Gospodarstvo

Slovenski podjetniki bi v gospodarstvo 'investirali' tudi z regresom v višini 200 odstotkov povprečne meseče plače

Postojna, 15. 01. 2018 17.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Klub slovenskih podjetnikov bi investicije v gospodarstvo med drugim spodbujal z nižanjem DDV, davka na dobiček in obdavčitvijo najvišjega dohodkovnega razreda. Kritični so tudi do "prevelikih apetitov javnega sektorja in visoke zadolženosti države". Med drugim predlagajo še, da se kadrovske štipendije izvzamejo iz skupnega dohodka gospodinjstva in uvedbo javne evidence zaposljivosti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Podjetniki: Država naj najprej razbremeni stroške dela
    02:23
    Iz 24UR: Podjetniki: Država naj najprej razbremeni stroške dela
  • Iz SVETA: Klub podjetnikov vladi sporoča: Nočemo novih davkov
    02:26
    Iz SVETA: Klub podjetnikov vladi sporoča: Nočemo novih davkov

Klub slovenskih podjetnikov (SBC) je na forumu v Postojni z nemškim združenjem malih in srednjih podjetij BVMW podpisal sporazum o sodelovanju. Predsednik SBC Marjan Batagelj in nekateri njegovi člani so ob tem predstavili predloge, naslovljene Za prodorno Slovenijo, s katerimi želijo med drugim spodbuditi investicije in znižati davke.

Kot je na novinarski konferenci po podpisu sporazuma povedal Batagelj, si SBC vse od svoje ustanovitve prizadeva, da bi s konkretnimi predlogi vplival na družbo. "To so predlogi naših članov, ki izvirajo iz našega delovanja, naših težav in poznavanja mednarodnega okolja. Zato si danes o njih upamo spregovoriti kot o naših zahtevah," je dejal.

Te zahteve so po njegovih besedah usmerjene v finančno uravnoteženje družbe. "Nedopustno je, da se v času gospodarske rasti obnašamo tako, kot da bo to obdobje trajalo večno," je opozoril in poudaril, da odgovorni posamezniki vedno mislijo naprej. Med ukrepi je izpostavil predvsem znižanje davkov, med drugim DDV, davka na dobiček in obdavčitve najvišjega dohodkovnega razreda.

'Obremenjenost delovno aktivnih je prevelika'

Izvršni direktor SBC Goran Novković je opozoril, da tveganja v Sloveniji kljub nesporno visoki gospodarski rasti ostajajo. Med njimi je navedel BDP, ki je po njegovih besedah realno šele pred meseci dosegel predkrizno raven, kritičen zaostanek pri produktivnosti, prevelike apetite javnega sektorja in visoko zadolženost države.

Izpostavil je tudi po njegovih besedah previsok delež izdatkov za obresti, medtem ko za investicije 'ostaja drobiž'. Prevelika je tudi obremenjenost delovno aktivnih, so prepričani v SBC.

Mladi bi morali biti ob tem bolje obveščeni o zaposljivosti posameznih skupin diplomantov, zato se v klubu zavzemajo za uvedbo javne evidence zaposljivosti, ki bi se osveževala letno.
Mladi bi morali biti ob tem bolje obveščeni o zaposljivosti posameznih skupin diplomantov, zato se v klubu zavzemajo za uvedbo javne evidence zaposljivosti, ki bi se osveževala letno. FOTO: iStockphoto

Kot je pojasnil član kluba Igor Akrapovič, so veliko pozornosti namenili izboljšanju motivacije kakovostnih kadrov, ki pogosto odhajajo v tujino, kjer jih med drugim zaradi nižje obremenjenosti plač čakajo boljši pogoji. V SBC zato med drugim predlagajo oprostitev plačila prispevkov in dohodnine za nagrade za poslovno uspešnost in regres v višini do 200 odstotkov povprečne mesečne plače zaposlenega v zadnjem letu.

