Gospodarstvo

'Vlada straši ljudi, ti so zaradi tega zmanjšali svoje nakupe'

Ljubljana, 31. 08. 2012 11.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Slovenija tudi v drugem četrtletju beleži krčenje BDP. Na gospodarski zbornici pravijo, da je bilo to glede na trenutne gospodarske razmere pričakovano. Zaskrbljeni pa so, ker se razmere zaostrujejo. Parlamentarne stranke so se na padec BDP odzvale različno.

Bruto domači proizvod (BDP) se je v letošnjem drugem četrtletju v primerjavi z enakim četrtletjem lani realno zmanjšal za 3,2 odstotka. V prvi polovici letošnjega leta je bil obseg BDP za 1,6 odstotka manjši kot v enakem obdobju lani, so objavili na državnem statističnem uradu.

BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, se je v drugem četrtletju letos v primerjavi s prvim letošnjim četrtletjem zmanjšal za en odstotek, v primerjavi z enakim lanskim obdobjem pa za 2,2 odstotka.

Gospodarsko dogajanje je v drugem letošnjem četrtletju zaznamovalo zlasti zelo izrazito zmanjšanje domačega trošenja. Njegov obseg je bil za 6,8 odstotka manjši kot v enakem obdobju lani. Še bistveno bolj izrazito se je zmanjšalo investicijsko trošenje, navajajo statistiki.

Zmanjšali so se vsi izdatki za končno potrošnjo: izdatki države so bili manjši za dva odstotka, in sicer zlasti zaradi 5,5-odstotnega zmanjšanja izdatkov za kolektivno potrošnjo. Manjši kot pred letom so bili tudi izdatki gospodinjstev za končno potrošnjo. Triodstotni padec je bil posledica zelo izrazitega 8,4-odstotnega zmanjšanja izdatkov za nakupe trajnega blaga in za 1,5 odstotka manjših izdatkov za druge proizvode.

Slovenski žepi so vse bolj prazni.
Slovenski žepi so vse bolj prazni. FOTO: Dare Čekeliš

Investicijsko trošenje se je v drugem letošnjem četrtletju v primerjavi z drugim četrtletjem lani znižalo za 22,1 odstotka. Bruto investicije v osnovna sredstva so se zmanjšale za 8,9 odstotka, investicije v zgradbe in objekte za 14,9 odstotka, investicije v stroje in opremo pa za tri odstotke. Zelo negativno so na padec BDP vplivale tudi investicije v zaloge.

Saldo menjave blaga in storitev s tujino je na spremembo BDP vplival visoko pozitivno. Ta je BDP izboljšal za 3,4 odstotne točke. Vendar pa sta se hkrati v tem obdobju zmanjšala tako izvoz kot uvoz. "Tu se pojavljajo gibanja, ki smo jih statistiki začeli opažati v začetku lanskega leta, ko sta se izvoz in uvoz gibala visoko, a je bila njuna rast čedalje počasnejša," je navedla Karmen Hren.

Zaradi zmanjšanega zunanjega povpraševanja je bil izvoz v drugem letošnjem četrtletju v primerjavi z enakim lanskim nižji za 0,5 odstotka, še bolj, za 5,4 odstotka, pa se je zaradi manjšega domačega trošenja zmanjšal uvoz.

Dodana vrednost je bila v drugem letošnjem četrtletju v primerjavi z enakim lanskim obdobjem nižja skoraj v vseh dejavnostih. V predelovalnih dejavnostih se je zmanjšala za 2,2 odstotka, v gradbeništvu za 10,9 odstotka, v dejavnostih trgovine, prometa in gostinstva za 2,6 odstotka, v poslovanju z nepremičninami za 1,4 odstotka, v strokovnih, znanstvenih in podobnih dejavnostih za 2,8 odstotka. Skupna dodana vrednost je bila za 2,2 odstotka manjša kot v drugem četrtletju lanskega leta.

