Gospodarstvo

Gospodarsko rast še vedno spodbuja izvoz in zavira gradbeništvo

Ljubljana, 31. 08. 2011 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
21

Bruto domači proizvod se je v drugem četrtletju v primerjavi s prejšnjim realno in prilagojeno okrepil za 0,1 odstotka, na letni ravni pa je gospodarska rast znašala en odstotek. V prvem četrtletju je na letni ravni rast znašala 2,1 odstotka.

evro bankovci
evro bankovci FOTO:

Statistični urad je objavil prvo oceno o rasti BDP v drugem četrtletju v primerjavi s prejšnjim čertletjem. BDP se je v drugem četrtletju v primerjavi s četrtletjem pred tem realno in prilagojeno za vplive sezone ter delovnih dni okrepil za 0,1 odstotka, na letni ravni pa je gospodarska rast znašala en odstotek.

Gospodarska rast se je tako po obdobju približno dvoodstotnega povečevanja BDP, ki je trajalo od drugega četrtletja lani, zmanjšala za približno polovico. V prvih šestih mesecih letos je bil BDP v primerjavi z enakim obdobjem lani realno višji za 1,6 odstotka.

V letošnjem prvem četrtletju se je BDP v primerjavi z zadnjim trimesečjem lani realno in prilagojeno za vplive sezone ter delovne dni okrepil za 0,3 odstotka, na letni ravni pa je gospodarska rast znašala 2,1 odstotka.

V prvem trimesečju se je gospodarstvo na letni ravni po sezonsko prilagojenih podatkih okrepilo za 2,1 odstotka, v drugem pa so podatki slabši, saj se je gospodarsko okrevanje v najpomembnejših slovenskih trgovinskih partnericah občutno umirilo.

Nemško gospodarstvo je tako v drugem letošnjem trimesečju na četrtletni ravni zabeležilo le 0,1-odstotno rast, na letni ravni pa se je bruto domači proizvod (BDP) zvišal za 2,8 odstotka. Oboje je bistveno manj kot v prvem trimesečju.

Francosko gospodarstvo je medtem v drugem trimesečju na četrtletni ravni stagniralo, na letni ravni pa je bila rast 1,6-odstotna. Tudi v drugih pomembnejših trgovinskih partnericah gospodarske razmere niso bile posebej rožnate.

Kot je minuli teden povedal finančni minister Franc Križanič, se bodo v drugem četrtletju že pokazali učinki manjšega zunanjega povpraševanja. Prav izvozno povpraševanje je namreč že nekaj četrtletij glavno gonilo sicer sorazmerno šibkega okrevanja slovenskega gospodarstva.

Domače povpraševanje ostaja šibko, še posebej pa gospodarsko rast zavira dobesedni prosti pad slovenskega gradbeništva, ki se še kar nadaljuje. Letna rast BDP bi bila v prvem trimesečju brez učinkov padanja gradbene dejavnosti okoli triodstotna.

Direktor Umarja Boštjan Vasle
Direktor Umarja Boštjan Vasle FOTO: Kanal A

Umar: Gospodarsko aktivnost spodbuja izvoz, zavira gradbeništvo

Na Urada za makroekonomske analize (Umar) so v komentarju statističnih podatkov zapisali, da je gospodarska aktivnost v drugem četrtletju skromno narasla. Še naprej pa jo je spodbujal izvoz, zaviralo pa gradbeništvo. Domača potrošnja pa še ni kazala znakov okrevanja.

Boštjan Vasle, direktor Umarja, je povedal, da "gospodarsko aktivnost še naprej spodbuja tuje povpraševanje, domača potrošnja pa v pogojih ohranjanja zaostrenih razmer na trgu dela in poglabljanja krize v gradbeništvu ne kaže znakov okrevanja". Prav tako še ni prišlo do izboljšanja dostopa do virov financiranja, še pravijo na Umar.

Izvoz je bil v drugem četrtletju za 8,3 odstotka višji kot v enakem obdobju lani, upočasnila se je tudi četrtletna rast, kar so nakazovali že kratkoročni kazalniki mednarodne menjave in upočasnjena gospodarska rast v EU.

"Slovenski blagovni izvoz je ob nastopu gospodarske krize beležil enega največjih padcev v EU, od druge polovice leta 2009 je relativno hitro okreval, v drugem četrtletju letos pa se je spodbuda iz mednarodnega okolja umirila,“ je še poudaril Vasle.

