Gospodarstvo

Slovenske banke v petek in ponedeljek ne bodo izvajale medbančnih plačil

Ljubljana, 13. 04. 2017 06.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na veliki petek in velikonočni ponedeljek evropski medbančni plačilni sistem ne bo posloval, zato slovenske banke in hranilnice v teh dneh ne bodo izvajale medbančnih plačil. Plačilni promet v polnem obsegu bodo poslovalnice izvajale šele v torek, 18. aprila.

Z Združenja bank Slovenije so sporočili, da na veliki petek in na velikonočni ponedeljek, torej 14. in 17. aprila, evropski plačilni sistem TARGET2 ne bo posloval, zato banke in hranilnice v državah Evropske unije ne bodo izvajale medbančnega plačilnega prometa.

Tako tega dne ne bodo operativni tudi domači klirinški plačilni sistemi, ki so posredno vezani na poravnavo v sistemu TARGET2. V petek, 14. aprila, bo tako možna le obdelava internih plačil v okviru posamezne poslovne banke oziroma hranilnice.

Evropski plačilni sistem TARGET2 nekaj časa ne bo deloval.
Evropski plačilni sistem TARGET2 nekaj časa ne bo deloval. FOTO: iStock

Ker na veliki petek in velikonočni ponedeljek (dela prost dan) evropski medbančni plačilni sistem ne bo posloval, slovenske banke in hranilnice v teh dneh ne bodo izvajale medbančnih plačil.

Omejitev velja tudi za direktne obremenitve SEPA (SDD). Nalogi za direktne obremenitve SEPA za datum valute 14. april bodo tako poravnani šele v torek, 18. aprila, kar pomeni, da bodo šele s tem datumom obremenjeni računi plačnikov in odobren račun prejemnikov plačil.

Plačilni promet v polnem obsegu bodo banke in hranilnice izvajale naslednji delovni dan, torej v torek, 18. aprila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Metulj?ica1304
13. 04. 2017 21.15
+6
Zakaj jutri ni dela prost dan tudi pri nas, alo? Če že v vsem sledimo Evropi.
proofreader
13. 04. 2017 08.13
+25
A smo res vse prestavili v tujino? Da še znotraj države nič ne dela, ko je v tujini praznik.
nikhrast
13. 04. 2017 18.35
+1
Velik petek je velik praznik, vse je zaprto.