Gospodarstvo

SURS: Slovenija je ostro zdrsnila v recesijo

Ljubljana, 09. 06. 2009 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski BDP se je v letošnjem prvem četrtletju skrčil za 6,4 odstotka, glede na isto obdobje lani pa za 8,5 odstotka. Po dveh zaporednih četrtletnih padcih gospodarstva je Slovenija tako tudi uradno zašla v recesijo.

Direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) Boštjan Vasle
Direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) Boštjan Vasle FOTO: Kanal A

Statistični urad RS (Surs) je tudi uradno zapisal, da je Slovenija "ostro zdrsnila v recesijo". V prvem četrtletju se je obseg bruto domačega proizvoda BDP zmanjšal za 6,4 odstotka. To četrtletje naj bi bilo po napovedih Urada za makroekonomske analize in razvoj Umar tudi najslabše letos, zato so na letni ravni napovedali štiriodstotno znižanje obsega BDP. Celotno območje evra je imelo sicer v letošnjem prvem četrtletju najhujši padec obsega BDP doslej.

Recesija je opredeljena kot dve zaporedni četrtletji negativne gospodarske rasti.

Kot je pojasnil Andrej Flajs iz sektorja za nacionalne račune pri Sursu, sta glavna razloga za krepak padec BDP v Sloveniji manjša izvoz in obseg investicij.

Vasle: Padec pričakovan, Slovenija nekoliko slabše pripravljena na krizo

Direktor Umarja Boštjan Vasle ocenjuje, da je visok padec BDP posledica majhnosti in odprtosti slovenskega gospodarstva, delno pa je krivo tudi počasno izvajanje strukturnih prilagoditev gospodarstva. "Dejstvo, da je padec gospodarske aktivnosti v prvem četrtletju eden izmed največjih v EU, je delno posledica majhnosti in odprtosti slovenskega gospodarstva, delno pa potrjuje tudi naše ugotovitve, da je slovenska ekonomija zaradi dolgoletnega počasnega izvajanja potrebnih strukturnih prilagoditev relativno slabše pripravljena na krizne razmere," je povedal Vasle.

Protest delavcev kometa
Protest delavcev kometa FOTO: Kanal A

Veliko zmanjšanje investicij, izvoza in uvoza

Najbolj izrazito so se v prvem četrtletju zmanjšale bruto investicije v osnovna sredstva, ki so se realno zmanjšale za 23,6 odstotka. S tem se je raven investicij v osnovna sredstva vrnila na raven izpred treh let. Tudi izvoz in uvoz sta se v začetku letošnjega leta zelo izrazito zmanjšala; izvoz je bil 21,1 odstotka manjši kot pred letom, uvoz pa 22,7 odstotka.

Trošenje gospodinjstev na ničli

Končno trošenje gospodinjstev je stagniralo pri 0,1 odstotka. Na Sursu ugotavljajo, da je tako nizka rast posledica nadaljnjega umirjanja oziroma celo negativne rasti trošenja pri vseh oblikah proizvodov, zlasti pri trajnem blagu.

Največ težav v predelovalni dejavnosti

Tudi dodana vrednost se je v prvem četrtletju 2009 realno zelo zmanjšala v številnih dejavnostih. Največji padec smo imeli v predelovalnih dejavnostih, kjer se je dodana vrednost zmanjšala za 20,5 odstotka in s tem prispevala skoraj polovico (4,1 odstotne točke) k negativni gospodarski rasti v prvem četrtletju letos. Dodana vrednost se je zelo zmanjšala tudi v gradbeništvu (za 13,2 odstotka), trgovini (11,3 odstotka), dejavnosti nepremičnin, najemu in poslovnih storitev (8,9 odstotka) ter v prometu, skladiščenju in zvezah.

Pozitivne stopnje rasti so na Sursu zabeležili v delu storitvenih dejavnosti, poleg finančnega posredništva (8,7-odstotna rast) še v tistih, ki so pretežno netržnega značaja: v zdravstvu in socialnem skrbstvu, v izobraževanju, dejavnosti javne uprave, obrambe in obvezne socialne varnosti.

Rast skupne zaposlenosti in sredstev za zaposlene še vedno pozitivna

Tekstilna industrija
Tekstilna industrija FOTO: POP TV

Skupna zaposlenost je v prvem četrtletju 2009 znašala 980 tisoč oseb, kar je za 0,5 odstotka več kot v prvem četrtletju 2008. Prirast zaposlenosti je tako še vedno pozitiven, čeprav bistveno manjši kot v letu 2008. Podobno velja za sredstva za zaposlene, ki so se povečala za 5,3 odstotka.

