Gospodarstvo

Slovenija na lestvici konkurenčnosti za Ruando in pred Makedonijo. Gospodarski minister: delati moramo za večjo konkurenčnost

Ženeva, 30. 09. 2015 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Najbolj konkurenčno gospodarstvo na svetu že sedmo leto zapored ostaja Švica. Slovenija je pridobila 11 mest in se med 140 državami uvrstila na 59. mesto, neposredno za Ruando in tik pred Makedonijo. Vas zanima, na katerem področju si je prislužila najslabšo in najboljšo oceno?

Švica je mesto najbolj konkurenčne države na svetu zasedla sedmo leto zapored v najnovejšem poročilu o svetovni konkurenčnosti ugotavlja Svetovni gospodarski forum (WEF). Letos je v ocenjevanju različnih področij prejela skupno 5,76 točke od sedmih možnih. Drugo mesto je ohranil Singapur, na tretjem sledijo ZDA.

Slovenija, ki je na lestvici lani izgubila osem mest, je tokrat s skupno oceno 4,28 točke pridobila 11 mest. Najslabšo oceno si je prislužila na področju razvitosti finančnega trga in v sklopu pri ocenjevanju dostopa do kreditov. Najboljšo oceno pa je dobila na področju zdravstva in izobraževanja.

Slovenija se je nekoliko povzpela na lestvici in je zdaj na 59. mestu.
Slovenija se je nekoliko povzpela na lestvici in je zdaj na 59. mestu. FOTO: Thinkstock

Država je dobre ocene dobila še na področju visokošolskega izobraževanja in šolanja, infrastrukture, tržne učinkovitosti, tehnološke razvitosti in učinkovitosti trga dobrin. Slabše ocene pa je dobila pri ocenjevanju velikosti trga in inovacij, institucij in učinkovitosti trga dela in makroekonomskega okolja.

Redna letna lestvica globalne konkurenčnosti WEF je sestavljena iz kombinacije gospodarskih kazalcev in ankete med menedžerji, pri čemer imajo odgovori slednjih večjo težo. V WEF izpostavljajo, da je konkurenčnost, razumljena kot višja produktivnost, še vedno ključni vzgon rasti. Bolj uspešne so tiste države, ki spodbujajo talente ter investicije, ki krepijo inovacije.

Od četrtega do 10 mesta na lestvici so se uvrstile Nemčija, Nizozemska, Japonska, Hongkong, Finska, Švedska in Velika Britanija, izhaja iz poročila, objavljenega na spletni strani WEF. Sledile so Norveška, Danka, Kanada, Katar, Tajvan, Nova Zelandija, Združeni arabski emirati, Malezija, Belgija in Luksemburg.

Francija se je uvrstila na 22. mesto, Avstrija na 23. mesto, Kitajska na 28. mesto, Italija na 43. mesto, Brazilija na 75. mesto, Hrvaška na 77. mesto. Pred Slovenijo sta se neposredno poleg Ruande uvrstili še Vietnam in Mehika, za državo pa so Makedoniji sledile Kolumbija, Oman in Madžarska.

Letošnje poročilo WEF na splošno ugotavlja, da je svetovna gospodarska rast kljub naporom, da bi jo pognali, ostaja nizka. Stopnja brezposelnosti vztraja na visoki ravni. WEF zato države poziva k reformam za večjo produktivnost.

Sedem leto po začetku svetovne finančne krize je okrevanje manj zdravo, bolj negotovo in daljše, kot je bilo pričakovati. Gospodarske razmere pa otežujejo še krizna žarišča po svetu, kot so Ukrajina, Bližnji vzhod in begunska kriza. Visoka brezposelnost ne prinaša le manjšega povpraševanja, temveč tudi izgubo znanj in izkušenj določenega segmenta delovne sile in naraščajoče nezadovoljstvo.