Statistični urad je popravil podatke za BDP v prvem četrtletju. Obseg BDP se je v prvem letošnjem četrtletju v letni primerjavi, torej po nedesezoniranih podatkih, realno zvišal za 0,2 odstotka. Po podatkih, prilagojenih na vpliv sezone in števila delovnih dni, se je v prvih treh mesecih leta na letni ravni skrčil za 0,7 odstotka, v primerjavi z zadnjim lanskim četrtletjem pa je ostal na ničelni ravni.

Denar
Denar FOTO: Reuters

Urad je popravil tudi podatke za lansko leto. "Na osnovi trenutnih podatkov lahko rečemo, da so bile gospodarske razmere lani boljše, kot smo ocenjevali februarja letos. Po trenutnih ocenah se je BDP lani povečal za 0,6 odstotka in ne padel za 0,2 odstotka," je povzela Karmen Hren. Za rast je bil ključen izvoz, katerega rast je bila sedemodstotna.

Na uradu za makroekonomske analize po objavi podatkov pravijo, da jih ti skrbijo. "Na uradu kot zaskrbljujočega ocenjujemo tudi podatek o padcu izvoza, ki je bil do sedaj glavni dejavnik sicer šibkega gospodarskega okrevanja. Ob upočasnitvi gospodarske aktivnosti v glavnih trgovinskih partnericah je bil namreč izvoz prvič po dveh letih nižji," je poudaril Boštjan Vasle, direktor Umarja.

Na finančnem ministrstvu so po objavi rezultatov zaskrbljeni, pravijo pa, da glede na razpoložljive podatke nov rebalans državnega proračuna za letos ne bo potreben.

Ministrstvo sicer še ne razpolaga s podatki o gospodarskih gibanjih do konca leta in čaka na jesensko napoved Urada RS za makroekonomske analize in razvoj. Ta bo tudi podlaga za pripravo proračunov za 2013 in 2014, "v katerih bo za povrnitev kredibilnosti Slovenije bolj kot kdaj koli prej nujno spoštovanje zavez pri konsolidaciji javnih financ, ki smo jih dali EU".

"Prednostna naloga Slovenije je tudi izvedba ostalih ključnih reformnih projektov, kot so reforma trga dela, pokojninska reforma, rešitve na področju upravljanja slabih terjatev ter upravljanje državnega premoženja," še poudarjajo na finančnem ministrstvu.

Gospodarska aktivnost se je v drugem četrtletju sicer zmanjšala tudi v celotnem evrskem območju, padec v Sloveniji pa je bil po razpoložljivih podatkih za 22 držav med najvišjimi. Tako ostajamo v skupini držav članic EU, kjer se je gospodarska aktivnost med krizo najbolj zmanjšala.

denar
denar FOTO: Thinkstock

"Vlada in parlament naj čim prej spregovorita o razmerah"

Z Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) so sporočili, da jih novica, da se je BDP znižal za 3,2 odstotka, ni presenetila. V izjavi so namreč zapisali, da je v trenutnih gospodarskih razmerah to pričakovati. Zaskrbljeni pa so, ker se razmere zaostrujejo, pravih odgovorov pa še vedno ni.

V GZS pozivajo vlado in parlament, naj čim prej odkrito spregovorita o razmerah in rešitvah, ki bodo preprečile zlom slovenskega gospodarstva.

Kot še pišejo, so dnevno v kontaktih s podjetji po vsej državi, ki delujejo tako na domačem kot tujem trgu. "Razmere so izjemno težke in zapletene in poleg upada obsega poslovanja se poslabšujeta tudi klima in pričakovanja. Posebej zaskrbljujoče pa je podcenjevanje tega problema v slovenskem političnem prostoru in tudi med sindikati ter odsotnost ambicije in konkretnih načinov, kako rešiti te razmere," opozarjajo.

Nadaljujejo, da se razmere še slabšajo, reforme oddaljujejo, naročila doma se zmanjšujejo, plačilni plačilni roki se podaljšujejo in finančni viri so vse težje dosegljivi.

