Gospodarstvo

Slovenija turistična meka: končuje se že četrto rekordno turistično leto

Ljubljana, 19. 12. 2017 12.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
26

Letošnje leto bo za slovenski turizem četrto zaporedno rekordno leto. Približali se bomo 12 milijonom turističnih prenočitev, takšna visoka rast v slovenskem turizmu pa ni naključje, pravi minister Počivalšek, ki pomemben razlog za to vidi v uspešni promociji, v katero je Slovenija v obeh zadnjih dveh letih vložila po več kot 10 milijonov evrov.

Vse kaže, da bo letošnje leto še eno rekordno turistično leto. Rast prihodov in prenočitev ter prilivi iz obiskov tujih turistov napovedujejo še eno, zaporedoma že četrto rekordno leto slovenskega turizma. Od januarja do konca oktobra letos nas je obiskalo več kot 4,2 milijona turistov, ki so ustvarili skoraj 10,8 milijona turističnih prenočitev.

V Sloveniji smo v prvih 10 mesecih letos v primerjavi z istim obdobjem lani imeli 17-odstotno rast prihodov tujih turistov.
V Sloveniji smo v prvih 10 mesecih letos v primerjavi z istim obdobjem lani imeli 17-odstotno rast prihodov tujih turistov. FOTO: Thinkstock

Ključni ukrepi v letu 2017, kot so sprejem strategije trajnostne rasti slovenskega turizma 2017–2021, priprava predlogov zakonov s področja turizma, javni razpisi za sofinanciranje z evropskimi sredstvi, številne globalno odmevne tržno-promocijske in trajnosti zavezane razvojne aktivnosti Slovenske turistične organizacije ter prizadevanja slovenskega turističnega gospodarstva so prispevali k bistvenemu povečanju prepoznavnosti in ugleda Slovenije kot zelene, zdrave in aktivne dežele za 5-zvezdična doživetja, so sporočili s Slovenske turistične organizacije in dodali, da leto 2018 slovenski turizem postavlja pred nove priložnosti, a tudi številne izzive, ki jih naslavlja nova turistična strategija.

Glede privatizacije Počivalšek premike napoveduje že za prihodnje leto. Najprej naj bi država svoje turistično imetje združila pod enotno upravljalsko streho Slovenskega državnega holdinga (SDH), takoj zatem pa pristopila k iskanju kupcev. A ta postopek mora biti voden odgovorno. "Ko prodamo podjetje, moramo vedeti, komu smo ga prodali in kaj bo ta subjekt s tem podjetjem jutri naredil," je poudaril.

"Rezultati slovenskega turizma napovedujejo že četrto zaporedno rekordno leto. Od januarja do konca oktobra letos nas je obiskalo več kot 4,2 milijona turistov, ki so ustvarili skoraj 10,8 milijona turističnih prenočitev. V tem obdobju smo torej že dosegli številke, ki smo jih lani v celem letu, kar nas izjemno veseli. Še pomembnejši je podatek, da smo že presegli dve milijardi evrov iz naslova izvoza potovanj," je dejal Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo. V prvih 10 mesecih letos smo v primerjavi z istim obdobjem lani zaznali 17-odstotno rast prihodov tujih turistov, prihodki iz naslova izvoza potovanj so porasli za devet odstotkov. Visoka rast ni naključje, opozarja Počivalšek, ki v prihodnjem letu računa na nadaljnjo petodstotno rast prilivov.

V prihodnje bo po oceni Počivalška sicer ključno predvsem povečevanje števila gostov iz bolj oddaljenih trgov, predvsem tistih, s katerimi imamo vzpostavljene letalske povezave.
V prihodnje bo po oceni Počivalška sicer ključno predvsem povečevanje števila gostov iz bolj oddaljenih trgov, predvsem tistih, s katerimi imamo vzpostavljene letalske povezave. FOTO:

"Rast turizma v Sloveniji ni naključna. Res je, da so se turistični tokovi nekoliko preusmerili in da celotna Evropa beleži veliko rast pri prihodu tujih gostov, vendar je k takšnemu rezultatu veliko prispevala uspešna promocija slovenskega turizma doma in v tujini ter ključni ukrepi ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo," je še dejal Počivalšek, ki je med ključnimi ukrepi v letu 2017 izpostavil: sprejem nove strategije trajnostne rasti slovenskega turizma 2017–2021, pripravo novega zakona o spodbujanju razvoja turizma in novega zakona o Kobilarni Lipica, pripravo in izvedbo javnih razpisov s področja turizma, uspešno izveden projekt E-poročanja ter uspešno rešeno problematiko koncesnin za uporabo termalne vode v naravnih zdraviliščih.

Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu, pa je predstavila spremembe na področju zakonodaje: "Pripravili smo predlog novega zakona o spodbujanju razvoja turizma in novega zakona o Kobilarni Lipica. Oba zakona sta potrjena od vlade in sta sedaj v obravnavi v državnem zboru. Novost prvega je predvsem v povišanju turistične takse in uvedbi promocijske takse, s katero bomo zagotovili sredstva za nadaljnjo uspešno promocijo slovenskega turizma. Z drugim bomo vzpostavili transparentne pogoje za lažje poslovanje dejavnosti, vezanih tako na javno službo kot dejavnosti, povezane s turizmom. V pripravi so tudi spremembe zakona o gostinstvu in celovita ureditev področja kategorizacije nastanitvenih obratov, vključno z uvedbo sistema Hotelstars za hotele."

Bled je še vedno eden največjih turističnih biserov.
Bled je še vedno eden največjih turističnih biserov. FOTO: iStock
Zakon o spodbujanju razvoja turizma naj bi zagotovil tudi stabilen vir financiranja STO iz turistične takse.

Štravs Podlogarjeva je izpostavila tudi pomembnejše javne razpise. "Aktualna sta dva javna razpisa: javni razpis za sofinanciranje implementacije okoljskih znakov v nastanitvenih obratih v višini 98 tisoč evrov in javni razpis za sofinanciranje razvoja integralnih turističnih proizvodov v višini osem milijonov evrov. Najavljam tudi javni razpis za sofinanciranje razvoja in promocije turistične ponudbe vodilnih turističnih destinacij v višini 3,3 milijona evrov, ki bo predvidoma objavljen konec januarja naslednje leto. Prihodnje leto bo za nas zelo aktivno, saj bomo realizirali ukrepe, ki smo jih zasnovali ali pripravili v tem letu, ter začeli nove, ki jih opredeljuje nova strategija turizma. Vse ukrepe bomo tudi naprej snovali in uresničevali v sodelovanju s ključnimi deležniki, ki so podpisniki Deklaracije o sodelovanju za trajnostno rast slovenskega turizma."

Promocijsko najbolj intenzivno leto doslej

Z globalno digitalno kampanjo je STO v 21 državah v tem letu nagovorila več kot 117 milijonov ljudi. Prek prenosa kolesarske dirke po Sloveniji na Eurosportu je našo državo spoznavalo 113 milijonov gledalcev. Prepoznavnost države so krepili ambasadorji, kot so kuharska mojstrica Ana Roš in številni športniki.

Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije, pa je dejala: "Za Slovensko turistično organizacijo je leto, ki se izteka, eno najbolj promocijsko intenzivnih, in hkrati leto, ki ga zaznamuje rekordna pozornost Sloveniji kot turistični destinaciji s strani tujih medijev, številna priznanja slovenskemu turizmu in Slovenski turistični organizaciji ter številne uvrstitve Slovenije v vrh lestvic najbolj prepoznavnih turističnih destinacij. V lanskem letu smo izvedli številne odmevne promocijske projekte, ki so Slovenijo kot zeleno aktivno in zdravo destinacijo približali turistom, ki iščejo destinacije za 5-zvezdična doživetja," je dejala Pakova in dodala, "pred nami so številni izzivi. Če želimo, da bomo zadovoljili ali presegli pričakovanja turistov, je treba čimprej in dosledno realizirati novo turistično strategijo visoke vrednosti in razlikovanja. Samo tako bomo lahko uresničili obljubo, ki jo dajemo s sporočilom zelene butične destinacije, zagotovili višje prihodke v turizmu in realizirali številne poslovne priložnosti ter nova zaposlovanja."