Počivalšek: Delali bomo za večjo konkurenčnost, ne za boljše ocene

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je poudaril, da bodo za večjo konkurenčnost slovenskega gospodarstva ključni predvsem ukrepi na treh področjih: administrativne ovire, stroški dela in delovna zakonodaja. "To bomo delali, da bo naše gospodarstvo bolj konkurenčno, ne pa da bodo naše ocene boljše," je dejal v komentarju na lestvico WEF.

"Te uvrstitve me zanimajo, kolikor so dodaten pritisk, da delamo tisto, kar moramo narediti – ustvarjati pogoje za boljšo konkurenčnost," je povedal Počivalšek.

Premier Miro Cerar pozdravlja napredovanje Slovenije na lestvici konkurenčnosti. Ob tem pa izpostavlja, da bo vlada še naprej nadaljevala z ukrepi, ki utrjujejo finančno konsolidacijo, izboljšujejo poslovno okolje, s poudarkom na zmanjšanju administrativnih bremen ter privabljanju razvojno usmerjenih tujih investitorjev.
Njegovo ministrstvo ima jasen program za izboljšanje konkurenčnosti, ki temelji na treh področjih, je poudaril. Prvo področje je zmanjšanje administrativnih ovir, kjer so med drugim zbrali ekipo ljudi, ki spremlja negativne primere v gospodarstvu na terenu. Na podlagi tega bodo pripravili predloge izboljšav.

Druga točka je zmanjšanje stroškov dela. "A ne tistega, dela, ki pripada delavcem, ampak tistega deleža, ki si ga odreže država," je poudaril minister.

Po letih krize se je trend obrnil v gospodarsko rast. "To ne pomeni, da lahko začnemo sanjati in delati na delitvi, ampak da imamo pogoje za strukturne reforme," je dejal. Njegovo ministrstvo tako pripravlja zakon o nagrajevanju delavcev iz dobička, ostalo delajo na finančnem ministrstvu.

Počivalšek je spomnil, da smo pri stroških dela konkurenčni v spodnjih plačilnih razredih, manj pa v zgornjih. "Rešitve se bodo iskale v okviru zmanjšanja obremenitev v zgornjih razredih," je pojasnil.

Tretje področje pa naj bi prineslo bolj fleksibilno delovno zakonodajo, ki bi vodila v več zaposlitev za nedoločen čas. "Verjamem, da bomo na vsakem od teh treh področij naredili kak korak naprej za to, da bodo take ali drugačne ocene v prihodnosti boljše," je dejal Počivalšek.

Minister za gospodarstvo poudarja, da boljša uvrstitev pomeni, da imamo pogoje za strukturne reforme.
Minister za gospodarstvo poudarja, da boljša uvrstitev pomeni, da imamo pogoje za strukturne reforme. FOTO: Thinkstock

Umar: Konkurenčnost glede na začetek krize še vedno precej nižja

Slovenija je v letošnjem letu po več letih padanja precej izboljšala uvrstitev na lestvici konkurenčnosti, a še naprej ostaja ena izmed držav, ki so po začetku krize najbolj poslabšale svoj položaj na lestvici, opozarja Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

Izboljšani rezultati Slovenije na lestvici WEF so predvsem posledica ugodnejših makroekonomskih in javnofinančnih kazalcev ter nekaterih izvedenih ukrepov v zadnjih dveh letih – reforma trga dela, pokojninska reforma ter začetek prestrukturiranja bančnega in podjetniškega sektorja. Na rezultate raziskave močno vplivajo anketna vprašanja, kjer so se letos odgovori v veliki meri izboljšali, kar gre pripisati boljši percepciji gospodarstvenikov glede poslovanja v Sloveniji, ugotavljajo na Umarju.

Kljub letošnjemu izboljšanju pa Slovenija še naprej ostaja ena izmed držav, ki so po začetku krize najbolj poslabšale svoj položaj na lestvici. To je bila predvsem posledica večjega pesimizma gospodarstvenikov v preteklih letih glede gospodarskih in političnih razmer kot v drugih državah.

