Gospodarstvo

Slovenci privarčujemo sedmino dohodkov

Ljubljana, 31. 10. 2015 06.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kriza je vplivala na zavest ljudi, da denar ne pride sam od sebe in da je treba za dolgoročno vzdržnost osebnih financ nameniti delež prihodkov stalnemu varčevanju. Slovenec tako da na stran približno sedmino svojih prihodkov. S tem se je Slovenija med EU državami po stopnji varčevanja uvrstila na peto mesto.

Danes je svetovni dan varčevanja, ki ga obeležujemo od leta 1924, ko so se v Milanu zbrali predstavniki 700 hranilnic iz 27 držav ter z razglasitvijo svetovnega dneva varčevanja opozorili posameznika in celotno družbo na pomembnost varčevanja. V ta namen so ustanovili mednarodni inštitut za varčevanje.

Kriza nas je streznila, da je dobro imeti prihranke, pravi Boštjančičeva.
Kriza nas je streznila, da je dobro imeti prihranke, pravi Boštjančičeva. FOTO: Thinkstock

Kako varčen je nek narod, kaže stopnja varčevanja, ki se izračuna iz razmerja med prihodki ter višino prihrankov. V Sloveniji je ta stopnja po podatkih statističnega urada za lansko leto znašala 14,1 odstotka. To pomeni, da da vsak državljan na stran približno eno sedmino svojih prihodkov. S tem se je država med EU državami uvrstila na peto mesto.

Več kot v Sloveniji so lani varčevala gospodinjstva na Švedskem, v Nemčiji, na Nizozemskem in v Franciji, podobno kot v Sloveniji pa norveška in avstrijska gospodinjstva.

V Sloveniji je tradicija bančništva in hranilništva stara skoraj 200 let. Najstarejši denarni zavod na Slovenskem je Ljubljanska hranilnica, ki je bila ustanovljena leta 1820. Prvo slovensko delniško banko smo po podatkih državnega statističnega urada dobili leta 1900. To je bila Ljubljanska kreditna banka, ki jo štejemo za prvo bančno ustanovo na Slovenskem.

V Sloveniji so gospodinjstva po podatkih državnega statističnega urada med letoma 2005 in 2014 z izjemo leta 2012 izkazovala višjo bruto stopnjo varčevanja, kot je znašalo povprečje v EU. Najvišjo bruto stopnjo varčevanja so dosegla leta 2006, ko je bila ta 17,3-odstotna, kar je bilo največ med vsemi članicami EU. Nato je začela padati in dosegla dno leta 2012. Od tedaj krivulja spet narašča.

Kje varčujemo?

Slovenci najpogosteje varčujemo s pologi denarja na bančne račune, kar kaže, da nismo pripravljeni veliko tvegati. Gospodinjstva v Sloveniji so imela lani znova skoraj polovico finančnih sredstev naloženih v obliki gotovine in večinoma vlog. Delež sredstev v delnicah in drugih vrednostnih papirjih je dosegal 26,5 odstotka, delež rezervacij iz življenjskih in pokojninskih zavarovanj pa 16,8 odstotka.

Podatki Banke Slovenije kažejo, da slovenska gospodinjstva spet nekoliko več varčujejo. Banke so imele konec avgusta za več kot 15 milijard evrov vlog gospodinjstev, kar je 2,3 odstotka več kot pred letom dni. Nekaj več kot polovica vseh vlog nebančnega sektorja predstavljajo vpogledne vloge gospodinjstev. Na to vplivajo nizke obrestne mere in njihova časovna izravnanost.

Slovenija se je po stopnji varčevanja uvrstila na peto mesto med EU državami.
Slovenija se je po stopnji varčevanja uvrstila na peto mesto med EU državami. FOTO: Thinkstock

Delež prihodkov je treba nameniti stalnemu varčevanju

Je pa kriza vplivala tudi na zavest ljudi, da denar ne pride sam od sebe in da je treba za dolgoročno vzdržnost osebnih financ nameniti delež prihodkov stalnemu varčevanju. Kakšen naj bo ta delež, pa je odvisno od posameznikove osebnosti, je pojasnila psihologinja Eva Boštjančič.

Vzroke za varčevanje na eni strani in za večjo porabo denarja je med drugim iskati v notranjih potrebah posameznika ali v njegovih osebnostnih potezah, lahko pa gre tudi za posnemanje drugih, je pojasnila Boštjančičeva z oddelka za psihologijo ljubljanske filozofske fakultete.

Trošenje je lahko povezano z zunanjimi dejavniki, kadar denimo posameznik želi imeti toliko kot drugi. Takšni ljudje želijo trošiti toliko kot drugi, čeprav morda nimajo denarja. Vendar se nočejo razlikovati in nočejo izstopati iz množice, je pojasnila.