Predlagajo tudi dvig meja vseh dohodninskih razredov in ukinitev najvišjega razreda, hkrati pa postopno uvedbo kapice na prispevke za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje pri plači v višini 4000 evrov bruto mesečno. Razvojna kapica bi se nato postopoma zniževala iz leta v leto do dvakratnika povprečne plače, in sicer najpozneje v petih letih.

Kadrovske štipendije bi bilo treba po besedah Tanje Skaza izvzeti iz skupnega dohodka gospodinjstva, s čimer ne bi vplivale na druge ugodnosti, do katerih je družina upravičena iz programa socialnih pomoči. To bi spodbudilo marljive dijake in študente, družine pa nekoliko finančno razbremenilo, menijo v SBC.

Mladi bi morali biti ob tem bolje obveščeni o zaposljivosti posameznih skupin diplomantov, zato se v klubu po besedah Marka Lotriča zavzemajo za uvedbo javne evidence zaposljivosti, ki bi se osveževala letno. Poudaril je tudi, da bi lahko pri olajšavah za nove investicije večjo vlogo odigrale občine, denimo z nižjo ceno komunalnega prispevka.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gorazd kotnik
16. 01. 2018 12.35
ONniON
16. 01. 2018 11.31
+1
super se nam godi v zadnjih 10 letih vladanja SD.,SMC,ZAAB kot še nikdar prej, na drugi strani pa 41.692 izseljenih v letih 2012-2016 kot še nikdar prej, srečno
prašek
16. 01. 2018 08.09
+1
Delavcem bi sicer privoščil, vendar pa ne verjamem da bo tole šlo skozi !!!!!
gregolin
18. 01. 2018 18.24
Našvasan_zob
15. 01. 2018 22.14
+2
Tile predlogi se bodo od Cerarja odbili kot mast od teflonske ponve..
AlternativeFacts
15. 01. 2018 21.36
-3
Nižanje davkov in davčni odpustki nimajo nobene veze z investicijami, še manj kakšni regresi ali višina place.....Investicija so vse tisto, kar ti "gospodarstveniki" nočejo slišati..To je spodbujanje samoiniciativnosti zaposlenih, vlaganje v univerze in poklicne šole na način, da jim daješ projekte itd.....Davki kot taki nimajo nobene veze. Davke lahko nižaš tudi na način, da gospodarstvo izkazuje vse prej omenjeno. Tisti ki pa samo molzejo delavce, pa plačujeo višje davke...
Našvasan_zob
15. 01. 2018 22.15
+3
Več ko država pobere... manj investiraš... no če imaš namen investirati seveda investiraš...v tujini...
LazniviZares
15. 01. 2018 21.11
+5
Ce hocemo gospodarstvo zagnat je treba vsem trotom dvignit place toliko da vse cebele pocrkajo...Miro in smc ze ve kako se stvari rihtajo zato jim senkuje vsem po vrsti.
AlternativeFacts
15. 01. 2018 21.32
+5
Če hočeš gospodarstvo zagnati, moraš imeti najprej gospodarstvenike, ne pa japije.....
Bojan-F
15. 01. 2018 19.37
-9
Ce je slucajno tukaj kaksen zaposlen iz realnega sektorja (op.: to niso guruji komuniciranja z odprtim s.p.) ... zakaj vas motijo place v javnem sektorju razen zaradi fousije ... organizirajte se in izposlujte boljse pogoje.
razocarani
15. 01. 2018 21.17
+4
