Gospodarstvo

Slovenske izvoznike skrbijo morebitne nove sankcije proti Rusiji

Ljubljana, 30. 06. 2014 19.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gospodarstveniki opozarjajo, da je Rusija pomembna partnerica Slovenije in da bi imela morebitna zaostritev sankcij proti Rusiji s strani EU negativne posledice za slovensko gospodarstvo.

Slovensko gospodarstvo skrbijo morebitne nove sankcije proti Moskvi.
Slovensko gospodarstvo skrbijo morebitne nove sankcije proti Moskvi. FOTO: Reuters

Člani Slovensko-ruskega poslovnega sveta so z ministrom za zunanje zadeve Karlom Erjavcem danes razpravljali o gospodarskih odnosih med Slovenijo in Rusijo. Opozorili so, da je Rusija pomembna partnerica Slovenije in da bi imela morebitna zaostritev sankcij proti Rusiji s strani EU negativne posledice za slovensko gospodarstvo.

Minister Erjavec zato pričakuje, da bodo krizo v Ukrajini reševali s političnim dialogom in da ne bo treba zaostrovati ukrepov. "Zaenkrat ne kaže, da bi EU sprejela kakšne drastične ukrepe," je dejal.

Morebitna zaostritev sankcij, s čimer Bruselj zaradi krize v Ukrajini grozi Moskvi, bi po Erjavčevem mnenju sicer predstavljala velik problem. "To pomeni, da slovenski gospodarstveniki ne bi mogli več sklepati poslov in gospodarsko sodelovati z Rusijo. To bi imelo zelo hude posledice za slovensko gospodarstvo. Blagovne menjave (z Rusijo) je za dve milijardi dolarjev na leto. To bi pomenilo približno takšen znesek izpada v naslednjih letih," je opozoril minister.

V telefonski konferenci z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom so ruski in francoski predsednik Vladimir Putin in Francois Hollande ter nemška kanclerka Angela Merkel podprli podaljšanje prekinitve ognja na vzhodu Ukrajine.

Da imata Slovenija in Rusija poleg gospodarskih tudi dobre politične odnose, po njegovem mnenju dokazuje obisk ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova, ki je predviden 8. julija v Mariboru, ko bo govora tudi o projektu gradnje plinovoda Južni tok v Sloveniji.

"Veste, da je Evropska komisija zaenkrat suspendirala projekt Južni tok, vendar gre za začasno odločitev, ker tako in tako pričakujemo oblikovanje nove komisije," je dejal minister. Glede slovenskega dela projekta je sicer optimističen. "Še enkrat naj zelo jasno povem, da mi je bilo na pogovorih, ki sem jih imel konec maja v Moskvi, s strani vseh ruskih sogovornikov rečeno, da projekt Južni tok v Sloveniji ni ogrožen - ne glede na podpis memoranduma na Dunaju," je dejal.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ranunculus
03. 07. 2014 15.38
Bo treba v Saudsko Arabijo in Katar izvazat. Tam financirajo najhujsi terorizem pa nobenih sankcij.
Adolph
01. 07. 2014 14.10
+3
Sami ste krivi, ko podpirate te neumne sankcije ki koristijo samo Amerikencem . .. . ..
Klimova
30. 06. 2014 22.25
+6
Še bolj je zaskrbljujoča reakcija naših janshistov, ko sta se Korl in Lavrov pogovarjala o nadaljnjem trgovskem sodelovanju. Glede na njihovo zahtevo naj Korl odstopi, jih je po moje zagrabila panika, da v našo deželo ne bi uvozil še komunizma. Še dobro, da pride Lavrov v Slovenijo 8. junija- pred volitvami, ker so janshisti očitno skregani s kruhom. Slovenski narod ni zadovoljen samo z drobtinicami, ki nam jih nameni EU. Bravo Korl !
bozicki
30. 06. 2014 21.00
+14
No, uvedba sankcij RUSIJI bi imela efekt - 10,000 novih nezaposlenih in vrnitev v GLOBOKO RECESIJO. To je pa pravzaprav tudi cilj ZDA za države na tem delu sveta. Postali naj bi hlapci...
Fika Armel
30. 06. 2014 20.22
+3
Madonca ali drži da brez plina ne znamo več čisto nič to je pa hudo...............lp