Domača potrošnja, ki je bila v prvem četrtletju za 1,2 odstotka višja kot v tem obdobju lani, je v drugem četrtletju za 2,1 odstotka zaostala za ravnjo enakega lanskega obdobja.

Kriza v gradbeništvu se je glede na podatke o vrednosti opravljenih gradbenih del v večjih podjetjih v tem obdobju poglobila v vseh segmentih dejavnosti, medletno nižje pa so bile tudi investicije v stroje in opremo.

Avgusta je inflacija znašala 0,3 odstotka

Inflacija tudi v poletnih mesecih ostaja umirjena – po podatkih statističnega urada je avgusta znašala 0,3 odstotka. Mesečna nihanja zaznamujejo predvsem običajna sezonska gibanja. Medletna inflacija (0,9 odstotka) ostaja precej nižja kot v celotnem evrskem območju. Ob odsotnosti šokov iz mednarodnega okolja jo še naprej zaznamuje skromna rast domače gospodarske aktivnosti.

Inflacija v območju evra je avgusta znašala 2,5 odstotka.

Križanič: Umirjanje rasti je posledica padca investicijske porabe in krize v gradbeništvu

Minister za finance Franc Križanič pa je v komentarju na gospodarsko rast dejal, da se postopna gospodarska rast nadaljuje, vendar je rezultat glede na lansko zadnje četrtletje in letošnje prvo nekoliko slabši. Umirjanje gospodarske rasti je po njegovem posledica padca investicijske porabe in "globokega upada dodane vrednosti v gradbeništvu“.

"Ta sektor se še vedno ni konsolidiral na način, da bi izvajal vse tiste dejavnosti, ki omogočajo normalno ustvarjanje dodane vrednosti. 25-odstotni padec pod lansko vrednostjo je precejšen upad, zlasti ob upoštevanju dejstva, da je že v lanskem letu beležil padec. Menim, da je to posledica neracionalne tekme v tej panogi z zniževanjem cen, ki jih sektor ne prinese,“ je še dejal Križanič.