Poročilo navaja, da so glavne ovire za poslovanje podobne kot v preteklih letih – omejevalna delovna zakonodaja, učinkovitost države in njenih institucij in visoke davčne stopnje. Pomembna ovira za poslovanje ostaja tudi dostop do financiranja, kar se tudi kaže v zelo nizkih uvrstitvah Slovenije pri kazalnikih, ki kažejo razvitost finančnih trgov. V skladu s pričakovanji pa se je po začetku sanacije bančnega sistema uvrstitev pri večini teh finančnih kazalnikov izboljšala.

Na nekaterih omenjenih področjih so bile nekatere spremembe že izvedene ali so v pripravi. Kratkoročno je med pomembnejšimi izzivi zagotovitev virov financiranja za zagon zasebnih investicij, na splošno pa je za izboljšanje uvrstitve pomembno izboljšanje učinkovitosti države in njenih inštitucij za sprejemanje razvojnih odločitev in njihovo izvedbo, še zaključujejo na Umarju.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (900)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nauders
03. 10. 2015 13.31
+1
novinarji prodane duše da opravljajo tako umazano delo
luciluk
03. 10. 2015 19.30
končno je nekdo ugotovil, da so tudi novinarji del te jare kače
ONniON
01. 10. 2015 23.54
+1
sramota sramota sramota
marjanpapou
01. 10. 2015 10.12
+4
Me prav zanima čigava Danka je med top 20...
RedCell
01. 10. 2015 07.48
+8
...ker pri nas ne vlada Vlada ampak srednji sloj pokvarjenih drzavnih uradnikov in sindikati. Ni cudno, da potem nobenega investitorja ni nikjer...
esq1
30. 09. 2015 21.21
+25
kaj vam ni jasno slovenski menedžerji so najpožrešnejši na svetu glede na ustvarjen dobiček...
esq1
30. 09. 2015 21.21
+15
rde?kar
30. 09. 2015 20.24
+11
Rdeči kaj a je vam Židana prepovedano komentiranje al ste šli s kuram spat.
big_foot
01. 10. 2015 10.22
-6
A se volitve bližajo ko ste beluharji iz vseh lukenj prilezli in samo trolate naokoli? Bi južni rekli... uzalud vam trud svirači :-))
LazVRde?em
30. 09. 2015 20.19
+4
A smo še odlični 59 ?
rde?kar
30. 09. 2015 20.07
+9
No Makedonci dejte razložit ,če ne razumejo dejte jim narisat kako se gospodari naši pofarbanci so čist zglajzali iz tira.
srebrnibreg
30. 09. 2015 20.58
-5
Kateri smo pa bili v času tvojega vsemogočega pralca denarja? To je v času debelih krav v svetu in pri nas, ko smo še obirali sadove dela delavcev v socializmu in tistem krutem komunizmu, ko se ni smelo krasti kot v njegovem času?
rde?kar
30. 09. 2015 21.09
+6
Te vaše krave so pa že zdavnaj pocrkale so shirale .Hranit z obljubami.
Profesormarck
30. 09. 2015 20.07
+10
Sramotite nas levaki-59 mesto od 60 !
CyberWorm90
30. 09. 2015 20.26
-8
itaq sami lewaki pa komunisti pa kučan pod twojo postlo pa to : )))))
CyberWorm90
30. 09. 2015 20.34
-2
janšotu bi ga pa potegnu brez neke teške filozofije pa debate k uni w sewerni koreji hahaha : )))))
srebrnibreg
30. 09. 2015 20.52
-8
