Gospodarstvo

Slovenski Telekom bi kupil srbskega

Ljubljana, 27. 08. 2015 11.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Za vstop v privatizacijski postopek srbskega telekoma so se odločili, ker je v telekomunikacijski panogi pomembna ekonomija obsega. Telekom Srbija je ena zadnjih priložnosti za slovenski telekom, da postane regijski konsolidator.

Telekom
Telekom FOTO: Reuters

Predsednik uprave Telekoma Slovenije Rudolf Skobe je danes potrdil, da so se aktivno in resno vključili v postopke za prodajo Telekoma Srbija. V začetku avgusta so oddali nezavezujočo ponudbo, pred dnevi so bili pozvani v drugi krog privatizacije srbskega telekoma, obstaja velika verjetnost, da bodo oddali zavezujočo ponudbo.

"Kot eden izmed potencialnih kupcev smo bili pozvani v drugi krog privatizacijskega postopka Telekoma Srbija. Zavedamo se, da je to velik izziv, ki pa bi ga bilo neprimerno izpustiti. Treba je biti aktiven, komunicirati z našim večinskim lastnikom, verjetno v tak projekt pripeljati tudi zasebnega partnerja in poskušati narediti regijsko konsolidacijo, saj je to ena izmed zadnjih priložnosti za tovrstne aktivnosti," je Skobe povedal v okviru novinarske konference, namenjene predstavitvi poslovanja v prvem polletju letos.

Dokumentacijo za drugo fazo morajo prevzeti v roku dveh tednov, to bodo tudi naredili. Pri tem obstaja razmeroma velika verjetnost, da bodo oddali tudi zavezujočo ponudbo, pri čemer pa se bodo še naprej usklajevali z državo kot večinskim lastnikom. "Na pot konsolidiranja regije se bomo podali le v primeru polne podpore večinskega lastnika," je dejal Skobe. Zavezujoče ponudbe za Telekom Srbija naj bi se oddajalo novembra.

Interes za Telekom Srbija naj bi sicer po neuradnih podatkih izkazalo devet ponudnikov - poleg Telekoma Slovenije še nemški Deutsche Telekom, ruski MTS, Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) ter skladi Advent International, Apollo, CVC Capital Partners, Mid Europa Partners in Novator Partners.

V Sloveniji so se ob nedavnem propadu že tretjega poskusa privatizacije Telekoma Slovenije, ko je britanski zasebni sklad Cinven kot edini ponudnik odstopil od pogovorov za nakup večinskega deleža Telekoma, pojavile špekulacije, da bi interes slovenskega telekoma za večjega srbskega operaterja lahko pomenil novo privatizacijsko prelomnico. Posla Telekom namreč ne more izpeljati sam, za nakup večinskega deleža Telekoma Srbija naj bi bilo potrebno zagotoviti okrog milijardo evrov.

Skobe je potrdil, da je nakup večinskega deleža v Telekomu Srbija verjetno prevelik zalogaj oziroma da večinski lastnik nima kapitala za dokapitalizacijo Telekoma Slovenije, s čimer bi omogočil morebitni nakup srbskega telekoma. Zato bodo v tem procesu poskušali poiskati zasebnega partnerja.

"Zanimanje za sodelovanje s Telekomom Slovenije pri privatizaciji Telekoma Srbija obstaja pri različnih zasebnih interesentih," je danes povedal Skobe. Kateri so ti interesenti, ne more razkriti, opraviti morajo še vrsto pogovorov, podroben načrt še ni dokončan.

Kot interesent za sodelovanje v takšni operaciji se neuradno omenja Telekom Austria, ki je v lasti mehiškega telekomunikacijskega velikana America Movil in je na slovenskem trgu že prisoten s Simobilom. V prid temu ugibanju so šle informacije, da Telekom Austria očitno ni podal svoje ponudbe za Telekom Srbija.

Skobe sicer glede razlogov za vstop v privatizacijski postopek srbskega telekoma pojasnjuje, da so telekomunikacije panoga, v kateri je pomembna ekonomija obsega. Telekom Slovenije bo v tej luči ali regionalni konsolidator ali pa bo konsolidiran. Telekom Srbija pa je ena zadnjih priložnosti za slovenski telekom, da postane konsolidator.