Vztrajanje pri protikriznih ukrepih in napačne odločitve vlade

V SDS so izrazili upanje, da bodo najnovejše podatke o padcu bruto domačega proizvoda (BDP) razumeli predvsem v uradu predsednika republike in opoziciji, ki se "obnašata, kot da bi Slovenija imela alternativo pri sprejemanju protikriznih ukrepov". "Alternative ni, pred nami je zadnja priložnost, da reforme zapišemo sami," navajajo v stranki.

Ob tem bo največja koalicijska stranka tudi odločno podprla vlado, ki želi uresničiti spoštovanje zavez pri konsolidaciji javnih financ, ki smo jih dali EU in jih je DZ soglasno sprejel z ratifikacijo pogodbe o stabilnosti, usklajevanju in upravljanju v ekonomski in monetarni uniji. SDS bo tako podprla sprejetje kriznega proračuna za obdobje 2013–2014, zakona o stabilnosti bančnega sistema, zakona o državnem premoženjskem holdingu in pokojninske reforme ter reforme trga dela. Kot pravijo v stranki, so namreč to ukrepi, ki pomenijo dolgoročno rast BDP.

Poslanka Pozitivne Slovenije Alenka Bratušek je poudarila, da so na vse, kar se je zgodilo, opozarjali že ob sprejemanju zakona o uravnoteženju javnih financ. Osebno je padec BDP ni presenetil, saj "glede na ukrepe, ki jih vlada sprejema, ne more biti drugače". "Ne vem, kje bi naj politiko to poenotilo, če nas že do zdaj ni," je še dejala.

Za padec BDP pa je mnenju predsednika SD Igorja Lukšiča odgovorna vlada. Kot je dejal po seji predsedstva stranke na Ptuju, morajo ljudje vedeti, da je Slovenija lani po revidiranih podatkih beležila 0,6-odstonto gospodarsko rast. "Vlada Boruta Pahorja je delala bistveno bolje. Ta vlada pa je že sedaj prigarala triodstotni upad," je dejal.

Po Lukšičevih besedah se stvari odvijajo v smer, o kateri je SD opozarjala že od nastopa Janševe vlade. "Vlada straši ljudi, ti so zaradi tega zmanjšali svoje nakupe. Manjša potrošnja pa ogroža trgovanje, kjer se zmanjšujejo prihodki, zaradi česar pa se zmanjšujejo tudi prihodki v proračun," je dejal. Ukrepi vlade so bili očitno slabi in niso šli v pravo smer, še meni Lukšič.

Na padec BDP so se parlamentarne stranke odzvale različno.
Na padec BDP so se parlamentarne stranke odzvale različno. FOTO: Thinkstock

Kot je dejal poslanec SLS Roman Žveglič, se zavedajo, da se nahajajo v ključnih trenutkih in bodo razmere vedno težje ne glede na to, kdo bo vodil državo. Zato si v stranki želijo manj političnih in več državniških nastopov slovenskih politikov, več konstruktivnega obnašanja pa pričakujejo "vsaj pri temeljnih vprašanjih". Zdaj namreč ne gre več za "naše in vaše", poudarja Žveglič, ampak za prihodnost države.

Kot je poudaril, je ključno še, da bodo v najkrajšem možnem času, "mesecu ali največ dveh", s socialnimi partnerji in tudi z opozicijo uspeli najti skupne rešitve, ki bodo "dejansko pomenile določen premik naprej in ne le kozmetičnih popravkov".

"Stališče ministra in ministrstva za finance je tudi naše stališče," pa so sporočili iz Državljanske liste. Na finančnem ministrstvu so sicer zaradi podatkov o padcu BDP zaskrbljeni, vendar pa zagotavljajo, da rebalans proračuna ne bo potreben.

Po mnenju NSi je padec gospodarske rasti predvsem posledica prepoznih in nedoslednih ukrepov vlade Boruta Pahorja ter "političnih blokad danes in v preteklosti". Kot so dejali, odločno podpirajo pokojninsko reformo in reformo trga dela, ki sta nujni, da se trend obrne.

Ob tem v NSi pozivajo vse stranke, da morajo "strniti vrste", če želijo uspešno prebroditi krizo. NSi je že dalj časa opozarjala na slabo finančno situacijo Slovenije, poudarjajo in dodajajo, da se zavedajo težav, a dvomijo, da se jih zaveda opozicija, ki z zavračanjem reform ne ravna odgovorno. "Poenotenje je nujno," so še izpostavili.