Kateri smo pa bili v času tvojega vsemogočega pralca denarja? To je v času debelih krav v svetu in pri nas, ko smo še obirali sadove dela delavcev v socializmu in tistem krutem komunizmu, ko se ni smelo krasti kot v njegovem času?
Blaška
30. 09. 2015 20.02
+19
določena ministrstva zapravljajo, kakor, da smo v samem vrhu uspešnega gospodarstva ; )) če lahko, zakaj ne, narod vse tolerira ; )))
esq1
30. 09. 2015 21.10
+9
korintos23
30. 09. 2015 19.59
-4
Dečki mošt je enkraten, letina bo zelo dobra, oni pa še vedno v senci?
LazVRde?em
30. 09. 2015 20.00
+6
korintos23
30. 09. 2015 20.02
-4
LazVRde?em
30. 09. 2015 20.04
+4
Ne boš verjel, ženina žlahta ga ima veliko preveč za moj okus :) Fuj, veleposestniki.
korintos23
30. 09. 2015 20.05
-3
Ti itak ne veš zakaj ga imajo tako dosti! hahaha
rde?kar
30. 09. 2015 20.11
+1
Pijanci al pa zadrogiranci druge variante ni.
korintos23
30. 09. 2015 19.56
-7
13% podpore imajo sedaj pa hočejo da jih na forumu vikamo!?!
LazVRde?em
30. 09. 2015 19.57
+6
Ne,le zakaj ? Vi kar v miru teh par let še. Kdo pa se sekira za vas :)
korintos23
30. 09. 2015 19.59
-3
LazVRde?em
30. 09. 2015 20.02
+3
Mirno zombi, mirno :) Da te ne nese predčasno ;)
LazVRde?em
30. 09. 2015 19.52
+22
Zato se nas migranti izogibajo. V državo slabšo od Ruande ? Saj niso nori :)
korintos23
30. 09. 2015 19.56
-6
LazVRde?em
30. 09. 2015 19.59
+6
srebrnibreg
30. 09. 2015 20.55
-7
Lažnivi to pa nisem vedel, da so tudi Italija, Grčija, Avstrija, Španija ...tudi slabše od Ruande, ker se njih tudi izogibajo razen za uporabljanje za bežanje čez te države.
LuckyBastardo
30. 09. 2015 19.45
+7
Profesormarck
30. 09. 2015 19.47
+8
srebrnibreg
30. 09. 2015 19.53
-12
Kateri smo pa bili v času tvojega vsemogočega pralca denarja? To je v času debelih krav v svetu in pri nas, ko smo še obirali sadove dela delavcev v socializmu in tistem krutem komunizmu, ko se ni smelo krasti kot v njegovem času?
LazVRde?em
30. 09. 2015 19.55
+11
Haha v letu 2006 je srebrnimehki obiral sadove socializma :) Te sadove je zdavnaj pobrala banda rdečih direktorjev.
Profesormarck
30. 09. 2015 19.56
+5
Profesormarck
30. 09. 2015 19.57
+8
korintos23
30. 09. 2015 19.35
-6
50% SDS-ovcev sploh ne ve kaj je to Ruanda in kje bi naj to bilo.
LazVRde?em
30. 09. 2015 19.37
+6
korintos23
30. 09. 2015 19.39
-6
Danes nisi delal v Avstriji ker si celi dan gor?
srebrnibreg
30. 09. 2015 19.40
-3
kori- se pravi, da je on v Avstriji prišlek z juga kot enim tu piše, da so pri nas.
LazVRde?em
30. 09. 2015 19.41
+7
Kako pa veš, da sedaj nisem v Avstriji :))
srebrnibreg
30. 09. 2015 19.42
-6
A ne sediš doma na kavču z računalnikom v roki delavci ti pa za 2,5 evra delajo? HAHAHAHA..............
LazVRde?em
30. 09. 2015 19.42
+6
A se ti zdi da sedaj z lopato kaj delam :)
Kapitol
30. 09. 2015 19.42
+7
Dober večer, vidim enim paše takole , eni pa nimamo časa, moramo delati. Kaj med tem časom smo že kaj mest izgubili?
srebrnibreg
30. 09. 2015 19.49
-7
Delal bi takrat, ko smo mi delali to je pa že bilo zgodaj zjutraj še v temni noči in jutri bo isto.