ko pa lahko parira takim parazitom kot si ti samo z fizicno sila se vas lahko se utavi ,,,zalostno da vi zahtevate vedno vec od sebe pa daste samo se velik smerdec drek zalmi je za tiste iz javnega sektorja ki res delate in se trudite ,,vem pa da ste vi tihoin se ne bunite ker morate delati ,,,,trikrat prevec imamo drzavnih institucij ki samo zavirajo razvoj z svojo birokratsdko zlocinsko usmeritvijo ,,seveda z zegnom izprijene krimonalno usmerjene politike ,,,gospodarski sektor dela in mima casa za to kar si dovolite vi junaki iz javnega sektorja ,,,sedaj pa v jok ,,,
Bojan-F
15. 01. 2018 19.35
+1
Sledilci makroekonomske terije WD40 ne morejo razumeti zakaj se je Slovenija 4. januarja 2018 zadolzila za 1,500.000.000 € ... ce pa slucajno razumejo kaj pomeni "spread" naj napisem, da je trenutno 19-krat nizji kot je bil leta 2012, ko nam je prvi minister napovedoval bankrot in vabil Trojko.
vox populi
15. 01. 2018 19.24
+13
tukaj so gospodarstveniki. Prosim povejte dokažite nam vsem privat zaposlenim predvsem pa javnemu kadru kolikšen je bil DEJANSKI DEJANSKI dvig plač zaposlenih delavcev v cvetočem gospodarstvu. S podatki na mizo. Dovolj je resnično je dovolj teh stavk na vsakem vogalu javnega sektorja. Ta dežela izpade kot da smo naftni arabci, katerim dobiček je zadnji problem. Le ta ubogi javni sektor životari. Ampak 1. KDO IMA VEČ. V javnem sektorju so plače MIZERNE ampak ta mizerija je gvišna, sigurna, zabetonirana z zakonom. Rok plačila plač je 5 dan v mesecu????. In ko pade 5 DAN na nedeljo prejmete plače KDAJ???? 6 ali morda že 3 v mesecu.? Regres, zdravstveno, pokojninsko je plačano?? Seveda, država plača. Na drugi strani so plače v gospodarstvu katerim pa stabilnost kaj kmalu pade. Plača je ogromna toda ni nujna. Regres ogromen vendar ni rečeno, da prišada. Tudi veliko neplačanih zdravstvenih zavarovanj, pa pokojninskih manjla. In kaj ti strokovnjaki v javnem sektorju svetujejo. PRITOŽITE SE, ZAHTEVAJTE ODŠKODNINO. Seveda, ker advokati so gratis.
gregolin
18. 01. 2018 18.30
+1
JS na 1 četrino,ampak samo sposobne!!!!!!!!
CtrlDelete
15. 01. 2018 19.15
+5
Ljudje, nehajmo hodit v šole...na fax...ne rabimo magisterij....ne doktorata....bodimo vsi delavci...snažilke...v gradbeništvu...v gostinstvu...negi...kdo rabi šole...znanstvenike...bodimo politiki. Tam je denar in blaginja! Ebeš šolo!
LazniviZares
15. 01. 2018 21.06
+4
prepozno si to skapiral !!! Studiranih fikusov gospodarstvo ne potrebuje !!! Potrebuje take ki nekaj znajo.
rokinja
15. 01. 2018 19.05
+3
Tako je, prav in pravilno govorijo pametni in izobrazeni gospodarstveniki, ampak-ne, naša butasta leva vlada s Cerarjem na čelu, jih itak ne bo ubogala, saj jih nikoli ni. Plače v gospodarstvu se ne povečujejo in tudi v javnem sektorju se ne smejo, ker smo itak čisto na dnu, zopet smo se zadolzili za dve milijardi. Še ena gospodarska kriza, ki jo , mimogrede napovedujejo za letos-bo Slovenijo spravila v bankrot, kot je bilo z Grčijo, zapomnite si to !!!!!!
razocarani
15. 01. 2018 21.22
+2
