Gospodarstvo

3528 Slovencev pospravilo 17 mio evrov popotnice za 'sanjsko službo'!

Ljubljana, 25. 03. 2011 10.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Trajalo je le slabe tri mesece in subvencije za samozaposlitev so pošle. 17 milijonov evrov! Zanimanje je veliko in precej nenadno, a najbrž ne zaradi neverjetnih poslovnih idej Slovencev, ampak pogosto zaradi pritiska delodajalcev.

Vse več Slovencev si želi (ali pa mora) biti sam svoj šef.
Vse več Slovencev si želi (ali pa mora) biti sam svoj šef. FOTO:

Kot so sporočili z zavoda za zaposlovanje, je bilo v program samozaposlovanja letos vključenih 3528 oseb, od tega so 1146 osebam že izplačali subvencijo, v postopkih izplačila je 982 subvencij, 1400 oseb pa je v postopku samozaposlitve.

"Ker so za letos predvidena sredstva glede na vključitve v ukrep zaradi velikega zanimanja brezposelnih in iskalcev zaposlitve, katerih zaposlitev je ogrožena, že v celoti angažirana oziroma rezervirana in bo za nadaljnje izvajanje ukrepa samozaposlovanja treba zagotoviti dodatna sredstva, smo morali začasno ustaviti novo vključevanje v svetovalne intervjuje in delavnice za samozaposlitev," so zapisali na zavodu. Ko (če) bodo nova sredstva dobili, bodo z izvajanjem ukrepa nadaljevali.

4500 evrov kot popotnica za životarjenje?

A ni vse zlato, kar se sveti ... Subvencija za samozaposlitev sicer znaša 4.500 evrov, kar je znesek, ki je marsikoga premamil že sam po sebi. A resnica je takšna, da je to skoraj natančno znesek, ki ga boste državi v prvem letu poslovanja kot samostojni podjetnik vrnili v obliki prispevkov. Torej je napačno razmišljanje, da bi se dalo s tem denarjem nekaj časa preživeti.

Osnovna ideja za subvencijo je sicer res reševanje brezposelnosti in podpiranje dobrih poslovnih idej, a kot je slišati od množice tistih, ki so zanjo zaprosili, je vse več tistih, ki jih v odpiranje sp-jev silijo kar njihovi delodajalci v strahu pred sprejemom pokojninske reforme in še kakšnega drugega zakona, ki bi omejil delo na takšne in drugačne pogodbe, poleg tega pa je pogodbeno sodelovanje s samostojnimi podjetniki, ki v prostorih podjetja vseeno preživijo klasičnih osem ur dnevno, za delodajalca mnogo cenejše kot zaposlitev delavca in predvsem lažje takrat, ko pride do odpuščanja.

In na koncu je socialna stiska pogosto še hujša, kot je bila na začetku. Lani je bilo za ukrep na primer namenjenih okoli 20 milijonov evrov, zavod pa je subvencijo dodelil 5148 osebam. Številni izmed njih pa so kmalu ugotovili, da denarja, ki so ga prejeli, hitro zmanjka, lasten posel je neuspešen ali pa so jih delodajalci postavili na cesto. Sp-ja ne morejo zapreti, ker bi morali vrniti subvencijo, a nimajo niti za hrano, pa tudi, če bi ga zaprli – ker so odpustili sami sebe, niso upravičeni do nadomestila za brezposelnost

Preberite zgodbe ljudi, ki danes kopljejo jarke, 'štihajo vrtove' in sprehajajo pse, da bi preživeli, ker jim je država nekoč dala (in vzela) 4.500 evrov za lepšo prihodnost in spoznajte prednosti in slabosti samozaposlitve.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (112)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

