Gospodarstvo

'Slovenija se dobro bori proti krizi'

Ljubljana, 13. 02. 2009 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nobena država ne more aktualne svetovne finančne in gospodarske krize rešiti sama, ocenjuje premier Pahor in dodaja, da Slovenija dobro vodi svoj boj proti krizi.

Premier je v okviru pogovora s tujimi novinarji v Ljubljani dejal, da je trenutno najbolj pomembno vprašanje, s katerim se ukvarja vlada, posojilna stiska. "Zaenkrat so zadeve dobre, vendar se zavedamo, da smo majhno odprto gospodarstvo, zelo odvisno od dogajanja v svetovnem gospodarstvu," je povedal.

Borut Pahor: "Ne moremo le čakati in gledati, kaj se dogaja. Moramo delovati na evropski ravni."
Borut Pahor: "Ne moremo le čakati in gledati, kaj se dogaja. Moramo delovati na evropski ravni." FOTO: Reuters

Pahor pri tem v lastni oceni rezultatov sprejetih ukrepov ocenjuje, da Slovenija dobro opravlja svojo nalogo, težava pa je, da gospodarska rast v Nemčiji, Avstriji, Italiji in Franciji, najpomembnejših državah za slovenski izvoz, ni v zelo dobri kondiciji. "Lahko naredimo nekaj, ne moremo pa krize rešiti sami. Tega ne more storiti nihče," meni premier.

Slovenija zato po njegovih besedah podpira pobudo za čim prejšnje srečanje in razpravo o nadaljnjih ukrepih na evropski ravni. Kot je znano, bo 1. marca v Bruslju neformalni vrh celotne EU, posvečen finančni in gospodarski krizi. EU naj bi na tem vrhu preučila učinkovitost ukrepov za premagovanje finančne in gospodarske krize ter nadaljnje korake. "Ne moremo le čakati in gledati, kaj se dogaja. Moramo delovati na evropski ravni," je danes poudaril slovenski predsednik vlade.

Slovenija je sicer za zdaj na nacionalni ravni, tako Pahor, na dobri poti pri reševanju problema likvidnosti. "To je problem, s katerim se sooča ves razviti svet, vendar v tem trenutku ne bi rekel, da je likvidnost problem. Vsekakor ni problem, ki bi se ga lahko podcenjevalo, vendar pa z ukrepi, ki so bili sprejeti doslej, to ni problem, ki bi okupiral vlado," je pojasnil.

Na vprašanje o nevarnosti pojava protekcionizma pri boju držav proti krizi pa je Pahor odgovoril, da to ni dobra in primerna rešitev problema.