V DeSUS zaenkrat še niso komentirali padca BDP v drugem letošnjem četrtletju.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (869)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

njofra47
03. 09. 2012 15.41
+7
Ko človek bere komentarje naših politikov na zmanjšanje nakupov, ima občutek da nekateri živijo nekje drugje, saj očitno izgubljajo stik z realnostjo okrog sebe. Ja kako so pa lahko pričakovali da bodo ljudje še lahko kupovali in trošili, ko pa jim zmanjšujete plače, pokojnine, jemljete regres, socialne prejemke. Ali se sploha zavedajo da nekateri več nimajo za golo preživetje ? Vse te floskule o varčevanju ne vodijo nikamor drugam kot k zlomu gospodarstva in prazni državni blagajni. Varčevati ve vsak neumnež, dokler še ima kaj varčevati, malo težje poskrbeti za ustvarjanje in zagon gospodarstva. Tu se umetnost naših umnih politikov konča. Pomembno je le da bo zlato pravilo zapisano v ustavo...........
Shisui
03. 09. 2012 13.45
+14
Rothchild in J.P Morgan pri malici. -Vse po planu? -Vse ja. - Tudi EU? - Seveda, tam se vedno mislijo, da so sami krivi za krizo.
Follow me
03. 09. 2012 13.48
+1
asdasdasd123123
03. 09. 2012 13.33
+2
celotna slovenska politika je v k*...moje mnenje rabimo eno lepo čisto politikov kot so jo *delali...pa posadimo čisto novo...sigurno bojo znali več
pgdpgd
03. 09. 2012 09.40
+6
Tistega,ki ima preveč denarja ni nikol strah. Z denarjem se vse zrihta,pa tud za vlado ga boli......
Kozorog65
03. 09. 2012 11.50
+6
Pa niso se nakupi zmanjšali, ker je narod prestrašen, ampak zato, ker je obubožan.... Fuj, Myerjeva politika. Pos ranca lažnjivega bi blo treba zatolčt
dzo77
01. 10. 2012 17.10
+1
nekaj se res bo zgodilo mi ga nebumo bu pa ga negdo drug a ta drug je zelo bliz verjanite m hahahahahhaahi
Danijel Fric
02. 09. 2012 12.31
+16
Od nekdaj je bila slovenska politika nesposobna, glede kraje pa na prvem mestu...............................
23345
05. 09. 2012 09.54
o ne fricolym 1, so bili časi , tudi po osamosvojitvi, ko je Slovenija rasla in se krepila. Od leta 2006 pa drastično pada. In gdo se je največ se zadolžil od leta 2066 - 2008 , le gdo , kaj se vam zdi? to je vprašanje za milijon eurov .
Danica Krajnc
01. 09. 2012 17.47
+1
Brez besed - zdi se mi , da je mogoče pobral naš denar lastnik FB, ravno približno tak znesek je zaslužil zadnje čase, kot ga Sloveniji manjka, ha, ha, ha,...samo denar je nakazal na banko v neki bančni oazi,.. šmrk, šmrk. gremo nabirat, kostanj, jabolka, zelje, repo, ,... če ni vse pobrala suša /višja sila/,..... samo črni humor nam je še ostal !
McClain
01. 09. 2012 15.41
-13
Nc ne strasi, tako je. Prevec smo trosli in bili premali efokasni, zato bomo zdaj bolj efikasni in manj trosili. Kmecka logika. Men je ze pred skoraj desetimi leti potegnilo kaj bo in sem si mal nasparal. Ne ne vemm kolk ampak vec kot nic. Ne bo mi pa problem se manj trosit ce bo treba. Kar pa itak bo. Denarja je vse manj, to bo potrdil vsak ki nekaj dela. Dela sem rekel, ne kar tako hodi v sluzbo kot tretjina Slovenije. In denar bo vedno vec vreden, ze zdaj je 500 evrov uhuhu, pred leti ste jih pa metali ven kot da si jih doma tiskate. Se manj ga bo in se tezje ga bo zasluzit. In to ni kriza, to je realnost. Morda pa bo kdaj spet lazje zasluzit
