Gospodarstvo

Preprečili menedžerski odkup IUV?

Vrhnika, 20. 07. 2009 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Menedžerji IUV naj bi leta 2006 načrtovali prevzem podjetja. O tem naj bi se pogovarjali tudi z direktorjem Soda Markom Pogačnikom, ki pa naj ne bi sodeloval v odkupu.

Industrija usnja Vrhnika
Industrija usnja Vrhnika FOTO: POP TV

Namero o menedžerskem prevzemu je razkril nekdanji svetovalec Industrije usnja Vrhnika (IUV) Greg Sturmer, potrdil pa naj bi jo tudi nekdanji predsednik uprave IUV Aleš Lunder, piše današnji Dnevnik. Lunder naj bi potrdil, da se je z nekaterimi vodilnimi v družbi o odkupu pogovarjal, a ideja potem ni zaživela.

Da so se o odkupu vodilni res pogovarjali, pa je razvidno iz zapisnikov sej uprave, ki so jih pridobili na Dnevniku. O nameri pa naj bi vodstvo obvestilo tudi tedanjega direktorja Soda, ki je bil večinski lastnik IUV, Marka Pogačnika. Pogačnik je sicer zanikal, da bi se z vodilnimi v IUV pogovarjal o konkretnih načrtih glede odkupa.

IUV naj bi tako želelo odkupiti šest do deset visokih uslužbencev IUV. Poleg Lundra in Šturmerja naj bi bili zraven še člani uprave Vito Debeljak, Sonja Vavken in Dušan Jerše. Poleg tega pa še zadnji predsenik uprave IUV pred stečajem Milan Pajsar. Marka Pogačnika po navedbah časnika med njimi ni bilo.

Delavke IUV so po zadnjih razkritijih o ravnanju uprave podjetja zgrožene.
Delavke IUV so po zadnjih razkritijih o ravnanju uprave podjetja zgrožene. FOTO: POP TV

Odkup naj bi menedžerji izpeljali prek družbe, registrirane v tujini, najverjetneje prek liechtensteinskega podjetja Calvani, prek katerega je IUV plačevala organske surovine angleškim dobaviteljem.

Menedžerji bi delnice odkupili od Soda, ki je imel leta 2006 v lasti 75-odstotni delež IUV. Če bi menedžerji za delnico ponudili tri evre, bi jih nakup 50-odstotnega deleža stal šest milijonov evrov, torej okoli milijon evrov na osebo. Menedžerji naj bi se sicer za posojilo že pogovarjali z eno od bank. Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) naj bi finančno konstrukcijo podprla, od menedžerjev pa naj bi zahtevala, da zastavijo tudi svoje premoženje.

Sturmer promoženja po pisanju časnika ni želel zastaviti oziroma ga niti ni imel. Ideja o odkupu pa naj bi dokončno padla v vodo konec leta 2006, ko je Lunder zaradi spora z Sturmerjem zapustil IUV.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Northwest
21. 07. 2009 14.04
Sam sem bil na IUV-jevi razprodaji na Vrhniki ki jo ima vsako leto.Ni mi slo v glavo kako to da je jakna katere cena v redni prodaji je 300 evrov stane na razprodaji samo 50 evrov resda brez enega gumba.Ali je res ta gumb na jakni vreden 250 evrov? Da so pa delavci ziveli z dneva v dan je jasno tudi da si od delavcev ki so delali v skladiscu kupil lahko usnja kolikor si hotel vsaj tako se je govorilo.
Leandra
21. 07. 2009 08.37
Lastninjenje je proces pri katerem Lastnina brez Lastnika prehaja v roke Lastnikov brez Lastnine..to izvajajajo managerji, ekonomisti ali drugi dolgoprsti družboslovci pod budnim očesom politike in asistenci skorumpiranega do podna pokvarjenega, strankarskega pravosodnega sistema.. Včasih so temu preprosto rekli Kraja, Kriminal tistim ,ki so to izvajali pa Tatovi, Rokomavhi, Lopovi konjski tatovi in kriminalci.. Te so pa pobili ali obesli na prvo jabko..
ajdur
20. 07. 2009 22.14
Slišal Kdor pogosto rabi selotejp naj si ga nabavi večje količine - predem bo vse pognal v stečajsem da je Debeljak zdaj v službi v Aeru v Celju.
ajdur
20. 07. 2009 22.09
Naj bo jasno prav vsem: Nobenemu se ne bo zgodilo popolnoma nič, ker je Vitomir mož najvišje funkcionarke.( Mojca Centa Debeljak - davčna uprava ) Taki so na varnem
manco-capac
20. 07. 2009 19.59
Poslovni načrt: lastninjenje, preselitev proizvodnje v južne kraje in prodaja nepremičnin. Samo kredita niso dobili na "lepe oči"...
-gorenjka-
20. 07. 2009 19.33
zdaj naj pa v IUV-ju iz tistega preplačanega ničvrednega usnja naredijo mošnjičke in naj jih prodajajo po 15EUR. dajmo slovenci,vsak bo kupil enega,a ne?? solidarnostno rešujmo firme,ki so jih do fundamenta okradli.