Gospodarstvo

Slovenski gospodarstveniki po Putinovem obisku optimistični

Ljubljana, 01. 08. 2016 15.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Slovenski gospodarstveniki pozitivno ocenjujejo obisk ruskega predsednika Vladimirja Putina v Sloveniji. Veliko pričakujejo tudi od napovedanega povratnega obiska slovenskega predsednika Boruta Pahorja v Rusiji.

Putin na obisku v Sloveniji - 11
Putin na obisku v Sloveniji - 11 FOTO: Miro Majcen

Gospodarstveniki, ki so se udeležili dogodkov ob sobotnem obisku ruskega predsednika Vladimirja Putina v Sloveniji, so večinoma izpostavili pomen tovrstnih srečanj za tkanje tesnejših gospodarskih vezi. V družbah, kot so Iskratel, Comita, Riko in Duol so tudi v pričakovanju jesenskega povratnega obiska v Moskvi.

Iskratel ima na ruskem trgu že nekaj utečenih projektov, v naslednjem obdobju pa, kot je pojasnil glavni direktor kranjskega podjetja Željko Puljić, pričakujejo realizacijo večjih poslov z Rostelekomom in Transnjeftom ter projektov na področju varnih mest.

Glede pomena sobotnega druženja z rusko delegacijo, v kateri je bilo tudi pet vidnih ministrov, je Puljić izpostavil, da takšen kratek pogovor z ministri pomaga, da se ne pozabijo prejšnji pogovori in dogovori ter da se odprejo in najavijo nove teme. Tako so se z resornim ministrom za zveze in množične komunikacije Nikolajem Nikiforovom dogovorili za konkreten sestanek že čez dva tedna.

Če bo jeseni prišlo tudi do napovedanega povratnega obiska slovenske delegacije v Rusiji, bo to velik korak v smeri bistvenega izboljšanja medsebojnih odnosov na vseh ravneh sodelovanja, so ocenili v Iskratelu. "Gospodarstveniki se bomo veliko lažje dodatno pozicionirali na ruskem trgu, predvsem pri večjih infrastrukturnih projektih, Iskratel pa kot sistemski integrator," je izpostavil Puljić.

Veliko si od tovrstnih obiskov nadejajo tudi v kranjski Comiti, ki ponuja tehnološke sistemske rešitve s področij telekomunikacijskih omrežij, sistemov za avtomatizacijo, energetsko varčnih sistemov in celovitih rešitev varovanja, Rusija pa ji predstavlja glavno tržišče in najpomembnejšega partnerja.

Kot je izpostavil Stanislav Žorž iz vodstva Comite, v simboliki Ruske kapelice vidijo poseben pomen za politične in gospodarske odnose med državama. Da bi gospodarstvo izkoristilo prijateljstvo med državama, pa si želijo povratnega obiska predsednika republike Boruta Pahorja z močno gospodarsko delegacijo, v kateri bi si tudi sami želeli sodelovati.

V Comiti ves čas izvajajo projekte z Rusijo, ki so tudi del slovensko-ruske komisije za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje. Menijo, da bo uspešen obisk še dodal pospešek izvajanju vseh zastavljenih projektov in omogočil nadaljevanje njihovega dela v Rusiji.

Tudi Dušan Olaj, lastnik in direktor Duola, ki med drugim proizvaja napihljive hale, namenjene tudi športnim in kmetijskim aktivnostim, je izpostavil koristnost srečanj, kot je bilo sobotno. "Če je bil za politike obisk pietetni, pa smo gospodarstveniki izkoristili to priložnost tudi za izmenjavo poslovnih informacij in priložnosti," je poudaril.

Glede morebitnega jesenskega povratnega obiska z močno gospodarsko komponento je Olaj prepričan, da bo letalo v Moskvo "polno do zadnjega sedeža".

Duol sicer po Olajevih besedah z Rusijo posluje neodvisno od dnevne politike, saj se tam poslov ne sklepa čez noč, ampak so potrebni meseci in leta trdnega dela. V naslednjih mesecih načrtujejo podpise nekaj pogodb z ruskimi kupci za športne dvorane in tudi za kmetijska skladišča ter rastlinjake.

