Gospodarstvo

Slovenija na lestvici konkurenčnosti šest mest višje kot lani

Ljubljana, 27. 05. 2015 17.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenija je med 61 državami na lestvici konkurenčnosti zasedla 49. mesto. Največji napredek je opazen v gospodarski uspešnosti. Na prvem mestu kraljujejo ZDA, na splošno pa rezultati raziskave odražajo okrevanje svetovnega gospodarstva.

Evri
Evri FOTO: Thinkstock

Švicarski inštitut za razvoj menedžmenta (IMD) je objavil lestvico svetovne konkurenčnosti za leto 2015, v kateri sodeluje 61 držav. Slovenija je letos zasedla 49. mesto, kar je za šest mest bolje kot lani. V sklopu gospodarske uspešnosti je Slovenija letos poskočila za 10 mest, in sicer z 52. mesta na 42., na področju vladne učinkovitosti za štiri mesta na 52. mesto, pri poslovni učinkovitosti za dve mesti na 56. mesto, na področju infrastrukture pa je se je uvrstila mesto nižje, na 33. mesto.

"Na splošno rezultati raziskave odražajo okrevanje svetovnega gospodarstva. Kar zadeva globalno konkurenčnost, ZDA ohranjajo prvo mesto na lestvici predvsem zaradi izrazite podjetniške usmerjenosti, izjemne tehnološke inovativnosti ter dominantne vloge multinacionalk, ki že vrsto let kraljujejo v številnih panogah. Na drugem mestu pa ni več Švice, ki je zdrsnila za dve mesti, vendar med prvo deseterico še vedno ostajajo Kanada, Norveška, Danska, Švedska in Nemčija," je povedal Peter Stanovnik z Inštituta za ekonomska raziskovanja (IER). Poleg Slovenije so med novimi članicami EU napredovale tudi Poljska, češka in Litva, medtem ko sta Estonija in Latvija zdrsnili nekaj mest na lestvici, so v sporočilu za javnost zapisali na Javni agenciji SPIRIT Slovenija.

Kot je na predstavitvi poudaril v. d. direktorja te agencije, Gorazd Mihelič, agencija že vrsto let sofinancira projekt raziskave slovenske konkurenčnosti po metodologiji švicarskega inštituta za razvoj menedžmenta IMD, saj ta spremlja kratkoročno investicijsko privlačnost države in s tem privlačnost poslovnega okolja tudi za prihod tujih neposrednih investicij. "Naša agencija izvaja različne aktivnosti za privabljanje tujih neposrednih investicij v Slovenijo in promocijo Slovenije kot primerne lokacije za tuje investitorje. Privabiti želimo več visoko tehnoloških, predvsem greenfield investicij, ki bi prispevale k odpiranju novih delovnih mest v panoge z višjo dodano vrednostjo, prenosu novih tehnologij ter vključevanju slovenskih podjetij v dobaviteljske verige mednarodnih podjetij," je poudaril.

Raziskava IMD temelji na trdih, statističnih podatkih, ki predstavljajo dve tretjini skupne ocene konkurenčnosti in se nanašajo predvsem na lansko leto, tretjino skupne ocene pa predstavljajo podatki, zbrani z anketo med menedžerji iz mikro, malih, srednjih in velikih podjetij. Letos je bilo v raziskavo zajetih 6234 menedžerjev, med njimi 100 slovenskih. Merijo štiri sklope konkurenčnosti: gospodarsko uspešnost, vladno učinkovitost, poslovno učinkovitost in infrastrukturo. V sklopu gospodarske uspešnosti je Slovenija letos med 61 državami poskočila za 10 mest, z 52. mesta na 42, na področju vladne učinkovitosti za štiri mesta na 52. mesto, pri poslovni učinkovitosti za dve mesti na 56. mesto, na področju infrastrukture pa se je uvrstila mesto nižje, na 33. mesto.

"Naša država je v zadnjem letu med tistimi članicami EU, ki so zabeležile največje izboljšanje svoje gospodarske uspešnosti (Belgija, Madžarska, Španija, Slovenija in Portugalska), letos je ponovno dosegla uvrstitev, ki jo je imela v letu 2010. To lahko pripišemo oživitvi gospodarske aktivnosti v letu 2014 ter z njo povezanemu obratu na trgu dela, obenem je to tudi odraz ugodnih gibanj cen," je pojasnila Sonja Uršič z Inštituta za ekonomska raziskovanja.

