Slovenija

SLS: Nepremičninski davek je tipičen 'inkasantski' ukrep

Ljubljana, 27. 06. 2013 13.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Trditev vlade, da bo obremenitev poslovnih in industrijskih nepremičnin višja zgolj za 13 odstotkov, je zavajajoča, opozarjajo na obrtni zbornici. Sami so izračunali, da bo predvidena davčna osnova najmanj od 20 do 400 odstotkov višja. Da je davek slab, menijo tudi v SLS, zato zahtevajo umik zakona.

Predsednik SLS Franc Bogovič je predstavil zahtevo stranke za umik zakonskega predloga o davku na nepremičnine iz postopka. Zahtevo so poslali pristojnemu ministrstvu za finance. Ocenjujejo, da je davek na nepremičnine, kot je predlagan, slab in obupen poskus vlade, da zapolni proračun.

SLS opozarja, da se večino načrtovanih dodatnih prihodkov pričakuje iz manj razvitih, perifernih območij. Zato menijo, da tovrstni davek ne sledi smernicam in zavezam zagotavljanja enakomernega regionalnega razvoja, temveč spodbuja nadaljnjo centralizacijo države.

"Ta davek bo prizadel vse segmente družbe, tako tiste socialno najšibkejše, vse upokojence, kakor tudi tiste, ki ustvarjajo dodano vrednost v naši državi, torej ustvarjalne segmente družbe," opozarjajo v SLS in dodajajo, da nasprotujejo vsaki davčni obliki, ki bo dodatno obremenjevala subjekte in nepravično razdeljevala bremena krize v družbi. SLS tudi ocenjuje, da gre pri predlogu za tipičen "inkasantski" ukrep, katerega namen je prikriti nesposobnost vlade urediti javne finance brez dodatnega obremenjevanja gospodarstva in ljudi.

SLS podpira višje davčne stopnje od dosedanjih na neizkoriščena stavbna zemljišča, neobdelana kmetijska zemljišča ter prazne stanovanjske nepremičnine.
SLS podpira višje davčne stopnje od dosedanjih na neizkoriščena stavbna zemljišča, neobdelana kmetijska zemljišča ter prazne stanovanjske nepremičnine. FOTO: Aljoša Kravanja

V sporočilu ministrstvu navajajo, da simulacije novega davka po občinah zelo jasno kažejo, da bo obremenitev državljanov nesorazmerna, saj je nova davčna obremenitev v urbanih središčih v povprečju nekajkrat manjša kot v manjših središčih in podeželju, kjer je življenjski standard ljudi nižji.

V SLS predlagajo, da država določi zgolj široki razpon davčne stopnje za nepremičnine v lasti poslovnih subjektov, občine pa naj se samostojno odločajo, kako visoko stopnjo bodo postavile. Davek na nepremičnine naj v celoti pripada lokalnim skupnostim.

Bomo državljanom na stara leta rubili njihove nepremičnine?

SLS opozarja še na možnost konverzije davčnega dolga v lastniške deleže, kar predlog zakona v 13. členu dopušča. "To pomeni, da se lastnik nepremičnine in občina dogovorita, da se dolg poplača v obliki vzpostavitve lastniškega deleža občine na nepremičnini z davčnim dolgom (konverzija)." To pa bi pomenilo, da kdor ne bo zmogel poravnati davčnih obveznosti, mu bo občina podržavila nepremičnino. Je res to tista rešitev, ki bo državljane spodbujala k vlaganju v lastne nepremičnine, se sprašujejo v SLS.

Poziv premierki: Davek ne bo prispeval k zagonu gospodarstva!

Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije in Združenje Manager so danes poslali skupni dopis z zahtevo Bratuškovi po razbremenitvi gospodarstva in proti novim obremenitvam. Med drugim zahtevajo takojšen umik predloga davka na nepremičnine, če bo ta v primerjavi z zdajšnjim nadomestilom za uporabo stavbnega zemljišča dodatno obremenil poslovne nepremičnine gospodarskih subjektov.

Na Obrtni zbornici Slovenije opozarjajo, da vlada pri svojih napovedih ne upošteva vseh bistvenih elementov za izračun davčne obveznosti, kamor poleg davčne stopnje spada tudi davčna osnova. "Trenutna gospodarska situacija v Sloveniji ne dopušča dodatnih davčnih obremenitev nepremičnin, ker slovensko malo gospodarstvo v trenutnih razmerah ne more prenesti dodatnih davčnih bremen. Predlog zakona o davku na nepremičnine tudi ni ustrezno pripravljen, saj ne vsebuje pravilnih izračunov glede višjih davčnih obremenitev, zaradi česar se tudi ni pravilno ocenilo njegovih učinkov na gospodarsko rast in zaposlovanje," opozarjajo.