Kot eno najpomembnejših vprašanj v tem trenutku je izpostavil tudi izgubo delovnih mest, zaradi česar je slovenska vlada po njegovih besedah prvi sveženj ukrepov osredotočila na preprečitev izgube delovnih mest. Pri tem Pahor pravi, da je bila na začetku ta odločitev sprejeta z določenim dvomom s strani poslovne skupnosti in javnosti, "vendar pa na koncu dneva lahko vidimo, da zdaj vsi v Evropi iščejo rešitev, ki bo na koncu omogočila ohranitev delovnih mest".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trzican
29. 03. 2009 08.40
zelo pamatna poteza
Buena Vita
15. 02. 2009 20.45
prašek kaj ti še vina pogledat nesmeš takoj vse zmešaš,kje je bil janša ko so tvoji,ljubovići kradli firme, VEM DA NI BIL V VLADI,IN VEM DA JE INTERPELACIJE PIKAL NON STOP,IN KAJ--SO SLAMNATA PODJETJA NARDIL IN POKASIRAL,40 FIRM IMA ZIDAEER -DEJTE PREŠTET NA PRSTE KOLIKO TO JE
kolenczan
15. 02. 2009 10.26
ivo55
15. 02. 2009 08.06
Boj s krizo se vrši predvsem z ohranjanjem birokracije, ki ima svoj domicil v Ljubljani, na cesto pa se meče delavce v realnem sektorju. Situacija postaja že smešna- saj ko se v gospodarstvu zapira na desetine tisočev delovnih mest v javnem sektorju ni nikogar preveč. S ciničnimi domislicami sindikalistov javnega sektorja - do so si krivi sami pa ni vredno izgubljati besed. V vsakem primeru pa je z našo demokracijo nekaj hudo narobe.
umetnikvedno
14. 02. 2009 19.47
ti časi so za nekatere zlati časi.Vidim pri nekaterih zadevah se ni nikoli toliko denarja obračalo-Kriza??? ja za poštene državljane! za vlado in druge voluharje-zlati časi-nikoli nebojo bolji..
tony_abcde@yahoo.com
14. 02. 2009 18.30
pajtlerblanka14.02.2009, 14:570 TONI_ABCDE TO ,DA SO POKVARJENI BANKIRJI KRIVI ZA POLOM GOSPODARSTVA NIMAŠ ČISTO PRAV,,,PREJ POŽREŠNI GOSPODARSTVENIKI,VSAJ V SLOVENIJI JE TAKO,,,,,,PRIMER ZIDAR,ŠROT,KEJŽAR-BTC-MERCATORE-... -ELEKTA,,,IN CETERA,CETERA ne vem kaj imajo zgoraj omenjeni gospodje s posli, ki jih je imela banka Lehman Brothers in ostala kompanija, ki je bila vpletena v posle. To kar se pa pri nas dogaja z razno raznimi "privatizatorji", ki jih nekateri imenujejo gospodarstveniki in bando, ki jim je omogočila kredite za "nakup" Mercatorja, Merkurja, Pivovarne Laško, Istrabenza itd. se pa popolnoma strinjam s tabo.
tron3
14. 02. 2009 18.09
Res je, dobro se bori s krizo Slovenija, vsak dan je več brezposelnih.
HULK008
14. 02. 2009 17.53
Če se ne motim, se je za prodaja merkatorja dogovarjala adrijana starin kosem, ki pa je kasneje stopila na stran laščanov. glede NKBM, prvič se je zgodilo, da so ble delnice na razpolago državljanov, zato jih je lahk vsak kupil. Je pa tako, da delnici padajo in rastejo, toda na dolgi rok je vedno dobiček, v zgubi so tisti ki s tem špekulirali. Itak pa je Pahor rekel da slovenija ni v recisiji, kar je trdil tudi Janša. Se je pa situacija spremenila za 360 stopinj, mislim da se ne more glih primerjat sedanjo in prejšno vlado, ker je situacija čist druga.
lucky.bastard
14. 02. 2009 15.58
zelo se bori ja! tako da masovno odpuščajo ljudi :) Zelo se bori za delavca in njegove pravice..............
Buena Vita
14. 02. 2009 14.57
TONI_ABCDE MI SMO POVOJNA GENERACIJA-GENERACIJA ČIGAVE SVOJCE SO UNIČILI TAKO ALI DRUGAČE KOMUNISTI,IN TAISTI SE VEDNO KOPLEJO V SREBRI IN ZLATI KADI,MI ZA NJIH GARAMO PRIVILEGIJE PA UPORABLJAJO LENUHARJO,NESPOSOBNEŽI IN ZDRAHARJI TO ,DA SO POKVARJENI BANKIRJI KRIVI ZA POLOM GOSPODARSTVA NIMAŠ ČISTO PRAV,,,PREJ POŽREŠNI GOSPODARSTVENIKI,VSAJ V SLOVENIJI JE TAKO,,,,,,PRIMER ZIDAR,ŠROT,KEJŽAR-BTC-MERCATORE-... -ELEKTA,,,IN CETERA,CETERA
tony_abcde@yahoo.com
14. 02. 2009 13.32