Na Inštitutu za ekonomsko raziskovanje so predstavili rezultate IMD.
Na Inštitutu za ekonomsko raziskovanje so predstavili rezultate IMD. FOTO: SPIRIT Slovenija

V tem sklopu je Madžarska s 17. mestom daleč najbolje uvrščena nova država članica oziroma četrta najbolje uvrščena članica EU, gospodarsko bolj uspešne od Slovenije so še štiri nove članice EU – Češka (26), Poljska (33), Litva (35) in Estonija (40). "Pri kazalcu domače gospodarstvo smo napredovali za devet mest, saj je v letu 2014 bruto domači proizvod po dveh letih upadanja beležil največjo rast po začetku krize, k temu pa je prispeval tudi izvoz in investicije države, pretežno v javno infrastrukturo, ki so bile deloma financirane z evropskimi sredstvi," je še dodala.

Pri kazalcu mednarodna trgovina 18. mesto kaže visoko stopnjo mednarodne trgovinske integracije naše države, saj smo lani beležili velik porast izvoza in povečanje svojega tržnega deleža na svetovnem trgu. "Slovenija ima peto najvišjo rast izvoza blaga med proučevanimi državami in je na 9. mestu glede na delež izvoza blaga v BDP. Pri kazalcu mednarodne investicije pa ostajamo na 59. mestu tako kot lani, čeprav je bilo gibanje toka vhodnih investicij v letu 2014 ugodnejše," je izpostavila Uršičeva.

V sklopu vladna učinkovitost je Slovenija po padcu v lanskem letu napredovala za štiri mesta ter za sabo pustila štiri članice EU -Italijo, Madžarsko, Hrvaško in Grčijo. Napredek je bil največji na področju družbenega in institucionalnega okvira, izboljšala pa se je tudi naša uvrstitev na področju javnih financ in poslovne zakonodaje. Kar zadeva družbeni okvir smo se povzpeli za šest mest, na samem vrhu lestvice pa smo po najnižjem indeksu neenakosti med spoloma.

"Letos je torej na lestvici konkurenčnosti opaziti bistven napredek pri sklopu gospodarske uspešnosti in vladne učinkovitosti ter pri nekaterih segmentih poslovne učinkovitosti in stagnacija na področju infrastrukture. Slovenija potrebuje boljšo poslovno učinkovitost, poslovno okolje, ki bo spodbudno za podjetja, da bodo lahko poslovala inovativno, dobičkonosno in odgovorno," je na koncu poudaril Stanovnik in dodal, da bo za izboljšanje slovenske konkurenčnosti treba izpeljati določene ukrepe. Ti so zapisani v reformnem programu in se bodo izvajali na področju javnih financ, bančništva in prestrukturiranja podjetij, trgu dela, pri izpeljavi zdravstvene in pokojninske reforme ter reforme dolgotrajne oskrbe. Nujno pa je tudi vzpostaviti kakovostno, neodvisno in učinkovito sodstvo.

