Slovenija

Slovenci v davčne oaze tudi prek nekdanjega direktorja Davčne uprave

Ljubljana, 06. 11. 2017 10.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
K.H./STA/A.I.
Komentarji
416

Slovenska vez z davčnimi oazami je nekdanji direkor Davčne uprave Ivan Simič. Slovenci sicer najraje poslujejo na Malti. Ker se je znova izkazalo, da v davčne oaze vlagajo tudi slovenska podjetja in posamezniki, je Transparency International pozval k ostrejšim ukrepom proti tovrstnim praksam.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Poslovanje prek davčnih oaz
    02:40
    Iz 24UR: Poslovanje prek davčnih oaz
  • Iz 24UR: V Rajskih dokumentih tudi Ivan Simič
    02:26
    Iz 24UR: V Rajskih dokumentih tudi Ivan Simič
  • Iz SVETA: Anuška Delič o razkritju Rajskih dokumentov
    02:07
    Iz SVETA: Anuška Delič o razkritju Rajskih dokumentov
  • Iz SVETA: V Rajskih dokumentih omenjeni številni slavni
    02:16
    Iz SVETA: V Rajskih dokumentih omenjeni številni slavni
  • Iz SVETA: Anuška Delič o Rajskih dokumentih
    01:47
    Iz SVETA: Anuška Delič o Rajskih dokumentih
  • Iz SVETA: Kako lahko sploh zdaj ukrepa FURS?
    01:36
    Iz SVETA: Kako lahko sploh zdaj ukrepa FURS?
  • Iz 24UR ZVEČER: Rajski dokumenti razkrivajo, kako superbogati izkoriščajo davčne oaze
    03:06
    Iz 24UR ZVEČER: Rajski dokumenti razkrivajo, kako superbogati izkoriščajo davčne oaze
  • Iz 24UR ZVEČER: Brane Kastelic o tem, kako se bogati izogibajo plačevanju davkov
    02:15
    Iz 24UR ZVEČER: Brane Kastelic o tem, kako se bogati izogibajo plačevanju davkov

V rajskih dokumentih oziroma v približno 13,4 milijona zapisov, ki jih je prečesal Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ), so novinarji Dela odkrili poslovne sledi tudi najmanj 76 slovenskih fizičnih in pravnih oseb. Te vodijo na Ciper in Malto, danes piše Delo, ki bo tako kot drugi člani ICIJ objavljalo niz ugotovljenih stvari.

Simič usmerja k svojim kolegom

Na Cipru domuje tudi podjetje M.E. Nominees, ki je namenjeno odpiranju družb, predvsem za slovenske stranke, poroča časnik Delo. Njihova povezava s Slovenijo je med drugim tudi Ivan Simič, nekdanji direktor Davčne uprave. Ena od strank te družbe je Zlatan Kudić, ustanovitelj družbe Maxicom, ki je pred leti davkariji dolgovalo 24 milijonov evrov.

Simič je za Delo povedal, da je M.E. Nominees v lasti njegovih kolegov. Pojasnil je tudi, da tiste, ki potrebujejo podjetje na Cipru, usmeri k svojim kolegom. Na otoku sta doma še dve družbi, v katerih je lastnik tudi Simič in ki sta lastnici dveh slovenskih podjetij, so še ugotovili novinarji Dela

Simič je za Delo pojasnil tudi, da je svoje podjetje prodal kupcu s Cipra, zaradi pritiskov, da ne more biti hkrati lastnik podjetja za davčno svetovanje in direktor davčne uprave. "Sredi leta 2007 sem iskal kupca za delež svojega podjetja, in ker ga nisem našel v Sloveniji, sem ga prodal kolegu s Cipra oziroma podjetju Cayo Holdings," je pojasnil in dodal, da je bila odločitev, da postane direktor Dursa ena njegovih največjih napak. Po koncu mandata pa je Simič znova postal lastnik prej prodanega podjetja. 

Simič je znova poudaril, da je njegovo ravnanje zakonito. Kot je pojasnil, ima podjetji na Cipru in na Deviških otokih, obe podjetji sta prijavljeni davčnim organom od septembra 2008.