 Umar za letos napovedal štiriodstotno znižanje obsega BDP

Umar je v aprila objavljeni pomladanski napovedi gospodarskih gibanj Sloveniji za letos napovedal znižanje obsega BDP za štiri odstotke. Ob tem je Vasle spomnil na takratna predvidevanja, da bo prvo četrtletje glede gospodarske rasti najslabše četrtletje od vseh, začetek postopnega okrevanja pa napovedal za tretje in četrto četrtletje.

Zato na Umarju v petek niso pričakovali, da bi jih podatek o gibanju obsega BDP v prvem četrtletju presenetil v tolikšni meri, da bi morali spreminjati spomladi objavljeno napoved. Novo napoved je tako Vasle napovedal za september.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (125)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cekson
11. 06. 2009 15.19
A SO RES UGOTOVILI, AMPAK ONI TAM GOR NECUTIJO NOBENE RECESIJE, KER KAR NAPREJ BASEJO MILIJONE NA SKRITE KONTE V TUJINO !!!!! POTEM PA V OBRAZ LAZEJO LJUDEM !!!!! KDO JE LE ZA VSE TO KRIV ??? AH, JA JANEZ JANSA, ON JE ZA VSE KRIV, KAR NI PRAV V SLOVENIJI IN EVROPI IN CELO V SVETU ! TAKO PAC GLEDAJO TI POLITIKANTI, KI SO NA OBLASTI IN , KER PRAV NIC NEZNAJO, SKRIJTE SE V ENO LUKNJO IN OSTANITE TAM !!! NAROD, KI JE POSTEN VAS JE ZE SPOZNAL, TISTI, KI PA NI POSTEN PA VAS PODPIRA !!! TIPICNO ZUERK, KUCA, JANKOVIC ITD......
hakihak
10. 06. 2009 18.12
to pa čist verjamem, vodilni možje imajo namesto 15 še samo 10 tisoč plače. recesija je udarila v slovenijo
zan8
10. 06. 2009 13.08
POP TV Priporočil bi vam, da pridete kdaj z ekipo posneti dogajanje pred RK na Tržaški kjer razdeljujejo pakete.Prav gotovo je veliko takih ki jih res potrebujejo.Vseeno pa bi bilo zanimivo pogledati tudi z kakšnimi avtomobili de nekateri pripeljejo.Pred nekaj minutami mama z tremi otroki v "narodni"noši vleče kartone s pomočjo.A le 50m do Mercedesa E letnik cca 2005 za 14k eur kjer jo čaka nestrpni očka.Pa to ni bil edini tak primer danes.Torej če iščete zanimive prispevke se zapeljite v ta del Ljubljane. Lep pozdrav
malocaki
09. 06. 2009 20.51
itak da recesija banda nikjer na svetu verjetn ni tk ko pa v sloveniji ta vlada je podražva vse bencin zavarovanja, znižala palče itd... po drugi strani si pa delijo nagrade namest da bi s tem krili primanklaj.. treba je vse nagnad dol s položajov som ljudje moremo skupaj stopit da smo večina pa jih bomo skinl. sej kaj pa bodo brez delavcev nč ker so luzerji........
titovka
09. 06. 2009 19.17
KJE PA MODREC BAJUK, KI JE Z JANŠO GOVORIL, DA PRI NAS NE BO RECESIJE, DA IMAMO OGROMNO...OGROMNO DENARJA...KJE ZDAJ TA DENAR..???V ARGENTINI, MAURIITISU ALI V AVSTRALI JI NA VARNEM?????
vratio se Valter
09. 06. 2009 18.43
KO NE BO VEČ NAS DELAVSKIH KRAV MOLZNIC BODO ZUDI DRŽAVNIŠKI BIKCI POGINILI
Dejan Krk
09. 06. 2009 17.59
Število odpuščenih delavcev strmo narašča. V enem letu jih bo skoraj 50.000 odpuščenih. KOLK JE ODPUŠČENIH PR JAVNI UPRAVI ? A SO SPLOH KOGA ODPUSTIL ? A SO SI ZNIŽAL PLAČE KOT SO ŽE VSI V GOSPODARSTVU ?
Dejan Krk
09. 06. 2009 17.56
Polovica državnih parazitov pospravit na zavodu za zaposlovanje in bo recesiji konec.
danaaajaaa
09. 06. 2009 16.52
Tako kot so volilci to vlado postavili na oblast tako jo lahko tudi sesujejo ! Ampak zaenkrat o tem še ni govora! Še vedno se dovoli "nate.gova.nje" državljanov, laži se celo podpirajo in opravičujejo. casual 09.06.2009, 13:54 -2 Pahor...loše...loše...loše...Hrvaška nije u EU a još nije u recesiji...... SEVEDA NISTE V RECESIJI, HRVAŠKA JO BO Z BANKROTOM KAR PRESKOČILA - RECESIJO NAMREČ Že s tem, da Pahor ne zahteva Golubičevega odstopa iz poltike bi moral dobiti nezaupnico! Pa še tole kot odgovor:
gorgoroth
09. 06. 2009 16.47
Ferdox09.06.2009, 14:542 Anti janševske histerije so res špasne slovenske peripetije. ne to pa ne JJ je najbolj nedolžen politik kar smo jih kdaj imeli a ne?
F12
09. 06. 2009 16.12
pa kaj nismo že pred 3 tedni "uradno" zašlo v recesijo. ok, če so oni dipl. ekonomisti, sem jaz dktor ekonomije.
Marija Krebs
09. 06. 2009 15.13
Mnogi recesijo že močno občutijo
Ferdo Crni
09. 06. 2009 14.54
Anti janševske histerije so res špasne slovenske peripetije. Čisto za vsak kakec se levičarji derejo čez Janšo. Kriv je praktično za vse - od hruševega ožiga, gospodarske svetovne krize pa do prašičje gripe. Kot nacisti, ki so za vse krivili Jude. Kriv je celo za slabo Pahorjevo vladanje. Neverjetno. Prav zabavno je. :-)
justime
09. 06. 2009 14.53
vlada se ukvarja z Hrvaško zato da nacionalno ponosnim slovencem vrže kost za glodanje dokler na drugi strani nateguje narod in krade.petrol-laško-isrta benz... način legalnega ropanja države
JanezNovakJohn
09. 06. 2009 14.49
Kar ponavljam svojo vizijo ukrepov in upam da bo prišlo iz mojega bloga v Božja (vladna) ušesa. -Vse firme ki rastejo i na novo zaposlujejo ob ustreznem izplačilu plač, bi morale državi plačevati adekvatni manjši delež davka na dobiček in tudi prispevke na plačo.Razliko v prihodku bi bil pokrit z več zaposlenimi in večjim rastom produkcije. -Po ureditvi meje z Hrvaško in razveljavitvi pogodbe z -Patrijo bi morali zahtevati naš manjši prispevek Natu. -Prodati moramo Rolande, Izraelske havbice ter Rusko topnjačo. Falkon bo za desert in opomin norim politikom. -Pilatuse predelajmo v Letala za boj proti toči, helikopterje v veliki meri predajmo civilni zaščiti, in reševalcem. -Zmanjšajmo vojsko postopoma vsako leto približno za 10% in povečajmo policijo za 5%, civilno zaščito in rezervo za 5 % in gasilce za 2%. -Vpeljimo brezplačne vrtce, brezplačno šolanje od osnovne šole do doktorata, vključno z brezplačnim gradivom in za študente ki študij opravljajo v roku. -Polovico vseh dividend naj gre v agencijo za razvoj. -Z 90% naj bodo obdavčljivi vsi osebni dohodki ki so višji kot je 10 kratna povprečna plača v državi. -Vpeljimo brezplačno drogo v centrih za drogiranje in na tak način odpravimo smisel dilanja in novačenja mladih v drogo. -Poveličujmo šport, delovne uspehe, inovacije in izume. V ta namen vpeljimo Slovensko "nobelovo" nagrado, ki naj se imenuje "nagrada za blaginjo Slovenije" in veselo v tej smeri delimo medalje za narod. ZA VSE TO JE POTREBNO IMETI JAJCA. Je taku, taku taku, v deželi balkansko Butalski. Smo majhne Butale. Če ne bomo kaj takega naredili, bomo postali VELIKE BUTALE
hladni_tus
09. 06. 2009 14.44
lažejo pa itak vsi politiki. Če bi obstajal pošten politik, bi ostal v parlamentu največ 2 dni :)
hladni_tus
09. 06. 2009 14.42
no ja ... pri blokadi Hrvaške je naša vlada uspešna. To pa je tako ali tako vse, kar počne.
mamilko01
09. 06. 2009 14.40
vetlan
09. 06. 2009 14.39
In nehajte že tukaj hvaliti leve oz. desne, ker so vsi skupaj ena banda.
vetlan
09. 06. 2009 14.37
Kot sem že napisal, da recesija za nas traja že od leta 90, naši poltiki pa jo ugotavljajo šele sedaj, ker ni ostalo skoraj nič, kar bi lahko pokradli.