 

Telekom z nižjimi prihodki

Skupina Telekom Slovenije je v letošnjem prvem polletju ustvarila 364,6 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je za štiri odstotke manj kot v enakem obdobju leto prej in obenem na ravni načrtov. Čisti dobiček na ravni skupine se je medtem na letni ravni znižal z 31 milijonov na 20,5 milijona evrov.

Na čiste prihodke od prodaje vplivajo nižje cene zaključevanja klicev na telekomunikacijskem veleprodajnem trgu, manjša poraba mobilnih storitev s strani uporabnikov izven naročniških paketov z vključenimi količinami ter nižji prihodki klasične govorne telefonije, ki jo nadomeščata IP in mobilna telefonija, je na novinarski konferenci pojasnil predsednik uprave Telekoma Rudolf Skobe.

Dobiček pred obrestmi, davki, depreciacijo in amortizacijo (EBITDA) je dosegel 104,4 milijona evrov, kar je za osem odstotkov manj kot pred letom dni, je razvidno iz nerevidiranih polletnih rezultatov, ki jih je družba danes objavila na spletni strani Ljubljanske borze in s katerimi se je v sredo seznanil tudi nadzorni svet družbe.

EBITDA, ki v čistih prihodkih od prodaje dosega 28,6-odstotni delež, je sicer za sedem odstotkov višji od načrtovanega. Ob tem je EBITDA v drugem četrtletju letošnjega leta, ob izločitvi učinkov Gibtelecoma in družbe One na poslovanje skupine Telekom Slovenije, na ravni doseženega v enakem obdobju lanskega leta, navajajo v družbi. "To je ob trendih, ki se dogajajo v panogi, velik uspeh," je poudaril Skobe.

Pojasnil je še, da se je pred kratkim končal neuspešen poskus privatizacije družbe, ki je zaznamoval poslovanje družbe v zadnjih dveh letih, saj so bili v procesu ves čas aktivno udeleženi. Stroškov z naslova privatizacijskega postopka naj bi v Telekomu Slovenije imeli za okrog dva milijona evrov, Skobe pa pravi, da jih bodo zaračunali konzorciju prodajalcev pod vodstvom Slovenskega državnega holdinga.

Kljub obremenjenosti s privatizacijskim postopkom so ves čas uresničevali vse ključne strateške projekte. Posodabljajo in širijo mobilno omrežje LTE, širijo optično omrežje, posodabljajo jedrno omrežje. "Telekom Slovenije je še vedno vodilni ponudnik telekomunikacijskih storitev v Sloveniji in zelo močan igralec v regiji," pravi Skobe.

V skupini Telekom Slovenije v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta beležijo rast števila TV-priključkov (za 3,5 odstotka) in števila fiksnih širokopasovnih priključkov (za 1,6 odstotka), medtem ko je število mobilnih uporabnikov nižje za 0,6 odstotka.

Skupina se je poleg tega umaknila z določenih trgov, za katere so ocenili, da nimajo več potenciala za rast oziroma da tam ne morejo uspeti - takšna sta bila Albanija in Gibraltar. V Makedoniji uspešno zaključujejo združevanje hčerinske družbe s tamkajšnjo podružnico Telekoma Austria; v združenem podjetju, ki bo lažje konkuriralo domačemu tekmecu in s tem povečalo svojo vrednost, bodo ostali 45-odstotni lastnik. V Sloveniji medtem čakajo na odobritev agencije za varstvo konkurence za nakup Debitela.

"To našo aktivnost so nam znotraj privatizacijskega procesa včasih tudi očitali, pojavljali so denimo očitki glede Makedonije, Gibraltarja, Debitela. Ampak izkazalo se je, da je bil pristop uprave znotraj tega obdobja pravi, da smo torej aktivno upravljali družbo in spremljali vse priložnosti ter realizirali vse strateške projekte," pravi Skobe in poudarja, da so ambiciozna in razvojno usmerjena družba.