LazVRde?em
30. 09. 2015 19.51
+6
korintos23
30. 09. 2015 19.55
-5
srebrni, sedaj prihajajo največji delavci na forum, to se je kadilo! hahaha
Profesormarck
30. 09. 2015 19.30
+7
Fišer naj jih toži,on že ve kak se laže.Mislim,da nas na tako mesto uvrščajo.Takoj spisat obtožnico,pa na dob z njimi !
Profesormarck
30. 09. 2015 19.32
+7
naj mu keri levak pove,če ni kjer z cekuto in denar zapravljata skup.
korintos23
30. 09. 2015 19.33
-6
LazVRde?em
30. 09. 2015 19.34
+7
Profesormarck
30. 09. 2015 19.35
+6
kolintos...kera-a ona lažniva? Ma daj,saj bo pa sedaj treba človeku plačat zaradi vašega "šalabajzerstva" !
korintos23
30. 09. 2015 19.35
-5
LazVRde?em
30. 09. 2015 19.36
+6
Še njihov Klemenčič jih ima za norca. Nič novih zakonov proti JJ :)
korintos23
30. 09. 2015 19.40
-6
Obtožnica izpisana in gremo v ponovno obravnavo! Obtožen.
rde?kar
30. 09. 2015 19.48
+6
Trdeči kaj so vam obtožnico na čelo tetovirali ,ki vas tako peče.
Profesormarck
30. 09. 2015 19.50
+4
korintos23
30. 09. 2015 19.30
-2
Ta anketa me spominja na tisto katera SDS na volitvah napoveduje zmago!
Blaška
30. 09. 2015 19.31
+8
ji ne verjameš deda?; moral bi ji, saj so k njej pripomogli tvoji izbranci ; )))
korintos23
30. 09. 2015 19.31
-5
Blaška, a si me slišala na forumu jamrati in cviliti?
korintos23
30. 09. 2015 19.32
-3
Če to resno misliš si bolj nora od 100 nicknega! Odloči se.
LazVRde?em
30. 09. 2015 19.32
+1
Itak da ne. Ko pa od ukradenega živiš :)
korintos23
30. 09. 2015 19.32
-2
CyberWorm90
30. 09. 2015 19.35
-4
korintos ti tut wčas kr nek nabijaš : ))) kam če it ženska če ji nuben neče dat za delat : )) ni weč socializma k je blo delo twoja prawica in plača : )))) dans če delaš je to priwilegij : ))))
CyberWorm90
30. 09. 2015 19.37
-5
držawa je w kolapsu ti jo pa naganjaš delat za nič keša : ))))
korintos23
30. 09. 2015 19.37
-2
Cyber, vinogradniki iščejo delavce za branje v vinogradu a to je za diplomirance sramotno delo! Dela je dovolj samo ne tistega finega. Pridi k kmetu silosa vozit z njegovo mehanizacijo, 5 evrov na uro, hrana in pijača in to je slabo?
CyberWorm90
30. 09. 2015 19.38
-4
pejt ti delat pometej ceste pol ti bo pa reku delodajalc sorry nimam dnarja za twojo plačo : )))))
srebrnibreg
30. 09. 2015 19.38
-1
Cyber- nekaj tu ne štima. Trdiš, da več ni socializma, ko je delo bilo pravica sedaj pa tega več ni, ker več ni socializma. Zakaj pa eni potem tako pljuvajo po socializmu? Misliš, da jim paše, ker ni dela?
Blaška
30. 09. 2015 19.39
+9
deda, zajahaj tisti svoj motor, se zapelji do RK, Karitasa ali druge humanitarne organizacije in videl boš in se čudil ; a samo, če imaš kaj srca, po tvojih komentarjih bi presodila, da imaš v prsih kamen ; ))) ali delaj z ljudmi, ki so ostali brez vsega, ker so ostali tako želeli ; a ti si preveč beden, da bi to vedel ; ))) da, sem diplomirala in kaj ? ; dela vseeno ni, zato delam vse, tudi to, kar ponudijo preko javnih del in to je največkrat pomoč ubogim ; ))) a to je vse izven tvojega dometa sprejemanja ; ))) za bruhat ; ))
