pravnomočnih sodb, Korže, ki od podjetja že sedem let terja izplačilo nagrade zaradi poslovnega preobrata in doseženih poslovnih rezultatov. Ljubljansko okrožno sodišče je njemu in njegovi poslovodni ekipi, ki so združeni v podjetje Korže, d. o. o., za vodenje Elana v letu 2000 prisodilo 400.000 evrov, za vodenje podjetja v obdobju od 2001 do 2004 pa 2,77 milijona evrov.

Na razsodbo v prvem tožbenem zahtevku, ki je znašal 2,1 milijona evrov, sodišče pa je Elanu prisodilo le plačilo 400.000 evrov, sta se maja pritožila tako Elan kot Korže. V drugi razsodbi, ko je sodišče Koržetu od zahtevanih 8,4 milijona evrov prisodilo 2,77 milijona evrov, je pritožbo podal le Elan, v katerem so prepričani, da nekdanje poslovodstvo ni upravičeno do nikakršne nagrade, saj naj ne bi uspešno izpeljalo sanacije podjetja.

Spor med Elanom in Koržetom, ki traja že sedem let, se bo tako najverjetneje še nadaljeval, čeprav sta obe strani tako na kranjskem kot na ljubljanskem okrožnem sodišču pozvali k poravnavi. Kot je povedala Polak Remškarjeva, težko govori o morebitni poravnavi, saj tudi s strani Elana niso prejeli nobene ponudbe. Korže pa je zagotovil, da je vedno pripravljen na poravnavo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BlaBlaGluposti
16. 11. 2011 16.47
A vsi pozabljate, da so pred leti tisti ki so imeli v rokah Elan fajn zaj* Elan! Elan je bila ena najboljsih firm in svetovno znana firma. In kaj je od nje ostalo? Zgodilo se je kot v marsikateri drugi hudi slo firmi. Npr:Fructal, Mura, Paloma, Droga Kolinska, Labod, Svila nit, Tam, Merkur pocasi usiha, Lesnini ne gre najbolje,Pivovarna Laško je adijo, čeprav se v gostilnah pije Lasko in Union na veliko.... Vse izropano! To je moje mnenje, vi pa imate pravico do svojega. Ampak vseeno, prijateljcki ex ali zdajsnjih sefov Elana ne zavajte ze tako zavedenega naroda. Lepo prosim.
zalijanc
14. 11. 2011 17.52
+0
Jaz sem pa mislil, da direktor v državni firmi dobi plačo, kot vsi drugi zaposleni...da je njegova malo višja zaradi odgovornosti, tudi razumem...ne razumem pa, da nadzorniki in odvetniške pogodbe tako z lahkoto ropajo državna podjetja na slovenskem.g.Korže ali ste tudi vi član F 21, ki je največja stamota slovenskega naroda, nove zgodovine.
prehlad
14. 11. 2011 17.42
KAJ JE ZDAJ SLOVENIJA SEDI NA MILJARDAH.
VURDERINGER
14. 11. 2011 12.38
Nič nisem napisal, pa ste že zbrisali! Cenzura hujša kot v dobi OZNE!
JeronimoJ
14. 11. 2011 11.37
Javim se za arbitra!