Gospodarstvo

Slovenski kupec je racionalen

Ljubljana, 14. 02. 2009 09.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Letošnje zimske razprodaje so bile po oceni Trgovinske zbornice Slovenije zelo uspešne, česar pa ne gre pripisati samo razprodajam samim, pač pa tudi hladnemu vremenu v tem obdobju.

Letošnje zimske razprodaje so bile po oceni Trgovinske zbornice Slovenije zelo uspešne, česar pa ne gre pripisati samo razprodajam samim, pač pa tudi hladnemu vremenu v tem obdobju. K uspešnim razprodajam pa je veliko prispeval tudi velik obisk hrvaških kupcev, ki so zimsko smučanje izkoristili z nakupi, ter povečano število italijanskih in angleških kupcev.

Razprodaja
Razprodaja FOTO: Reuters

Kljub finančni krizi so bile zimske razprodaje več kot uspešne, kljub temu pa v zbornici zaznavajo spremembe pri nakupnih navadah kupcev. Slovenski kupec je že v osnovi racionalen kupec, v zadnjem obdobju pa zaznavajo tudi večjo cenovno občutljivost in s tem večje poseganje po ponudbi izdelkov, ki so v akciji. Prav tako se je nekoliko znižala vrednost povprečnega nakupa, je pa res, da je obiskov v prodajalnah celo nekoliko več.

Rezultati sezonskih razprodaj so bili v okviru pričakovanih in v okviru načrta, torej primerljivi z lanskim januarjem. Nekoliko manjša je bila prodaja tehnike, zelo dobra pa v programu tekstila in športnih pripomočkov. Opaziti pa je, da kupci kupujejo bolj preudarno, kombinirajo različne kakovostne in cenovne razrede izdelkov in več kupujejo v akcijah.

Razprodaja
Razprodaja FOTO: Tomaž Ungar

Sicer pa v trgovini zbornica tekoče spremlja gibanje prodaje in njene trende. Logična posledica razmer na trgu je, da se bodo te odrazile tudi v trgovini, vendar z zamikom.

Na zbornici bodo konec februarja med svojimi člani že drugič od novembra lani izvedli anketo. Novembrska anketa posledic še ni kazala, niti v avtomobilski prodaji ne, spremembe pa so bile opazne predvsem pri obnašanju bank, oblikovanju kreditnih pogojev in pa v večji previdnosti trgovcev glede odločitev o naložbah. Prav tako ni bilo zaznati potreb po odpuščanju delavcev, je pa res, da se tudi novega zaposlovanja ne načrtujejo, še pravijo na zbornici.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zakon1
18. 02. 2009 07.56
Jaz kkot potrošnik bom povedal, koliko mora biti cena in katero ceno sprejmem. Ne pa prefrigani trgovci.
Westal
18. 02. 2009 06.24
Ljudje kupujejo na razprodajah zato, ker še niso opazili kako trgovci pred razprodajo dvignejo cene nato pa za enako vsoto znižajo na ceno v razprodaji. Malo ali pa skoraj nič tistega z razprodaje je vredno razprodajne cene.
F12
15. 02. 2009 18.22
Hmmm. V času razprodaj sem bila samo 1x v trgovini, pa še to sem kupila nekaj iz nove kolekcijo, za darilo. Trgovine so bile večinoma precej prazne. Razen morda res nekaterih izjem. Nihče si ne želi kupovat 3 leta stare robe, ki jo privlečejo iz skladišč, med tem ko ostale izdelke pošljejo v skladišča v avstrijo (zna povedat marsikatera prodajalka, tako čisto neuradno), da ne bi pridelali preveč izgub v času razprodaj. Vse skupaj je eno veliko S.
luciluk
14. 02. 2009 23.33
Pa dobr PROPLUS a lahko nehate lagat. Letošnja razprodaja je bila totalno na psu. A vi ste plačani da lažete al kva?????
crypt_king
14. 02. 2009 14.37
Noben kupec ni racionalen.
sonicsyndicate
14. 02. 2009 13.07
JST KPUJEM SAMO NA ZIMSKIH RAZPRODAJAH, NA LETNIH SE NE SPLAČA...KER ITAQ KO SO PELTNE RAZPRODAJE JE PONAVADI ŽE TAKO MRZLO, DA NE MOREŠ TISTO SEZONO NIČESAR VEČ OBLEČT
tobibobi
14. 02. 2009 11.12
jebifebi
14. 02. 2009 10.45
Zadnjič pa je tule bil članek o "razsipnosti" ...