Gospodarstvo

Se Bavčarjevo kraljevanje bliža koncu?

Koper, 27. 03. 2009 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
L.H./STA/N.D.
Komentarji
183

Nadzorni svet Istrabenza bo o delu uprave predvidoma razpravljal v ponedeljek, ko naj bi tudi postalo jasno, kakšna bo usoda Igorja Bavčarja. Dosedanji potek dogodkov pa kaže, da se Bavčarju ne obeta nič dobrega.

Nadzorni svet družbe se je na seji, ki se je začela ob 10. uri in je potekala za zaprtimi vrati, seznanjal s potekom pogajanj med bankami upnicami, lastniki in upravo Istrabenza glede reševanja družbe, ki ima visoke dolgove.

Na seji nadzornega sveta Istrabenza naj bi obravnavali tudi zahtevo Petrola za razrešitev predsednika uprave Igorja Bavčarja, a njegove razrešitve danes ni bilo. Tudi Bavčar sam nadzornikom Istrabenza danes ni ponudil svojega odstopa. Sejo so prekinili, nadaljevali jo bodo v ponedeljek, ko bo na dnevnem redu tudi razprava o delu uprave Istrabenza.

Kako dolgo bo Igor Bavčar še vodil Istrabenz?
Kako dolgo bo Igor Bavčar še vodil Istrabenz? FOTO: Dare Čekeliš

Nadzorniki za podpis dogovora med bankami in lastniki

Nadzorniki Istrabenza bankam upnicam in trem večjim delničarjem predlagajo, da predlagani dogovor o ureditvi medsebojnih razmerij v predvidenem roku podpišejo in pristopijo k izvedbi organiziranega procesa finančne konsolidacije družbe. Nadzorni svet je izrazil pričakovanje, da bo na podlagi četrtkovega sestanka z bankami upnicami in lastniki v ponedeljek na nadaljevanju sestanka prišlo do pozitivnega premika v smeri najprimernejše rešitve tako za Istrabenz kot za upnike in lastnike družbe.

Sejo nadzornega sveta je vodil namestnik predsednika Tomaž Toplak, saj je prvi nadzornik Janko Kosmina pred kratkim odstopil. Za morebitno Bavčarjevo razrešitev bi morala glasovati večina nadzornikov. Zahtevo za zamenjavo na čelu Istrabenza je dal največji posamezni lastnik Petrol, za zamenjavo se zavzema tudi predsednik uprave NLB Draško Veselinovič.

Kot je po seji povedal namestnik predsednika nadzornega sveta Istrabenza Tomaž Toplak, nadzorniki v celoti podpirajo model rešitve, prek katerega bodo banke upnice v celoti poplačane. "Gre za uravnotežen dogovor, ki je pozitiven tako za upnice kot lastnike in družbo," je poudaril.

Krovni dogovor, ki ga je danes podprl nadzorni svet, bo po besedah Bavčarja predmet odločanja bank upnic in lastnikov konec tedna. "Banke bodo v ponedeljek sporočile svoja stališča o podpisu tega dogovora," je dejal Bavčar.

Po Bavčarjevih besedah je ključno, da je bila danes prva seja nadzornega sveta, na kateri sta bila prisotna tudi dva člana iz vrst največjih delničarjev, in da je nadzorni svet v tej sestavi izčrpno obravnaval pogajanja z bankami upnicami, pri čemer je podprl prizadevanja uprave za dosego dogovora z upnicami.

"Razprava je pokazala, da smo šli v pravi smeri in tako je zdaj vsakomur jasno, kaj je v konkretnem primeru treba storiti," je zatrdil prvi mož Istrabenza. Bavčar konkretno o pogovorih ni spregovoril. Kot je poudaril, namreč še vedno velja zaveza, da vsebine dokumentov ne bodo razkrivali.

Neuspešna pogajanja

Banke upnice, lastniki in uprava Istrabenza se že tri mesece neuspešno pogajajo o reševanju koprske družbe. Koprski holding je po neuradnih podatkih zadolžen za 500 milijonov evrov, medtem ko naj bi približno 400 milijonov evrov bankam dolgovale hčerinske družbe Istrabenza. Dolg holdinga se je v teh dneh nekoliko zmanjšal, saj UniCredit Banka ni podaljšala pogodbe o začasni prodaji delnic Mercatorja, Petrola in Save.

Med možnimi scenariji glede nadaljnje usode Istrabenza je po oceni zdaj največje upnice Nove Ljubljanske banke (NLB) stečaj najslabša rešitev. Predsednik uprave NLB Draško Veselinovič se bolj nagiba v smer prisilne poravnave. Cilj, ki ga zasledujejo banke upnice, je namreč povrnitev čim večjega deleža dolga, neposrednemu lastniškemu vstopu v podjetje pa v osnovi niso naklonjene.

