Gospodarstvo

Pred petimi leti je bil bencin pol cenejši

Ljubljana, 29. 02. 2012 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenija je v recesiji. Večinoma je draginja, najbolj očitna podražitev je pri naftnih derivatih. Najbolj prodajani 95-oktanski bencin je bil pred petimi leti za polovico cenejši, kurilno olje pa je danes dražje za 86,6 odstotka.

Lani se je BDP po prvi oceni realno zmanjšal za 0,2 odstotka. V tekočih cenah je njegova vrednost znašala 35.639 milijonov evrov, kar je nominalno za 0,6 odstotka več kot v letu 2010.

V četrtem četrtletju 2011 se je bruto domači proizvod (BDP) v primerjavi s četrtim četrtletjem 2010 realno zmanjšal za 2,8 odstotka. V primerjavi s tretjim četrtletjem 2011 se je gospodarska aktivnost zmanjšala za 0,7 odstotka. Po ugotovitvah statističnega urada se BDP zmanjšuje že nekaj zaporednih četrtletij, kar pomeni, da je slovensko gospodarstvo spet v recesiji, če jo opredelimo kot dve zaporedni četrtletji zmanjševanja gospodarske aktivnosti.

Manj smo trošili

BDP na prebivalca Slovenije je znašal 17.361 evrov.
BDP na prebivalca Slovenije je znašal 17.361 evrov. FOTO: Thinkstock
V primerjavi z letom 2008, ko smo imeli največjo zaposlenost, je manjša za skoraj šest odstotkov, kar je približno 60.000 oseb. Vodja sektorja za nacionalne račune na državnem statističnem uradu Karmen Hren

Zunanje povpraševanje je tudi v četrtem četrtletju 2011 pozitivno vplivalo na gospodarsko rast, vendar pa je čedalje šibkejše. V zadnjem četrtletju 2011 je bil izvoz blaga in storitev za 3 odstotke višji kot v zadnjem četrtletju 2010, kar je bistveno nižja stopnja rasti, kot so jih pri izvozu beležili v drugi polovici leta 2010 in prvi polovici 2011.

Domače trošenje se je realno spet bolj izrazito zmanjšalo. V četrtem četrtletju 2011 je bilo za 4,4 odstotka manjše kot v četrtem četrtletju 2010. Zmanjšanje je posledica realnega zmanjšanja vseh elementov domačega trošenja. Izdatki gospodinjstev za končno potrošnjo so bili manjši za 1,8 odstotka, izdatki države za končno potrošnjo so se zmanjšali za 2,6 odstotka, investicijsko trošenje je bilo manjše za 12,3 odstotka.

Povprečna letna inflacija, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo rasti cen v Evropski uniji, je v februarju znašala 0,6 odstotka.

Dodana vrednost se je v zadnjem četrtletju 2011 realno zmanjšala v večini dejavnosti. V predelovalnih dejavnostih je bila za 2,6 odstotka manjša kot pred letom, v gradbeništvu za 15,5 odstotka, v dejavnostih trgovine, prometa in gostinstva za 1,5 odstotka, v strokovnih, znanstvenih in podobnih dejavnostih za 0,5 odstotka.

Dodana vrednost se je povečala v skupini dejavnosti pretežno netržnega značaja – javna uprava, izobraževanje, zdravstvo, za odstotek – in v dejavnosti poslovanja z nepremičninami – za 0,5 odstotka. Skupna dodana vrednost je bila manjša za dva odstotka v primerjavi z zadnjim četrtletjem 2010.

Februarja je bila 0,6-odstotna inflacija

Pred petimi leti je bilo gorivo veliko cenejše.
Pred petimi leti je bilo gorivo veliko cenejše. FOTO: Thinkstock
Vnovičen zdrs slovenskega gospodarstva v recesijo je bil po mnenju Gospodarske zbornice Slovenije pričakovan, predvsem zaradi ogromnega padca investicij v gradbeništvu. Poudarjajo, da je treba iskati posle na trgih izven Evropske unije.

V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin februarja v povprečju zvišale za 0,6 odstotka, predvsem zaradi podražitve sadja, zelenjave, tekočih goriv in elektrike. Naftni derivati so se v samo dveh mesecih tega leta podražili za 5,6 odstotka, v februarju so dosegli nove najvišje cene. Kurilno olje je tako za 86,6 odstotka dražje kot pred petimi leti, neosvinčeni 95-oktanski bencin pa za dobrih 50 odstotkov. Februarja so se sicer cene tekočih goriv zvišale za skoraj tri odstotke, prav tako cene daljinske energije, medtem ko se je plin podražil za dobra dva odstotka, elektrika pa za 1,6 odstotka.

