Gospodarstvo

Zaradi krize so otroci ostali brez preživnin

Ljubljana, 20. 05. 2010 06.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Več kot 63 tisoč zavezancev za plačevanje preživnine imamo v Sloveniji, večinoma gre za očete. Pristojni pravijo, da podatka o tem, koliko jih svoje obveznosti ne izpolnjuje, ni. Jih je pa vse več.

Kriza je prizadela tudi otroke.
Kriza je prizadela tudi otroke. FOTO:

Povprečno znaša slovenska preživnina 118,60 evra. Za nekatere očitno preveč. Vzroki za neplačevanje so različni, od sporov z nekdanjo partnerico ali partnerjem, do nestrinjanja z dodelitvijo otroka drugemu partnerju, v zadnjem času pa predvsem gospodarska in finančna kriza, zaradi katere je vse več ljudi izgubilo delo in s tem tudi prihodke.

Ko zavezanec preživnine ne plačuje več, upravičencu po tem, ko je poskusil tudi z izterjavo, ostane še Preživninski sklad, pristojen za izplačevanje nadomestila preživnine. Preberite in si oglejte videoprispevek o tem, koliko trenutno znašajo nadomestila, koliko otrokom sredstva že izplačujejo, kako je stisko kriza še povečala in kdo je do sredstev sklada sploh upravičen.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
21. 05. 2010 13.12
Cepec22="Pridno sem placeval prezivnino. Cas je mimo in po dolgem casu sem ugotovil, da mati otroka denar vedno porabila le zase, otrok pa o tem denarju nikoli ni nic vedel" Saj to je vedno pri tem problem, pa tega očitno nihče ne vidi, in s čim izkazuje en starš, drugemu, ki plačuje preživnino, za kaj je tabila porabljena, prehrana ne šteje, ker jesta oba, izjema je otroška hrana, namenje izključno otrokom, ipd. Ali prvi starš, drugemu, ki plačuje preživno, ob koncu meseca pošlje kuverto s kopijami računov (in pripadajočih dokumentov) v znesku preživnine ter razlika, v denarju (računi se namreč ne morejo iziti). Ne, ker se ne sklepa pogodbeni dogovor za to. Potem se seveda vrstijo znani prepiri, zakaj je šel in ni šel denar. Nekipovedu="CE NIMA ZA ZIVET IN ZAHTEVA PREZIVNINO, NAJ POTEMTAKEM OTROKA DODELIJO OCETU, KI NE BO ZAHTEVAL PREZIVNEINE OD MATERE !!!!!!!!...." Tako je. Se strnjam s tistimi, ki menijo da članek nastrojen proti očetom, in kot po nekem pravilu zanemarja matere, in njihove obveze. Sicer pa starševstvo se ne začne pri denarju (za otroka), temveč v ljubezni do otroka, itd. Na denarju se posledično, ker je merljivo, pogojujejo vse druge stvari, nenazadnje tudi ljubezen, in kar gre z njo.
petdan
20. 05. 2010 18.13
Tukaj ni nobene dileme, če smo socialna država je potrebno pomagati tem ničesar krivim otrokom!
pretresena
20. 05. 2010 15.19
Prvo je treba nahrant otroka šele potem lastno rit. Tako s strani očeta kot matere, pa ni važno pri kom otrok živi. Pri tem ni važna ne kriza, ne to kar pravjo, pa delajo strokovnjakinje na sociali In ne glede na to kakšne zamere kdo goji do kogarkoli. Prvo otrokova usta in vse ostale nujne stvari za otroka, šele potem očetova in materina rit. Zamere, prepiri, maščevanja itn., pa daleč, daleč res daleč stran od otroka, če že brez tega nekateri ne znajo.
Nandy
20. 05. 2010 15.01
Otroci so obveza staršev ne pa davkoplačevalcev.
Nadja Grabnar
20. 05. 2010 11.39
V redu, verjamem, da pride kriza in starš, ki je dolžan plačevati preživnine le-te NE MOREJO PLAČAT, ampak, a se kdo vpraša, kaj pa če tisti, ki vsak dan skrbi in živi z otrokom ne more in nima dovolj denarja, da preživita z otrokom! A ta lahko odneha na ta način, da enostavno več ne plačuje in tudi on finančno ne skrbi več za otroka. Poleg finančne nepomoči, pa se niti za otroka ne briga!!!!!!!!
kolcamož
20. 05. 2010 10.59