martinkrpan1
28. 03. 2011 18.08
kupiš skuter pa deset parov tenisk pol pa pvc vrečke v rolih prodajat-vsak blok vsaka bajta to vsak rab
KARENTIP
28. 03. 2011 13.55
Žal so te subvencije večinoma šle popolnoma nenamensko. Poznam primer gospodične, ki je bila zaposlena pri materi. Le-ta jo je odpustila, nakar je hčerka prejemala nadomestilo (in seveda ves čas na črno delala pri mamici naprej), nakar je mamica šla v predčasni pokoj, hčerka je odprla SP, prejela subvencijo in sedaj mamica na črno dela pri njej..... Koliko denarja iz skupnega žaklja je šlo po zlu? Saj vas bo na žalost večina rekla nekaj v smislu ...se je pač znašla, poglejte raje Bavčarja, Zidarja, Šrota in kompanijo....pa je vendarle tudi za takšne primere direktno naš davkoplačevalski denar. Žalostno!!!
batom@pinkponk.com
28. 03. 2011 08.20
naivnost je tukaj na strani teh s.p. jev... Če so denar vzeli le za to, da bi pač dobili 4500 EUR, potem so se res zašili (in hkrati drugim odvzeli možnost subvencije). Kje pa je kdo že videl, da država nekaj zastonj da??? Je pa res olajšava, če si pravi s.p., ki res nekaj dela, potem dejansko profitiraš. Če si pa luftar, si pa s tem denarjem v še večjem luftu...
Jožajoža
27. 03. 2011 20.53
v družbi, ki ima odgovorne,pametne in delavne ljudi je takšen ukrep hvale vreden in tisti,ki vzame subvencijo, ve , da se šele takrat začne trdo delo in delavnik, ki traja 16 in več ur dnevno. a slovenec bi samo imel in nič dal.
1943
27. 03. 2011 20.15
Dobra ideja , denar naj dela za tebe ali pa ,drugi naj delajo za tebe .To se je edino kar se izplača in obnese.Vse ostalo je suženjstvo.
usi-glih
27. 03. 2011 12.50
1 mio € za Kramarja ki je posojal denar tistim za katere so VEDELI na NLB-ju, da jih ne bodo vrnili, 17 mio € pa 3528 osebkom, ki se s to pomočjo nikakor ne bodo mogli pobrati. Obenem pa je treba reči, da ni samo Kramar in njegovi posojilojemalci tisti ki so dobili v NLB-ju ampak tudi večina finančnih analitikov ki so popolnoma skregano s pametjo analizirali prosilce za te kredite.
Madyy
27. 03. 2011 12.38
Za Slovenijo llahko zapišemo vsak Cirkus ima svoje Klovne in vsaka Norišnica svoje Norce samo, da Slovenci svojih 90 in ostale že poznajo..
wonn
27. 03. 2011 11.11
dokler jih bo toliko v javni upravi,ki ne delajo nič in imajo lepe plače,bomo imeli največje davke in trošarine na svetu!!
noone00
27. 03. 2011 10.52
ukiniti vse birokratske službe ker samo zrak mešajo. polovico bi jih lahko predelevalo kakovostno hrano na slovenskeih tleh in ne bi bilo treba uvažati niti 5% hrane. druga polovica bi delala na tehnološkem inovativnem področju slovenci smo eden najbolj inovativnih narodov in če bi se usmerilo pozornost v to področje garantirano smo v 5 letih najboljša država na svetu.
Majda Božnar
26. 03. 2011 17.51
Biti pošten in delaven, to je sedaj napaka našega sistema, s tem si obsojen, da si nezaposlen ali delaš dela, ki nimajo nobene zveze s tvojo izobrazbo. Kar koli se lotiš na pošten način, si že v naprej obsojen na propad. V tem sistemu moraš imeti vzornike, ki ne poznajo besedo POŠTENOST. To pa je lastnost naše državne ureditve.
Allyssa
26. 03. 2011 13.27
Ko takole človek bere komentarje, bi rekel da so vsi delodajalci hudobni zlobni volki, delavci pa boge nedolžne in nemočne ovčke. Od kje so potem primeri, ko so delavci prijavljeni na naslovu na drugi strani Slovenije, čeprav živijo v istem kraju kot imajo zaposlitev? Kdo plačuje prevoz? Delodajelc. Od kje so se potem vzeli natakarji, ki so v lokalu kjer so delali prodajali svojo pijačo in kavo in zaslužek pobasali v žep? Kdo je v minusu? Delodajalec. Od kje so se vzeli delavci, ki so službene telefone med delovnim časom uporabljali za zasebne pogovore, računi so bili pa v astronomskih zneskih? Kdo je plačeval račune? Delodajalec. Zaposleni, ki si pišejo službene izhode, za zasebne zadeve? Uradni servisi za avte, kjer uveljavljajo garancije in naprej prodajajo dele, čeprav lastnik avta o tem ne ve ničesar,..in tako naprej in tako