Davek na nepremičnine, kot ga predlaga vldada, je škodljiv za obrtnike in v nasprotju z ukrepi za oživitev gospodarstva.
Davek na nepremičnine, kot ga predlaga vldada, je škodljiv za obrtnike in v nasprotju z ukrepi za oživitev gospodarstva. FOTO: Reuters

Predvideno povečanje davčnega bremena podjetij na račun obdavčitve nepremičnin je povsem v nasprotju s priporočili in mnenji Sveta EU glede reševanja finančne krize v Sloveniji, ki predvidevajo pospešitev gospodarske rasti in zaposlovanja. Ne nazadnje primerjalne evropske države ne morejo biti zgled za obdavčitev nepremičnin v Sloveniji, ker imajo drugačne gospodarske razmere in sisteme obdavčitve. Zato zbornica odločno nasprotuje morebitnemu sprejetju predloga zakona in vse pristojne za pripravo in sprejetje zakona javno opozarja na odgovornost za prevzem posledic.

"Vlada navaja, da bo predlog zakona višje obremenil poslovne in industrijske nepremičnine v povprečju za okoli 13 odstotkov, kar je sicer res, če se pri oceni upošteva zgolj višino zdaj veljavne in bodoče davčne stopnje," pojasnjujejo na zbornici in dodajajo, da je bilo v gradivu izpuščeno dejstvo, da se davčna obveznost vedno izračuna s pomočjo davčne osnove in davčne stopnje. "Če pri primerjalnih izračunih upoštevamo, da je davčna obveznost davčna osnova, pomnožena z davčno stopnjo, bo predvidena davčna osnova, ki bo po novem temeljila na posplošeni vrednosti nepremičnin, najmanj od 20 do 400 odstotkov višja od zdaj veljavne osnove za obračun davka na nepremičnine po zakonu o davkih občanov, ki jo določajo občine na podlagi tega zakona po lastnih merilih."

Davek lahko hitro postane breme potrošnika

Na zbornici so prepričani, da bo uvedba davka vplivala na večjo odprodajo nepremičnin, s tem pa tudi na padec tržnih vrednosti nepremičnin, zato bodo podjetja, ki so lastniki nepremičnin, dolžna v skladu z računovodskimi standardi opraviti obvezne oslabitve vrednosti poslovnih nepremičnin v poslovnih knjigah. To pa bo še dodatno obremenilo poslovne rezultate slovenskih podjetij.

Takšen predlog zakona o davku na nepremičnine je škodljiv za slovensko gospodarstvo. "Stopnja 0,8 odstotka za obdavčitev poslovnih objektov je ob občutno višji davčni osnovi v višini posplošene tržne vrednosti odločno previsoka. Ker je davek na nepremičnine, ki so v poslovni funkciji podjetij, njihov poslovni strošek, ga bodo ti poslovni subjekti prisiljeni vključiti v kalkulacijo svojih lastnih cen proizvodov in storitev," opozarjajo na zbornici, pravijo pa še, da bodo morali obrtniki, če trg ne bo prenesel njihovih višjih cen, nov davek na nepremičnine pokriti v breme svojega dobička – če ga še ustvarjajo. "Če ga ne, ga bodo prisiljeni vključiti preko lastne cene v prodajno ceno in ga s tem prevaliti na potrošnika, zaradi česar se bo najprej zmanjšala regenerativna sposobnost podjetij, posledično pa tudi konkurenčna sposobnost celotnega slovenskega gospodarstva in zlasti zmožnost zaposlovanja."

Primerjava z evropskimi državami je neprimerna

Davčna obveznost na podlagi predlaganega zakona se bo povečala v povprečju za najmanj 200 odstotkov in ne za 13, kot trdi vlada.
Davčna obveznost na podlagi predlaganega zakona se bo povečala v povprečju za najmanj 200 odstotkov in ne za 13, kot trdi vlada. FOTO: Thinkstock

Vlada kot primere uspešne obdavčitve nepremičnin navaja Avstrijo, Dansko, Nizozemsko, Švedsko in Latvijo. Na zbornici pa menijo, da je izbrani vzorec držav za analizo davčnih obremenitev nepremičnin neprimeren. Prve štiri države sodijo med najrazvitejše evropske države, ki imajo že vsaj 100 let stimulativno poslovno okolje. Zaradi drugačnega davčnega sistema (enotna davčna stopnja) in stimulativnih davčnih stopenj na vseh segmentih obdavčitve pa tudi Latvija ni dober primer, na katerem bi lahko gradili slovensko obdavčitev nepremičnin.