Zaradi sankcij Zahoda proti Rusiji se po Olajevih besedah pozna usihanje investicij v športno infrastrukturo, na drugi strani pa je večje povpraševanje v drugih segmentih, ki jih pokriva Duol. Ker pa se v kriznih časih klestijo investicije, je to po njegovih pojasnilih velika priložnost za cenovno ugodnejše začasne objekte.

V Riku, sobotnih dogodkov se je udeležil direktor podjetja Janez Škrabec, so pojasnili, da so bili pogovori ob robu Putinovega obiska sicer neformalne narave, so pa vsekakor ustvarili primerno vzdušje in razpoloženje, ki bosta po njihovem prepričanju gotovo perspektivno vplivali na nadaljnje pogovore, tudi formalnega značaja.

V Riku so prepričani, da tovrstni obiski vsekakor pospešujejo gospodarska sodelovanja v vseh pogledih. Od morebitnega povratnega obiska v Moskvi si obetajo še bolj čvrsto poslovno naklonjenost in konkretne poslovne dogovore ter podpise memorandumov, če ne že celo pogodb.

Zaradi gospodarske krize v Rusiji je sicer trenutno na čakanju nekaj večjih projektov, o katerih se je Riko dogovoril pred krizo. Med njimi je projekt izgradnje nove tovarne za proizvodnjo dizelskih motorjev za proizvajalca Zvezda iz Sankt Peterburga in rekreativnega centra Aqualand FOK.

Veliko priložnost kot dobavitelji tehnoloških rešitev in opreme vidijo v vladni politiki pospeševanja lokalizacije proizvodnje, zaradi česar domača in tuja podjetja vlagajo v nove proizvodne obrate v Rusiji ali posodabljajo obstoječe.

Prav tako priložnosti vidijo na področju ekologije, predvsem integriranega upravljanja z odpadki ter čiščenja odpadnih voda. To področje je za Rusijo vedno bolj pomembno, a je trenutno zaradi gospodarske krize in zmanjšanega obsega javnih naročil izvajanje projektov upočasnjeno.

Ob uvedbi sankcij proti Rusiji so v Riku to občutili predvsem kot novo ozračje nezaupanja in negotovosti pri poslovanju. A po dveh letih veljavnosti sankcij se zanje ni nič bistveno spremenilo, saj Rikovi naročniki niso neposredno podvrženi sankcijam.

Večji problem vidijo v zmanjšani dostopnosti virov financiranja za ruske javne naročnike, kar je posledica tako sankcij kot nižje kupne moči ruskih javnih naročnikov zaradi nizkih cen energentov na svetovnih trgih. 

Eberlinc: Odnosi z Rusi so dobri

Tudi prvi mož Plinovodov Marjan Eberlinc je pogovore ob robu slovesnosti pri Ruski kapelici na Vršiču ocenil kot dobre. Od prihodnjih pogovorov si želi nadaljevanje aktivnega pristopa za reševanje odprtih vprašanj.

Plinovodi so sicer partner ruskega Gazproma pri zdaj 'opuščenem' projektu izgradnje plinovoda Južni tok. V Sloveniji obstaja splošni interes za morebitno oživitev projekta, medtem ko so na infrastrukturnem ministrstvu nedavno za STA povedali, da obstaja načelna podpora energetskim projektom, pri čemer pa je treba upoštevati zakonodajni okvir in ekonomiko projekta.

"Pogovori o oživitvi projekta Južni tok na ozemlju Slovenije so odvisni od pobude ruske strani, ki je nosilec celotnega projekta. Funkcionalno je slovenski del projekta le del celotnega projekta in ločeno nima svoje vloge," je dejal Eberlinc in dodal, da po zaustavitvi projekta z ruske strani trenutno na projektu ni posebnih aktivnosti.

Plinovodi in Gazprom sta za potrebe gradnje Južnega toka, ki so ga Rusi zamrznili konec leta 2014, ustanovila skupno družbo. Ta zdaj po Eberlinčevih pojasnilih deluje na "nivoju poštnega nabiralnika".