Istrabenz
Istrabenz FOTO: POP TV

Banke za rešitev Istrabenza zahtevajo izpolnitev nekaterih pogojev, med katerimi so reprogram posojil, zamenjava vodstva Istrabenza, dodatna zavarovanja na podjetjih, ki so v lasti holdinga, organizirana prodaja posameznih naložb Istrabenza in zahteva, da vse banke ostanejo upnice v konzorciju.

Zahtevo za razrešitev uprave Istrabenza je nadzornemu svetu koprske družbe v sredo že posredoval tudi Petrol, ki je s tretjinskim deležem največji posamični lastnik Istrabenza. Bavčar je izjavil, da bo do ponedeljka, kot je poudaril, razmislil o morebitnem odstopu s položaja, "če bo to koristilo Istrabenzu".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (183)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zelen-paradajz
30. 03. 2009 07.47
tud če bo bavčar odstavljen, se mu kaj hudega ne bo zgodilo. al bo šel na kak drug visok in dobro plačan stolček, v skrajni sili ga pa lahko lahovnik vzame za gospodarskega svetovalca :)))
gsfdf16
30. 03. 2009 00.27
Za uspešno vodenje in rast je nujno zadostno znanje, ne pa le politična protekcija! Pa taki nadzorni sveti! Zdaj je kar je, pravljice je konec! Nihče ni nedotakljiv. Me res zanima kaj se bo zgodilo jutri. Upam, da bo odločitev posojilodajalcev prava in dobra šola za ostale tajkune. Bo sploh kdo kaznovan?
Nauders
29. 03. 2009 23.57
Pravkar ustanavljam firmo Bavchar Invest d.o.o.
luciluk
29. 03. 2009 16.47
OOOOOOOO hudo moj vščerejšnji post so mi zbrisal bravo
porsche303gt2
29. 03. 2009 15.17
@ Cikorija Hvala za informacije. Za tožbo potrebuješ čas in denar. Menim, da se nas bi res moralo nekaj zbrati in vreči EURE na kup, ter poiskat pravico po PRAVNI POTI. Žalostno, da je v 21. stoletju v času DEMOKRACIJE, še vedno prisotnost KOMUNIZMA. Moj stric se ga je napil in v gostilni rekel nekaj čez TITA, čez dva dni so ga odpeljali in je bil 3 mesece v Zaporu.
LomilkaSrc
29. 03. 2009 10.53
porsche303gt2 Sem govoril z varuhom potrošnikov in je rekel da zaradi brisanja teh komentarjev lahko tožim portal , ker krši pravico do svobode govora.
aloalo
28. 03. 2009 22.50
jest se zmer prevm a kdo placa da ga pocm,rabim stanovanje hehe
gigi39
28. 03. 2009 19.44
hvala ker ste tudi moj komentar zbrisali brez ene žaljivke...ok ok bi komentiral ampak nima smisla vse kaže da je tud tukaj vpliv vpletenih... ban da
porsche303gt2
28. 03. 2009 16.29
28.03.2009, 11:54 28.03.2009, 11:59 29.03.2009, 12:01 28.03.2009, 12:02 28.03.2009, 12:15 28.03.2009, 12:22 Hvala vsem za podporo in doplnila. Sedaj se vec kot porsche303gt porsche303gt1 nemorem registrirati. So me blokirali. Sem še prejel mail o blokadi. Lahko pa si odprem tisoč in več mail accountov, ter ustvarim nova uporabniška imena. Imam več računalnikov doma, z različnimi IP. Uredništvo, neboste se me kar tako rešili. Ste pa s svojimi potezami PODLI. Vendar jaz imam še večje veselje in še več accountov si bom naredil podpis: porsche303gt Drago Uredništvo, napisali ste zaradi SOVRAŽNEGA govora in tri pikice,... Sedaj pa mi na MAIL odgovorite ZAKAJ BRIŠETE TUDI KOMENTARJE, KJER NI SOVRAŽNEGA GOVORA? Kjer samo diskutiramo in debatiramo, ter RAZMIŠLJAMO DRUGAČE KOT VI. Ali resnica res tako boli, da potem tudi ko ni govora o SOVRAŽNEM GOVORU izbrišite KOMENTAR, kasneje pa blokirate uporabnika. Opazil sem tudi, da marsikateri DRUG ( drugi uporabniki portala ) komentar kar izgine, pa Vas v tem komentarju noben ne kritizira, le TEMO RAZLAGA iz vidika, ki ga vidi. Zakaj potem IZBRIS? Ali nesmeš RAZMIŠLJATI in deliti svoje mišljenje? Je to GLAVNI RAZLOG ZA IZBRIS. HVALA ZA ODOGOVOR ( na mail seveda )
