Gospodarstvo

Slovenske banke v prvih petih mesecih pridelale 70 milijonov evrov izgube

Ljubljana, 20. 07. 2012 12.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslovanje slovenskih bank se slabša zaradi naraščajočih stroškov oslabitev in rezervacij. Problematika se tako v primerjavi z lanskim letom očitno še zaostruje, pa čeprav so nekatere ocene ob koncu lanskega leta govorile o stabilizaciji razmer.

Razmere v slovenskih bankah se ne izboljšujejo.
Razmere v slovenskih bankah se ne izboljšujejo. FOTO: Damjan Žibert

Slovenske banke so v prvih petih mesecih leta pridelale 69,3 milijona evrov izgube po obdavčitvi, potem ko so v enakem obdobju lani ustvarile 48,6 milijona evrov dobička, je razvidno iz poročila Banke Slovenije o poslovanju bank v tekočem letu. Delež terjatev z zamudami nad 90 dni med vsemi terjatvami je maja znašal 12,8 odstotka.

Izguba pred obdavčitvijo je v prvih petih mesecih dosegla 45,7 milijona evrov, potem ko so banke v enakem obdobju lani poročale o 63,1 milijona evrov dobička pred davki.

Poslovanje bank se slabša zaradi naraščajočih stroškov oslabitev in rezervacij. Problematika se tako v primerjavi z lanskim letom očitno še zaostruje, pa čeprav so nekatere ocene ob koncu lanskega leta govorile o stabilizaciji razmer.

Neto oslabitve in rezervacije so v prvih petih mesecih leta dosegle 296 milijonov evrov, kar je za 27,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

A banke so v petmesečju poročale tudi o nižjih bruto dohodkih. Ti so tako znašali 552,1 milijona evrov, kar je za 25,3 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Upadle so tako čiste obresti kot neobrestni prihodki.

Banke še naprej zmanjšujejo kreditno dejavnost. Obseg posojil nebančnemu sektorju je bil maja medletno manjši za 4,8 odstotka, pri čemer se je obseg posojil gospodarstvu skrčil za 7,6 odstotka, obseg kreditov gospodinjstvom pa za 0,3 odstotka. Po drugi strani so banke za 31,7 odstotka povečale posojanje državi, kar je verjetno posledica nakupa državnih zakladnih menic.

Posojilni portfelj se še naprej slabša

Razvrščene terjatve v bonitetnih skupinah D in E, torej tistih, kjer delež oslabitev in rezervacij znaša od 40 do 100 odstotkov, so konec maja predstavljale 6,7 odstotka vseh terjatev, kar je 0,5 odstotne točke več kot konec lanskega leta. V skupini D je bila pokritost terjatev z oslabitvami 60,9 odstotka.

Terjatve z zamudami nad 90 dni so konec maja predstavljale 12,8 odstotka vseh terjatev, kar je za 1,6 odstotne točke več kot konec decembra lani.

V NLB za 1,5 milijarde rdečih terjatev

Slabo poslovanje slovenskih bank duhove buri že dlje. Po nekaterih podatkih naj bi skupaj pridelale za okoli 3 milijarde evrov slabih terjatev.

Vlada zato predvideva, da bi se bilance bank v državni lasti sanirale skozi mehanizem znotraj načrtovanega Slovenskega državnega holdinga, pri čemer bi se na posebno družbo, nekakšno slabo banko, prenesle slabe terjatve in spremljajoča zavarovanja. Pred tem pa je treba ugotoviti obseg slabih terjatev v bančnem sistemu, prav tako še ni znana usoda načrtovanega holdinga.

Doslej je bil opravljen skrbni pregled v največji slovenski banki NLB. Pokazal je, da je najslabših terjatev za približno 1,5 milijarde evrov. Za tretjino so bile rezervacije že oblikovane, za tretjino pa jih je po mnenju izvajalcev skrbnega pregleda možno unovčiti iz zavarovanj, vezanih na posojila. Tako bi NLB do konca leta 2013 potrebovala do največ 500 milijonov evrov dodatnega kapitala, je pred časom pojasnil finančni minister Janez Šušteršič. Slabe terjatve sicer preštevajo tudi v NKBM in Abanki Vipa.
 