Hrana in brezalkoholne pijače so se februarja v povprečju podražili za 0,8 odstotka, pri čemer so cene zelenjave poskočile kar za 7,5 odstotka in sadja za 5,5 odstotka. Brezalkoholne pijače so se podražile za 1,1 odstotka, alkoholne pa 0,9 odstotka. Kruh in izdelki iz žit so bili za 1,6 odstotka cenejši kot januarja. Februarja so statistiki zabeležili znižanje cen obleke in obutve, namreč za 0,9 odstotka, cene v skupini zdravje ter raznovrstnega blaga in storitev pa so se znižale za po 0,1 odstotka.

Bo letos še slabše?

Boštjan Vasle
Boštjan Vasle FOTO: Aljoša Kravanja
Izstopa padec domače končne potrošnje. Negativni sta tako potrošnja gospodinjstev kot države. Vse to povečuje tveganja za rast v letošnjem letu. Umar

Po besedah finančnega ministra Janeza Šušteršiča so jih podatki statističnega urada negativno presenetili. Dodal je, da jih je to utrdilo v prepričanju o potrebnosti prilagoditve javne porabe. Zatrdil pa je, da so rezerve. Kako bo varčevala vlada?

Na Uradu za makroekonomske analize (Umar) opozarjajo, da izstopa padec končne domače potrošnje. Močan, 1,8-odstoten upad trošenja gospodinjstev v zadnjem četrtletju je spremljal še večji padec trošenja države, ki je bil manjši za 2,6 odstotka, kar je posledica varčevalnih ukrepov v zadnjih mesecih lanskega leta. Zaskrbljujoč je tudi podatek, da je Slovenija v času krize beležila enega največjih padcev gospodarske aktivnosti v Evropski uniji.

Negativna gibanja medtem povečujejo tveganja glede gospodarske aktivnosti v letošnjem letu. "Poslabšanje razmer v mednarodnem okolju, večji upad slovenske gospodarske aktivnosti od pričakovanega ob koncu lanskega leta in napovedana fiskalna konsolidacija povečujejo tveganja, da bo gospodarska rast upadla tudi v letošnjem letu," je opozoril direktor Umarja Boštjan Vasle.

Recesija, ker ni bilo reform?

Ekonomisti so pričakovali recesijo, med razlogi pa navajajo nesprejem strukturnih reform v letu 2011. Po besedah Aleša Ahčana podatki potrjujejo zgodbo, na katero ekonomska stroka opozarja že dalj časa. "Slovenija je na račun izostanka strukturnih reform (predvsem pokojninske, zdravstvene in davčne) nekonkurenčna. V sedanjem času, ko še vedno prevladuje kreditni krč in ni na voljo poceni denarja, s katerim bi lahko stimulirali povpraševanje, smo ob visokih stroških dela obsojeni na počasno zaostajanje za najuspešnejšimi državami EU."

Ekonomisti izpostavljajo, da bo težko pognati cikel gospodarske rasti, da hitrih rešitev ni in da bodo imeli ukrepi vlade učinek šele na srednji in daljši rok.
Ekonomisti izpostavljajo, da bo težko pognati cikel gospodarske rasti, da hitrih rešitev ni in da bodo imeli ukrepi vlade učinek šele na srednji in daljši rok. FOTO: Reuters
Čaka nas težko obdobje prilagajanja in razdolževanja podjetij ter konsolidacije bančnega sektorja in javnih financ. Hitrih rešitev ni. Vsi načrtovani ukrepi vlade glede stroškovnega in administrativnega razbremenjevanja gospodarstva bodo imeli učinke šele na srednji in daljši rok. Jože P. Damjan

Ekonomist Rasto Ovin meni, da je vnovičen zdrs v recesijo odraz najprej neustreznega načina financiranja, s katerim smo podpirali hitro rast pred krizo. "Zaradi tega procesi razdolževanja sedaj črpajo kapital iz investicij. Tu pa je še dejstvo, da so v lanskem letu poskusi strukturnih reform padali eden za drugim, zaradi česar so se skozi leto slabšali pogoji našega zadolževanja v tujini. Tako nam ni pomagala niti razmeroma visoka rast v Nemčiji, ki je preko našega izvoza tradicionalno podpirala rast našega bruto domačega proizvoda."