zlajo@msn.com
28. 03. 2009 15.03
slovenski fritzel hehe :P
Buena Vita
28. 03. 2009 11.45
no, zato bodo pa dobili gotovino firme brez programov-trgov,ki so žaklji brez dna,samo niso v ineteresni skupnosti veselinoviča in prihajajoče srbske mafije
Buena Vita
28. 03. 2009 11.42
IN POMEMBNO istrabenz ne potrebuje novega denarja,samo zmanšat rate,po domače povedano,za določen čas
Buena Vita
28. 03. 2009 11.39
LUKA,KI,MUKA JAH,res jeArhar je zmešal štrene bankirjem,če je kdo najbolj pokvarjen so nam to bankirji,in sedaj dišijo banke,zato iščejo kozle seveda je kozel istrabenz-MA HUDIRJA KAKO ČE SAMO TREBA ZMANJŠAT MALO KREDITNE RATE,VSAKEMU KRIMINALCU POMAGAJO -FIRMI PA KI DELOVCE PLAČUJE IN KI IMAJO ZDRAVO JEDRO ,PA NE MENI NIČ VEČ NE SMRDI BAVČAR--SEM SPREGLEDALA,ČEPRAV MI DO ZADNJEGA NI DVA KRAT DVA BILO ŠTIRI,SEDAJ VEM KDO SE HOČE POLASTIT BANK ČE UNIČIJO ISTRABENZ NIMAJO NOBENE OVIRE DO VSTOPA V LASTNŠTVO BANKTO BO ŠELE TAJKUNSTVO
hakelc
28. 03. 2009 11.36
Ne zagovarjam kučanovega načina, ki je bil zgolj čakanje na ugodno situacijo. kam bi se on obrnil če bi zmagala JNA? bil je del sistema in ne nepomemben člen. kar pa se tiče janše mislim da je ustvaril kratek stik zato da se je narod uprl. dejanja ne besede. kar pa se tiče bogatenja in bavčarja, se mi zdi da bi morala država preprečiti tako bogatenje in pustiti, da ljudje oz. podjetja z nekaj miljardnimi dolgovi gredo v stečaj. Res bo veliko ljudi izgubilo delo, ampak ga bo z dolgoročnimi spet pridobilo in to v še večjem številu. najslabše kar se lahko zgodi sloveniji ta hip je sprejemanje kratkoročnih reform in politika varčevanja te vlade. pa saj vsak ve da je treba denar vlagati, da se oplemeniti in ne samo varčevati. če varčuješ je vsota denarja ista, vrednost pa stalno izgublja. če bomo šli tako naprej bo kriza vsak dan hujša. 100.000 brezposelnih ta hip!!!
hakelc
28. 03. 2009 11.30
naroda se ne da opetnajstiti ker se prej ko slej dvigne proti tebi. naš narod so 40 let petnajstili komunisti. in kaj se je zgodilo? uprli smo se jim. Ne vetlan ne bom te popljuval ker to ni moj način, vendar pa čutim iskren odpor do ljudi, ki so takrat veselo sedeli v nardni skupštini in zgolj čakali katera stran bo uspešna. Če že govorimo o diplomaciji lahko izpostavimo Drnovška, Kučana pa po mojem ne. Saj nisem trdil, da je bil za vse odgovoren Janša. Pravim le, da je biu on morda tista tehtnica, ki je prepričala slovenski narod k uporu. No ampak to ni tema tega članka. Menim , da je reševanje menesžerjev, ki so zapadli v miljardne dolgove nesmiselno in da je najboljše pustiti da take firme razpadejo same od sebe. Rekli boste, da bo brez dela ostalo ogromno ljudi, kar je res, ampak gledati je treba daljnoročno in umirjena socialna politika kratkoročnih ukrepov in varčevanja te vlade pelje še v hujšo krizo. moramo investirati, da se denar oplemeniti, ker če bomo varčevali bo denarja vedno isto, le njegova vrednost bo manjša, kar pa ni dobor za državo in davkoplačevalce!!
vetlan
28. 03. 2009 11.23
