Gospodarstvo

So zaslužki v loteriji res bajni?

Ljubljana, 16. 09. 2010 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Loteriji Slovenije je povprečna plača zaposlenega 2.220 evrov, predsednik uprave pa je lani mesečno zaslužil 9.600 evrov bruto. V Športni loteriji pravijo, da so plače zaposlenih primerne, plača predsednika uprave pa nižja, kot se predstavlja v javnosti.

V Loteriji Slovenije je trenutno zaposlenih 62 ljudi, glede na obseg poslovanja pa družba sodi v rang velikih podjetij.

Plača uprave Loterije Slovenije je zaradi lastniške strukture omenjene družbe določena na podlagi zakona, ki določa prejemke poslovodnih oseb v gospodarskih družbah, ki so v večinski lasti države.

Loterija Slovenije je namreč  v 40-odstotni posredni lasti države prek Kapitalske družbe (25 odstotkov) in Slovenske odškodninske družbe (15 odstotkov). 50-odstotno lastništvo imata dve fundaciji – Fundacija za financiranje invalidskih organizacij (FIHO) ima v lasti 40, Fundacija za financiranje športnih organizacij (FŠO) pa 10 odstotkov. Zaposleni, nekdanji zaposleni in upokojenci imajo v lasti 10 odstotkov.

Kot so sporočili za 24ur.com, povprečna mesečna bruto plača zaposlenega po kolektivni pogodbi znaša 2.220 evrov, povprečna mesečna bruto plača zaposlenega po kolektivni in individualnih pogodbah pa znaša 2.660 evrov.

Seveda ima največjo plačo predsednik uprave Tim Kocjan in ravno ta številka naj bi bila previsoka. Letno poročilo za leto 2009 kaže, da je Kocjan lani skupno zaslužil 195.355 evrov bruto. Od tega je dobil 71.873 evrov nagrade.

"Povprečna mesečna bruto plača predsednika uprave v letu 2009 je znašala 9.600,“ pravijo na Loteriji Slovenije. Kot so nam razložili v družbi, mu je nagrado odobril nadzorni svet, in sicer zaradi izjemno dobrih poslovnih rezultatov.

loterija
loterija FOTO:

Zaslužki v primerjavi z drugimi le niso tako bajni?

Na Loteriji Slovenije se na očitke, da njihov predsednik uprave zasluži več kot denimo šef NLB Božo Jasovič, branijo z navedbo lestvice najbolj plačanih slovenskih menedžerjev in uprav, kjer se niti njihova uprava niti njihov predsednik uprave ne uvrščajo med prvih deset največjih zaslužkarjev.

In kako je v loteriji, ki ni v državni lasti?

Med družbe, katerih večinska lastnica je država, pa ne sodi Športna loterija. Vseeno pa tudi za to družbo velja, da se zaposlenim in upravi ne godi slabo. Predsednik uprave Janez Bukovnik naj bi po poročanju Žurnala24 lani zaslužil 255 tisoč evrov. A za 24ur.com so na Športni loteriji dejali, da je bila fiksna plača predsednika uprave lani nižja, kot je bilo predstavljeno javnosti. Zaslužek lanskega leta sicer vsebuje tudi nagrado za rekordno poslovno uspešnost za leto 2008, in sicer v višini 40 tisoč evrov.

Glede zaposlenih pri Športni loteriji niso navajali konkretnih številk, ocenjujejo pa, da so plače delavcev glede na specifiko dejavnosti primerne.

Sicer je ta družba plače uprave določila  v skladu s priporočili vlade za gospodarske družne, ki so v večinski lasti države, pa čeprav njihov večinski lastnik ni država. "Vlada je priporočila, da naj se plača uprave določi v višine povprečne bruto plače v dejavnosti, pomnožene z ustreznim mnogokratnikom glede na velikost družbe,“ razlagajo na Športni loteriji. Športna loterija se uvršča v srednje družbe, mnogokratnik pa je bil dogovorjen s pogodbo, s katero so dogovorili razmerja, ko je mesto predsednika uprave prevzel Bukovnik.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

azupac
16. 09. 2010 15.14
NightStalker: dolgoročno gledano pride do izraza znanje, sreča pa plahni. Tako kot da bi metal kocko. Če vržeš 1x ali malokrat je dejansko sreča kolkrat bo kakšna cifra zastopana, če pa vržeš miljonkrat bodo pa te % konvergirali k 1/6. Tako je tudi s pokrom, če si boljši in zelo veliko igraš boš dolgoročno boljši in boš več zaslužil.
volek
16. 09. 2010 15.11
Čimvečbutljev je v Sloveniji, večje bodo plače zaposlenih na loteriji. Butljev pa je veliko preveč.
Andrej ?eško
16. 09. 2010 15.08
aia...bom napiso prošnjo kr zle
Gavrane20
16. 09. 2010 15.08
pa se to za vse v zivljenju potrebujes malo srece ane no pri lotu pa potrebujes 100% sreco tok o tem :)
Gavrane20
16. 09. 2010 15.07
NIghtStakler no stem se popolnoma nestrinjam profesionalci in amaterji se razlikujejo sem ze dozivel ko sem imel KK in sem seveda mocno dvignil stavo nekdo je sel all in in sem ga klical imel je 23 in u 5kartah sta mu padla 45A ampak pazi to je cisti amater in to se vecinoma dogaja samo na freeroll turnirjih ali turnirjih z majhnimi vsotami povsem druga zgodba je ce gres ti na mocnejse mize ali mocnejsi turnir.pika seveda je pa tko 70% znanja 30% srece
ggzz
16. 09. 2010 15.04
Bravo, kar igrajte še tole naregalnico, kjer se mastijo tudi pomembne politične stranke. Lumpenproleteriat pa veselo vplačuje, potem pa stokajo.
Iluzionist
16. 09. 2010 15.02
gavrane, poker je igra, kjer določeni elementi predstavljajo znanje, določeni pa so popolnoma na srečo.. ti imaš lahko dva asa v roki in greš preflop all-in in boš izgubil, ker te bo en norc klical in izvlekel lestvico z A7 ali KQ ali K9 ali pa še kaj slabšega.. in kaj boš ti potem s svojim znanjem??? v jok pa na drevo... zato ker nisi imel SREČE, si izgubil z najboljšim handom preflop.. in mislim, da se dogaja zavajanje naroda v medijih, ko se reklamira, da to ni igra na srečo..
azupac
16. 09. 2010 14.58
hehe, izjemno dobri poslovni rezultati :D. Jaz bi rekel, da so te rezultati odvisni le od sreče (no vsaj upam). Čim manjkrat je sedmica, tem več je vplačil, ker je sklad bolj mamljiv. Spet se dela en norca iz nas, iz sebe se tukaj defenitivno ne.
Gavrane20
16. 09. 2010 14.56
se en razlog vec da se odlocimo za poker !!! ki ponavljam ni igra na sreco ampak na znanje !!!
gulmor
16. 09. 2010 14.48
Loterija = davek za norce.
kolcamož
16. 09. 2010 14.46
same barabe ,ni čudnga,če ni sedmice....dnarja pa ko dreka, sami nategi za slovenclne...