Telekom sicer ves čas optimira nabavne postopke, kupujejo le poslovno opravičljive storitve in blago. Optimirajo vse segmente poslovanja, od stroškov storitev do stroškov dela. "Na določenih segmentih storitev in blaga smo dosegli cene, ki so nekajkrat nižje, kot so bile v nekih obdobjih, ki so jih komentirali kakšni nekdanji predsedniki uprave ali člani uprav," je povedal prvi mož največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja.

V prvi polovici leta so zmanjšali število izvajalcev storitev, določene honorarne sodelavce so zaposlili, tako da se je število zaposlenih v matični družbi povečalo za odstotek na 2771 zaposlenih. Na ravni skupine so imeli konec polletja okrog 4400 zaposlenih.

Vendar pa so v Telekomu Slovenije medtem podpisali tudi sporazum s socialnimi partnerji, ki bo omogočal okvire za zmanjševanje števila zaposlenih na dogovorjen način oziroma nadaljnje optimiranje poslovanja tudi pri stroških dela. Ob koncu leta naj bi imela matična družba za okrog 220 manj zaposlenih kot pred letom dni, za podobno številko naj bi delovno silo skrčili tudi v letu 2016.

Skupina Telekom Slovenije sicer za celotno leto 2015 še vedno načrtuje 66 milijonov evrov čistega poslovnega izida, do 198 milijonov evrov EBITDA ter do 107 milijonov evrov naložb. V prvem polletju letos so sicer za naložbe namenili okoli 40 milijonov evrov.

Neto finančni dolg se je sicer v zadnjem letu povečal s 344 milijonov na 408 milijonov evrov. Višina odškodninskih odprtih tožb proti Telekomu Slovenije pa medtem znaša 298 milijonov evrov; v obdobju privatizacijskega postopka se je njihova višina po navedbah Skobeta prepolovila, predvsem na račun ureditev razmerij s Simobilom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