tomi.passion13.02.2009, 16:230 Pahor in vlada naj to poveta vsem 100.000 brezposelnim in vsem tistim Slovencem, ki živijo pod pragom revščine. Komunisti so največje zlo človeške zgodovine, pod Hitlerjem je vsaj gospodarstvo delovalo in cvetelo! Zaradi te izjave mora vlada nemudoma odstopiti!l Spremljam tvoje komentarje in obsedenost s komunisti že nekaj časa, ampak ti še nikoli nisem nič napisal. Ker je pa to tvoj najbolj bolan komentar, ki je nastal pod tvojimi prsti se pa nisem mogel zadržati, da ti nebi nekaj napisal. Ali so bili komunisiti krivi za gospodarsko krizo v Ameriki 1920-1930 ali bankirji? Ali so komunisti krivi za to finančno krizo, ki je prišla iz največje izvoznice »so called democracy« ? Vsa ta kriza in strah sta prišla iz ZDA zaradi pohlepnih kapitalistov, bankirjev, zavajanja državljanov in uporabe zelo tveganih slabo zavarovanih finančnih inštrumentov oz. produktov, ki so jih mimogrede banke izumile. Za piko na i je potrebno še to omeniti, da ko so banke podržavili in dali temu primerno finančno injekcijo so si za dobrih 18 miljard $ izplačali nagrad za NEUSPEŠNO poslovanje. presneti komunisti......
tony_abcde@yahoo.com
14. 02. 2009 13.29
tomi.passion13.02.2009, 16:230 Pahor in vlada naj to poveta vsem 100.000 brezposelnim in vsem tistim Slovencem, ki živijo pod pragom revščine. Komunisti so največje zlo človeške zgodovine, pod Hitlerjem je vsaj gospodarstvo delovalo in cvetelo! Zaradi te izjave mora vlada nemudoma odstopiti!l Spremljam tvoje komentarje in obsedenost s komunisti že nekaj časa, ampak ti še nikoli nisem nič napisal. Ker je pa to tvoj najbolj bolan komentar, ki je nastal pod tvojimi prsti se pa nisem mogel zadržati, da ti nebi nekaj napisal. Ali so bili komunisiti krivi za gospodarsko krizo v Ameriki 1920-1930 ali bankirji? Ali so komunisti krivi za to finančno krizo, ki je prišla iz največje izvoznice »so called democracy« ? Vsa ta kriza in strah sta prišla iz ZDA zaradi pohlepnih kapitalistov, bankirjev, zavajanja državljanov in uporabe zelo tveganih slabo zavarovanih finančnih inštrumentov oz. produktov, ki so jih mimogrede banke izumile. Za piko na i je potrebno še to omeniti, da ko so banke podržavili in dali temu primerno finančno injekcijo so si za dobrih 18 miljard $ izplačali nagrad za NEUSPEŠNO poslovanje. presneti komunisti....
tony_abcde@yahoo.com
14. 02. 2009 12.19
tomi.passion13.02.2009, 16:230 Če bi Hitlerjevo gospodarstvo delovalo in cvetelo še naprej potem nas nebi bi bilo. In če si tak simpatizer Hitlerja potem je jasno, da si zagovornik strani, ki je bila sodelavec okupatorja pa kdor koli že to naj bi bil... Pa še to, da ne boš spet dobil napad in me označil za komunista, ker ne razmišljam tako kot ti....MENI SO VSI ISTI, KO ENKRAT PRIDEJO NA OBLAST. TA LEVI IN TA DESNI !!! Spominjaš me na alkoholika v stadiju, ko vidi okrog sebe same bele miši samo, da ti vidiš komuniste... Zdaj pa ne vem ali si plačan, da to pišeš ali pa si bolan goreči privrženec določene opcije in samo potrebuješ pomoč.
Miran Vavce
14. 02. 2009 09.59
vemo,kdo je ustvaril krizo in kdo odpusca!!Barabe,pozeruhi,ki zdaj jokajo za svojimi milijardami,milijoni so jim premalo!!!A Pahor;"bil je lep,umirjen in urejen"
Brabus
14. 02. 2009 09.42
Če bi bili naši ministri,sploh pa Krebsova pošteni,bi takoj ukinili indiviualne več tisoč everske pogodbe v javnih zavodih, bi ogromno privarčevali, ne pa 200€ POSLANCEV,ki imajo komaj 5000€ plače in naprej.
inna@volja.net
14. 02. 2009 07.09
GIBANJE ZA BLAGINJO RUPSIJA PROTI KRIZI BOMO VSTVARILIO SE ENO KRIZO !! TAKO DA STROSKOPLACEVALCEM NE BO JASNO NIC ! KDO PIJE SE BO VEDLO KDO PLACA PA ??????
stafordcic@email.si
14. 02. 2009 05.34
zogby
13. 02. 2009 23.06
upam,da se vlada ne igračka,ampak zares deluje v prid,ne samo Sloveniji ampak tudi njenim prebivalcem!!!
Protizujfom
13. 02. 2009 21.10
Ja kakšno j naše orožje,ne vem?
kapitalist
13. 02. 2009 20.58
a tako da javna uprava noče nič slišat o krizi in varčevanju ,sodnikom ste že povišal plače .....se prav da vsi tisti ki direktno ne proizvajajo (denarja) niso pripravljeni šparat- ( vsa čast politikom -so znižal plače-čeprav so se skregali) vse tiste ki niso pripravljeni zatisnit pasove - na cesto z knjižico v žepu - potem pa nazaj v vrsto za službo in -BOŠ DELAL AL NE BOŠ DELAL - po pogodbi za eno leto -tako kot večina v gospodarstvu - na konc leta BOŠ ŠE DELAL AL NE BOŠ - potem bi pa vidli kako bojo pripravljeni tudi oni šparat in stiskat ( VSI JAVNI USLUŽBENCI, dohtarji,sodniki..........) ki imajo službo za nedoločen čas - ( DO SMRTI - samo ČE KOGA res NE UBIJEJO)