demokracija
01. 09. 2012 16.25
+13
nehaj no, kot da samo ti delaš v tej državi, sLOVEnija ima veliko delavnih sposobnih ljudi in veliko tako imenovanih menagerjev, ki niso sposobni vodit podjetij in seveda veliko preveč , delovnih teles,komisij,agencij...........
Kozorog65
03. 09. 2012 11.54
+3
A tisti, ki hodi v službo pa ne dela? Se pravi, da hodi v službo, kar tako, za zabavo... Po tvojem komentarju sodeč, si ti navaden parazit (McClain), ki živiš na račun drugih. Klinac si ti našparal.... nakradel mogoče, našparal pa ne!
franceljtancelj
01. 09. 2012 15.38
+11
3,2%!!?? Naj nekdo razloži vladi RS kje smo, prosim.
K1ssMyAss
01. 09. 2012 15.11
+30
Kadar vidim sliko ali čujem , preberem JANEZ JANŠA, mi gre na bruhanje. Upssssssssssss!!!!! .....se opravičujem!
zoobkozob
01. 09. 2012 15.24
-19
pa potrudi se in bruhaj,jaz sem pa zelo vesel,ker je moj sin,dijak 1. letnika,letos odštel 20 evr.za prevoz z vlakom in mestnim avtobusom,zato, hvala vlada za takšno potezo
totalkar
03. 09. 2012 07.57
+12
Zahvali se mu še, ker boš dal 100€ za malico.
asdasdasd123123
03. 09. 2012 13.26
+4
waaaw celih 20€ ...klošarji na dan naberejo 35-40€...pa za tistik 100m ki pa je zginilo je uredu...poglej malo širše
Kiara Lah
01. 09. 2012 15.11
+19
Slovenija pod Avstrijo pa bo mir in pošlihtano tak kot more bit, ker pri nas na vodilnih položajih ni več poštenjaka, ki mu bi bilo mar za ljudi.
Pecikltigr
01. 09. 2012 18.43
+12
Saj že zdaj 2/3 folka za avstrijce dela, na tak ali drugačen način. Samo da bodo potem tudi pri nas plače avstrijske, se dajmo zmenit!
NCAT
01. 09. 2012 19.12
+9
Se strinjam s Kiaro, mogoče bi bili boljši Švicarji ali pa Angleži, glede na 2. SV. V. (da ne bi kakšni preostali pametni borci v nezavest padli, ker bi jim končno nekdo zmanjšal previsoke penzije za 2 ali 3 leta trpljenja), res pa lahko pohvalim Avstrijce; mogoče nekateri vejo ali pa ne da so imeli Ruse v državi mislim da do leta 1956 ali 1959 in so bili gospodarsko zelo za tedanjo Jugoslavijo. Še pred 1970 so zelo zaostajali ampak pametni ljudje, pridnost in poštenost so naredili kar imajo sedaj, lepo urejeno državo z zadovolnjimi ljudmi, povprečna plača delavca je "samo" 1600 neto in revčki dobijo še 13 in 14 plačo, brez teženja, nakladanja kot pri nas (vem iz lastnih izkušenj) Je pa res, da plačane malice ali prevoza na delo tako v Nemčiji ali Avstriji (lastne izkušnje) ne poznajo; mislim pa da se glede na "slabe" plače niti ne sekirajo zaradi teh dveh dodatkov.
WikiX
01. 09. 2012 21.52
+2
Avstrija je lahko uspešna, če izkorišča bivše kolonije, kot njihovi hlapci zagotovo ne bomo nikoli niti primerljivi z gospodarji. Povrh tega, kdo pravi, da nam niso prav oni in nihovi zavezniki postavili policijsko državo oziroma so nam nastavili nedotakljivo oligarhijo, na doživljenjski oblasti?
Pecikltigr
01. 09. 2012 22.03
+1