Na Cipru je tudi delno zaposlen, davčnim organom v Sloveniji pa redno prijavi tako plačo, ki jo dobi na Cipru, kot tudi dividende z Deviških otokov. Za oba prihodka plača tudi ustrezen davek, je še zatrdil.

Ivan Simič je nekdanji direktor davčne uprave, zdaj pa svetuje Slovencem, ki želijo odpreti podjetje na Cipru.
Ivan Simič je nekdanji direktor davčne uprave, zdaj pa svetuje Slovencem, ki želijo odpreti podjetje na Cipru. FOTO: Damjan Žibert

Najraje na Malto

Slovenci sicer po ugotovitvah Dela najraje poslujejo na Malti, saj tam podjetjem v nekaterih okoliščinah omogočajo povračilo davka na dobiček in pri lizingu plovil odbitek določenega odstotka DDV.

Te ugodnosti so na Malto privabile vsaj 76 slovenskih oseb, od tega 70 fizičnih in šest pravnih. Povezane so z najmanj 70 malteškimi družbami, o katerih pa ni mogoče izvedeti veliko, saj so pogosto zgolj lupine, namenjene omogočanju poslovnih operacij, navaja Delo.

Na Simiča so novinarji Dela naleteli prav medtem, ko so kopali po malteškem registru za podatki, ki so jih pridobili v okviru projekta Rajski dokumenti, do katerih je prišel nemški časopis Süddeutsche Zeitung.

Se bo kaj premaknilo?

Transparency International Slovenia je po objavi rajskih dokumentov pozval k ostrejšim ukrepom proti tovrstnim praksam. "Po razkritju panamskih dokumentov je bilo slišati več obljub o reformah, a je bilo pravih premikov malo. Zahtevamo, da se politiki bolj dejavno lotijo tega perečega problema," pravi Vid Doria, generalni sekretar TI Slovenia. Kot so dodali, je nujna večja transparentnost dejanskega lastnišva podjetij. "Razkritja kažejo na bistvene sistemske pomanjkljivosti in velik obseg globalnih ponudnikov storitev, ki koruptivnim omogočajo skrivanje nezakonito pridobljenega premoženja," so še dodali. 

"Institucije EU se že več kot leto dni ne morejo zediniti glede konkretnejših korakov, kot so javni registri dejanskih lastnikov, pogajanja pa so večkrat zastala," poudarja Doria.

V TI Slovenia menijo, da bodo morali nadaljnji koraki obsegati širok nabor ukrepov – tako zoper davčne oaze in jurizdikcije, ki ne omogočajo transparentnega pregleda nad lastništvom, kot tudi v državah, v katere se iz teh območij denar vrača v obliki nepremičnin, luksuznih dobrin in lastništev v podjetjih. Hkrati morajo organi odkrivanja in pregona skrbno preučiti objavljene primere in tiste, ki bodo še objavljeni, so še opozorili.

Tudi nevladna organizacija Ekvilib Inštitut politike poziva k sprejemu ostrejših ukrepov proti izogibanju davkom, saj so že pretekla razkritja dala vedeti, da gre pri izogibanju plačilu davkov prek davčnih oaz za sistemske zlorabe, in ne le posamezne primere. "Žal pa lahko pričakujemo, da bodo, dokler bodo obstajale luknje v zakonih, ki to omogočajo, obstajala podjetja in posamezniki, ki bodo te luknje izkoriščali, ter podjetja in posamezniki, ki bodo to nudili kot svojo storitev," je v današnjem odzivu zapisala zunanja strokovna sodelavka za področje davčne pravičnosti na Ekvilib Inštitutu Maruša Babnik.

"Kljub ogorčenim govorom političnih voditeljev EU in držav članic, ki sledijo vsakemu škandalu, še vedno čakamo na sprejem dejanskih ukrepov," je opozorila Babnikova.

Po njenem mnenju bi bilo treba med drugim zagotoviti večjo transparentnost dejanskih fizičnih lastnikov podjetij ter državljanom omogočiti vpogled v to, koliko davkov multinacionalke dejansko plačajo v posamezni državi, v kateri poslujejo, slediti pa bi moralo strogo izvajanje tovrstnih ukrepov. Težave sicer ni mogoče rešiti na nacionalni ravni, zato bi morale vlade v okviru ZN skleniti globalni dogovor za zaustavitev tovrstnih davčnih praks.