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

comment123
23. 07. 2012 07.51
+3
DEJTE TE BANKE ŽE ZAPRET, KER BODO GROB SLO
Smallville2012
22. 07. 2012 18.22
+3
Vse to je zaradi kraje in nesposobnosti pfuujj.
prašek
22. 07. 2012 16.44
»Slovenske banke so v prvih petih mesecih leta pridelale 69,3 milijona evrov izgube po obdavčitvi, potem ko so v enakem obdobju lani ustvarile 48,6 milijona evrov dobička, je razvidno iz poročila Banke Slovenije o poslovanju bank v tekočem letu.« Toliko o razliki v poslovanju pod Janezom in Borutom !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zrkizz
22. 07. 2012 10.12
+0
Vse svetovne banke morajo propasti ce so izdajale nekrite kredite, amen. Ne pa da se jih resuje, tako ne naucis nikogar nic. Problem je seveda, ker tujci resujejo svoje in ce mi nase sesujemo bomo naredili sebi vecjo slabo uslugo. Vendar vse skupaj je toliksna katastrofa, da zaradi bank ogrozamo delovanje drzave kot jo imamo. Na koncu si bomo pa se sposojali denar za banko od tujih bank in placevali vrtogalve obresti naslednjih 100 let. To je tako kot da si ze zadolzen do vratu, pa si gres denar sposoditi od oderuhov.
BojanMahr
22. 07. 2012 07.59
+3
ma zaprite dol če ste nesposobni......fffs banka pa u minus
tony_abcde@yahoo.com
21. 07. 2012 19.48
+3
180 miljonov EUR nezavarovanih kreditov tretjemu najbogatejšemu Slovencu? NLB je kombinacija zafuranega in pokradenega. V pravni državi bi odgovorni organi prišli v NLB preprečili dostop določenim osebam, zasegli dokumentacijo in raziskali kako se je delalo zadnjih 10 let. Potem pa sledijo zaporne kazni in zaseganje premoženja. Pri tem nebi smeli pozabiti na zakonske in nezakonske partnerje na katere so banksters napisali premoženje. Ta najbolj prebrisani so napisali premoženje na svoje izvenzakonske partnerje. Nekateri so namenoma v takih zvezah, da lažje skrijejo nakradeno premoženje.
odbogaposlan
21. 07. 2012 11.02
+9
izberite boljši naslov: banke z izgubo, tajkuni z dobičkom 70 milijonov!
Goldenmind
21. 07. 2012 10.17
+1
Pripravite se na bankrot najkasneje konec meseca SEPTEMBRA.. nov transparentni bancni sistem je ze v pripravi. Takoj, ko nekateri posamezniki na dolocenih funkcijah so razreseni.
rdecimak
21. 07. 2012 02.35
+11
Plače visoke,nikoli ne zamujajo odpravnine astronomske ,povrnjene imajo vse stroške,regres so dobili precej zajeten,efektivno "delajo" pa dve uri na dan!!! Poleg tega,da jim na vsake pol leta filamo finančno luknjo za slaba posojila,ki jih tajkuni,ki so na ta način obogateli, ne bodo nikoli vrnili,pridelajo še tak minus!! Res smo bedaki!!!!
zombie 1
21. 07. 2012 07.16
+3
Samo bedaki in konji!!!! Na žalost smo kot ovce!!! :P
MajsterJosko
21. 07. 2012 01.56
+5
Pridelale so izgubo? To pa bol tezko verjamem xD
HooplaToopla
21. 07. 2012 01.35
+9
Gre za odkrito norčevanje iz državljanov. Počakali bodo kak mesec, nato pa si bodo razdelili še vse kar je doslej ušlo med lepljivimi prsti. Ko se bo država popolnoma zlomila, bodo povedali, da se je svetovna kriza žal izjemno hudo poglobila. Malce bodo še potarnali, da bi bilo vse drugače, če oni drugi ne bi vsega pokradli in jim zato preprečevali izvedbo odličnega brezhibnega načrta za rešitev Slovenije. Zato se sedaj ne gredo več. Za vse je prepozno. Razen v primeru, če bi država na kak način kje staknila še kako milijardo evrov dolgoročnih posojil. V tem primeru bi se kljub žalostni in sramotni nehvaležnosti ljudstva pa mogoče žrtvovali še enkrat. Brez garancije seveda.
brainhead007
21. 07. 2012 00.56
+2
Pismo ,ko sem pa sam hotel kredo,pa so mi postavl nevem kakšne zahtevne pogoje,tle se pa prek vez bahatijo vprek!!!
gregor153
21. 07. 2012 00.52
-1
Banke so bankomat za leve. Stanje neomejeno. Edino kritje so pa davki od nas državljanov. Ni naklučje da jih hoče desnica prodat. Levi ki se kreditirajo od njih se jih pa držijo kot pijanec plota.
legnum
20. 07. 2012 23.38
+14
Zanimivo NKB prideluje same izgube, neprestano prosi za davkoplačevalski denar, iz svojih nesposobnih vrst pa ni odpustila niti ene osebe, vsi ostali državljani ki se borijo za preživetje verjetno to gledajo z optimizmom.
brezcasni
20. 07. 2012 23.35
+7
če banke ki jih vodijo "BISERI SLOVENSKE EKONOMIJE,DOKTORJI PRAVA IN PODOBNI VIP" naredijo izgubo,kako naj jaz navaden smrtnik in podobni delamo plus v naših družinskih podjetjih.
WikiX
21. 07. 2012 01.10
+1