Glede inflacije pa Križanič pravi, da se je primerjalno gledano avgust 2010 – avgust 2011 znižala za 0,9 odstotkov, "kar pomeni, da imamo inflacijske tokove obvladane“.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BOG1972
03. 09. 2011 12.48
Na zavodu je redna plača tko da nam nič ne manjka. Pri Ivanu Zidarju sem se pa 22let matru za plačo. Vsi ki hodite za 500eur delat cel mesec in životarite sporočam da ne bit zmešani pa pridno hodit delat, če vi nehate delat tudi barabe lopovske ne bodo nič zaslužile. Ne vem če je smisel življenja životarjenje da bi delal za miloščino.
Macyy
01. 09. 2011 18.34
Predvsem bi morali večini Managerjev vzeti Diplome in jih nabrcati v rit in trajno prepovedati nastopanje v javnosti in razpolaganje z državnim denarjem kolikor škode so naredili Pravosodje in nadzornike pa v kompletu za deset let na prisilno delo.. Ter poslušanju glasbe iz Kitajskih zaporov, ki se glasi Tup...avuu..Tup av...Tup aaaaa
izbriši mi profil admin
01. 09. 2011 08.11
Avstrijska podjetja delajo na naših tleh in nam računajo vse, namesto, da bi naša podjetja delala in prislužila denar ! Žal so bili prepožrešni, namamila pa so jih k tej požrešnosti tuja bančna posojila, kjer so točno vedeli, da so krhki in se bodo zlomili, ko bodo zapravili več od zasluženega ! Slovenska banka je bila medtem rajši v ozadju, ker niso bankirji, temveč previdni pohlepni strežčki !
Vanessa-Isabell Fuhrmann
31. 08. 2011 16.14
mene bi nekako zanimalo kaj je v sloveniji elita:lol
kakadadelj
31. 08. 2011 14.14
ne rabimo novih stavb imamo toliko starih objektov za prenovo da kar glava boli. vendar smo preveč požrešni tako prikaplajo krediti za nove gradbeniške (dosežke visoki cen nepremičnin katere niso normalne kajti potem jim bo pomagala država za to da ne propadejo naši mehoti ali tako klicani gradbinci. Portorož nad 5000eur m2 novigrad 1150eur na m2 novogradnja kje je le logika cena gradbenega materiala je skoraj enaka kot v slo. ampak čistoča morja je v cro. neizmerno lepša no pa če imaste mastercard imejte portorož...ha.ha
vlab
31. 08. 2011 13.47
1. smo odvisni od tujcev 2. smo odvisni od naše elite ki bremza celotno zadevo v gradbeništvu zaradi previsokih cen nepremičnin. te so visoke zato ker so bili krediti dani na zavarovanja po previsokih cenah in če umetne cene nepremičnin padejo, bodo padli tudi krediti in eliti bo gorelo pod nogami. vsi ostali pa držijo cene gor po sistemu "ker sosed tajkun prodaja po toliko, bom pa še jaz". in zato balon le počasi popušča, ker nihče ne bi rad prvi padel v brezno. a pred breznom se drenjajo vsi. in počasi padajo vanj. če bi skočili naenkrat in si nalili čistega vina, bi bila stvar rešena takoj.
51b3
31. 08. 2011 12.37
pehtaa 31.08.2011, 12:23 kaj se sploh serkirate ce je tok bed kot vsi pravijo pol je itak cool, ce nic nimas nimac nicesar za izgubit potijo se lahko samo buđati ---------- če nis nikol nč delov pol itak nemorš kej met ane..
51b3
31. 08. 2011 12.35
zakva pa pol naše delnice še kar padajo.. ..
pehtaa
31. 08. 2011 12.23
kaj se sploh serkirate ce je tok bed kot vsi pravijo pol je itak cool, ce nic nimas nimac nicesar za izgubit potijo se lahko samo buđati
pehtaa
31. 08. 2011 12.21
boli te gremo raj kradet kot vsi ostali , kdo bo ša še delal...
Gr@bnv@ler
31. 08. 2011 12.12
eni bi lahko šli za novinarje al pa pedagoge mate po moje kr v gostilnah vroče stolčke pivo in debate o krizah doma in po svetu
Gr@bnv@ler
31. 08. 2011 12.11
mladi nimamo motivacije delat ker so vse zamrznil samo obljubljajo.......potem se pa čudite ker gremo v tujino delat....državi ni v interesu državljan RS temveč koliko denarja bi lahko spravili v žep "slovenski smetani" ali slolita-slovenska elita......
skodelica kave
31. 08. 2011 11.53
nekako NE VERJAMEM
WhiteF
31. 08. 2011 11.40
V tretjem četrtletju bo še izvoznikom zagustilo tak da ob že itak propadajočem gradbeništvu niti ne izključujem -2%. Recesija je že tle
AlternativeFacts
31. 08. 2011 11.24
@espirit - Kako je mogoče?Brezposelnost,stečaji,prisilke itd.nimajo nobene veze z gosposdarsko rastjo.Lahko bi imeli samo 2 zaposlena,ostalih 2000000 plus drobiž ljudi pa na borzi dela,pa bi imeli še vedno rast.Seveda,če bi delo tistih dveh prinašalo tako visoke dobičke,da bi presegli socialne transferje,poleg vsega ostalega.
jacfive
31. 08. 2011 11.23
espirit: Pa sej ti piše, da je gospodarska rast glede na PREJŠNJE četrtletje. Nikje ni nihče napisal, da je zdaj BDP večji kot leta 2007/2008... Ampak zdaj se vsaj počasi vračamo - bo pa še kar nekaj časa preteklo, da bomo prišli na nivo izpred nekaj let...
major1
31. 08. 2011 11.22
Vsak dan novih nekaj sto na borzo in zapora firm, vlada pa podajate virtualne dosežke.
nejc_o
31. 08. 2011 11.22
seveda se BDP viša in inflacija tudi na ta račun
espirit
31. 08. 2011 11.11
Pa usekejmo eno temo...kdo projecira v medije da je Gospodarska rast?? Zdrava kmečka pamet in logika tridita drugače: od začetka recesije pa do danes NI možno da bi bila gospodarska rast. Le kako je to mogoče, če je preko 1500 pravnih subjektov padlo v stečaj, prisilke,....nezaposlenost se veča ...GOSPODARSKA rast je v - in ne v . V bo takrat ko bo presegla stanje izpred recesije se pravi 2007/2008. Zej se pa nehejmo sprenev4edat slovenčki in ja ..a bosste še kar kimal z glavo al noben ne upa dvignt pesti?
wsharky
31. 08. 2011 11.00
... super smo ze na 'francosko-nemskem vlaku' ... ju hu hu ...