na spet ti z levo a desni so pa sami junaki daj nehaj ze z to delitvijo ,,se nobena vlada ni nic naredila za narod in dezelo vedno bolj se mi gabite janzovi sveckarji le kaj vam ta daje da ste tako zlobni ,,pokvarjeni zahojeni ,,,to vodi samo v se vecje ropanje povzpetnikov pa naj bodo milanovi ali janzovi heroji taki kot si ti beda pa jim to dovoljujete ker so vedno oni pri koritu ,,,
tali?ni tom
15. 01. 2018 19.04
+24
javni sektor,kako lahko učitelj dobi jurja in dvesto,petsto? razumem da uči,vendar toliko dober pa spet ni ko trije ki garajo na minimalcu! ne ga lamat! pa,ajde ulitelji,problem so razni župani,občin v dvomilijonski državi je prek dvesto,to je dvesto županov,namestnikov,tajnic,dvakratno in vsega ostalega priskledništva! glavni problem so občine in občinski javni uslužbenci in nato prevelik državni zbor,preveč ministrov in podobno! imamo bolj obilen državni aparat kot amerika! pa fotranje župnikov in rkc ,,nesposobnega darsa in razne take fore! in evo,milijarda tako ali več gre v nič! to mal razhajkat pa ne bo treba južne delovne sile,leto zmanjšat pa zaposlit nas domače in bo še en plus!
rokinja
15. 01. 2018 19.06
+9
emilzapata
15. 01. 2018 20.34
+10
waco, če odštejem pisanje, branje in računanje do sto, se nisem do fakultete naučil niti ene stvari, ki bi jo lahko ponudil trgu in zanjo dobil plačilo. Zato je na slovenskem še veliko dela, ne pa da bodo šolarji in študentje namenjeni predvsem, da ima nekdo dobro plačano službo, končni "izdelek" pa ostane samo z dolgim nosom.
razocarani
15. 01. 2018 21.23
+3
vse oar si napisal prekleto drzi na naso zalost
razocarani
15. 01. 2018 21.24
+2
Bojan-F
15. 01. 2018 19.04
+3
OK ... definirali smo kdo so nasi svetilniki in plujemo proti njim ... vsi (!) nasi svetilniki imajo vecjo davcno obrementitrev plac in dobicka a hrati bistveno (!) visjo produktivnost ... kaj mora narediti, drzava, da se poveca produktivnost slovenskih podjetij?
Bojan-F
15. 01. 2018 19.26
+5
Produktivnost med svetilniki ... Luxemburg 58,20 €/h ... Danska 52.60 $/h, Francija 45,40 €/h Nemcija 42,60 €/h, Avstrija 39,50 €/h ... Slovenija 21,60$/h ... Ceska 13,20 €/h, Slovaska 12,80 €/h, ...
Skunk Works
15. 01. 2018 18.50
+1
red narediti že enkrat, ampak butalci volijo....d....
rokinja
15. 01. 2018 19.06
+1
razocarani
15. 01. 2018 21.28
+3
spet ti o levi desni kaj pa si ti naredil/a za bojse stanje samo gobcas in serjes po spletu ,,,a ni janeza in milana bi bilo res velikoooo bolje vsaj vi fanatiki bi bili manj sovrazni ,,pa delali bi kaj bol produktivnega ne pa da samo pljuvate in serjete ,,,bolj kot ti sektasi se mi gnusite taki kot si ti pa naj bote levi ali desni
juwel
15. 01. 2018 18.45
+4
Grem jaz aprila v Švico...pa lep pozdrav !
ravtar
15. 01. 2018 18.55
+10
moj sovascan in njegov sin sta pa po 30-tih letih prisla nazaj
rokinja
15. 01. 2018 19.07
+0
Madeni
15. 01. 2018 18.45
+12
SAMO SOCIALIZMA NE VEČ, NE VEČ KOLHOZOV, SOLHOZOV, ZADRUG, INKUBATORJEV..PODJETNIŠKIH centrov TO JE ČISTI ..IDIOTIZEM..
mufic
15. 01. 2018 18.15
+6
Naj vam Snezic pove kako se posel dela
Skunk Works
15. 01. 2018 18.45
-1
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
razocarani
15. 01. 2018 21.30
+1