@NCAT Kar se tiče prevoza na delo je v Avstriji odvisno od okoliščin in oddaljenosti bivališča delojemalca od kraja zaposlitve ali ima pravico uveljavljati povračilo prevoza na delo. Primer: za oddaljenost 60 km je to trenutno 306 € na mesec.
asdasdasd123123
03. 09. 2012 13.28
+0
DA vam uničim kar pišete rabim 1 besedo : ZGODOVINA ...če bi jo poznali nebi to hoteli in dogajanje na avstrjskem s zamejskimi slovenci tudi...žalostno je to brat.-.-
Alpia
01. 09. 2012 14.56
+24
Sam enim še sedaj ni jasno, da je glavni problem navade oz. pravila, ki vladajo pri nas. Iskanje balkanskih bližnjic nas je pripeljalo sem. Nič ne gre po domače, ali se naredi prav ali narobe. Drnovšek še je imel dovolj avtoritete, da je krotil te osebke, vsem ostalim pa se ti zdijo nadmočni. Če enkrat zgubiš roko v nesreči je ne moreš več dobiti nazaj, če enkrat izgubiš delovna mesta pa danes v tem neoliberalnem svetu velja enako. Začelo se je s pogodbami za določen čas, nadaljevalo s neumni krediti, masovnim odpuščanjem in na koncu bo ostalo, da bodo vsi delali preko nekih agencij za drobiž in od meseca do meseca. Beda in lakota so tukaj. Pred nakupovalnimi centri luksuzna vozila, mi se lahko s kolesi vozimo mimo in preklinjamo, kaj smo le naredili narobe????
demokracija
01. 09. 2012 16.03
+16
na žalost se strinjam s teboj, 5% bogatih in 95% ostalih (sužnjev), ki bodo delali za velike dobičke pohlepnežev
Jožajoža
01. 09. 2012 14.51
+24
ljudje, ki so sedaj v vladi , sloveniji samo škodujejo.
drugi_maj
02. 09. 2012 19.54
-3
sloveniji najbolj škodujejo anarhisti, ki so v opoziciji.
dzo77
01. 10. 2012 17.03
+2
najbolj skoduju beli domobranci in lopovska cerkva en je ze zbrisal z milijoni za trieste hehehheheheh
M_teorija
01. 09. 2012 14.27
+15
Očitno vlada dela vse, da dobi tistih 50 plus! Promilov!
M_teorija
01. 09. 2012 14.17
+25
Ja kakšna pa naj bo rast kot negativna, če nas pa vodi samooklicani Negativko!?
Igor__Zmaj
01. 09. 2012 13.43
+20
A zdej bi nas radi z ustrahovanjem prepričali da mormo več trošit. Kaj če bi plače zvečal, bi blo to lažje izvedljivo, če je samo v temu problem.
9794106
01. 09. 2012 13.13
+3
japajada, vlada straši in se je znižala potrošnja......lepo vas prosim......ljudje so postali realni - tako kot država je navajenih tudi 90% državljanjov.....živijo preko svojih možnosti in na kredit - enostavno ne znese!!!!!
acofranc
01. 09. 2012 13.00
-6
Pa saj ne morem verjeti, kakšna sprenevedanja..kriva je Pahorjeva vlada? LOL?
dzo77
01. 09. 2012 16.19
+8
glavni krivec je sds in jj vazno je prit na oblast ni im vazna drzava kaj so naredili v 8 mesecih pogreb
WikiX
01. 09. 2012 12.58
+6
Ni kriv svet in človeštvo, nekaj je narobe s Slovenskim narodom, države pač ne moreš upravljati kot korporacijo, kjer imajo vsi zaposleni točno določeno nalogo.
WikiX
01. 09. 2012 12.54
+7
Slovenija ima velik problem, več kot ustvarimo, manj potrošimo,najbolje bi bilo, da bi vsi nehali delati, bo vsaj nekaj časa vsega dovolj.
happygirl77
01. 09. 2012 12.48
+9
krucefix a mislte začet delat kaj na prihodkovni strani ne pa kot nesposobneži se ufuravat v 2% proračuna...raj porihtite unih 98 procentov...maline