Dodatna obdavčitev ilegalnih objektov

Na OZS vlado pozivajo, naj vse nelegalno zgrajene objekte, prizidke in vsak poseg v nepremičnino brez ustrezne dokumentacije obdavči z dodatnim pribitkom vsaj v višini 300 odstotkov nad predpisano stopnjo obdavčitve objekta, črnograditelje pa ustrezno kaznuje.

Na zbornici vlado pozivajo, da medsebojno uskladi register nepremičnin in druge evidence za nepremičnine z dejanskim stanjem nepremičnin in na tej podlagi izračuna pravilno posplošeno vrednost nepremičnin. V nasprotnem primeru bodo s tem davkom obremenjeni zgolj tisti lastniki, ki imajo legalne in pravilno popisane ter ovrednotene nepremičnine, tisti, ki so špekulativno zamolčali dejansko stanje nepremičnin ali zidali nelegalno, pa bodo na boljšem, opozarjajo na OZS.

Prav tako naj vlada pripravi nove izračune davčnih obremenitev na podlagi predloga zakona o davku na nepremičnine, ki bodo izkazovali tudi davčne osnove po zdaj veljavnem zakonu o davkih občanov in zakonu o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča, in ne zgolj zdaj veljavnih zneskov pobranih dajatev iz teh virov, kar izkrivlja podatek o višini bodoče davčne obveznosti.

Ministrstvo: Ne smemo obdavčiti kmetom orodja

Obdavčitvi zemljišč, gozdov in objektov, ki se uporabljajo za namen kmetijsko pridelavo, nasprotujejo tudi v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije.

Svoje stališče glede davka na nepremičnine je predstavilo tudi ministrstvo za kmetijstvo z ministrom Dejanom Židanom na čelu. Na ministrstvu so mnenja, da ni potrebe, da bi obdavčili zemljišča, gozdove in objekte, ki se uporabljajo za kmetijsko pridelavo. To mnenje je ministrstvo posredovalo v resorsko razpravo.