Pa še. Ne ščitim Kučana (zaradi mene je lahko levi, desni, bel, rdeč ali zelen), ne me narobe razumeti, ampak mu očitate, da kao ni bil za samostojno Slovenijo. Jaz pa mislim, da je kot izkušen politik in dober matematik/ekonomist preračunal možnosti Slovenije (s 2mio prebivalstva) za drugo samostojno "Švico", ker tako kot sem že en krat napisal, samostojna država, ki se želi polnopravno vključiti v vse mednarodni tokove mora upoštevati vse standarde, ki veljajo za državo (predpisan državni aparat, vojska, administracija, policija, PREDPISANO obvezno število ministrov itd. itd.) In kdo bo to vzdrževal? Zato, domnevam, da je bil za konfederacijo, ker je vedel, da se bo morala Slovenija prej al slej nekam priključiti, samo je žal Miloševič s svojo diktaturo vse uničil. Vsi želimo biti samostojni in neodvisni, vendar ne živimo na kakšnem skritem otoku v kamenski dobi.
vetlan
28. 03. 2009 10.57
hakelc, nič ne preteravam, nisem govoril o iskreni želji slovenskega naroda, ampak o tem, kako je bila ta želja izkoriščena v druge namene. Si najbrž pozabil, kje je tudi JJ poiskal glasove pred prejšnjimi volitvami, za kar je Slovenija kar pošteno plačala, čudno, da je še Blejski otok obdržala. Vsak od njih je izkoristil vsako možnost, da napolni svoje žepe, naj bo levi ali desni. In če misliš, da je odcepitev zasluga samo JJ, se motiš. Če ne bi takrat imeli izkušenih diplomatov kot Kučan ipd. (pa me lahko popljuvaš) bi z glavo plačali odcepitev, če bi jo speljali na način JJ. Če bi skrbeli za samostojnost Slovenije, ne bi prodajali uspešnih podjetij tujcem, tudi pod ceno. To so delali tako levi kot desni.
Jože Pernek
28. 03. 2009 10.53
hakelc 28.03.2009, 10:26 NEKAJ DRUGEGA BI SE DVIGNILO NE PA NAROD narod so takrat dobro napetnajstli da jim je pomagal do sedanjega BOGASTVA
Maximusgladiato
28. 03. 2009 10.48
Če bodo banke pristale na zahteve, da bodo pokrile milijardne izgube,(za ceno odstopa Bavčarja - in s tem javnosti opravičiti svoje dejanje) bo to najslapše kar se lahko zgodi.......da bodo spremenili v svojo lastnino...banke bi morale te milijardne vsote nameniti realnemu gospodarstvu, kjer bi se gradile ceste, stanovanja, mostovi, železnice, stvarna podjetja kjer bi se lahko zaposlovali ljudje.... Ne smete pa pozabiti, da smo v času krize. Mnogo posameznikov in še več podjetij ima velike kredite v podjetjih, KI JIH NE MOREJO IZPLAČEVATI.....Sedaj pa se poraja vprašanje: ALI BODO BANKE TUDI V TEH PODJETIH VSTOPILE V LASTNIŠTVO?????? ALI JE ZATO PAHOR NASTAVIL VESELINOVIĆA, NA DIREKTORSKI POLOŽAJ, DA BO PAHOR LAHKO VRŠIL POLITIČNE ODLOČITVE??? SPOMNIMO VESELINOVIĆ JE BIL IZBRAN BREZ JAVNEGA RAZPISA, TOREJ POLITIČNO, TEMU PA JE NASPROTOVAL ZARES IN GREGOR GOLOBIČ...... ALI ZARADI TEH POTEZ, KI JIH NAMERAVA POLITIČNA ELITA NAREDITI GROZI BANČNI POTOP SLOVENSKIH BANK IN BODO SLOVENSKE BANKE PRIMORANE REŠEVATI TUJE BANKE???? TO JE NAJSLAPŠI SCENARIJ, KI SE LAHKO ZGODI.....
hakelc
28. 03. 2009 10.26
vetlan malo pretiravaš! mešati vojno za slovenijo in zdajšnje tajkune. bi se narod takrat dvignil če ne bi bilo četverice JBTZ? Mislim da še nekaj časa ne. Ravno zaradi takih, kot ti praviš JJ-jev smo slovenci spoznali, da bo pot k svobodi težka. Bavčar je takrat iskal svoje interese in jih išče še zdaj, prav pa imaš da je šla marsikatera dobra firma v stečaj zaradi tajkunov in menedžerjev, ki so samo želeli denar za svoje denarnice. Mislim pa da je Janša takrat storil dober korak in težko ga obtožuješ za 18 let nedemokratičnosti in tajkunstva, saj smo imeli 12 let vlado LDS!!