Počakajte, da bomo spet vse nacionalizirali, potem pa šparajte za novo denacionalizacijo.
hanoveranec
20. 07. 2012 23.04
-1
danes je bil sodni dan. Najprej je na sodišču pogorel ljubljanski župan, prvak stranke Pozitivna Slovenija, navijač stožiškega kompleksa, ljubitelj Cipra, nasprotnik zlatega fiskalnega pravila, ljubkovalno prvi pingvin Zoran Janković. Okrožno sodišče je namreč presodilo, da mu časnik Finance tako rekoč ni skrivil niti lasu na glavi. Menda pa je bilo za presojo odločilno tudi to, da se je po vseh tistih grozljivih zapisih v Financah, zaradi katerih je tožil in hotel 30 tisoč evrov, še vedno na vsa usta smejal (beri: režal), kar je bila oteževalna okoliščina. Če si prizadet, jočeš, hodiš k psihiatru, lulaš v posteljo, ne moreš spati, pretepaš ženo, ljubico, otroke in psa (lahko mačka). On pa nič. Seveda je umestno spraševanje, kako je mogoče, da Janković na sodišču izgubi, ker to namreč ni dobro tudi za prihodnost. Zdaj na pamet sicer ne vem, koliko ljudi in novinarjev je še tožil, ampak nekaj jih pa je le še. Če se potem k temu pridruži še kakšna tožba proti njemu, se je bati, da se bo res preselil iz te dežele in bi to bila velika izguba za Milana Kučana in malo manjša za Slovenijo. Kar bi nekateri pozdravili s proslavo na njegovem Kongresnem trgu, spet drugi pa bi organizirali splošni ljudski odpor v stilu mini državljanske vojne, o kateri je nekaj napovedovala v neki reviji tudi mati božja slovenske osamosvojitve Spomenka Hribar. Na kratko hočem reči: z Jankovićem, kandidatom za mandatarja, rezervnim predsednikom vlade, predsednikom Pozitivne Slovenije, človekom in mislecem, ki se mu je klanjala znamenita procesija – s takšnim se tako ne ravna. Da bi bila mera sodnega dne polna, sta na Ustavnem sodišču (treba ga je ukiniti!) padla tudi Franci Kek in Franco Juri, ki sta se nanj prizadeto obrnila, ko jima je Janša še za nekaj mesecev skrajšal nadomestilo poslanske plače. Ustavni sodniki so rekli, da nimata pravnega interesa, kar je čudno, ker imata finančni interes. Finančni interes pa je za levico tako rekoč ustavni zakon, poleg tega ni jasno, od česa bosta poslanca (pa tudi drugi, ki jih je enako doletelo) živela. Živi se namreč od denarja, onadva pa ga nimata. Živi se od dela, onadva pa še honorarca ne moreta biti, čeprav nekaj malega drobiža že postrani dobivata. Ta dežela je čudaška in tudi nora: poslancem ne verjame, da znajo delati in zato, ko nimajo več mandata, ne dobijo niti službe varuha stranišč! Danes, v petek 20. julija je žalosten dan. Sodni dan. In vse to se je zgodilo celo v času aktivnih sodnih počitnic. Pa še vlada ni padla.
krtaca15
20. 07. 2012 22.57
+8
Banko so si izmislili zidje. Pred tem so kralji v primeru da je kdo posojal denar In zahteval obresti, takega vrgli v zapor in sekali roke.
WikiX
20. 07. 2012 22.46
+6
Hoho... jaz vam posodim 10 evrov, čez en mesec mi jih vrnete 14 in imam izgubo, hahaha... :)))))))) Pomirite se, saj naša nacionalna banka ni ničesar izgubila, le še nekaj nacionalnega kapitala so prestavili v zasebne žepe, kar je bil tudi smisel denacionalizacije. Saj je bil to cilj, ali kako? Banka ni nastala iz nič, pod njo so skoncentrirali Jugoslovanski plen, ki smo ga zaplenili med osamosvojitvenim haranjem, sedaj se lepo počasi preliva v roke zasebnim kapitalistom. Pomitrite se, to niso nobeni romi, gre za naše najuspešnejše managerje, strice, ki vedo, kako je treba iz ozadja, gazele leta in druge nagrajence, dobitnike zlatih občinskih plaket in priznanj za uspešno življenjsko delo, velike strokovnjake, z diplomami iz priznane opatijske akademije... buahahaha... :))))))))))))))
WikiX
20. 07. 2012 22.49
+1
Hahaha,... ob tej novici najbrž postajam histeričen zaradi Gatesovega opraševanja z žveplenimi delci. Ohoho.... :))))))))))
WikiX
20. 07. 2012 22.50
Nehajmo šimfat našo največjo nacionalno banko, ker bodo ob vse stranke. Pa ravno zdaj, ko so začeli tržiti npvp kanalizacijo in drekpumpe.
Jure Herer
20. 07. 2012 22.41
+5
NUJNO preberite si na Wearechange. si : Gates financira eksperiment pršenja atmosfere z žveplovimi delci
Jure Kacicnik
20. 07. 2012 22.40
+9
70 milonov in direktor je še vedno direktor in prijema svinsko plačo, fantje sam ulica nam še ostane, to je norčevanje iz naroda - tip bi moral bit na dobu ne pa da je direktor, pa kriv al ne, me ne zanima, ker bom moral itak jaz plačat njegov zapitek... banda kravatarska