Ministrstvo poudarja, da gre pri kmetijskih ali gozdnih površinah za neke vrste delovne stroje ter da podobno velja za stavbe, ki so namenjene kmetijski proizvodnji. O tej tematiki se je Židan pred dnevi pogovarjal tudi z drugimi ministri držav članic. Med drugim se je posvetoval z luksemburškim ministrom Romainom Schneiderjem. V tej državi, ker je kmetijstvo panoga posebnega pomena, niso obdavčili stvarnega premoženja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
28. 06. 2013 13.36
+2
"Bomo državljanom na stara leta rubili njihove nepremičnine?" Ne samo na stara leta, že na mlada leta. "Ministrstvo: Ne smemo obdavčiti kmetom orodja" Zato ste jim zemljo. Vrtičkarjem vrtičkov niso obdavčili, vsaj mislim.
mobutu1
28. 06. 2013 12.45
-6
Zadnji čas edino pravilno, zakaj bi samo mi navadni ljudje plačevali ogromne dajatve, kmetje pa kupujejo traktorje in priključke za več sto tisoč evrov, ter hrano prodajajo za zlato ...!!!
odgovorje42
28. 06. 2013 12.32
-1
Men se zdi pa prav da se te nepremičnine obdavčijo ker se z njimi izvaja tolko mešetarjen da je joj. Naj družbe in banke dajo stanovanja na trg da jim pade cena namesto da nas držijov balončku da te nepremičnina stane več kot nemca. Če hočejo met X stanovanj da zgledajo bilance firm črne oz. da jih kot privatniki dajejo v najem študentariji (na črno kotse pri nas spodobi) naj plačajo davek.
cirus
28. 06. 2013 12.19
+2
Dobro si zapomnite, kdo danes podpira davek na nepremičnine in ne pozabite tega do naslednjih volitev. Mogoče bodo (prav zaradi tega davka) kmalu.
smeh123
28. 06. 2013 12.09
+1
hoteli ste jugoslavijo...zdja jo pa imate.
klldmoll
28. 06. 2013 12.02
+1
BANDA LOPOVSKA POLITIČNA !!!
godhead
28. 06. 2013 11.42
+5
kdaj se vrne braća podobnik? takih lolekov že dolgo ni bilo na sceni
klldmoll
28. 06. 2013 12.03
+2
sta bila dejansko kot lolek & bolek, prav imaš !! ... :-))
santamaura
28. 06. 2013 11.36
+4
Farji imajo pa srečo, da so cerkvene zvonike gradili v višino in ne v širino
Ramzess
28. 06. 2013 13.37
+3
Hoteli so biti bliže bogu, a samo z visokimi zgradbami ne bo šlo.
ded moroz
28. 06. 2013 11.31
+3
Kje je kdo da organizira eno vsesplošno stavko in državno nepokorščino...?
IlluminatiAllSeeingEye
28. 06. 2013 13.47
+1
ded moroz
28. 06. 2013 11.30
+2
kam si mi dal komentar ofca frdamana ...?
urmek
28. 06. 2013 10.19
+10
Kdaj bodo obdavčili zrak , ki ga dihamo, voda je že tako draga. V tej državi je najboljše , da postaneš tat in nimaš nobenega premoženja in živiš v socialnem stanovanju!
Pjeva? Tuge
28. 06. 2013 10.15
+2
SLS dajte predlagajte še kakšen krizni davek na plače nad 1500 eur neto kakšne 47% naslednji dve leti.
belaovca
28. 06. 2013 09.59
Zgleda, da se ponoči spremeni ambient v hramu in notranjost postane temna z pridihom rdeče in pamet gre na pašo!!! Hja,in sedaj naj plačamo račun.???
slosap
28. 06. 2013 09.04
+3
Ko že govorijo o primerljivih državah...v Nemčiji je v davek vkalkuliran tudi letni odpis vrednosti, torej amortizacija in letno se obračunava vrednost...pri nas enkrat masovno ocenjevanje, medtem kriza, vrednosti se fiktivno držijo v vrtoglavih višinah... Tale vlada si bo nakopala srd ljudi... Pa najbolje je, da bo država postala lastnica nepremičnin...podjetja razprodajo, banke dokapitalizirajo z našim denarjem in nad nepremičnine sedaj z davkom... Pametno, ni kaj... Le račun se mi zdi delan brez krčmarja... Kosa je pripravljena za košnjo...brusilni kamen tudi...
IlluminatiAllSeeingEye
28. 06. 2013 13.48
asa19
28. 06. 2013 08.38
+5
Nemorem verjet imamo kmetijo oče ma 400 e penzije mama doma gospodini in to je to prispevt morava z bratom da lahko preživita in to ni še vse sedaj pa dobita položnico za plačat kmetistvo in kar je nepramičinine v vrednosti 3000 e ali je kje pravica kje naj jih poberata država pa zemlje verjetno nebo odpeljala \" vzela \" se bojim da bo komu padla glava to verjetno hočejo pazite ko dobite za plačat vas bo vrglo na rit zanimam me zakaj ne poberejo prvo tistim kateri so na spisku DOLŽNIKI saj imajo za plačat miljone davkov in vedo kateri so pa se bojijo da bi kaj povedali ker so vsi povezani MAFFJA SLOVENSKA BANDA *.......ne pa kmetu ki gara od jutra do večera da lahko preživi
HOLAJ SLOVENIJA
28. 06. 2013 08.36
-2
SLS je prav malo mar za obdavčenje državljanov. Kritizirajo obdavčenje nepremičnin predvsem zato, da bi bili všečni rimskokatoliški cerkvi, ki bi na naslednjih volitvah v zahvalo, svoje farane nagovarjala,naj volijo za njih. Drugače pa SLS za ljudi tako še nikoli ni kaj prida postorila.
godhead
28. 06. 2013 08.33
+1
kaj je SLS že naredila za nas? NIČ
klldmoll
28. 06. 2013 12.05
falirani zdravnik janezek podobnikov si je kupil novo kravato ! ... :-)
mobutu1
28. 06. 2013 07.19
-10
Kmetje še kar ne bi plačevali davka, ne morem verjeti...
jagermeister1
28. 06. 2013 07.36
+8
kmetje je zdaj plačujejo velike davke in verjetno prispevajo v blagajno veliko več kot prispevaš ti ! ! !
nerga?
28. 06. 2013 07.06
+8
Vlada govori samo o novih davkih. Davki, davki, davki. Kje so pa ukrepi za oživitev gospodarstva??? pa tako polne usta so imeli...
u3pm
28. 06. 2013 08.11
+4
židan---to je najboljša vlada na svetu........
Gaja Bobek
28. 06. 2013 02.44
+3
malo pozno ste se zbudili, sicer pa ste to v prejšnji vladi sami kuhali, samo časa niste imeli zadost, saj ste pobrali penzionistom otrokom in brezposelnim a ne
jagermeister1
28. 06. 2013 07.44
+3
prejšnja vlada je vzela tistim ki imajo veliko , tiste z najnižjimi dohodki pa je pustila pri miru , ............pa ne mi rečt da to ni res......moja mama ima penzije 580 evrov za polnih 38 let delovne dobe in ji ukrep prejšnje vlade ni vzel niti evra............zato ne seri ! ! !