Kriza vsem postavila realno ogledalo

Svetovni dan varčevanja v času spletnega bančništva izgublja svoj klasični pomen, saj so fizični odhodi v poslovalnice in 'praznjenje hranilnikov' vse redkejši. Poleg tega dan sovpada z dnevom reformacije, ki je v številnih državah - tudi Sloveniji - dela prost dan, še dodatno pa njegov pomen zmanjšuje dejstvo, da sovpada z nočjo čarovnic.

Takoj po nastopu finančne in gospodarske krize so se številni odrekli marsikateri dobrini, sčasoma pa smo se navadili nanjo in si včasih želimo kljub kriznim razmeram kaj privoščiti. "A kriza nas je morda malo streznila, da je dobro imeti prihranke," je dejala Boštjančičeva.

Kriza nam je vsem postavila realno ogledalo. "Marsikdo je pred krizo zelo visoko letal, v času krize pa padel nižje," je opozorila.
Mladi ljudje usmerijo denar, ki ga zaslužijo, zlasti v zadovoljevanje trenutnih potreb. Denar potrebujejo za golo preživetje. Ko pa plača postane stabilnejša in višja, začnejo po njenih besedah bolj dolgoročno gledati v prihodnost.

Odgovornost prehaja z družbe na posameznika

Generacije, ki zdaj prihajajo na trg dela, se bolj od predhodnikov zavedajo resnosti položaja in odgovornosti za svoja dejanja. Po opozorilu Boštjančičeve vedo, da bodo imeli denar le, če bodo pridno delali in varčevali.

Generacije pred njimi so se namreč zanašale na to, da bo v nujnih primerih zanje poskrbela družba. "Odgovornost se torej prenaša z družbe na posameznika, kar je zelo produktivno in dobro," ocenjuje.

Generacije, ki zdaj prihajajo na trg dela, se bolj od predhodnikov zavedajo resnosti položaja in odgovornosti za svoja dejanja.
Generacije, ki zdaj prihajajo na trg dela, se bolj od predhodnikov zavedajo resnosti položaja in odgovornosti za svoja dejanja. FOTO: Thinkstock

Generacije starih 30 ali 40 let pa se v primerjavi z mlajšimi zavedajo, da potrebujejo prihranke za večje investicije ali za življenje po koncu aktivne dobe. Po njenih besedah vedo, da ne bodo imeli tako visokih pokojnin kot starši. Torej morajo že danes misliti na čas po upokojitvi.