naprej,..Po teh primerih bi se lahko reklo, da se po naši državi sprehaja polno mini Zidarjev in Hild, samo brez njunih priložnosti? Saj ne rečem, da so pa vsi delodajalci pošteni,..poznam tudi ogromno primerov, kjer so delavci res grdo izkoriščeni,..delajo noč in dan, vikende in praznike, nadure, ki niso plačane, brez plačane malice in prevoza,.. plača pod minimalcem, razliko pa plačuje država,..etc,.. Ampak hočem povedat, da slika ni tako črno bela, kot vidite nekateri. Samo premakniti se je treba in pogledati na zadevo iz drugega zornega kota. Iz krize nas ne bodo rešile zdravstvene in pokojninske reforme. Iz krize se bomo rešili samo, če se bo vsak posameznik zavedel, da je tudi on odgovoren za svet v katerem živimo. Če hočemo spremeniti svet - moramo začeti pri sebi.
vlab
26. 03. 2011 10.56
gospa v zgodbi je dejala da mislijo na davčni da je "pravi mali tajkun" sedaj ko ima s.p. dobrodošla na naši strani ograje! prej ko si bila na svoji strani, pa si ti o tistih na drugi strani mislila enako, kot misli davčna. sedaj samo še počakaj da ti enako rečejo znanci, ko izvedo da imaš s.p. če boš odšla nazaj na svojo stran ograje obdrži zavedanje kako je na tej strani.
frikson
26. 03. 2011 10.50
A je kdo klical na evem številko(kvazi halo uprava). Jim postaviš vprašanje glede odpiranja podjetja in dobiš odgovor, da tega oni ne vejo in ti dajo številko zunanjega izvajalca(podjetja), ki ti potem vse podrobno razloži. To vam pove kakšne kadre imamo zaposlene v naših ministrstvih. Pa ne vem, če je tam kdo kaj manj kot mag. Sramota od države
vlab
26. 03. 2011 10.44
@povoj, boš! nikakor ne obupat. tudi jaz nisem, ko sem začenjal. je trajalo, a zdaj žanjem toliko da odvozit ne morem.
POVOJ
26. 03. 2011 09.45
Prijavljena sem na Zavodu za zaposlovanje in našla podjetniško idejo. Prijavljena sem le dva tedna in svetovalka mi je namignila tudi za ta sredstva, le da če se aktivno vključim v proces samozaposlitve. In res sem se, ker se mi pa mudi naprej zaposliti sem začela pritiskati na vse možne načine, da pridobim datume za intervju in delavnice. Res sem se morala peljati 150 km na intervju in ga uspešno naredila. Ko pa pridem še isti dan na Zavod za zaposlovanje, doživim hladen tuš, da sredstev ni več(24.3.). Kaj zdaj. Ker pa mi da moja svetovalka vseeno datum za delavnice 4.4., mislim, da bom to opravila in ta sredstav tudi dobila, ker sem že naredila polovico procesa usposabljanja. kaj mislite vi, bom sprovedla tale proces do konca ali ne???
tron3
26. 03. 2011 08.34
Vrli slovenski delodajlci samo pritiskajo na zaposlene, da bi prikrili svoje neznanje, pa potem pa bi še radi na koncu, ko so si pridobili modne dodatke, vse zaposlene naprtili na pleče države. S takšnimi delodajalci Slovenija, nima nobene persperktive v EU
vlab
26. 03. 2011 08.26
ko berem te zgodbe in jadikovanje od prispevkih in davkih lahko samo rečem: dobrodošli na mestu podjetnika. mogoče jih boste pa zdaj razumeli. prvič v življenju vam je postalo jasno kaj prispevki in davki sploh so. prej jih še videli in občutili niso "ker jih je kako plačal delodajalec". pa ja. plačevali ste jih ves čas sami, samo ta šok sedaj kaže na to da se vam še sanjalo ni koliko dajete državi. če bi vsi v tej državi postali s.p. 2 leti, bi to bila neprecenljiva in zelo dobrodošla lekcija.
orimx
26. 03. 2011 08.22
PRILOŽNOST ZA TISTE,KI IMAJO NEKAJ DELOVNIH NAVAD.
vlab
26. 03. 2011 08.08
če znate kaj počet in bi radi na svoje, je tale subvencija več kot dobrodošla. lahko probate tudi brez nje, če mislite da je nateg, a potem boste 4500 eur morali dati za prispevke iz svojega žepa, drugi pa vas bodo gledali čudno, kako da vendar niste vzeli subvencije, saj bi prihranili 4500 svojih sredstev. sem že nekajkrat slišal "saj bi šel na svoje, pa nimam 7500 eur sredstev da odprem firmo". zdaj ko tu država ponuja vsaj 4500 eur, pa je to nateg? tisti ki mislijo da je to nateg, bodo vedno nategnjeni.
Drago Popi?
26. 03. 2011 07.11
Kar država da.. prejkoslej vzame nazaj :)