luciluk
02. 09. 2015 23.03
-2
mislim da srbi niso tako neumni da bi prodali TS enemu malemu SLO telekomu.
gordo
01. 09. 2015 11.29
+0
KladivoSi
05. 09. 2015 20.55
žlikrofi
30. 08. 2015 18.04
+0
a zvon 1 in2 pa vatikanski palčki neb odkupil je premal porn ogra fije hahaha
razocarani
29. 08. 2015 12.23
+3
pa da propade telekom do konca ,,ni kaj gospoda se res trudi unicit cisto vse drzavne firme ,,jim ni bilo dovolj z merkatorjem ,,se malo pa nasi proizvajalci hrane ne bodo imeli komu prodajat ,,ja gospoda iz politike res obvlada kako se unicuje dezelo ,,in kdaj bomo mi narod unicili njih ,,a ni ze ura da gremo na ulice in vsak v svojem kraju pocisti nesnago ,,sicer nasim zanamcen prihodnost ne bo lahka ,,
ferencz 1
28. 08. 2015 21.02
+7
foter od sinkota Skobeta pa Janšev prjatu iz časa osamosvajanja, ha,ha...
marker1
29. 08. 2015 13.50
-3
Ne mešaj v to godljo JJ. Ko ga je JJ hotel prodati bi dobili 10x več, vendar bi levi ostali brez finančnega seska in niso dovolili prodaje. Mercator je pa prvi zamočil ZJ s propadlimi investicijami v Srbiji.
žlikrofi
30. 08. 2015 18.01
+2
marker1
28. 08. 2015 16.27
+4
"Za vstop v privatizacijski postopek srbskega Telekoma so se odločili, ker je v telekomunikacijski panogi pomembna ekonomija obsega. Telekom Srbija je ena zadnjih priložnosti za slovenski Telekom, da postane regijski konsolidator." Kakšne zavajajoče besede Telekoma, ki ga nihče še kupiti noče. Najprej poplačajte dolgove, potem pa kupujte.
razocarani
29. 08. 2015 12.24
+2
pa to je to sedaj meglijo svoje norosti v telekomu ,,takrat ko je bil res veliko vreden so pa v njem gospodje kradli in rovarili ,,
marker1
28. 08. 2015 16.08
+6
Telekom bo dobil denar za nakup od NLB. Če bo kdo hotel kake informacije, pa bodo zadevo označili za poslovno tajnost.
razocarani
29. 08. 2015 12.26
+4
propadli telekom kupuje drugi propadli tekekom ,,in narod bo spet vse poplacal ,,
luciluk
02. 09. 2015 23.01
no plačali bodo samo naivni slovenčki, srbom se bo lepo smejalo kot hrvatom.
zvit kot presta
28. 08. 2015 14.36
+6
Jaz bi tudi kupil mercedeza. S tem bi postal lokalni frajer. Iščem še zasebnega partnerja.
luciluk
02. 09. 2015 23.02
prozkusi pri kakšnem slovenčku, zihr bo vesel ker mu boš rekel da je prjatu
Sputnik
28. 08. 2015 12.26
+3
kupit srbski telekom in potem kaj? bomo begunce na mobilca priklopili? pol jih bomo spet navadni siromaki preživljali da si bodo uni v kravatah delili dobičke od prodaje
opazovalec_
28. 08. 2015 07.34
+8
Pranje denarja na veliko!! Slovenci financiramo, tajkuni in nato tujci kasirajo!!!
aojz
27. 08. 2015 20.12
+6
Imena so pomešali, nič drugega.
Tara29
27. 08. 2015 17.56
+9
Sem brez denarja, vendar tudi brez pufov, torej imam več denarja kot Telekom Slovenije. Lahko bi ga jaz kupila....
korintos23
27. 08. 2015 18.43
+10
Potem nisi kot slovenske železnice, pufov na kile imajo pa dobiček!?!
Aijn Prenn
27. 08. 2015 21.30
+1
Če bi bila Bruto400x10^6, bi pa res lahko... ;-)
razocarani
29. 08. 2015 12.29
+1
tara ,,raje ne bi te potem prevec glava bolela ,,edino ce bi z nakupom lahko potolkla vse te gospode iz telekoma ,,odpres safari in zasluzis ,,se sam bi sel z veseljem na lov za temi zlocinci ,,in to z gnojnimi vilami ,,ti recem da mi moj junak ne uide ,,
janceh
27. 08. 2015 17.29
+10
Ne bo uspelo. Ko bodo vpleteni pokasirali mastne pare, bo posel propadel, saj vemo kako se to pocne pri nad
RozleXXX
27. 08. 2015 14.18
+4
Nč jasn....a to pomen , da se bomo potem lahko dražji prodal...?
kiboko
28. 08. 2015 10.49
+3
Ja, točno tako, investirali bomo milijardo ... in se prodali za 500 mio več.
marsikajve
27. 08. 2015 14.17
+14