Sicer pa so nas politične in družbene spremembe prisilile, da razmišljamo drugače kot prej. "Ker smo se spremenili, posledično vplivamo na vzgojo naših otrok in na njihov odnos do denarja, dela in varčevanja," je še opozorila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RdecaZvezda
10. 11. 2015 07.28
to je blesava izjava ,upokojenec ne more prišparat nič,ker še mora živet svoje trideset let stare otroke
ROMELS
02. 11. 2015 10.20
+6
Vprašajte upokojence koliko prihranijo. Predvsem tiste, ki so se upokojili po novi pokojninski reformi.
NoviceResnice
02. 11. 2015 08.34
+2
Slovenija je zgodba o uspehu....malih in skromnih, ki si z odrekanjem prišparajo za velike politikantske lopove ki to potem skozi bančno lukno spyzdyjo.......
Brakedirt
02. 11. 2015 20.58
+2
delavci so varcevali potem je pa prisel casar in jim vse pokradel...
Bananistanec
02. 11. 2015 08.07
po dolgih letih plačevanja kreditov in odrekanja, mi je uspelo vse odplačat in prvič po dolgem času imet pozitivno stanje na računu ...... rezultat, pa pa otroški dodatek, pa naj še varčujem, ma za koga .***************
LOPOVEpredZID
02. 11. 2015 07.33
+1
hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah Pa kaj so se vam možgani totalno skisali od korupcije???!
miha040
01. 11. 2015 22.41
+4
citiram stavek "Po njenih besedah vedo, da ne bodo imeli tako visokih pokojnin kot starši. Torej morajo že danes misliti na čas po upokojitvi.".. star sem 30 let, zaposlen, ne zapravljam pa sem si komaj obnovil staro stanovanje v hiši staršev in hkrati tudi z njihovo pomočjo oni pa pišejo da moramo že danes razmišljati o pokojinini kar perete možgane folku zakaj se pa potem vplačuje v pokojninsko blagajno, vsak ki dela 35-40 let si zasluži pokojnino brez pardona, ali pa naj ukinejo sistem očitno jim najbolj diši delo 65leta da človeka popolnoma strošijo, dobiva minimalno pokojnino da komaj shaja in se počasi postavi pod ciprese..sramotaaaaa
ROMELS
01. 11. 2015 11.48
+7
Da denar ne pride sam od sebe bodo morali razumeti najprej v javnem sektorju, kateri živi od zasebnega sektorja.
puspan
01. 11. 2015 12.19
+3
murate
01. 11. 2015 10.11
+6
to je statistika ,ki laže tako kot vedno.Obrtnik ,ki dela legalno z računi plača 22% ddv , 19 ali več % dohodnine , davek na plačo , delovna doba, ostali stroški ki se jim ne da izognit , Od čega živi in kaj privarčuje? V i trdite eno sedmino. Toliko lahko privrčuje nekdo , ki za tajkune prenaša denar z računa na račun ali nekdo ki ima minimalno plačo , upokojenec z 500 € penzije??? Vsi ki delajo po tovarnah katere poznam delajo za minimalca , ogromno upokojencev poznam in nihče nima več kot 600 € penzije.To pa ni za živet , ne za crknit - od kje torej prihranki, da niste samo Zidarjevo ženo upoštevali...
puspan
01. 11. 2015 12.31
+4
V marsičem imaš prav, a vseeno ne boš mogel zbežati od dejstva, da imajo ljudje danes vsaj minimalno okoli 500€ pokojnine in komaj preživijo, a vendarle. Moj pogled je bolj usmerjen tistim, ki danes, kot 30 letniki kritizirajo vsevprek, kako slabo je, da oni itak niti toliko ne bodo imeli, kot sedaj mnogi in pravijo, da oni že ne bodo vplačevali, ker penzij itak ne bo. Prav imajo, ne bo jih. Pa ne zaradi drugih dejavnikov, temveč zaradi njih samih, ker preveč razmišljajo, kaj bi jim država morala nuditi, a jim ne nudi. Kot sodržavljan enakih pravic, moram pač njihovo mnenje spoštovati, toda vprašal bi jih predvsem, kakšno življenje v starosti si ti današnji mladci predstavljajo??? Vsaj jaz si tega ne znam predstavljati. Bodo pač živeli, kot so si postlali, le svetoval bi jim, naj se potem praskajo samo za svojimi uhlji in ne iščejo krivde kje drugod.
murate
02. 11. 2015 05.20
-1
se strinjam s tabo , vendar govora je koliko privarčujemo , jaz pravim nič , anketa pravi bistveno več , zato ji z argumenti nasprotujem, od kje torej podatki
FesterAdams
31. 10. 2015 23.39
+4
Primer, kako se ravna z našimi pacienti, ki so celo življenje plačevali zdravstveno zavarovanje in usluge potrebovali izjemno redko, ko ostriš, pa... Moja mama, ki jih šteje 77, je nekaj manj kot 2 leti čakala na operacijo kolka, ki ji povzroča enormne probleme in strašne bolečine. Že od pomladi je vedela, da se bo zgodilo v oktobru letos. Psihično in fizično se je pripravljala celo poletje. Sicer nimam izkušenj, a tak dogodek je po moje tudi psihično breme, čeprav na koncu "tunela nekako vidiš svetlobo". No, v četrtek je končno prejela pismo z bolnice Ptuj v zvezi s posegom. Ko je brala, so ji po licu nenadoma začele polzeti solze. Takoj me je zaskrbelo in ko sem zadevo prebral kar nisem