CyberWorm90
30. 09. 2015 19.40
-4
in ti bi zdej dau ženski brento na hrbet pa jo gnau k alpsko kozo po winogradu hahaha : )))))
korintos23
30. 09. 2015 19.41
-6
Cyber, država je v kolapsu raja pa vedno boljše živi? Pusti tistih 10-15% prebivalcev toti itak v vsaki državi na*ebejo.
korintos23
30. 09. 2015 19.41
-6
Cyber, še nisi videl vinograda in kdo grozdje bere, brentarji?
Blaška
30. 09. 2015 19.42
+7
brez skrbi CyberWorm90 tudi brento znam nositi in letos sem jo že pri prijateljih ; ))) plačilo?, dobro vino, če ga rabim komu podarit za darilo, ker sama ne pijem alkohola ; )))
korintos23
30. 09. 2015 19.43
-4
Blaška, vsa dela sem sprejel, še sedaj delam, danes 7 ur in ne jamram in ne tulim kako je hudo.
Blaška
30. 09. 2015 19.44
+4
korintos23, vsaka četrta družina živi slabo ali životari ; ))) a ti si zopet tako omejen ; ))
korintos23
30. 09. 2015 19.44
-1
Vedno se pa enim in istim godi krivica, si paš študij sfulala, strokovnjaki se vedno iščejo.
srebrnibreg
30. 09. 2015 19.44
-2
Blaška- kaj pa to na RK vidiš s kašnimi avti pridejo nekateri po pakete? Ne dolgo nazaj sem takšne stvari slišal glede teh nekaterih prejemnikov, da me je bes popadel in več nikoli nič ne darujem razen tistemu katerega vem, da nima.
korintos23
30. 09. 2015 19.45
-3
Blaška, čeprav ima na dvorišču avtomobil ali dva, hodi na morje in primerno živi? A ti res verjameš tem anketam?
Blaška
30. 09. 2015 19.46
+6
in korintos23 sama jamram zaradi vseh teh ljudi, ki sem jih spoznavala in poslušala njihove žalostne usode, a niso nastale zaradi njihove lenobe ; ))) najlažje je ljudi ožigosati za lenuhe, pijance po tvoje in da so si vsi sami krivi ; ))
srebrnibreg
30. 09. 2015 19.46
-5
kori- vem za primer in ljudi poznam, ker so iz soseščine kako so se v enem dnevniku jokali kako nimajo za preživetje. Potem sem jih pa videl vse tri družinske člane s cigareto v roki in psom. To je strošek za skorajda celo dnevno preživetje.
Blaška
30. 09. 2015 19.47
+4
ne debatiram z omejenci, ki ne sprejemajo druge resnice; pozdrav ; )))
CyberWorm90
30. 09. 2015 19.47
-1
wrjem da bi tulu korintos če neb dobu plače : ))))
srebrnibreg
30. 09. 2015 19.48
-2
Res pa je tudi, da obstajajo siromašni in siromaki ne po svoji krivdi. Žal pa ti trpijo na račun enih barabinov.
CyberWorm90
30. 09. 2015 19.49
-1
nebom jamru sm pač w taki branži kot je računalništwo : )))) sam ti powem če nebi blo microsofta pa američančkou bi tenko pisku : ))))
korintos23
30. 09. 2015 19.49
-5
Cyber, nikoli nisem doživel da ne bi dobil plače ob uri imam pa že pet let penzijo ob uri, forum ni moje delovno mesto!
korintos23
30. 09. 2015 19.50
-3
Cyber, sem delal leta brez računalnika in je šlo! Sedaj so pač taki časi in ti misliš da računalništvo brez tebe ne bi člo? Siromake imajo v vseh državah!
CyberWorm90