vidite kako se dela, pa bi včerej prišli vsi v ljubljano pa pomagal študentom, pa bi blo......
nekipovedu
20. 05. 2010 09.55
NIKINIKA .....SEDAJ VIDIS ZAKAJ SEM NA ZACETKU NAPISLA : RAZHAJKAT BANDO NA SOCIALI, PA BO MIR !!!...SAMO IN ZGOLJ V IZOGIB DA TRPIJO OTROCI V TAKIH PRIMERIH !!! ...NE BRANIM OCETOV, NE BRANIM MATER ....GRE ZGOLJ ZA "STROKOVNJAKINJE" KI JIH SKRBI SAMI ZA LASTNO RIT !!!...IN TO PRENEKATERA MATI ZNA DOBRO IZKORISTITI, ZATO PA JE TAKO !!!
nekipovedu
20. 05. 2010 09.51
ALI PA ZGODBA , KO JE SOCIALNA DELAVKA NAJPREJ ZAGROZILA OCETU, CE NE BO SODELOVAL, MU BODO PRIPADALI ZGOLJ NUJNI STIKI Z OTROKOM !!...VAM POVEM TO ZGODBO ????...KAKO POTEM PRICAKUJEJO DA BO OCE PROSTOVOLJNO PLACEVAL PREZIVNINO ??? ( TUDI TAKIH ZGODB JE VELIKO) .........PUPIKA 78 NE TI MENI PRAZNA SLAMA IN ZALJENJE MATER ......
nikinika
20. 05. 2010 09.51
nekipovedu...vem da je velik primerov, ki so drugačni - se tud okrog mene dogajajo, pa vem da bi oče npr. lepše poskrbel za otroka kot mati. Je pa problem, ker je pa še vedno v večini tko, da očetje vse naredijo, samo da ne bi dali niti centa za otroka. sej pravim.....maš odstopanja, ki pa pač vlečejo na večino - al oče noče plačevat, al pa je socialna nesposobna in dodeli otroka v slabše razmere, pa tud če je to mati. V glavnem - mi ne bomo rešil tega problema, če ga do zdej niso, ga tud vnaprej ne bojo, še najmanj ga bomo pa sami. In na žalost bodo ob ločitvah še na prej otroci potegnili "takratko"!
nekipovedu
20. 05. 2010 09.45
NBE MOREM ..... "CE MATI ZAHTEVA PREZIVNINO ZA OTROKA...." - ZAKAJ PA NE DOVOLI OCETU DA BI SKRBEL ZANJ, CE IMA MATI FINANCNE TEZAVE ???....."NAREDU SI GA PA LAHKO.... " - CE MATERE NE BI VEDELE KAKSEN ODZIV LAHKO PRICAKUJEJO NA SOCIALI, BI BILE FINANCE POPOLNOMA BRZPREDMETNE !!!!! ; ZATO SEM NAPISAL : RAZHAJKAT BANDO NA SOCIALI ( VSE KVAZI STROKOVNJAKINJE), IN BO (VSAJ VELIKA VECINA) OCETOV Z VESELJEM POSKRBELA ZA SVOJE OTROKE !!!, KER PA ZENSKO IZSILJEVANJE IN IZKORISCANJE PODPORE S STRANI SOCIALNIH DELAVK-STROKOVNJAKINJ NIMA MEJA PA JE SITUACIJA TAKA KOT JE !!!.......VAM OPISEM RESNICNO ZGODBO, KO SO BILI OTROCI DODELJENI (S PREZIVNINO SEVEDA) MATERI NAVKLJUB JOKU OTROK DA ZELIJO K OCETU ????.( PA PROSIM BREZ KOMENTARJEV: "JA TUDI MOGOCE KAK PRIMER" )....VELIKO JE TAKIH PRIMEROV ! ! ! ...ALI PRIMER KO JE MATI OTROKU VCEPILA V GLAVO , CE NE GRE Z NJO, JO NE BO NIKOLI VEC VIDEL,.......VELIKO JE TUDI ZGODB OCETOV !!!!!
nekipovedu
20. 05. 2010 09.37
....PUPIKA78 !!!..TI SI PA VEC KOT OCITNO ENA OD "SOCIALNIH STROKOVNJAKINJ" ??
nekipovedu
20. 05. 2010 09.36
....PUPIKA78 !!!..TI SI PA VEC KOT OCITNO ENA OD "SOCIALNIH STROKOVNJAKINJ" ??
nekipovedu
20. 05. 2010 09.35
NE MOREM,....NIKINIKA ...CLANEK JE O PREZIVNINI,NE O TEM DA OTROCI V TAKIH DRUZINAH TRPIJO (ZAL RES)....AMPAK KAKO TIPICNO...CE ZENSKE NE BI VEDELE KAJ PRICAKOVAT NA SOCIALI IN "SOCIALNIH"DELAVKAH, BI BILA SITUACIJA POPOLNOMA DRUGACNA !!!! (TU SI SE STRINJALA Z MENOJ).....(OTROKA NAREDU-DENAR DRUGAM) JE PA SPET TIPICNO SPREOBRACANJE BESED !!(ZA DOSEGANJE SVOJEGA CILJA) CE NE BO Z MANO, GA PA PO DENARNICI VZGITE, NAJ PA ZA OTROKE PLACUJE !!!....VSAJ VECINA OCETOV NEBI IMELA PROBLEMOV S "FINANCAMI" ZA SVOJE OTROKE !!!!, CE BI BILA ZADEVA NA SOCIALNIH SLUZBAH DRUGACNA ! ! ! ! ! ...ZATO SEM POUDARIL: RAZHAJKAT BANDO NA SOCIALI, PA BO ZADEVA PRECEJ DRUGACNA ! ! ! ( GOVORILA SI O SVOJEM PRIMERU, OK !!....NE VES PA KOLIKO JE DRUGACNIH PRIMEROV, VERJEMI ZELO VELIKO
am_staff
20. 05. 2010 09.31
Kaže se neučinkovitost razbohotene birokracije socialnih služb, ki jo plačujejo otroci in jo izkoriščajo tako prejemniki kot plačniki - plačniki preživnin. Država je to baje zakonsko uredila, potem naj kvazi stroka sociale to tudi izvaja, ne pa da dela po svoje, še vedno tako, kot pred 30 leti.
