Gospodarstvo

Slovenski nogometaš, ki s svojim dizajnom športnega čevlja navdušuje svetovno javnost

Ljubljana, 02. 03. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
0

Kenan Medić razbija stereotipe, ki pravijo, da nogometaši niso najbolj pametni ljudje. Svojo strast do nogometa je dopolnil s še eno strastjo – oblikovanjem obutve, o svoji karieri nogometaša in oblikovalca pa pri svojih komaj 19 letih razmišlja zelo trezno in preudarno.

Konec marca bo Kenan Medić dopolnil 20 let. Že 14 let trenira nogomet, zadnja leta pa razvija tudi svojo strast do oblikovanja, s poudarkom na oblikovanju športne obutve. Letos se prvič udeležuje svetovnega tekmovanja v oblikovanju športne obutve, na katerega se je prijavilo več kot 700 oseb, s svojim športnim čevljem pa se je že uspel prebiti med 64 najboljših.

Če mu uspe, si lahko prisluži štipendijo v tujini

Nogomet trenira že 14 let. Je nogometni vratar. Igral je v mlajših selekcijah Kopra, eno leto v NK Olimpija, pa pri Triestini, trenutno pa igra v NK Interblock. Je Koprčan, ki živi v Ljubljani, kjer je končal tudi srednjo oblikovalsko šolo, letos pa se je odločil, da se udeleži svetovnega tekmovanja v oblikovanju športne obutve. Med več kot 700 prijavljenimi se je že uvrstil med 64 najboljših in sedaj upa, da mu bo uspel preboj med najboljših 16. Gre za svetovno tekmovanje Pensole, ki poteka v okviru akademije Dwayna Edwardsa, uspešnega oblikovalca športne obutve znamke Jordan.

Kenan Medić ima komaj 19 let. Pravi, da je zaljubljen v nogomet, ki ga trenira že 14 let, a se zadnja leta z enako mero strasti predaja dizajnu športne obutve.
Kenan Medić ima komaj 19 let. Pravi, da je zaljubljen v nogomet, ki ga trenira že 14 let, a se zadnja leta z enako mero strasti predaja dizajnu športne obutve. FOTO: Aljoša Kravanja

Za njegov dizajn športne obutve lahko glasujete na spletni strani https://worldsneakerchampionship.com vse do petka, princip tekmovanja pa temelji na dvobojih in izločanju. Če se mu bo uspelo uvrstiti med najboljših 16, si lahko obeta štipendijo v višini 100.000 dolarjev oziroma skoraj 95.000 evrov. To bi bila odlična odskočna deska, pravi Kenan, ki je prvi in edini Slovenec, ki sodeluje na tem tekmovanju. "Če dobim štipendijo, grem lahko na akademijo v ameriški Portland ali pa na študij na Dansko," pripoveduje Kenan, ki se bolj nagiba k ZDA. "Za seboj imam veliko prijateljev s srednje šole za oblikovanje, ki jih zanima oblikovanje obutve. Zame je to tekmovanje motivacija tudi za njih, da se tudi sami odločijo za takšno tekmovanje," pripoveduje Kenan, ki je sicer za tekmovanje izvedel prek skupnosti, katere član je na družbenih omrežjih. "Lani sem vedel za to tekmovanje, a sem bil prepozen in se nisem mogel več prijaviti," pripoveduje in dodaja, da je letos, ko se je prijavil, pričakoval, da bo prišel med 64 najboljših.

Odločil se je za osnovno obliko čevlja s kompleksnim podplatom

Naloga je bila, da oblikuje čevelj za moškega, ki je star 20 let in živi v velikem mestu. "Odločil sem se za športni čevelj in poskušal, po nasvetu mentorice v Peko kooperativi, najti nek kontrast. Izbral sem osnovno obliko čevlja, ki je v kontrastu s kompleksnim podplatom. Za zgornji del čevlja sem izbral pleteni bombaž, ker je ta material lahek, udoben, prilagodljiv in diha. Za športnike je to top stvar," pripoveduje in dodaja: "Ta osnovna oblika zgoraj se navezuje na kompleksen podplat, ki je sestavljen iz različnih celic, ki nepovezane nimajo nikakršne funkcije, skupaj pa tvorijo edinstveno obliko, ki uporabniku pomaga, da ima čim manj trenja, ko hodi, in da se njegova energija prenaša na tla ter da se podplat prilagodi tlom."

