Gospodarstvo

FOTO: Smučarji že na snegu!

Maribor/Kranjska Gora, 28. 11. 2008 09.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nova smučarska sezona se je začela tudi v Sloveniji. Na Pohorju in v Kranjski Gori so naprave že zagnali, v soboto pa se bodo po belih strminah lahko spustili tudi smučarji na Rogli, Golteh in Krvavcu.

Doživeli smo prvi sneg, z današnjim dnem pa so na svoj račun prišli tudi smučarji. Uradno se je v Sloveniji namreč začela smučarska sezona. Prvi so naprave zagnali na Mriborskem Pohorju, kjer danes karta stane 15 evrov, in v Kranjski Gori, kjer se prvi smučarski dan v tej sezoni smučarski navdušenci po belih strminah spustijo brezplačno.

Na Pohorju se že lahko spustite po belih strminah.
Na Pohorju se že lahko spustite po belih strminah. FOTO: ŠC Pohorje

Mariborski žičničarji so za prve smučarje in deskarje uredili smučišča ob vlečnicah Areška, Ruška in Cojzarica na Arehu. Pri pripravi prog jim je močno pripomogel prvi letošnji sneg z nizkimi temperaturami, kljub temu pa na Pohorju že nekaj dni pospešeno delajo tudi umetni sneg.

Danes so pognali tudi naprave v Kranjski gori, kjer obratujeta vlečnici Mojca I in Mojca II. Trenutno je višina naravnega in kompaktnega snega do 25 centimetrov. Urejena pa je tudi tekaška proga Planica–Tamar.

Jutri pa se začne smučarska sezona tudi na nekaterih drugih slovenskih smučiščih. Tako sezono odpirajo na Rogli, Krvavcu, Golteh, Ribniškem Pohorju in na Kopah. Na Rogli bodo obratovale vlečnice Uniorček 1 in 2, Košuta ter sedežnica Planja, medtem ko bodo na Krvavcu obratovale šestsedežnica Vrh Krvavca, enosedežnica Gospinca, dvosedežnici Njivice ena in dve ter vlečnica Luča in otroški poligon. Kot so sporočili iz podjetja Unior turizem, so ugodne temperature že prejšnji teden omogočile umetno zasneževanje, zapadlo je tudi nekaj naravnega snega.

Tudi na Golteh se s soboto začenja letošnja zimska sezona. Na ta dan bo mogoča brezplačna smuka, v nedeljo pa bodo cene vozovnic 50 odstotkov nižje. Trosedežnica Medvedjak bo obratovala od 9.00 do 16.00, nihalka od 8.00 do 18.00, vsako polno uro. Smučišče od 1. do 5. decembra ne bo obratovalo, spet pa bo odprto v soboto, 6. decembra.

Na najvišjem slovenskem smučišču bodo naprave začele obratovati predvidoma šele konec decembra.
Na najvišjem slovenskem smučišču bodo naprave začele obratovati predvidoma šele konec decembra. FOTO: POP TV

Na smučišču Cerkno je predviden pričetek obratovanja v četrtek, 11. decembra, vse pa je odvisno od vremena. Na našem najvišjem smučišču Kanin pa bodo naprave zagnali predvidoma 21. decembra.

In še cene:

Na Mariborskem Pohorju je treba za dnevno vozovnico odšteti 28 evrov, za otroke 20, v Kranjski Gori pa za odrasle prav tako 28 evrov, medtem ko je karta za otroke 18 evrov. Na Rogli bodo morali odrasli za celodnevno vozovnico odšteti 28 evrov, otroška pa bo stala 18 evrov. Za celodnevno smučanje na Krvavcu boste odrasli prav tako odšteli 28 evrov, za otroke pa je vozovnica 18 evrov. Na Golteh je karta za odrasle dva evra cenejša in stane 26 evrov, za otroke pa je treba odšteti 18 evrov. Na Kopah celodnevna odrasla vozovnica stane 23 evrov, otroška pa 15. Za celodnevno smučanje na smučišču Cerkno bodo odrasli odšteli 28 evrov, otroci pa 18 evrov. Na Kaninu pa celodnevna karta stane 26 evrov, medtem ko je otroška 7 evrov cenejša in stane 19 evrov.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

