Gospodarstvo

Slovenija med slabše pripravljenimi za plinsko krizo?

Bruselj, 16. 07. 2009 14.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
13

Komisar za energijo Andris Piebalgs je Slovenijo izpostavil kot eno izmed najslabše pripravljenih držav EU na morebitno plinsko krizo. Dodal je, da bi morali zgraditi plinsko povezavo z Avstrijo.

Plinovod
Plinovod FOTO: Reuters

Potem ko je na vprašanje, katere države v EU so najbolje in katere najslabše pripravljene na morebitno novo plinsko krizo, že izpostavil Litvo, je evropski komisar za energijo Andris Piebalgs omenil tudi Slovenijo. "Druga država, ki bi jo izpostavil, je Slovenija, kjer je potreba po plinu precejšnja in kjer so potrebna vlaganja okoli 200 milijonov evrov," je pojasnil. Pieblags pravi, da bi Slovenija morala več vlagati v energetsko povezljivost. 200 milijonov evrov pa bi morala prispevati za plinovod od avstrijske meje do Ljubljane.

"Ukrepi za to so vključeni v evropski načrt za okrevanje gospodarstva," je dodal komisar. Sloveniji je v okviru načrta, ki predvideva skoraj štiri milijarde evrov za izboljšanje energetske varnosti EU po januarski plinski krizi, namenjenih 40 milijonov evrov evropskih sredstev za plinovod od avstrijske meje do Ljubljane, sama pa naj bi torej prispevala še 200 milijonov evrov.

Nova uredba za izboljšanje zanesljivosti oskrbe s plinom v EU

Piebalgs je to povedal danes v Bruslju ob predstavitvi nove uredbe za izboljšanje zanesljivosti oskrbe s plinom v EU. Predlagana uredba naj bi zagotovila, da vse države članice vnaprej sprejmejo učinkovite ukrepe za preprečitev in ublažitev posledic morebitnih motenj v oskrbi s plinom, in vzpostavila nujno potrebne mehanizme za njihovo sodelovanje.

Avstrijski plinovod
Avstrijski plinovod FOTO: Reuters

Ta uredba po Piebalgsovih besedah v EU delno že velja, devet držav članic, med katerimi je tudi Slovenija, pa še ne izpolnjuje standardov energetske varnosti, imenovanih standardi N-1. "Z ukrepi v načrtu za okrevanje gospodarstva bodo standarde izpolnile še štiri države – Bolgarija, Romunija, Madžarska in Slovenija," je dejal komisar.

Odločitev za sodelovanje v projektu južni tok je odločitev Slovenije

Na vprašanje, ali meni, da je načrtovano sodelovanje v projektu južni tok, nad katerim bedi ruski energetski velikan Gazprom, dober način za reševanje slovenskih problemov, pa je komisar odgovoril: "To je suverena pravica Slovenije. Če mislijo, da je zanje to sodelovanje dobro, potem ne vidim problema. To je odločitev Slovenije."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

b77
17. 07. 2009 12.19
Abacus
17. 07. 2009 01.24
Bolgarija, Romunija, Madžarska in Slovenija, Kam smo padli ,vse po zaslugi naših "bistrih" vodij
manco-capac
16. 07. 2009 22.22
Nisem prepričan, da v času krize lahko pogrešimo teh 200 milijonov za plinovod.
porka.malorka
16. 07. 2009 22.10
Seveda in on bi nam pomagal graditi plinovod. Baraba pokvarjena
Brabus
16. 07. 2009 17.46
Tale komisar kar nej bo tih.Ves plin vleče v svojo peč. Kar naj pogleda mal druge države EU,so mele iste probleme ali pa še večje. Čist vsak , ki ima pet minut cajta, bi nam pamet solil.
Uroš Slabe
16. 07. 2009 17.15
a kle miljoni socialne pomoci pa u centih
Uroš Slabe
16. 07. 2009 17.11
PREJ SO MI EN KOMENTAR ZBRISAL PA BOM SE ENGA SPOCAL SKUP 2 MILJ NAS JE PA RABIMO KAKSNO LAJTNGO A MA VSAKO VECJE MESTO V TUJINI SVOJO PIPCO IZ RUSIJE' ej en velik nateg k avtocest zmanka bojo pa plinovod delal sj mamo iz avstrije pipo v lj sam je verjetn preslaba da bi italjane futral kjer pa od tega drzava ne bo imela nic razn pešcica izbrancev k bojoo % od kubika vlekl KAJ pa ce rus zapre kaj pa pol a ni bols se en skladišče za dva mesca zaloge k pa slovenijo razkopavat ppo dolgn in počes pa ce kriza se kup en tanker pa je to je lih tko kot vetrna energija v slo pač a ni skoda en hrib razbit pol je pa energije za par 100 odjemalcev posledice pa za zmeraj ne vem nej pelejo iz avstrije sami v italijo ce jim disi a bo slo cez karavanke al kkam sav alpe al cist okrog nasi politiki so oovvccee mi ne rabmo tega imamo dost lesa pa nj drzava zrihta vecje odjemalce na biomaso tut ce mamo svojo pipo nam jo rusi komot zaprejo kva ce mazari ne placajo to je pač nacionalni interes spet velik denarja v tranzicijo kjer povprecni drzavljan nima od tega nc razn da boli glava ENI bojo spet obogatel to je pac to tko k elektrika kjer drzavno omrezje dajo v zakup da italiji privat prodajajo elektriko drzava od tega nima nc
odbogaposlan
16. 07. 2009 16.58
Sej mamo drva!
coyoteugly82@gmail.com
16. 07. 2009 16.52
Za časa plinske krize so vsi ostali okoli nas pozebli, pri nas ni bilo nobene panike in zdaj moramo porabit 200 mil. €, da se priklopimo na avstrijski plin in potem bo ok. Ja seveda. To, da pa bomo priklopljeni direktno na ruski plin, pa kao ne igra nobene vloge. A Evropa dobiva plin od kod drugod kot iz Rusije? Daj Andris Piebalgs, ne se hecat... povej raje, koliko ti jodlarija plačuje za take izjave ;)
telnas
16. 07. 2009 16.51
Romunija , Madžarska, Bolgarija so pozimi imele v svojih glavnih mestih popolne izpade plina Slovenija NOBENEGA. Slovenija je edina od teh držav, ki je priključena na rezervni alžirski plinovod - ali ga ni o tem nihče podučil. Ali pa se zopet uvaža zunanji idiotizem za notranje politične boje???
frako
16. 07. 2009 16.45
sej ne rabmo plina je dovol gozda v sloveniji in dovol bukoune
Uroš Slabe
16. 07. 2009 16.30
NE RABMO TEGA
Jethro
16. 07. 2009 15.54
Še dobro, da ko se je pojavila zadnja kriza zaradi rusko/ukrajinskega spora, je bila Slovenija prav dobro pripravljena z zalogami. Ne razumem o čemu govori ta osebek...