Dekan ljubljanske ekonomske fakultete Dušan Mramor je že ob nastopu krize napovedal, da pričakuje obliko dvojnega V. "In to se sedaj dogaja. Predvsem, ker tako kažejo tudi modeli, ki so uporabni za strukturo gospodarstva, kot ga imamo kot predvsem dobavitelji končnim proizvajalcem. Napovedi za naprej pa so precej odvisne od tega, kako bo sedaj reagirala ekonomska politika," je poudaril. Jože Damijan je dejal, da je bilo po negativni rasti BDP v tretjem četrtletju, glede na trende držav v evroobmočju, ki so naše največje zunanjetrgovinske partnerice, mogoče pričakovati padec BDP tudi v četrtem četrtletju. Nekoliko presenetljiv je po njegovem mnenju le dramatičen obseg upada gospodarske aktivnosti v zadnjem četrtletju.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (298)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zorjan11
08. 03. 2012 19.01
KONY 2012 !!!
Jože Zaplati?
06. 03. 2012 01.45
-1
VPRAŠAM SE KJE BODO DOBILI DENAR OD NEPLAČANIH DAVČIN ZA AVTOMOBILE KJE JE VEČJA ŠKODA DRAŽJI BENCIN PRODANIH AVTOV MANJ SUPER EKONOMIKA, MI BOMO PRODALI DVA DVA IMAMO DOVOLJ ZA NEDELJSKE IZLETE DELAT SE PA TAKO NE BO TREBA VEČ SAJ NIMAMO KJE KAJ DELAT NAŠI MINISTRI ZA GOSPODARSTVU SEDI DOMA NAMESTO, DA BI SE SPOKALI NA VLAKE IN ŠLI ISKAT DELO ZA NAŠE DRŽAVLJANE V NEMČIJI V OKOLUICI ULMA IN DONAEŠINGENA JE 43 SLOVENSKIH FIRM DOBRO JE ŠE TO, DA SE NEKATERI USMILIJO IN ČE JE LE MOŽNO ZAPOSLIJO NAŠE DELAVCE BRAVO GOSPODARSTVENIKI TUDUI BOSKOROLA STE NAGNALI V ITALIJO TAM IMA SVOJ MIR SE NE RABISEKIRATA BO ITALIJA DOVOLILA PRODAJAT NJEGOVE AVIONE ALI NE PRI NAS ZA EN PRODAN AVION V TUJINO PORABI 300 UR ZA UREJANJE DOKUMENTACIJE ŠE MALO NAS BODO ALBANCI PRESEKLI
ian00
04. 03. 2012 22.54
+2
ma škoda besed, balkanske plače za svetovne cene,pol pa živi če zmoreš 1991.......obljubili so nam švico 2011.......dobili smo samo kravji dr...
Adolph
04. 03. 2012 16.31
Pred petdesetimi leti sem odsel v tujino, ker si v Jugi nisem mogel kupiti gramofon . . . . Nisem imel vez do deviz . . . ..
gordo
04. 03. 2012 14.16
pa plače enake..............
hello886
04. 03. 2012 13.40
+2
Dobro bo treba razmislit kam to vodi, kam to vodi za naše otroke.... niti šole jim več ne koristijo. Dela na študentskem servisu NI, samo gostinstvo. Mrtva mesta, mrtva INDUSTRIJA, ki je vodilna za vsako državno gospodarstvo. Poglejte GRAZ, poln industrije. Poglejte Štajersko prestolnico, naj živi od EPK, od Kulture???? Ena samo ena dobra tovarna bi rešila marsikatero mesto!
simevlado
04. 03. 2012 11.44
+1
v torek bo 1,46€ fajn
srecnii
03. 03. 2012 13.35
+4
Če bi cenili domače in kupovali domače bi se nekak postavl na noge, ampak se sam uvaža, doma pa kmetje mečejo stran mlek, skuto, jajca....bolano.
hello886
04. 03. 2012 13.34
+1
Adolph
04. 03. 2012 16.32
+1
Slovenski proizvajalci so predragi , . . .. .
.eu.
02. 03. 2012 01.24
+6
Pa še nekaj za vse grebatorje, ki jim delavec tudi izobražen kao nč ne naredi in je samo številka se pravi strošek.Ja najbolj da bi zastonj delal.Ne boš tega filma vidu . Nemčija trenutno rabi 1.3 miljona delavcev gospodarstvo cveti ma kaka recesija še bližje je Avstrija ,ki isto rabi samo manjše število kar je razumljivo glede na populacijo. Delam tam zato vem ne mi neke izkušnje pa inžener pa to pa to pa vse treba znat takoj popravt pa plače so tam neki bom reku 800eur se zapelem raj iz avtom 200km pa na koncu meseca vem zakaj delam
kolo1982
01. 03. 2012 14.07
+3