Neto finančni dolg se je sicer v zadnjem letu povečal s 344 milijonov na 408 milijonov evrov a oni poslujejo pozitivno. Te pa, toti govori o dobičku 104 milijonov. Pa taki bleferi so upravitelji državnega premoženja. Pa to je čisto zavajanje javnosti. Poslujem z dobičkom a se je dolg povečal. Kaj toti živijo v Afriki ali kaj in mislijo , da bo jih narod verjel. Še tam ne bi nasedli na take laži. Pol vsaj o dobičku naj bo tiho.
Kwaj
27. 08. 2015 14.01
+10
Kako lahko kupujejo,če so sami na prodaj..........
marsikajve
27. 08. 2015 14.19
+1
Prečitaj si komentar snupy11 od 13:43 uri
marsikajve
27. 08. 2015 13.50
+8
25 let delamo posle (Večje) z Balkanom in prav vsi so nasedli. "Naši" ekonomisti pa še vedno silijo na tako obubožani jug, namesto na SEVER kot Hrvati. Če to ni zaradi mastnih zasluškov posameznikov in lobijev naj me vrag vzame. Slovenija je za Hrvate odskočna deska na bogati Sever in v tem smislu tudi delujejo.
srebrnibreg
27. 08. 2015 14.06
+6
yukina
27. 08. 2015 14.19
-6
srebrnibreg
27. 08. 2015 14.25
+7
Vprašaj Avstrijce kje se začne Balkan in po njihovem sem res Balkanec čeprav sem bližje Avstrijcem kot ti.
marsikajve
27. 08. 2015 14.26
+3
yukina
27. 08. 2015 14.42
-3
če se deklariraš za balkanca, je to tvoja suverena odločitev, slovenija pač ni del balkana pa če si ti še tako želiš. Grem pa čez par minut po pir v avstrijo mal čez mejo, pa bom povprašal naše preljube slovenske zamejce, kaj si oni mislijo kje je njihova matica slovenija.
srebrnibreg
27. 08. 2015 14.43
+2
Jaz sem ti napisal, da vprašaj Avstrijce ne zamejce. To sem ti pa napisal zato, ker sem iz ust Avstrijca slišal kje se za njih začne Balkan. Drugače sem pa jaz čistokrvni Slovenec živeč po mnenju Avstrijca na Balkanu.
marsikajve
27. 08. 2015 14.48
+2
yukina -srebernibreg je mislil večino ljudi v Sloveniji, da so Balkanezi, ne geografsko lego . To je tak, kot bi rekel ,da večina Avstrijcev, niso Nemci..
srebrnibreg
27. 08. 2015 15.12
+0
marsikaj- Kaj so Avstrijci za Nemce pa spet moraš Nemce vprašati. Po slišanem od Nemcev so to kar za nas naši južnjaki.
tankopiš
27. 08. 2015 16.12
+2
So pa v glavah balkanci,(ne vsi)ne geografsko.
Harigast
27. 08. 2015 16.24
+5
Balkan se začne na Muenchenski železniški postaji.
xzy 1
31. 08. 2015 18.43
+1
yukina sori sam slovenija je balkan, če ti to ni jasno ti predlagam da se vrneš v osnovno šolo
mijavci
27. 08. 2015 13.43
+18
Telekom išče državno pomoč dokapitalizacijo z pretvezo o nakupu Srbskega telekoma, ko bodo dobili denar bo spet nekaj časa korito polno, o nakupu pa ne duha ne sluha. Take zgodbe nam levaki prodajajo že 40 let.
marsikajve
27. 08. 2015 13.54
+0
Denar, dokler bo CERAR, ne bodo dobili. Drugače je CERAR gotof.
mijavci
27. 08. 2015 13.58
+11
Cerar ne odloča o ničemer, ima samo pravico premišljevat
marsikajve
27. 08. 2015 14.25
+3
tankopiš
27. 08. 2015 16.14
+4
Volivci pa bojo izbrali novega cerarja,ali mesečnika.
kiboko
28. 08. 2015 10.50
Aijn Prenn
27. 08. 2015 13.18
+19
Ko človek spozna delovanje velikega dela zaposlenih v takšnih državnih firmah, si prav zaželi, da bi jih vsaj 1/3 odpustili brez odpovednega roka. V takšnih firmah se nabere najbolj nekvaliteten kader, poln arogance, domišljavosti, nadutosti in prepričani v svojo nedotakljivost.
marsikajve
27. 08. 2015 14.31
+7
Vse državne firme in javna uprava so tak, kot si napiso.
kiboko
28. 08. 2015 10.51
+2
Jaz bi jih raje prodal, naj se zasebni managerji ukvarjajo z njimi.
marker1
27. 08. 2015 13.08
+9
Če hočete uničiti naš Telekom, kar pojdite v nakup. Še vsaka investicija naših podjetnikov je propadla v tistih krajih in bo tudi ta. Celo Avstrijci s Hypo banko so se opekli tam dol. Vlagajte raje na zahod, kjer so investicije varnejše. Sicer pa, kje boste sploh dobili denar za nakup? Verjetno spet pri davkoplačevalcih. O zasebnih vlagateljih raje ne bi, ko pogledam primer gradnje Stožic.
tankopiš
27. 08. 2015 16.15
+1
Srce vleče na balkan,pa še kakšne mućke.
kiboko
28. 08. 2015 10.51
Težko bo uničiti Telekom, če je že brez vrednosti.