mogel verjeti, da je kaj takega mogoče. Operirati bi jo moral bog v belem, dr. Kramberger, a ker je kvota denarja za operacije kolka za to leto že porabljena so operacije ustavili. Meni nič, tebi prst v rit! Vprašam se, kdo komu služi: zdravstvo narodu ali narod zdravstvu??? Glede na brezosebna sporočila omenjenega tipa bo obveljalo kar zadnje. Poznam še nekaj drugih pacientk, ki čakajo na enak poseg. Razočarane v bolečinah so do obisti prav vse do zadnje. Paradoksalno je tudi to, da so prav vse dočakale penzijo ob polni zakonsko določeni delovni dobi in so prispevke za to svrho plačevale celo življenje. Prepričan sem oziroma bi upal staviti, če bi katera ali pa kar vse, koliko jih je, operacijo hotele plačati s kešom, da bi Kramberger takoj našel čas, operacijsko dvorano, ekipo in še južno za posadko, tako pa... - organizirana kraja in tlačenje naroda. Mislim, da bi bilo veliko bolje, če bi si kvote, ki jih plačujemo za zavarovanje, vsak nalagal na posebno hranilno knjižico in v primeru potrebe bi sredstva bila nemudoma dostopna, ampak v tem primeru bi odpadlo državno odiranje naroda in organizirana masovna prevara, ki je pri nas zakoreninjena že tako globoko, da ji korenine lahko izruje samo revolucija. Pred časom je krožil po mailih post, v katerem je bil enostaven izračun, da država slehernega državljana, ki 40 let dela za plačo 1000€, opleje za cca. 100000€. Zgovorno, a ne...?
User416781
02. 11. 2015 00.23
+3
Problem, ki ga opisuješ, je ravno problem, ki je najbolj problematičen v slovenskem zdravstvenem sistemu. Na žalost pa te moram razočarati - ni kriv dr. Kramberger, ki si ga tako lepo izpostavil - mogoče se ti je zdelo pismo hladnokrvno...ampak kaj pa naj bi naredil...prav tako ni za to kriv noben drugi zdravnik. In zdravniki tudi niso krivi za čakalne vrste. Vsi našteti problemi so rezultat kvot ZZZS - namreč ta organizacija razporeja kvote točk (beri denar) v zdravstveni sistem. In ker ZZZS špara, posledično trpijo pacienti. In ko so kvote porabljene, nastanejo čakalne vrste oz. situacije, kot jo opisuješ ti.
periot22
31. 10. 2015 22.05
+2
Veliko privarčujemo več kot milijon evrov na dan gre za begunce,nevladne organizacije si jih naj peljajo domov ,če se jim smilijo a ubobožen slovenski narod se vam pa ne smili!!!!!!!!!!!
?akula
31. 10. 2015 20.40
+3
Pri bankah moraš itak sklenit pogodbo o varčevanju, če hočeš, da ti podaljšajo limit.
slovenskidelavec
31. 10. 2015 17.15
+8
To velja samo za 1% slovencev, ker ostali nimajo kaj privarčevat, saj se kriza in odpuščanje nadaljujeta.
mejacrnikal
31. 10. 2015 18.45
+1
Lisec6
31. 10. 2015 15.25
+3
vsak mesec privarčujem -1/7 na mojem računu, pa od tega plačam +obresti
Opazujemvas
31. 10. 2015 15.23
+5
Slovenci privarčujemo sedmino dohodkov........ Kaj je že prvi april??? Pa dobro od kje take lovske jemljete? Navaden državljan ne more privarčevati ničesar, privarčuje ali drugače pokrade pa mafija belih ovratnikov, pokradenega pa ne moreš šteti, kot varčevanje.
mejacrnikal
31. 10. 2015 18.45
-2
janezpodre
31. 10. 2015 13.57
+10
Mi smo krepko na prvem mestu, ampak une taprave "varčevalce" tale statistika ne zajema, ker majo izvenstatistični dnar v tujih štumfih.
ONniON
31. 10. 2015 13.47
+16
V SLOVENIJI JE 290.000 PREBIVALCEV POD PRAGOM REVŠČINE !!!!!
mejacrnikal
31. 10. 2015 18.45
-5
puspan
01. 11. 2015 12.32
-1
mejacrnikal++++++++++++++++++++, z vso odgovornostjo.
ONniON
31. 10. 2015 13.42
+7
sem izredno pesimističen za prihodnost , še slabše bo
mejacrnikal
31. 10. 2015 18.46
-5
puspan
01. 11. 2015 12.35
-2
Se strinjam tolar, če hočeš, da bo bolje, bo najprej treba roke iz žepa ven potegniti in krepko pljuniti v nje, preden zagrabiš za katerokoli delo.
ONniON
31. 10. 2015 12.50
+15
navadni ljudje morajo varčevati , se odrekati medtem ko se pa bankirji, vodilni menedžerjii kopajo v kupih denarja, živijo na račun davkoplačevalca in zlata, to je skrajno nenormalno in zrelo za revolucijo ! naj vas opozorim da je na drugi pa 290.000 slovencev ali 14,5 % ljudi pod pragom tveganja revščine kar je največ po osamosvojitvi, malo se zamislite
LLLEPI
31. 10. 2015 13.11
+9
Politiki in bankirji se zelo truijo da razvrednotijo prihranjen denar.Nizke obrestne mere letna inflacija vecja od obresti davek na prihranke in investiran denar v vrednostne papirje Tako da se postavlja veliko vprasanje ali se sploh splaca varcevati?
LLLEPI
31. 10. 2015 13.12
+4
Slovenec se ne bo nikoli postavil zase rajsi umre od lakote
synhromac
31. 10. 2015 12.41
+8
Kaka sedmina. Raje prej 7 eur.
synhromac
31. 10. 2015 12.41
+5
Kaka sedmina. Raje prej 7 eur.