Sicer pa na lestvici med najbolje uvrščenimi deželami ni večjih sprememb: na prvem mestu še vedno kraljujejo ZDA, sledita Hongkong in Singapur zahvaljujoč izraziti izvozni usmerjenosti, poslovni učinkovitosti in inovacijam. Na četrtem mestu je z lanskega drugega mesta zdrsnila Švica, sledijo pa še Kanada, Luksemburg, Norveška, Danska, Švedska in Nemčija.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cofar
31. 05. 2015 20.17
eden izmed razlogov pri dvigu konkurenčnosti konkurenčnosti je tudi "siljenje" ljudi v podjetništvo. Pa naj bo samoinicatiovno ali prisilno :)
ONniON
29. 05. 2015 11.46
+1
dvig konkurenčnosti je predvsem posledica večjega izvoza, gospodarske rasti in predvsem na račun nemčije ,slovenija pa domače naloge še vednooooo ni naredila in tukaj je problem , tisto kar bi morala kot vsaka država ker bi imeli korist od tega vsi
LOPOVEpredZID
29. 05. 2015 11.04
+2
Naslov v Slovenskih Novicah: "BDP za 2,9 odstotka navzgor". hahahahahahaHAHAHAHAHAHAlolLOL
mita1
28. 05. 2015 16.10
-1
Največje zasluge ima US ,ker izpušča iz aresta lopove in kriminalce in jih spreminja v konstruktivno dodano vrednost. oropanega naroda.
ROMELS
28. 05. 2015 12.19
+12
To so posledice boljšega stanja v gospodarstvu , ne pa same politike in javne uprave, ki še vedno preveč dušita gospodarstvo.
ONniON
28. 05. 2015 13.16
+8
in nikoli ne bo bolje , posledica boljšega stanja je izvoz in nemčija, ostalo kar bi morali narediti pa ne naredijo je drek
ONniON
28. 05. 2015 11.06
+4
slovenija zapufana za 81 % bdpja v letu 2014 , v letu 2010 smo bili za primerjavo na 38 % BDPja
ONniON
28. 05. 2015 11.04
+2
če smo slovenci pred leti in po osamosvojitvi ko smo veljali še za nek vzor hoteli dohiteti sosede avstrijce, nemce, švicarji itd, danes ne dosegamo niti češke in smo daleč za njo ! ne se hvalit s takimi rezultati, je pa še ena druga raziskava o konkurenčnosti ki jo izdaja svetovni gospodarski forum in tam slovenija zaseda nizko 70. mesto, najslabše do zdaj
puspan
29. 05. 2015 16.53
Hoteti je eno, dohiteti pa nekaj cisto drugega.
Mars
28. 05. 2015 10.09
+6
Ne se s tem hvalit, to je sramota! Mramor, ker nismo več v komunizmu se pa kar zadolžuj, da bo imela JU višje plače, boga raja pa dolgove + obresti do konca življenja....
silberblack
28. 05. 2015 08.57
+6
HAha, drek vedno pade dol in ne gor. In mi smo še vedno dol. Ta rast je samo posledica prekladanja denarja iz enega računa na drugega in prodaje premoženja. Ustvarja se nič. Ste videli kako novo tovarno, novo delovno mesto, rast osebnih dohodkov??? NE! Samo kraje, zmanjševanje dohodkov, odvzemanje prostega časa-delo preko delavnika, odvzemanje malic, regresa, dopusta, bolniških......revščina na eni strani. Na tak način zna vsak povečati svoje premoženje. Ja, Slovenija je bila lepa, zdaj je pa samo pokvarjena roba, pripravljena na izbris iz zemljevida zgodovine. Pol smo jo izbrisali za nazaj sami , poslej nas bodo pa novi lastniki. Hitler je definitivno uspel uničiti najšibkejši člen na Balkanu-Slovenijo.
biggbrader
28. 05. 2015 06.41
+13
Na račun proti hrupne ograje ob AC, ki jo financira EU, gradijo pa jo Hrvatje. Krasen podatek. Koliko se nam je znižal kredit na prebivalca med tem časom ? Iz skoraj 15.000 € na junaka ?
ho?emVšolo
28. 05. 2015 06.26
+16
Slovenija je kot k... - lepa in pokvarjena
biggbrader
28. 05. 2015 06.41
+9
repnik7
28. 05. 2015 05.10
+22
Očitno bolj se pufaš višje si na lestvici bolj si všečen, ker plačuješ višje in več obresti!
biggbrader
28. 05. 2015 06.42
+4
Jebi Veter 1
28. 05. 2015 04.10
+9
EDINI UKREP, KI GA OD TRENUTNE SLOVENSKE POLITIKE PRIČAKUJEM, DA SE STANJE V TEJ DRŽAVI SPREMENI NA BOLJE JE SPREJEM ZAKONA O PREPOVEDI IZPADANJA LISTJA V JESENI KAJTI V TEM LETNEM ČASU LISTJE NA VELIKO PADA Z DREVES.
Spranex
28. 05. 2015 10.57
+2