Da Slovenijo zanima oživitev projekta Južni tok, je julija v pogovoru za ruski časnik Izvestja dejal slovenski veleposlanik v Moskvi Primož Šeligo. Ta je sicer poudaril, da o tem ni nobenih uradnih pogajanj, spomnil pa je, da podpisani sporazumi med Moskvo in Ljubljano ostajajo v veljavi.

To so povedali tudi na ministrstvu za infrastrukturo, kjer so pojasnili, da bi se v primeru nadaljevanja Južnega toka nadaljevale aktivnosti, predvidene po medvladnem sporazumu.

Južni tok, ki naj bi plin iz Rusije v Evropo pripeljal mimo Ukrajine, bi bil po načrtih dolg 2600 kilometrov, potekal bi pod Črnim morjem preko Bolgarije, Srbije, Madžarske in Avstrije oz. Slovenije do Italije. Ocenjen je bil na okoli 16 milijard evrov, Gazprom je vanj vložil približno 3,7 milijarde evrov.

V Sloveniji bi se Južni tok po načrtih raztezal na dolžini 266 kilometrov, projekt pa je bil ocenjen na okoli milijardo evrov. Plinovodi, slovenski partner Gazproma pri projektu, so v projekt vložili okoli 150.000 evrov.

 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
02. 08. 2016 10.42
+1
Rusi so reveži, ne ponujajo drugega kot plin in nafto, kupna moč folka je pa tudi nizka. Pa Pahor je predsednik, saj nima nobene moči, Cerar se je pa pametno držal nazaj. Predsednik je lutka v parlamentarnem sistemu, državo vodi premier. Kot da bi Putin šel v Nemčijo, pa se pogovarjal s predsenikom, Merklove pa nikjer blizu.
macro
02. 08. 2016 10.54
-3
Saljivec...izklopi racunalnik pa idi malo po svetu ce zelis videti reveze.
širimresnico
02. 08. 2016 12.15
+2
ti pa vsem soliš pamet ampak nič ne znaš povedat in argumentirat
širimresnico
01. 08. 2016 20.09
+2
v rusijo izvaža v glavnem krka ki je državno podjetje....ostalo je pa bolj slabo.....predvsem pa imajo rusi tako nizko kupno moč da jim nimamo kaj prodati tudi če bi slpoh imeli( pa tako nimamo ničesar)...rusi pa drugega kot črpanje naravnih resursov sploh nimajo....150 mio ljudi brez industrije in gospodarstva.....ta pravi dve gospodarski "velesili" se pogovarjata....
macro
02. 08. 2016 10.55
+0
širimresnico
02. 08. 2016 12.14
+1
Die einemaister
01. 08. 2016 19.43
+5
Kakšen je pa bil epilog preiskave mesec dni nazaj pri "gospodarstveniku" Škrabcu?? Da se zdej neki oglaša?Če bi Putin vedel kakšen kriminalec je ga u radius 100m okoli njega ne bi spustil
širimresnico
01. 08. 2016 20.04
-1
putin je na vrhu lestvice svetovnih kriminalcev
ČrniSokol
01. 08. 2016 19.26
+0
Jaz pa pravim, da bo šlo vse v k..., ker nam vladajo že od samega začetka razni optimisti, ki samo čakajo in sanjajo lepše cajte, naredijo pa nič. Ne se nadejat hitrega izboljšanja, dokler bojo lopovi ala plešasti in company še vedno krojili usodo naroda.
Rde?iZlo?inci
01. 08. 2016 19.39
-1
In dokler bomo v državi imeli omejence tvojega kalibra.
ONniON
01. 08. 2016 19.20
+2
medtem pa je pod pragom revščine 290.000 slovencev ali 14,3 % v letu 2015 kar nas ne uvršča med nižje deleže v eu, in nismo na predkriznih časigh !
korintos23
01. 08. 2016 19.01
-5
Zakaj desnjaki tako serejo po moji domovini Sloveniji?
PS2Xministri
01. 08. 2016 19.27
+2
Tvoja taprava je preko Kolpe.....a si pozabil ...pa ne tajit svoje gene.