V Ekvilib Inštitutu slovensko vlado pozivajo, naj javno podpre uvedbo strojno berljivih registrov dejanskih lastnikov podjetij, skladov in podobnih pravnih subjektov, ki bi pomagali preprečevati zlorabe, na ravni EU. Zavzame naj se tudi, da se javnosti omogoči dostop do podatkov multinacionalnih podjetij o tem, kje poslujejo in koliko davkov plačujejo v posamezni državi, kjer poslujejo, ter podpre uvedbo medvladnega organa v okviru ZN in začne pogajanja o globalnem sporazumu za zaustavitev davčnih oaz.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (416)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Simoni?
07. 11. 2017 16.31
+4
To pa res ni nič novega. O "začasnem delu na Cipru" sva z gospodom kakšno rekla prav na tem portalu pol leta nazaj.
ROMELS
07. 11. 2017 15.28
+4
Takele tićke so v starem titovem sistemu hitro obravnavali in jim dali vozovnico za na Golega
sodelujem
07. 11. 2017 17.40
starima?ek 1
07. 11. 2017 12.43
-7
Včeraj sta bila zaslišana Janša in Bratuškova pri Logarju,POP Tv Je pokazal samo Janšo in njegove laži,Bratußkove pa ne,sram vas naj bo,pa je ona rešila,da ni država bankrotirala in nismo dobili trojke.Banke bile pa izropane 2004-08.
ROMELS
07. 11. 2017 15.29
+9
S pomočjo starih partijskih mačkov (forumašev 21) in lds-a.
sodelujem
07. 11. 2017 17.40
+1
starima?ek 1
07. 11. 2017 12.36
+0
Cel svet ne more rešit tega ena SLO bo pa lahko ojjjej kakšna pamet.
starima?ek 1
07. 11. 2017 12.34
-1
P.države ne mire storiti nič,ker se ne sme mešat,zato so pravosodni organi in FURS,nismo v Koreji in bog ne daj da bi en človek urejal vse v državi saj nismo v diktaturi.
Timy15
07. 11. 2017 12.25
+12
Če pri nas bivši direktor Davčne uprave posluje prek davčnih oaz se ne zgodi nič,če pa greš za par ur delat, (na črno) da zaslužiš za kruh,(ker je pokojnina prenizka) pa se te mora kaznovati z kaznijo 1000,00 €,katere pa tudi ne moreš poravnati in greš v zapor.
ooResnicA
07. 11. 2017 12.43
+2
...tak je to v SLO 1.klassa pa potem doooolgo nič potem smo pa mi 3.klasa....
Cvetka Weiss
07. 11. 2017 14.55
+1
no to pa je sramota in za take stvari bi ljudje morali dvignit svoj glas, vsi enaki pred zakonom, pa zakoni naj bodo pisani za reveže ne za bogataše in korporacije in lopove
Tone781
07. 11. 2017 18.22
Al Capone je pobijal ljudi kot zajce pa nič. Ni prijavil davke pa je šel za 15 let sedet.
starima?ek 1
07. 11. 2017 12.15
+0
Simič je bil direktor v prvi vladi JJ 2004-08.
helter skelter
07. 11. 2017 11.52
+2
Družba KB 1909, ki je večinska lastnica Mladine, je lastnica Mark Medicala v Italiji, ta pa je lastnik Mark Medicala v Sloveniji. Oni je bil monopolni dobavitelj žilnih opornic slovenskim bolnišnicam .... In seveda poslujejo v davčnih oazah .... a bi še o tem kaj napisali?
helter skelter
07. 11. 2017 11.47
+2
24 ur navadna beda od medija, novinarji v teh medijih ste totalni luzerji, neverodostojni plačanci, skratka ste točno tisto, kar je pred časom napisal Janša. Zakaj ne "razkrijete", da je vaš delodajalec - Pro plus (POPtv, 24ur.com, A kanal) v lasti off shore družbe s sedežem v davčni oazi na karibskem otoku Curasao.... Tja se zliva tudi ves dobiček, ki vam ga interesno združenje iz Forum 21 z oglasi zagotavlja iz slovenskih državnih podjetij v zameno za naročeno poročanje..... Seveda ne pišete niti o podjetjih večnega javnega funcijonarja Janeza Kocijančiča v davčnih oazah, vi pa se zgražate nad Simičem in Zavcem z mogoče nekaj deset tisoč evri.... Seveda, treba je prikriti resnične lopove.....