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
19. 12. 2017 21.46
+0
Sedaj je čas za vas, ljubi slovenci, da obiščete ta dragulj. Poleti žal niste dobrodošli, pravi župan. ☺
Novorazodetje
19. 12. 2017 20.59
+1
Naš otoček na Bledu je JJ podaril RKC-ju za 99 let. In kaj bo država imela od tega? Nič! Za JJ pa ne vem!
encijandupli
20. 12. 2017 12.39
+0
Ničesar ni podaril, samo vrnil jim je, kar so jim ukradli komunisti. Če bi pa tebi kdo kaj vzel bi pa tulil da bi se te slišalo do neba! Tako kod takrat, ko vam je JJ zmanšal socijalne podpore, kako ste delali!
Principat
19. 12. 2017 20.39
+1
večina turističnih uslug je bizarno plačilo ,, putrčki pa se tolčejo po prsih ,, prekruta je zgodba ,, ko po dvanajst ur rintaš kot ti oni žvižgajo
vicente
19. 12. 2017 19.08
+1
bi kdo pojasnil temu gospodu da je temelj vsake uspešne države industrija in da ni minister za turizem ampak za gospodarstvo,če ne naj pogleda od kod prihajajo turisti.in se mu bo razsvetlilo
doktor_muc
19. 12. 2017 16.54
+0
cim manj jih bo k nam . bolje bo.... se vsaka drzava je zarad navala zacela jokat in stokat...prej ali slej
mcmuser
19. 12. 2017 16.43
+1
Kaj pa na Bled, a zdej že lahk grem al še vedno nism dobrodošel?
spletni_nepridiprav
19. 12. 2017 15.34
+4
blagor nam da živimo v turistični meki.. jaz nevem kam bi z dnarjem od turizma hehehe.. a nej kupim lamborginija a ferarija..
bandit1
19. 12. 2017 15.34
+12
Samo delavci v turizmu, ki jih nihče ne vidi - čistilke, natakarji, kuharji, vzdrževalci ... pa nimajo od tega čisto nič, razen da so zgarani od 12 urnega ali več delavnika in minimalno plačo. Pa tih bod bodo prišli Bosanci, romuni, Bolgari namesto tebe.
CastrumFF
19. 12. 2017 15.18
-2
Ahshahahahaha kaksni naslovi! Slovenija Je Res Evropska Severna Koreja!
Bororo
19. 12. 2017 15.11
-2
Ubru ste zaprli pot na naš trg in zaščitili naše pobalinske tasiste, k če s tujc ti zaračunajo z Brnka do Lublane tut 70 eurov; na področju hotelirstva pa podpirate AIRBNB in prenočevanje ljudi na črno ... tut po nekaj 1000 oseb dnevno prespi v špicah - pa tut kakšni nepridipravi so vmes - je pa vse OK ...... in sobodajalci - hotelirji imajo nelojalno konkurenco ...... plačevati morajo / mo / vse pristojbine, davke, takse da se razume ..... oni pa z leve roke v desni žep - tudi to je turizem
Vogtar Ogt
19. 12. 2017 15.04
+6
Kakšno bi šele bilo, če bi se znal it turizem...
doktor_muc
19. 12. 2017 16.55
Frane Šajn
19. 12. 2017 15.00
+1
AH NEHAJTE NO! PRIMERJAJTE IZPLEN HRVATOV IN NAŠEGA , PA VAM BO JASNO KJE JE MEKA.
korintos23
19. 12. 2017 15.16
+4
Frane, sem te imel za pametnega, koliko km. pa imajo Hrvati obale???
murinar
19. 12. 2017 16.43
+1
Jožajoža
19. 12. 2017 14.59
+6
butale, ne pa meka. vložili so 10 milionov za promocijo, katero so pa delal njegove firme. ne nakladat nam, ki v teh butalah živimo. vsi podatki so žal prirejeni na željo naročnika.
Frane Šajn
19. 12. 2017 15.02
+0
BRAVO jOŽA DAJ JIM V ČELO TEM NAPIHNJENCEM!
korintos23
19. 12. 2017 15.17
Haralmaan
19. 12. 2017 14.03
+7
Meka ja hahahahahaha
romeob
19. 12. 2017 14.14
+3
Sam res..haha...de policaji stare turiste tepejo...😁
ni_mi_vse_eno
19. 12. 2017 21.47
piko112
19. 12. 2017 13.59
+7
Žalosten je rezultat, saj namesto da bi gostince čedalje bolj cenili so bolj kot ne še vedno na minimalnih plačah, namesto vlaganje v neko primerno turistično infrastrukturo da bi gostje začeli zapravljati več po osebi se postavlja zgolj in samo parkomate in plačljiva parkirišča
antiidiotik
19. 12. 2017 13.31
+6
Počivalšek pa je res pihnil mimo, če verjame da je ta polomija od spletne promocije prispevala k rasti. Niti se ne gredo remarketinga. Samo denar v prazno za Facebook in Google.
macek_garfield
19. 12. 2017 13.17
+7
sedaj se toti pocivalsel pa njegova ekipa sirokoustijo pa to, ta pakova pojma nima, na sto-ju po tujini hodijo zapravljajo eurcke se dol dajejo brez prave koristi, edini ki so kaj naredili za promocijo slovenije v tujini so ti japoncki, ki na fsakem koraku delajo selfije in objavljajo slike na druzbenih omrezjih, toti na ministrstvu in na sto pa tako ali tako samo eurcke trosijo brez prave koristi pa to