Zahtevajmo že enkrat avte na elektriko, to kar nam flancajo o premahjnem dosegu, nerazviti infrastrukturi, itd... je samo delo lobijev. Boli jih to, da ko stojiš v koloni ne rabiš energije, ko zaviraš jo pa dobivaš nazaj, kar je zanje bogokletno dejanje...treba je trošit, a ne naftarji? Kdo nam je dal pravico, da uničujemo zrak. Tudi če bi imeli elektrarno na dizel bi imela veliko večji izkoristek kot ga majo naši smrdljivi motorji. Aja, pa še mehaniki bi imel manj dela in proizvodnja rezervnjih delov bi tudi trpela...kakšna groza...Renault bo letos poleti ponudil EV vozila čeprav malo dvomim, da jim bo uspelo...mislem, da bo spet nekaj prišlo vmes.
Cofar
29. 02. 2012 21.08
+0
obilje zadnjih 20 let bomo plačevali naslednjih 20 leti :)
bkaval
01. 03. 2012 09.03
+3
Kad propadaš, propadaj otmeno. Prpa jim radi dobro.
jester1970
01. 03. 2012 10.47
+9
Čigavo obilje? Jaz nisem nobenega obilja začutil.
cucjetina
29. 02. 2012 19.12
-3
mleko podrazajte ne pa bencin
Vasojevich
29. 02. 2012 17.25
+21
HOCEMO NEODVISNOST, HOCEMO SLOBODO, HOCEMO BOLJŠI STANDARD, NECEMO EU. HOCEMO TOLAR
perozobale
29. 02. 2012 18.21
+13
cucjetina
29. 02. 2012 19.06
-3
Millena
02. 03. 2012 20.18
+5
Zakaj sej se ga da razumet eni smo mel srbohrvaščino ali ruščino kot tuji jezik kot angleščino dan danes.
valhall
29. 02. 2012 17.25
+14
ne manka več velik pa bomo na takem nivoju kokr je pa grčija
Paine
29. 02. 2012 17.41
+12
Tak je tudi načrt. Rešitev že čaka, samo problem še ni dovolj velik.
bkaval
01. 03. 2012 09.08
+2
Grčija bo prodala otoke Nemčiji. Tako bo Nemčija le prišla nekoliko drugače na vzhod, kot si je to pred 72 leti zamišljal tretji antikrist. Kaj pa bomo mi prodali? Cankar je imel prav. V alkoholu je zdoščenje pred resnico.
Millena
02. 03. 2012 20.20
+1
2gi antikrist mislš 3jega še ni ni se še pokazu 1vi nej bi biu napoleon .
konstruktor
29. 02. 2012 17.14
+13
sama sreča, da se je tudi plača podvojila...........
Jožajoža
29. 02. 2012 17.09
+28
kurilno olje pa je danes dražje za 86,6 odstotka.. INFLACIJA PA JE NA LETNI RAVNI O ,6 %.LEPO JE POLITIKOM V SLOVENIJI, KI IMAJO TAKO NEUMNE IN MIRNE VOLILCE. DANES DOBI NEUMEN DRŽAVLJAN REPUBLIKE SLOVENIJE ZA 500 EVROV 490 LITROV KURILNEGA OLJA, LETA 2005 PA 3000 LITROV , LETA 91 PA 12 000 LITROV.............
X-XY
01. 03. 2012 13.35
+6
Ja meni tudi šef ni verjel, da sem nekoč za regres lahko kupil 1500 l kukrilnega olja pred kurilno sezono in smo mirno šli na dopust z ženinim regresom
tedo974P8medo
29. 02. 2012 17.00
-6
"Pet petimi leti..." - dajte malo popravit to, verjetno bi tam moralo biti "pred petimi leti".
tigerbalm
29. 02. 2012 15.57
+18
Napaka je to , da naši vladajoči od leta 91 samo kimajo raznim mednarodnim ustanovam - v zadnjem času pa EU in NATO,....itd.,...načrtno so uničili gospodarstvo , kmetijstvo in sedaj smo sužnji držav , ki na naš račun prosperirajo,...... ...zato pa bi morali naši enkrat udariti po mizi tam v Bruslju in se končno zavzeti za našo državo predvsem pa za nas,....
bkaval
01. 03. 2012 09.14
+4
Kdo bo udaril? Peterle, ki jim svira na orglice in ki je kot prvi premier zagotavljal, da bo bivša JLA vse plačala kar je uničila pri nas. Duvanje preko vseh meja.
jester1970
01. 03. 2012 10.52
+2
Ja to je pa tko če urednika Ognjiča daš za prvega ministra
Geronemo
29. 02. 2012 15.21
+27
Hehehehe... bravo, zdaj ko so naši zafurali slovenskega kmeta lahko drugi mirne vesti pumpajo cene kot njim paše.. To smo želeli a ne???
KofiAnnan
29. 02. 2012 14.59
+11
v Evropi je itaq najdražje življenje nasploh