Gospodarstvo

Slovenci plačujemo (pre)drag bencin

Ljubljana, 22. 04. 2009 18.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za evropske razmere Slovenci plačujemo izjemno drag bencin. V tem trenutku bi ta moral stati okoli 80 centov in ne več kot en evro za liter.

Vlada v dokumentu, ki ga bo v prihodnjih dneh poslala v Bruselj, predvideva dvig davka na dodano vrednost za eno odstotno točko. Tako naj bi vse državljane in podjetja obremenila z višjimi stopnjami davka, da bi zaradi zmanjšanih prilivov v državni proračun plačali ceno krize. Varčevalnega ukrepa, ki bi ostro zarezal v samo zmanjšanje izdatkov za državno birokracijo, pa ni. Tako bomo priča množičnim podražitvam hrane, storitev in vsega, kar je obdavčeno z davkom na dodano vrednost.

V tem trenutku bi moral bencin v naši državi stati 80 centov in ne več kot en evro za liter.
V tem trenutku bi moral bencin v naši državi stati 80 centov in ne več kot en evro za liter. FOTO: Dare Čekeliš

V programu stabilnosti – gre za ta dokument, v katerem mora vlada Bruslju sporočiti, kako se bo soočala s krizo – se kot morebitni datum za uvedbo višjega DDV določa leto 2010. V njem piše: "Učinek dviga splošne in znižane stopnje DDV za eno odstotno točko je ocenjen v višini 211,2 milijonov evrov v letu 2010."

Ekonomist Maks Tajnikar pojasnjuje, da gre za popoln nesmisel: "To pomeni tudi vdajo vlade, kar pomeni, da le-ta v tem trenutku zagotovo ne razmišlja, da bi krepila povpraševanje, da bi spodbudila ljudi, da trošijo, da nastane domače povpraševanje ..."

A Slovenke in Slovenci zaradi tega, ker vlada noče ostro zarezati v izdatke, pa čeprav ve, da je priliv od davkov nižji, plačujemo za evropske razmere izjemno drag bencin – po zadnji podražitvi je celo dražji kot v Avstriji. V tem trenutku bi namreč ta moral stati 80 centov in ne več kot en evro za liter. Cena nafte je vse nižja, vlada pa se le pogaja in napoveduje ukrepe, na koncu pa ceno krize zaračuna vsem državljanom.

Uradno ministrstvo za finance, ki se je podpisalo pod program stabilnosti, kjer Evropi obljublja razmislek o dvigu DDV za eno odstotno točko, zadeve za zdaj ne komentira.

Ker vlada z visokimi trošarinami rešuje državno finančno krizo, od tega tedna naprej Slovenci in tujci, ki prihajajo v državo, množično tankajo v Avstriji. Brez povišanih trošarin bi za liter bencina morali odšteti malo več kot 87 centov na liter. "Ker je cena zdaj presegla evro, se tujci tankanju v Sloveniji na veliko izogibajo," razlaga svetovalec nekdanjega premierja Janeza Janše, Ivo Boscarol: "Mi izgubljamo ogromne milijone, in to dnevno." Samo od tovornega prometa bi, če bi vsi – ki se peljejo skozi Slovenijo, pri nas tudi tankali – na leto pobrali kar neverjetnih 26 milijard evrov in pol. Če bi tankal vsak deseti, dve milijardi, in tako naprej, nadaljuje Boscarol. "Gre za take številke, ki niso niti slučajno primerljive z vsemi ukrepi, ki jih je vlada zdaj uvedla, vključno z znižanjem plač v javnem sektorju."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (255)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1959vlado
26. 04. 2009 23.58
Lubi Slovenci!!! Ali ni že čas in rečemo tem vladam, da je dosti tega, da nas venomer odirajo in iščejo izgovore za neupravičeno dražitev. Prej je bil izgovor, da je cena nafte na svetovnem trgu zrasla, sedaj pa, ko je cena padla, pa se še venomer draži. Žalostno je, da so tako študirani, a pojma nimajo o računanju in ekonomiji. Kje so tiste obljube o blaginji? Ja res je, samo pri njih!
djdj
24. 04. 2009 00.25
Itak da je predrag.
savic.stane@gmail.com
23. 04. 2009 17.52
Moj avto je star 12 let,pa nima niti 90 000km če sele da hodim peš imam tudi kolo,ki ga redno uporabljam ,zato lahko sami storte največ za manjšo porabo,vozite se manj uporabjajte javni prevoz vsi tisti,ki ne stanujete v Ljubljani v službo se vozite trije ali štirje v enem avtu ne pa en sam kakor se velikrat dogaja !!! Pravite,da je hrana draga,pojdite v razne BTC-je vsa parkirišča so polna nakupovalni vozički so polni raznih dobrot.Ko bodo razi BTC-ji in benciske črpalke praze,potem bodite 100%,da bodo cene bencina in hrane padle .
cekson
23. 04. 2009 16.35
Slovenija je mala drzava, niti 1 uro pa ste ze v A, It, HU, zakaj negreste ven tankat pa se nakupis lahko 2x vec kot v Sloveniji za isti denar, saj ni treba polnit tej nesposobni vladi njen gromozen proracun! Ljudje branite se tako, ce ze negreste na cesto !!¨Dol s to nesposobno vlado !!! HOCEMO JANSO !!!!!!!
kawasakimen
23. 04. 2009 15.56
Ja in kaj bomo???
b77
23. 04. 2009 12.53
ja dragi moji in čokolada, kava in ostale dobrine bodo postale težko dosegljive! Spominjam se na čase, ko so oblast vodili njihovi strici očetje in simpatizerji! Nekdo jim mora plačat vikende, jadrnice........, samo jih bo težko skrivat kar je bilo prej v Jugi lažje.! TOVARIŠI ŽIVELI! VAŠA KPS skrbi za vas!
beleciozo
23. 04. 2009 11.37
da vprašam kolko od vas ki zdaj tukaj kritizirajo to vlado pa je šlo volit?? pahorja za zidarja, kresalovo pa lahko gledam samo brez tona, tako da bi mogoče lahko bila kak poceni fotomodel.
beleciozo
23. 04. 2009 11.35
volitve bi morale biti obvezne, za neudeležbo bi morali biti denarno kaznovnani, ne neki veliki zneski ampak tolko da bojo ljudje šli volit. ker nevem kaj je to za ljudi bilo na teh vladnih volitvah.
Neurath
23. 04. 2009 11.20
cintaelu Točno tako, to je vlada brez jajc in v rokah kapitala. Priti mora do sprememb-pa ne jutri, že danes!
528Hz
23. 04. 2009 10.32
Ta vlada more past, in polovico jih je treba spravit za rešetke.
cintaelu
23. 04. 2009 10.17
in še o DDV...že tako imamo največ obdavčeno plačo na svetu!!!!!!!!!!A jim ni nič nerodno????Kot da imamo bajne dohodke....in sedaj želijo še povečati davek... In ker živim na Slovaškem, rada primerjam, ker Slovenci tako povečini zaničujejo to državo, ki je v marsičem že pustila Slovenijao za sabo...Davek je tukaj enoten, 19 procentov..in ko se je začela kriza, so predlagali ukrep znižanja davka, predvsem za socialno ogrožene..Ko so sprejeli EUr so kontrolirali predvsem gostinske lokale, če so izkoriščali spremembo valute in tako si lahko vsak dan videl javni seznam tistih, ki so grešili in ki jih je doletela kazen, tudi če je šlo za golaž, ki ga je nekdo podražal za 1 eur..in se je uneslo in ustavilo in dejansko ni čutiti nobene bistvene spremembe..In še ena lastnost vlade, ki sicer tudi ima izpade, namreč ne pustijo se recimo tujcem poveljevat..Ko je Francoski predsednik izpostavil, da bi morali avtomobilsko ind.povečati v Franciji, saj gre za njihova podjetja, ki pa večino proizvajajo na Slovaškem, mu je predsednik vlade takoj zabrusil, da se z njimi ne bodo igrali, ker so pod dobrimi pogoji tam, davek imajo nizek in če selijo proizvodnjo, bodo sledili ukrepi..hehe...NO, proizvodnja ostaja, celo nemški VW je povečal proizvodnjo z novim produktom.....Kaj želim povedati?? Da se postavi vlada pokonci, ima jajca, če tako rečem in v javnosti glasno in jasno pove, kaj in kako....tega v Slo ni, kot je že nekdo rekel, se Pahor skriva, vlada je mehkužna, ..... in s takim delom bo še slabše
cintaelu
23. 04. 2009 10.04
na žalost je tako da, večja država nižje cene...je pa že smešno, kakšne razlike se pojavljajo.. npr.v Slo, stane paket pampers 21 EUr-me je skor kap, ko sem to videla v Avstriji, 12.99 eur, če imaš kartico, je Eur manj čistilni robčki Pamper so 4 7 eur, v Avstriji je paket 12-ih 14 eur škatlica Nescafe Expresso je pri nas kar za 3 eur dražja kot pri sosedi Avstriji.. mleko za otroke je skoraj o polovico dražji...tega sploh ne razumem, kako je lahko mleko 14 eur, v Avstriji pa 7.99...res ni mi jasno in še in še..jaz dosti kupujem čez, ker sem blizu meje, pa ne porabim toliko bencina, kot privarčujem samo na nakupu, pa še tankam ..pa je.. je pa dejstvo, da si sedaj vlada misli, da lahko vse podraži pred poletno sezono oz.še prej 1.majskimi prazniki, vendar pa bo ogromno izgubila samo od domačih potrošnikov, sosedne države pa si bodo mele roke.. še en primer..Heinburg je malo mestece ob slovaško-avstrijski meji, ki je v zadnjih letih doživelo pravi razcvet samo na račun Slovakov, ki hodijo tja kupovat in tankat..je samo 15 min.vožnje oddaljen od Bratislave, potem veste, kakšen naval je na te obmejne trgovine, tako živilske kot Outlet center Parndorf ..enak problem, Slovaška ima drag bencin že skozi, vedno čez EUR, hrana je podobno naši, torej ceneje je v Avstriji, ostalo pa tudi nekje..vendar kaj so storili trgovci na Slovaškem..Kupna moč je tako upadla, da so začeli primerjati cene z Avstrijo in izdelke prodajati po skoraj enaki ceni..no, ukrep je zagrabil in je nekako bolje, še vedno pa po določene artikle hodijo tja.. in seveda, dokler se narod ne pritoži bodo trgovci dvigovali cene, ker pa Slovenci očitno raje kupujejo dražje, so tiho... še vedno ne razumem ljudi, ki raje isti izdelek kupijo po redni ceni, kot na razprodaji teden kasneje, samo zato, da ne rečejo, da so ga kupili na razprodaji, ker bi jim bilo izpod časti..hmm..no, mentaliteta naroda je tudi ....
dolenc24
23. 04. 2009 10.04
Prvo Borec23.04.2009, 07:35 Tonček Balonček to je normalna plača v Tosami !! In v Revozu.....
Jethro
23. 04. 2009 09.36
Slabo to, slabo...Slovenija postaja najdražja država v EU, plače so pa med najnižjimi...kriza gor ali dol, to niso ukrepi, ki bi pomagali državi, sploh državljanom. Zaplenit vse sporne prevzeme, izterjat milijone, ki so si jih sposodili in ne morejo vračat, to so ukrepi, ki bi prinesli milijone v blagajno. Ampak tako levi kot desni, tem ljudem ne smejo do živega...vsi so isti!
nemejugat
23. 04. 2009 09.20
Gremo tankat v Hrvaško, Avstijo in Madžarsko, še kak mesec pa se bo povečala prodaja goriva tudi v Trstu...AGIP in TOTAL že čakajo.... PREVEČ JIH JE PRI KORITU, SO PREDRAGI IN NEUČINKOVITI!!! ZMANJŠAT BANDO ZA 50% PA BO VEČ NAREJENEGA IN ŠE CENEJŠI BODO!!!
Neurath
23. 04. 2009 09.11
Kako interesantno, če recimo malo pobrskamo po zgodovini in ponovno poslušamo besede Borata, Helge ter Kena Golobiča-Erjavca ne prištevam med uravnovešene in ga niti ne bi navajal je prav celotni trio zborček KGB je v istem tonu prepeval o nižjih davkih, EU plačah in EU pokojninah. Situacija v realnosti pa je takšna. da se že vsak prvi duši pri enormnem povečanju cen vseh energentov ter najnujnejših cen življenjskih potrebščin-davki pa so že itak najvišji v EU! Tile socialistki očitno še vedo, kako striči ovce...in vas so že popolnoma. Imate pač srečo, da je poletje pred vrati in boste vse skupaj manj občutili!
RADO62
23. 04. 2009 09.06
Lahko pričakujete tudi dvig DDV-ja na 21%.... To je zadnji predlog Pahorjeve vlade.... Najdražji bencin, najvišji DDV in seveda najnižje plače na EU območju.... Bravo Križanič, kar tako naprej.... Še malo pa nas bo še Romunija prehitela.... heh
RADO62
23. 04. 2009 09.04
Višanje davkov je od nekdaj tipični levičarski ukrep, ki svoje ekonomsko neznanje naprtijo na ramena davkoplačevalcev.... heh
mentos12
23. 04. 2009 09.04
Kaj pa sploh imamo pri nas ceneje kot drugod v EU ? Sa je vazno da znajo nasi pollitiki le cene dvigovat.Imamo drago hrano,stanovanja,drag bencin,pa sploh avtoceste,zdravstvo itd. Na drugi strani imamo najnizje place v EU,zraven se veliko brezposelnost in povrh veliko mladih ki pridejo iz sol in ne dobijo dela z slabim izgovorom,ces da nimajo delovnih izkusenj (totalna oslarija),ki je samo pri nas mozno. V Slovenji mladi nimajo nobene prihodnosti.Tezko dobijo delo.Ce pa ze dobijo,je to 500 evrov. Vlada misli da ce smo v demokracji,v EU da ni potrebno vzpostaviti nekih mehanizmov,tako kot velja drugod v normalnih drzavah v EU.Zato pa je pri nas tako kot je,milo receno anarhija.
rozentalka@yahoo.com
23. 04. 2009 08.27
vasija22.04.2009, 22:490 @rozentalka: ja.. politika je postala interaktivna - še kmalu pa bomo mi odločal kaj ja in kaj ne - sej to si želimo ali ne?;) -------------------------------------------... ravno to je problem... vlada, ki pusti, da folk diktira! Zato pa pravim, da so nesposobni, ko še za svojimi "ukrepi" ne morejo stat. Skrbijo jih izključno politične točke in kako bi se priliznili folku. In potem kolebajo med ukrepi, ki en dan veljajo, drugi dan jih pa že umaknejo. Žal, so okoliščine take, da bi morali nastopiti z ostrimi in smiselnimi ukrepi. No pa sej... Pahor je zginil iz medijskega prizorišča, ker se mu najbrž tako ali tako podira svet... ni več to predvolilna kampanija polna floskul. Če ni sposoben, naj odstopi. Bodo ljudje imeli večji rešpekt, ko pa zdaj ko se skriva ali pa se more za vsak odgovor medijem posvetovati s svojimi svetovalci.