če se pa drevesa ne bodo držala predpisov pa sledi deložacija z motorko ane :D
FrancRodeVKristusu
28. 05. 2015 01.12
-4
Bravo Cerar!!!.... Smo na pravi poti!
biggbrader
28. 05. 2015 06.42
+8
felix58
28. 05. 2015 10.46
+0
boljše že je kot takrat ko je bila sekta na oblasti
puspan
29. 05. 2015 16.55
Tisti, ki se jim ne da delati, ne bodo bezali nikamor, to je ziher.
ahmadinedzad
27. 05. 2015 23.43
+28
Socialisticni kalifat stane. Pa si poglejmo na primeru med Slovenijo in izkoriscevalsko kapitalisticno Avstrijo ob bruto znesku 1000€ mesecno. V Sloveniji izplacilo 698,40€, v Avstriji izplacilo 848€. V Sloveniji strosek delodajalca 1.161€, v Avstriji strosek delodajalca 1.310,60€. Na tem primeru vidimo pozresnost slovenskega socialisticnega kalifata in pa tudi sirjenje neresnic GZS, da so stroski delodajalca v Sloveniji visji, kot v Avstriji. Problem Slovenije je predvsem v drzavnem lastnistvu in vodenju le tega, nepravocasno, nepravilno izvedeni privatizaciji, birokratizaciji, ki je na nivoju iz leta 1967, javni upravi ter raznim agencijam ter direktoratom, ki so sami sebi namen ter nenazadnje nacrtni balkanizaciji in indoktrinaciji Slovenstva po letu 1945. Pa lep pozdrav.
ahmadinedzad
27. 05. 2015 23.44
+25
Da pa gredo gospodarski kazalniki navzgor, je pa predvsem zasluzna Nemcija, od katere je odvisen nas izvoz. Bojim se, da ce Nemcija kihne, se Slovenija "userje". Se opravicujem za vokabular.
puspan
29. 05. 2015 16.55
+3
Ka pa mislis
27. 05. 2015 23.00
+7
Ahaaaaa zato bela mafia zeli visje place
piljan
27. 05. 2015 22.32
+5
Glede na to kje smo bili je tole že uspeh,če še pošteno pozapremo lopove vseh barv in jim vsaj del pokradenega poberemo bo pa še bolje.Glede na to,da se je kradlo 22 let ,se pa tudi ne da popraviti v kratkem času.
yarrick
28. 05. 2015 18.09
-2
ne boš videl tega; ker četudi pozapreš naše lopove ti ostanejo oni v bruslju.Onih pa ne boš mogel pozapreti.Vraga, njih še volili nismo !!!
FeelsGoodMan
27. 05. 2015 22.22
+3
Zadloženost ZDA = $18.628 bilijonov
tali?ni tom
27. 05. 2015 23.14
+4
za zamislit! in potem naj nam bojo zda za zgled!? pa kaj se grejo ekonomisti in vsemožni strokovnjaki!? podn no! da je gospodarska uspešnost odvisna od velikosti pufa države je naravnost smešno no!
yarrick
28. 05. 2015 18.04
@master...to je LETNA zadolžitev.če boš pogledal bilanco neplačanih storitev se številka dvigne za vsaj nekajkrat.Dosti, da se ameri poslovijo od svoje finančne države.Ker državne lastnine ni dovolj, da bi poplačali svoje dolgove...
yarrick
28. 05. 2015 18.07
@waco... ja tko se to dela..Ko lahk postaviš uspeh države na dejstvo da se trguje z njeno kreditno sposobnostjo. Kaj pa misliš zakaj ima grčija "junk" oceno? Ne samo zato ker ima totalno neuspešnp davčno zakonodajo, ampak zato ker ne izpolnjuje povračila kreditov, torej NIHČE ne more na ta račun služiti.Ne banke, ki so dale kredite, ne posamezniki ki so stavili na okrevanje države.Torej so oboj v minusu...
kolbek460
27. 05. 2015 21.36
+9
Koliko je stala tale konkurenčnost ,z tem člankom boste nahranili pol Slovenije ,to je isto kot je Jezus nahranli z petimi ribami pol Jeruzalema ...To pa je poceni reklama.
dule5
27. 05. 2015 21.35
-6
Negativci strpite se malo. Kmalu bo bolje tudi za rajo. Vsega sranja se tudi ne da preko noči porihtat.
yarrick
27. 05. 2015 22.14
+6
Sr.nje se še ornk začelo ni, pa je država totalno v q.cu.Kaj bo šele, ko se bo začelo podirati na svetovnem nivoju? Resno misliš ,da so politiki in bankirji naredili kak drastičen ukrep v zadnjih 7ih letih ( odkar svetu vlada kriza), ki bi preprečil ponovitev sesutja 2008? NISO.Pa ne samo to, ZOPET so dali proste roke bankirjem in lobistom.Kak bo rezultat? boš videl sam, ampak SIGURNO ne bo to gospodarsko okrevanje.Jaz bi bil na tvojem mestu vesel, če bo ostalo tako kot je in ne bo padlo drastično nižje.