30. 09. 2015 19.51
-4
slowenija w računalništwu me nikol ni nafutrala : ))) sej ok blaška : ))) jst te štekam : )))))
korintos23
30. 09. 2015 19.51
-1
srebrni, pa tota je hujša kot predsednica RK. Samo jamra in tuli kako je hudo, meni ni in naj me med nje ne postavlja.
CyberWorm90
30. 09. 2015 19.52
-4
goworim o DELU k mi ga slowenija nikol ni mogla dat zadost : )))) wsaj ne za spodobno plačo : ))))))))
korintos23
30. 09. 2015 19.53
-3
Cyber, če nisem dovol zaslužil sem pač fušal, dela kolikor hočeš!
korintos23
30. 09. 2015 19.53
-2
Zakaj pa ne greš v tujino tam teče med in mleko?!?
CyberWorm90
30. 09. 2015 19.54
-3
najbolj sm pa weseu k sloweniji ne plačujem dawka : ))))) si ga ne zasluži : )))))
CyberWorm90
30. 09. 2015 19.54
-4
beri gor : )))) microsoft me plačuje pa amerika : )))))
korintos23
30. 09. 2015 19.57
-2
Meni je družina na prvem mestu forum pa kak tak! Gremo spat?
CyberWorm90
30. 09. 2015 19.58
-4
sprauli ste se na bogo žensko k da neče delat : ))) oz. delala bi rada za spodobno plačilo to je pa tut wse : )))))
korintos23
30. 09. 2015 20.01
-4
Normalna ženska ali dedec ne cvilita po forume cele dneve da nimata dela oz. bi rada delala pa so samo slaba dela? Jaz bi tudi rad imel 121 Evrov večjo penzijo pa kaj? A nima dedca da bi jo malo umiril?
Blaška
30. 09. 2015 20.10
+3
da zaključim, ne jamram, le opozarjam ; je to prepovedano in tule visim, če imam slučajno čas; cele dneve ?, pha; bi veljalo prej obratno ; ))) kaj je normalno in kaj ne, o tem ne odloča neki korintos23 ; )))
CyberWorm90
30. 09. 2015 20.12
-3
sej ok blaška ne sekiri se : )))) to je sam forum : ))))))
korintos23
30. 09. 2015 19.24
+0
Tudi Sirija, Irak, Iran, Afganistan in ostale bogate države so pred nami in kaj jim koristi?
Profesormarck
30. 09. 2015 19.26
+3
Tak je hudo z nami? Katastrofa-leva seveda.
korintos23
30. 09. 2015 19.28
-5
LazVRde?em
30. 09. 2015 19.30
+2
V senci je super. Pivo, vaše hčerke in smeh levi vladi :)
Profesormarck
30. 09. 2015 19.23
+6
Večje sramote pa še ne-Afrika je pred nami.ha,ha
Profesormarck
30. 09. 2015 19.24
+4
mi pa denar za lačne zbiramo,nazaj ga naj naš cmero sprosi.
korintos23
30. 09. 2015 19.24
-4
LazVRde?em
30. 09. 2015 19.26
+5
Korintos23 :) Ne se truditi. Rezultati so novi. Vaši :)
korintos23
30. 09. 2015 19.29
-4
srebrnibreg
30. 09. 2015 19.32
-3
LazVRde?em
30. 09. 2015 19.33
+5
srebrnibreg
30. 09. 2015 19.34
-3
Zanimivo. Eni so pa koruptivno obremenjeni za 2,8 milijona pa jih izpustijo. Pa nikjer nisem zasledil od koga je Thaler dobil kakšen denar.
Profesormarck
30. 09. 2015 19.38
+3
LazVRde?em
30. 09. 2015 19.40
+3
Thaler je tak butec, da so ga še posneli :) In pri nas imamo tudi koruptivne vodje tožilstva. In tvojih 2.8 milijona so le tvoje mokre sanje.
chucknorris
30. 09. 2015 19.21
+1
Po vseh krajah, pri vseh skorumpiranih in nesposobnih politikantih, pri (ne) pravni državi, v kateri vladajo neokomunisti ... smo še kar visoko.