22
01. 08. 2016 18.50
-2
no moderator, a bo kaj? a si tudi iz stalinove dr ha li in brišeš kar komunistom ni všeč?
staridida
01. 08. 2016 18.42
+1
A ni Borut oblubu, da bomo spoštovali sankcije-na dveh stolicah je nevarno sedet, če se ti obe zmaknejo, si na riti....
ToJeToZaZdaj
01. 08. 2016 18.50
+3
Ja ki se jih Nemci pa Francozi in ostali drzijo v nulo...ma dej si mir
askralj
01. 08. 2016 18.38
-1
Glede na ceno nafte in podjetja ki so v naših rokah me zanima kdo so ti ljudje in koliko delovnih mest zaposlujejo... Dejstvo je vse smo prodali na balkan in postali druga liga v bivši yu... Pač pravljice vlade da ima izgovor za stroške ki bojo privlekli Putinov davek na naša pleča
korintos23
01. 08. 2016 19.00
+0
žlikrofi
01. 08. 2016 18.36
+3
OD PUTINA BO KAJ OD PALČKA IZ VATIKANA PA PA SAMOOBUPKOLK KEŠA MOJO DAT DA GA ZLODJA GOR SPRAVJO
mijavci
01. 08. 2016 18.24
+8
Obisk putina za naše je tko kot da ti pride na obisk ljubica ki ti je neznansko všeč a ne smeš nič narest ker imaš ženo za hrbtom.
Maffia
01. 08. 2016 18.31
+1
Skoro tak..ampak varat se pa tudi da..to pa je tak nas znacaj:) tak da ni straha :)
Paine
01. 08. 2016 18.23
+1
Ne morem pa razumet ljudi, ki se polni ponosa kitijo z nazivom "levičar" in so čisto navdušeni nad Putinom in Rusijo. Kaj ima Rusija sploh z levičarji?
ParaVomo
01. 08. 2016 18.28
-5
Rusija je razširila svoj socializem po svetu in povsod kamor pridejo naredijo mizerijo, ah ti Rusi...
kiboko
01. 08. 2016 18.32
+0
Rusija izplačuje enormne podkupnine, kar je levičarjem všeč ... desničarjem tudi.
ToJeToZaZdaj
01. 08. 2016 18.54
+0
Glih tako ni za razumet pol desnicarje ki pljuvajo po dolgem in pocez...cuden folk
Anton001
01. 08. 2016 19.14
+1
za američani pa ostanejo pogorišča in lačni ljudje
žlikrofi
01. 08. 2016 18.23
+2
BRAVO PUTIN ŠE SDS VKLJUČI MED FIRME KI TROSIJO SVRAŽNOST NESTPNOST LAŽI
DonDonDan
01. 08. 2016 18.26
+3
powerhigh
01. 08. 2016 18.19
-1
Vedno isti ksihti...
korintos23
01. 08. 2016 18.13
+3
Eu in Wilkomen pa morajo tiho biti ker jim lahko aleheki na ulice pridejo!
ParaVomo
01. 08. 2016 18.27
+1
Rintos nisi kmet ti si seljačina ;)))) ne vem na kero potenco
johndoe35
01. 08. 2016 18.12
ggzz
01. 08. 2016 18.06
-2
aha, levoisučniki pa že z mokrimi sanjami
TRUMPP
01. 08. 2016 18.04
+2
On nam vodko , mi njemu laški pir,......Biznis,..pa to.
sagesse
01. 08. 2016 18.01
+9
Če bo kakšen posel padel iz tega naslova,, thx god,, toda zavedati se je treba da novi ruski poslovneži,ne pijejo alkohola, govorijo perfektno angleščino,,in večina tistih stereotipov,kateri so veljali nekoč.. so pozabljeni.... 30 let nazaj, je bila vodka, vedno prisotna, medtem ko je danes ustekleničena voda.nas zaje..... tele nore evropske sankcije,in nič ne izgleda da jih bodo ukinili,,nemčija in italija si želite, toda amerika ne pusti in v evropi je pač tako da imajo zda 51 % vpliva....
Iluzionist
01. 08. 2016 17.59
-3
slovenski gospodarstveniki so že lahko optimistični ampak odločitve se sprejemajo v washingtonu, john mccain, victoria nuland in podobni odločajo o naši usodi
ggzz
01. 08. 2016 18.06
+1
ja, če bi to delal Vladimirji,Srboljubi, in podobni, bi bilo pa OK