Gospodarstvo

Slovenke plačane manj od Slovencev

Ljubljana, 27. 09. 2012 12.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Plače žensk v Sloveniji so lani zaostajale za plačami moških. Povprečna mesečna bruto plača žensk je v povprečju za 74 evrov nižja od mesečne plače moškega. Razlika je bila po ugotovitvah statističnega urada še vedno največja v zdravstvu in socialnem varstvu.

Evro
Evro FOTO: Reuters
Povprečne bruto plače so bile tudi lani najvišje v osrednjeslovenski statistični regiji, kjer je sicer delala več kot tretjina vseh zaposlenih v Sloveniji. V tej regiji zaposlene osebe so imele v povprečju za 200 evrov višjo bruto plačo od povprečne v Sloveniji.

Po začasnih podatkih letne strukturne statistike plač (ta temelji na obstoječih administrativnih virih) je lani povprečna letna bruto plača moških, preračunana na mesec, znašala 1616 evrov, medtem ko je povprečna plača žensk znašala 1542 evrov, navaja statistični urad in poudarja, da gre za povprečja in da do razlik prihaja tudi zaradi različne izobrazbene ter starostne in poklicne strukture.

Povprečna mesečna bruto plača žensk je lani tako znašala 95,4 odstotka povprečne mesečne bruto plače moških, torej je bila od njihove v povprečju nižja za 74 evrov.

Največje razlike v zdravstvu in socialnem varstvu, najmanjša v dejavnosti oskrbe z električno energijo

Razlika med bruto plačami moških in žensk je bila še vedno največja v zdravstvu in socialnem varstvu – ženske so imele lani v povprečju za 27,4 odstotka nižjo plačo kot moški v tej dejavnosti. Nekoliko manj, za 26,2 odstotka, so plače žensk zaostajale za plačami moških v finančnih in zavarovalniških dejavnostih.

Povprečne bruto plače zaposlenih z višješolsko ali visokošolsko izobrazbo so bile lani v zasebnem sektorju za 1,3 odstotka višje od povprečnih bruto plač zaposlenih z enako izobrazbo v javnem sektorju in za 4,2 odstotka višje od povprečnih bruto plač zaposlenih z enako izobrazbo v sektorju država.

Višje bruto plače od visokošolsko izobraženih zaposlenih v zasebnem sektorju pa so imeli visokošolsko izobraženi zaposleni v javnih družbah; ti so imeli za 10,9 odstotka višje bruto plače od zaposlenih z enako izobrazbo v zasebnem sektorju in za 15,6 odstotka višje bruto plače od zaposlenih z enako izobrazbo v sektorju država.

Razloga za razlike sta bila različna zastopanost spolov v teh dejavnostih in opravljanje različnih poklicev. Med zaposlenimi v zdravstvu in socialnem varstvu je bilo namreč več kot štiri petine žensk in le manj kot petina moških; tako je večje število žensk na manj plačanih delovnih mestih znižalo povprečje njihovih plač in povečalo razliko v primerjavi s plačami moških.

Najmanjša je bila razlika v dejavnosti oskrbe z električno energijo, plinom in vodo – tu so se povprečne plače moških in žensk razlikovale za 2,9 odstotka ali 65 evrov v korist moških. Za okoli štiri odstotne točke več so plače žensk zaostajale za plačami moških še v javni upravi in obrambi ter v obvezni socialni varnosti (za 6,9 odstotka ali 132 evrov).

Ženske so bolje plačane v gradbeništvu

So pa bile bruto plače žensk v povprečju višje od bruto plač moških v dejavnostih gradbeništvo (za 19,9 odstotka), oskrba z vodo, ravnanje z odplakami in odpadki, saniranje okolja (za 15,8 odstotka) ter promet in skladiščenje (za 15,3 odstotka). Tudi v teh dejavnostih je bila vzrok za razlike različna zastopanost spolov, saj so bile v vseh treh omenjenih dejavnostih ženske v manjšini, vendar so pretežno opravljale bolje plačana dela.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janezova Andreja
28. 09. 2012 07.02
+3
v slo imamo veliko prodajalk, frizerk, šivilj, kuharic in ostalih poklicev, ki so postali tipično ženski. Imajo pa te ženske zelo majhno plačo, komaj minimalca, razvrednoteno do amena! Doma in v službi morajo bit nasmejane in pogumno pluti skozi življenje, otroci ne smejo čutit pomanjkanja. Vzgajajo na najboljši način, medtem ko v šolah gledajo in vidijo, da ti otroci le niso ne vem kako odlično oblečeni. Žal jim dajejo ocene glede na videz in tako so obsojeni, da bodo tudi oni prodajalci, frizerji, kuharji..... in krog se vrti naprej. NE VEDO PA NAŠI VELJAKI, DA SO RAVNO ŽENSKE TISTE, KI PODPIRAJO TRI VOGALE V HIŠI IN SO SLABO NAGRAJENE ZA DELO, KI GA OPRAVLJAJO SKUPNO 24 UR NA DAN.
mmickica
28. 09. 2012 14.33
+4
Mene, kot žensko, pa takšno razmišljanje jezi! To, da (če) ženska podpira 3 vogale pri hiši, si je večinoma povsem sama kriva! Najprej naj si naredi red doma, kajti če tega ne zmore, kako naj potem pričakuje, da jo bodo cenili v službi! Tako pa poznam ženske, ki svojega partnerja naravnost odrivajo od dela, češ da ničesar dovolj dobro ne naredi - ne zma prav oblečti otroka, če kuha, vse zasvinja, ne prinese pravih stvari iz trgovine, počistiti stanovanja itak ne zmore revček....itd...! In poznam tudi takšne, ki se same rade vedno odrečejo svojim športnim in drugim aktivnostim, ker ima isti dan tudi njihov partner nekaj drugega, namesto da bi si zadeve pametno sporazumno prazdelila že vnaprej!Tako se pa potem sama sebi smili, češ kako mora reva vse sama narediti, pa še zase ji ne ostane niti 5 minut! Ja, nekatere ženske so bolj srečne, da se počutijo kot nekakšne mučenice, kot pa da bi poskrbele zase, s tem pa za vso družino, kajti nihče nima rad nezadovoljne (žene ali moža), otrok pa večno nezadovoljne mame!
muci007
27. 09. 2012 17.35
+1
razlika je zaradi različne poklicne strukture, v praksi v razlike na posameznih delovnih mestih praktično ni.