nikajana
20. 05. 2010 09.28
cepec22 če so otroci preživeli, če niso bili lačni, če so bili oblečeni...to pomeni, da je mati skrbela za njih..........Moj mi je plačeval prežeivnino 60,00 eur in to je bilo tudi vse...torej če na mesec še jaz primaknem polovico.....A misliš, da otrok od tega preživi?......
nikinika
20. 05. 2010 09.08
pa še to....NEKIPOVEDU....če mati zahteva preživnino ne pomeni, da ni sposobna preživljat otroka....naredu si ga lahko ane, a preživlja in gara zanj naj pa samo mama, ti boš pa svoje sredstvo za delanje otrok namakal drugje??? Lepo te prosim. Marsikatera mama ima samo delavsko plačo - koliko pa stane šolanje otrok in vse ostalo, pa lahko izračunaš. In še to....otrok ločenih staršev je že tako prikrajšan za marsikatero stacvr, najhujši pa je občutek, ko te v razredu ponavadi zaradi tega še postrani gledajo oz. se sam zelo slabo počutiš, ker veš da ti pa ne boš dobil za RD torte, al pa ne vem kakšnega darila, vsi ostali pa se hvalijo in imajo vsega polno rit!
ms00
20. 05. 2010 09.07
Vsem,ki imate za povedat čez matere.....ko ima otrok dodeljeno preživnino ali po sporazumu ali prek sodišča-se morete zavedat,da je v preživnini štet tako očetov % delež kot materin % delež-ne glede nato pri katerem staršu otrok živi.Preverite malo prej takšne zadeve-kot pa komentirajte,da mati porablja otrokov denar zase..... NEKIPOVEDU-ti pa mlatiš prazno slamo in žališ matere....
nikinika
20. 05. 2010 09.06
nekipovedu.... maš res ekstreme, k ženske oz. mame dobesedno izsiljujejo očete svojih otrok....po drugi strani pa...sama sem hčer ločenih staršev, ločila sta se dobra 3 leta po mojem rojstvu. Moj oče je pustu vse najboljše službe kar jih je imel, pustil svojo firmo, samo zato da ne bi šlačeval za svoje otroke. Pa nikoli ni imel omejtive da bi mene in mojo sestro videval. Najbolj grozno pa je bilo, ko mi je malce pre diplomo (celoten študij v roku in rednem delu) rekel, da sem nesposobna itd. in to samo zato ker je moral 3 mesce dlje plačevat preživnino - 90 € na mesec, ker sem za 3 mesece podaljšala redni abs. staž. Kdo je potem tukej čuden. Pa šet to...moja mami nikoli ni imela preživnine zase - to je samo fobija doloženih očetov. Tud če jo ima..otrok mora jest, rabi šolske potrebščine, malico, oblačila - misliš da ne gre denar za to? Ok, ne rečem, imaš odstopanja, ampak v večini primerov, kot jih sama poznam, gre denar za otroka. Se pa strinjam v tem, da dobrih socialnih delavk je zelooo malo..na žalost. Zato v večini tudi otroci najbolj trpijo, ker se prvo kot prvo starša ne znata zmenit, potem pa še nesposobna socialna. Itak pa ne vem kje je problem - če sta se lahko zmenila, ko sta otroka delala, bi se pa še zdej, ko ga je potrebno vzgajat in preživljat, pa tudi če je potrebno to delat ločeno!
minnaema@yahoo.com
20. 05. 2010 09.06
Ob zakonskih zvezah se bi morali starši svojih otrok znati pogovarjati in usklajevati NEsporazume, saj ob RAZVEZAH trpijo največ otroci, ki za razprtije svojih staršev niso nič krivi. Ustavnoviti se bi morale posebni seminarji, ki bi sprte starše naučili složno živeti, saj je v dogovarjanjih in sporazumevanjih moč uspeha NE v represijah vseh sort in oblik in Lp
nekipovedu
20. 05. 2010 08.54
ZAKAJ NI V CLANKU % KOLIKO MAM PORABI PREZIVNINO ZASE , KOLIKO OCETOV JE NEUSPESNO SEVEDA HOTELO OTROKA OB SEBI BREZ PREZIVNINE MAME , IN KOLIKO MAM PREZIVNINO IZSILI NA RACUN STIKOV OTROKA , VSE TO S POMOCJO "SOCIALNIH" DELAVK ! ! ! ! ! ..ZAKAJ NI TEH PODATKOV ! ! ! !