felix58
07. 11. 2017 11.13
+3
seveda je vse zakonito, samo vprašljiv je denar in sicer, od kje je denar
dartford
07. 11. 2017 10.50
+4
Podpiram davčne oaze, saj nam država tako ali tako preveč pobere
Teofil
07. 11. 2017 10.28
+1
Predlagam da se ustanovi takoimenovane Vode Smrti,ki bi razreševali zadeve katere slovensko pravosodje ne zmore
grozjak
07. 11. 2017 10.04
+16
ko smo ravno pri davkih: finančne krize je že davno konec, cene nepremičninam zaradi povpraševanja rastejo, krizni 2% davek, ki ga je pred leti uvedla vlada Alenke B., pa še vedno ostaja......Odgovorni so nam dolžni krepko pojasnilo!!!!
Tone781
07. 11. 2017 09.04
+12
Če bi imel veliko denarja bi vsak šel raje v davčne oaze. Tako pa lahko samo cvilimo, kaj je to nefer. Če to počnejo še moralne avtoritete , kot je recimo angleška kraljica ti to vse pove. Zakoni so za ovce. Delajo pa "Only fools and horses".
volos
07. 11. 2017 09.00
+5
Pustimo to Pahorju bo po mirni poti in konsenzu vse uredil
grozjak
07. 11. 2017 10.06
+2
ne pahor ne šarec niti blizu tem lopovom ne bosta prišla
grozjak
07. 11. 2017 10.06
+1
ne pahor ne šarec niti blizu tem lopovom ne bosta prišla
sodelujem
07. 11. 2017 17.42
grozjak
07. 11. 2017 08.55
+9
od kdaj je zakonito, če si s položajem pridobiš znanje za utajevanje davkov???????
sodelujem
07. 11. 2017 17.43
Mejduš
07. 11. 2017 08.54
+10
Simič je sedaj največji škodljivec Sloveniji,samo zapor čim prej in nikoli več da ne vidi sonca.
FesterAdams
07. 11. 2017 08.46
+6
Ni iz trte zvit pregovor, da OBLEKA NAREDI ČLOVEKA. Čim je odložil davčno obleko in si nadel "poslovno" je ratal, zgleda, kriminalec. A ne navadni, temveč tisti z belim ovratnikom. Navadni obere naenkrat enega "pacienta", taki z belim ovratnikom pa obirajo kar celi narod naenkrat. "Občudovanja" vredno...
grozjak
07. 11. 2017 08.57
+5
kriminalec je bil že preden, je nastopil mesto direktorja davčne uprave. Zanimivo bi bilo prebrati, kateri politični lobi in za kakšno ceno ga je postavil tja.......
Frane Šajn
06. 11. 2017 22.01
+22
No Cerar imaš vse karte v rokah , kdaj bo začela tako dolgo obljubljena in pričakovana akcija.!? Nikoli ja to pa vemo je vse pravno čisto vsaj zate. No Slovenceljni kaj pravite rabimo pred zakonom neomadeževano in politično neobremenjeno vlado ja ali ne?
Frane Šajn
06. 11. 2017 22.02
+7
Torej postavimo si tehnično vlado poštenih ljudi, jih imamo še verjemite.
batom@pinkponk.com
06. 11. 2017 22.18
+3
Problem je dokazno gradivo in morda tudi pomanjkljiva zakonodaja. Saj to ni samo SLO problem, vidis da so iz vseh koncev sveta. Cerar bo tezko to resil, ce niti EU ne zeli odpraviti tega. Bodi realen.
ARMEL
06. 11. 2017 21.36
+4
Jok,joj pa steber poštenosti in resnice ja takšni so pri koritu a nihče nebo sankcioniran pri takšnih barabah je vse OK in imajo vse prav ej,ej bože mili reši vsaj nas male ki komaj komentiramo. lp.