passatek
29. 11. 2008 20.37
vrt007 - js sm tvoj prvi somišljenik. Jebeš zimo
vrt007
29. 11. 2008 00.27
kokrkol pogledam, mi ni jasna ta obsesija slovencev s smučanjem in zimskimi radostmi... jest zime ne maram, sneg pa glih tok da me fascinira s svojo čisto belino in kr se mene tiče je lah te \'idile\' konc čez par dni... ker nisem kaj dost smučala, me je sneg veselil samo ko sem bila še majhna: saj takrat ti ni treba skrbet, ali bo doma toplo zakurjeno ,ata in mama nardita vse, da ti je fino, snegec je pa pol sam še za gušt in veselje. zdaj vidim v zimi same težave: je treba kidat, stroški so z zimsko opremo za avto, skoz morš mirkat kaj oblečt da se ne prehladiš itd., da ne govorim o tem, kok je onemogočeno fizično gibanje in to ves čas, ko je sneg in poledica. tud vožnja je jeba v tem času. tko da vam po eni strani zavidam, da ste tok navdušeni nad snegom in vam je zima iz nekega razloga všeč, po drugi strani si pa želim, da bi se končno opazile tako dolgo opevane posledice globalnega segrevanja in bi slovenija postala kot sejšeli ali pa bali :))) POLETJE ZA VEDNO! a mam sploh kakšnega somišljenika? vsaj kšnega moškega, ki rad gleda napol gole bejbe na ulici? a ni fino, ko zjutri ni treba razmišljat kaj boš obleku? vržeš nase majčko in kratke hlače ali krilo, natakneš sandalce in to je TO. ej folk!
simoncek78
28. 11. 2008 16.48
Smučanje je postalo predrago! Potem pa za ta denar čakaš in čakaš vrsti, prenašaš večinoma neprijazne uslužbence na smučiščih, zmrzuješ in tako naprej! Hvala lepa, grem pa rajši zastonj na en lep sprehod, kjer ni gužve, neprijaznih žičničarjev, čaj in sendvič si pa ravno tako s sabo vzamem. Pa verjamem, da uživam bolj kot tisti ki mastno plačajo za drenjanje in zmrzovanje zato, da lahko povedo prijateljem, da so smučali! Sploh je pa smučarija out!
nemejugat
28. 11. 2008 16.33
...nikoli ni bilo in tudi ne bo vsem po godu. Ja kaj čmo, kdo pa pravi da mora vsak it pozimi smučat in poleti na morje?? Jaz tudi nisem smučal do svojega 22 leta in? Nič mi ne manjka, sem pa plaval vsaki dan ker je morje pred nosom....
Kaia..
28. 11. 2008 16.22
Komi sm čakala. Jutr odprejo meni bližji Krvavec. Ja cene so kr visoke. Sicer pa ponavadi gremo s prijatelji na Krvavec z družino pa na Stari vrh.
Tonček Balonček
28. 11. 2008 16.18
Zakaj spet ta jugonostalgija? S tem smo opravili! Če hoče kdo smučati, naj pač uredi finančne razmere, zdaj so ožnosti za vse, ki so voljni popijeti. Minili so časi, ko so kar smučali, vsevprek, tudi navadni delavci, kaj vam ni jasno! Tita ni več, nehajte, pojdite pod Jalovec!
slamaci
28. 11. 2008 15.53
to ni šport to je luxus
bnika33_LLJ
28. 11. 2008 15.48
Jim vela...Tle še snega ni...
comment123
28. 11. 2008 15.43
SMUČARIJA IN NARAVNE LEPOTE SMUČIN SAMO ZA BOGATE!!!
pussycat
28. 11. 2008 13.48
ja res je drago, ampak vsen si bom prvoščla par dni smuke :) jeeeeej :)
februarska
28. 11. 2008 13.48
Najboljš je it na kakšno manjše domačo smučišče, sam je res, da je na teh smučiščih bolj malokrat t\' prav sneg, pa še vsi domačini se napokajo na en hribček. :S Kar se pa tiče teh t večjih smučišč v Sloveniji, pa je meni osebno najljubši Stari vrh. Tja hodjo smučat ljudje, k to počnejo s srcem, se ni treba kregat z mularijo, pa stalno merkat, da ne bo kšen \"čeladar\" prletu. Itak da se najdejo izjeme, sam tuki je to bolj izjema kot pravilo (zaenkrat). Tudi cene so še kr v redu. Nočna je pa sploh super. Proge so za povprečnega smučarja super (za nadpovprečne jst pač ne morem govort :P), kdor ma pa rad orng kucle, jih pa tudi najde. Zame je strah in trepet že sidro do njih, k je res strmo. Največji njihov minus je bla pa dvosedežnica. Haha. Ta je bla brzina. :D No, ampak vi kr hodte na druga smučišča, da bo zame več prostora. ;) Se mi zdi, da smo Slovenci smučarski narod. Kr obvladamo zavoje. :D Sploh, če pomislim, da je pr nas povprečen smučar kr na nivoju. :P Najraje imam pa tiste smučarje, k to počnejo s srcem, ki niso preveč trdo naučeni. No, tista k se pa najbolj smeje, sem pa jst. ;) Sem se mal razgovorila. No, nisem kr tko prijavljena pod imenom februarska.:D Želim vam veliko smučarskih užitkov. Starši, kr mal reskirajte denar za družinsko smučanje, men je to še danes trdo ostalo v spominu.
jstpati
28. 11. 2008 12.59
gixxer28.11.2008, 12:28kaj Slovenija, mi gremo jutr na Nassfeld :) ja in ? Tam ostan, če ti v SLO ni všeč
gixxer
28. 11. 2008 12.28
kaj Slovenija, mi gremo jutr na Nassfeld :)
Energetik
28. 11. 2008 12.17
Nabavite si turne smučke, pa boste dali denar samo za benz.. :-) Pa še po celi SLO lahko smučaš, ne samo po ene par smučiščih. Je pa treba garat pri hoji navzgor.
DeathBlow
28. 11. 2008 11.58
Kranjska Gora se piše z VELIKO ! Drago je ja ...
GTR
28. 11. 2008 11.47
Naj ta vikend/teden še malo zapade naravnega... pol bo pa super na smučiščih! Gremo smučaaaaaaaaaaaaaat ;D Se pa strinjam, če nimaš familije še gre, če boš pa 4 karte kupu gor kej za pit alpa jest pa je 150€ na dan!
ziva35
28. 11. 2008 11.38
4-članska družina ima za en dan smučanja premalo 100 evrov. Pa naj še kdo reče, da to ni šport za tiste, ki imajo....