Gospodarstvo

So pri prodaji stavbe Koloseja oškodovali upnike?

Ljubljana, 04. 02. 2015 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Zupan/STA
Komentarji
12

Prodaja stavbe Kolosej je po mnenju prisilne upraviteljice Andreje Terpotec sporna, ker je dogovorjen brezobrestni petletni rok plačila. Kupnina tako še ni bila plačana. NLB želi doseči ničnost prodaje.

Po mnenju upraviteljice prisilne poravnave Kolosej kinematografi, Andreje Terpotec, je sporna prodaja stavbe Kolosej, ker je dogovorjen brezobrestni petletni rok plačila, je razvidno iz objave po prvi seji upniškega odbora na Agenciji za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Kolosej v Ljubljani
Kolosej v Ljubljani FOTO: Dare Čekeliš

Kupnina še ni bila plačana, na njeno plačilo ni nikakršnega zavarovanja, je pojasnila. Po njenem mnenju gre za oškodovanje upnikov. NLB bo zato izpodbijala kupoprodajno pogodbo in je že pridobila začasno odredbo, ki pridobitelju prepoveduje nadaljnji prenos nepremičnine, je še zapisano na Ajpesu.

Edino premoženje trenutno priteka iz najemnin za objekt Arena, najemnine pa plačujejo neposredno lastniku BTC in ne na račun dolžnika, je tudi razvidno iz zapisnika upniškega odbora. Terpotčeva bo tudi zato opravila notranji nadzor.

Trenutno je na računu za potrebe prisilne poravnave nič evrov in ni nobenih prilivov. Zato ni znano, iz česa bodo ustvarjali prihodki za poplačilo terjatev iz prisilne poravnave, je poudarila upraviteljica.

Lastnik SIP Nepremičnine Davorin Vidmar je poudaril, da so pri poslu in pripravi pogodb sodelovali tudi pravniki, ki pred podpisom pogodb niso videli nič spornega. Po njegovih trditvah v NLB niso dobili začasne odredbe, ampak samo zaznambo spora. Morebitno spornost nakupa nepremičnine pa bo presojalo sodišče, je še dodal.

'Prisilna poravnava je posledica poslabšanja poslovanja'

Sodišče je prisilno poravnavo nad Kolosej kinematografi potrdilo na začetku januarja. V upniškem odboru so Raiffeisen bank, Factor banka, NLB ter družbi Fold in BTC.

Predlog za začetek postopka prisilne poravnave je Kolosej kinematografi vložila že konec novembra, a ga je morala dopolniti z ustreznimi poročili. Po njihovih pojasnilih so sprožili postopek, da bi stabilizirali poslovanje in dosegli ustrezno prestrukturiranje dolgov. "Ob tem bomo zagotovili tudi, da zaposleni ne bodo izgubili delovnih mest," so zatrdili.

Po njihovih besedah je prisilna poravnava posledica poslabšanja poslovanja v letu 2013, "ko so nam protipravno zaprli hčerinsko družbo v Beogradu in zaradi padca obiska v celotni kinematografski dejavnosti v letu 2013. Podjetje bo s prisilno poravnavo uredilo svoje obveznosti do distributerjev kakor tudi do vseh dobaviteljev v skladu s predvidenim načrtom finančnega prestrukturiranja."

Sporočili so še, da bo v njihovih centrih nemoteno celotno poslovanje, kakor tudi predvajanje filmov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slophi
04. 02. 2015 10.00
+8
Čist slučajno bo NLB spet ostala brez posojenih milijončkov in nihče ne bo kriv. Vsi so delovali pošteno in transparentno. Pač poslovni rizik. "Nabrusimo kose, že klas dozoreva, že žetve bogate napočil je čas! Naj jeklo zapoje, naj pesem odmeva, nabrusimo kose, zrel je klas! »V boj za svobodno življenje!« gre klic od vasi do vasi, ker sicer nas čakata sužnost, trpljenje, za nas več izbire druge ni!"
razocarani
05. 02. 2015 15.16
+1
kaj pa je ta zlocinska tvorba od lnb se naredila prav ..zadnjih 22 let je to zatocisce vseh zlikovcev ki jim juga ni dovolila da svoja zlocinska nagnjenja udejanijo ,no so pa v tej banki in z njeno pomocjo to vse nadoknadili ,,seveda z politiko katero vedno voli polovica nacije ,,tako se je ta barvna druscina nazirala nasih prihrankov in zuljev v firmah ,,in se vedno volijo volilci te zlocince ,,.vse kar je do sedj sedelo v parlamentu sodi samo na robijo ,,
janezpodre
04. 02. 2015 09.52
+6
Ko bo spet odprt kino Komuna, se bom stuširou, šu k frizerju, poklicau kako penzjonistko in šou u kino.
peccatum
04. 02. 2015 09.45
+1
tao3
04. 02. 2015 09.38
+3
Slovenija odkod lepote tvoje ...
DedekLakai
04. 02. 2015 09.35
+3
Zato pa raje hodimo v Planet Tuš v Cineplexx...
JohnSmith000001
04. 02. 2015 09.30
+11
nazadnje smo bili tam s kolegi pred 4.leti in lahko rečem da je to sramota za glavno mesto, vse je bilo svinjsko, wc-ji kot iz italije, smrdi, v glavnem bljek!
Nauders
07. 02. 2015 15.13
jaz 10let nazaj pa sem že takrat čudno gledal...
VZORNIK
04. 02. 2015 09.21
+6
Raca se že lete dela norca iz vseh dobaviteljev in bank, a ga ne more noben za j.......
POŠTENO JEBENO
04. 02. 2015 09.01
+4
Spet ste me mubl z naslovom. A je v tej državi kaj tako kot mora biti? A kje korupcije in kriminala ni????
LordKEK
04. 02. 2015 08.55
+8
Grem rajš v Kranj. Majo boljso sliko in zvok.
me987
04. 02. 2015 08.41
+14
Chiquita Banana, Derby banana, še celo Schoko banana ni niti b od banane proti tej državi.. :)