S svojim dizajnom športnega čevlja trenutno pometa s svetovno konkurenco.
S svojim dizajnom športnega čevlja trenutno pometa s svetovno konkurenco. FOTO: Aljoša Kravanja

"Cel čevelj nima ločenega jezika, je kot eno. Nima niti lukenj za vezalke. Želel sem, da je tako kot pri zdravnikih, ki nosijo rokavice med operacijo in se sploh ne zavedo, da jih imajo na sebi. Postanejo del njihovega telesa. To sem želel implementirati tudi v ta čevelj, da, ko ga natakneš gor, se sploh ne zaveš, da hodiš v njih, saj postanejo del tebe," razlaga Kenan, ki se je odločil za sivo barvo čevlja, ki spominja na cesto oziroma asfalt, vse skupaj pa je popestril z rdečimi vezalkami, ki so na poseben način pritrjene na čevelj.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Peko kooperativi lahko pokaže svoj talent in znanje

Trenutno sodeluje v projektu Peko kooperativa, ki se bori za ponovni zagon Peka in za ohranitev njegove 113-letne tradicije. Kot pravi, je po koncu srednje šole pol leta pošiljal številne prošnje, a je bil odziv slab. Prva večja vrata so se mu odprla šele, ko so ga v svoj kolektiv povabili v Peko kooperativi. "Meni je tu super. Tu se ves čas učim. Imam mentorico iz Benetk, ki je modna oblikovalka z večletnimi izkušnjami. Tam pokažem svoj talent in svoje skice, oni pa mi v zameno ponudijo različno znanje," pripoveduje Kenan.

Potrebna je samoiniciativnost

Na srednjo oblikovalsko šolo se je vpisal zaradi želje po oblikovanju avtomobilov, a je v tretjem letniku spoznal, da je njegova prava strast oblikovanje obutve, s poudarkom na športni. Takšnih oblikovalcev v Sloveniji res ni veliko, pravi Kenan, ki si pri oblikovanju obutve pomaga tudi s svojimi športnimi izkušnjami in znanjem. Na vprašanje, ali imamo v Sloveniji kvalitetno šolo za oblikovalce, pravi, da lahko šolo in profesorje samo pohvali. "Je pa vse odvisno od tebe. Oni tebi ponudijo pomoč, a je vse odvisno od tega, kako se boš ti lotil dela. Če se ne boš ti sam lotil dela, se ne boš ničesar naučil," pravi Kenan.

Drži se nasveta, ki so mu ga kot otroku v glavo vtepli starši: "Nogomet in šola. Ne gre eno brez drugega."
Drži se nasveta, ki so mu ga kot otroku v glavo vtepli starši: "Nogomet in šola. Ne gre eno brez drugega." FOTO: Aljoša Kravanja
Idolov v nogometu in oblikovanju nima. "Mogoče nekdanji košarkar Denis Deković, ki je bil glavni oblikovalec v podjetju Nike. Pri 19 letih je Deković delal pri Lottu, nato odšel v Nike in postal tam glavni. Je prvi, ki je leta 2014 izdelal športni čevelj z 'nogavičko' ter s tem sprožil pravo revolucijo," pripoveduje Kenan.

Ostaja na realnih tleh

Slovenija mu je dala neko temeljno znanje, a se zave, da bo moral slej kot prej v tujino, tako glede nogometnega kot glede oblikovalskega znanja. "Nogomet in oblikovanje se da odlično kombinirati," pravi Kenan, ki je v nogomet zaljubljen, nič manj strasten pa ni v svojem oblikovanju obutve. "Bomo videli, kje so bo odprla prva priložnost. Če se mi bo s tem tekmovanjem odprla priložnost za oblikovanje v tujini, bi takoj šel v to. Če se mi bo pa odprla priložnost v nogometu, bom pač sledil tej," pripoveduje. Se pa zaveda, da je potrebno biti realen. "Premalo nogometašev se tega zaveda. Veliko od njih pri 40 letih ali še prej, če je kakšna poškodba, dejansko nima službe in ne ve, kaj bi delali," pravi in dodaja: "Najprej zaposlitev, da ti veš, da lahko nekaj delaš, kot pa recimo samo šport, ker pri športu se nikoli ne ve, kaj se lahko zgodi."

Milenijci
Milenijci FOTO:

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni