Gospodarstvo

Koliko Slovencev dela v 'obljubljeni' Nemčiji in kaj počnejo? Medtem nemški urad za delo: Slovenski delavci - dobrodošli

Ljubljana, 11. 01. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
404

Gospodarsko okrevanje Evrope po krizi se z izjemo Grčije nadaljuje. Čeprav ob nekoliko manjšem optimizmu nemških podjetij, pa se nadaljuje tudi pomanjkanje delovne sile v Nemčiji, kjer sicer beležijo rekordno zaposlenost, in kamor želi tudi vse več Slovencev. Kako torej do dela v Nemčiji?

Računalnik
Računalnik FOTO: Thinkstock

Iskalci zaposlitve največ povprašujejo svetovalce Eures za dela v turizmu, gostinstvu, tudi za različna sezonska dela. Iščejo tudi delo v proizvodnji, različna preprosta dela ter delo v prodaji. Velik interes je tudi med mladimi z družboslovno izobrazbo, ki sicer dobro obvladajo tuje jezike, vendar pa je v teh poklicih manj zaposlitvenih možnosti in velika konkurenca tudi v večini drugih držav.
Kljub temu, da gospodarski kazalci in napovedi za trg dela pravijo, da se bodo razmere, ko gre za zaposlovanje, pri nas nekoliko izboljšale tudi v letu 2016, je seveda še vedno ogromno brezposelnih. Trenutno je v bazi Zavoda za zaposlovanje okoli 113.000 iskalcev dela, število ponujenih prostih delovnih mest pa se giblje okoli 1000. Mnogi zato razmišljajo, da bi delo poiskali čez mejo.

Številni delo v tujini iščejo preko iskalnika Eures, ki takoj preišče vsako vključeno nacionalno podatkovno bazo delovnih mest. Zainteresiranim pri iskanju pomagajo tudi Euresovi svetovalci.

Na slovenskem Zavodu za zaposlovanje, ki je del projekta, so nam pojasnili, da slovenski iskalci zaposlitve največkrat sprašujejo po zaposlitvenih priložnostih v Avstriji - zaradi bližine, več možnosti za zaposlitev in boljših delovnih pogojev, Nemčiji, Veliki Britaniji, ki jim je blizu zaradi poznavanja angleškega jezika, Italiji, mnogi pa bi se radi odpravili tudi v Skandinavijo.

"Iskalci zaposlitve največ povprašujejo svetovalce Eures za dela v turizmu, gostinstvu, tudi za  različna sezonska dela. Iščejo tudi delo v proizvodnji, različna preprosta dela ter delo v prodaji," so pojasnili.

Žal pa so tudi razmere na evropskem trgu dela v marsičem podobne tistim na slovenskem in mnogi, za katere dela ni doma, tega težko najdejo tudi čez mejo: "Velik interes je zlasti med mladimi z družboslovno izobrazbo, ki sicer dobro obvladajo tuje jezike, vendar pa je v  teh poklicih manj zaposlitvenih možnosti in velika konkurenca tudi v večini drugih držav."

Za delom po Evropi lani pri svetovalcih Eures poizvedovalo več kot 12.000 Slovencev.
Slovenski Euresovi svetovalci so sicer vključno z novembrom lani svetovali skoraj 12.000 iskalcem zaposlitve glede možnosti zaposlitve v Evropi.

Na drugi strani pa med tujci, ki bi prišli na delo v Slovenijo, ni prav velikega interesa: "Na svetovalce Eures se tujci iz drugih EU držav v zadnjih letih manj pogosto obračajo za delo v Sloveniji. Po izkušnjah svetovalcev Eures so to večinoma zakonci ali partnerji slovenskih državljanov ali delavci iz drugih EU držav, ki so že dlje časa v Sloveniji in so ostali brez zaposlitve."

Portal Eures sicer upravlja Evropska komisija, prosta delovna mesta objavljajo posamezne države članice: "Preverjanje delodajalcev poteka na nacionalni ravni. Če se zaznajo kakršnekoli nepravilnosti, Evropska komisija opozori uporabnike Eures portala in odpravi nepravilnosti. Uporabniki pa imajo tudi možnost prijave nekorektnih oglasov za prosto delovno mesto preko Eures portala."
Domači svetovalci Eures sicer  niso prejeli nobenih informacij o nepravilnostih glede zaposlovanja v tujini.

Preden odidete: informirajte se!

Ovire pri iskanju zaposlitve v tujini so po izkušnjah svetovalcev Eures predvsem neznanje tujega jezika, neprimerna kvalifikacija in postopki vrednotenja izobrazbe za regulirane poklice.

Kot pravijo, je priporočljivo, da se iskalec zaposlitve pred odhodom v tujino pozanima o delovnih in življenjskih pogojih v drugi državi članici. Informacije lahko najde na spletnih straneh Zavoda za zaposlovanje ali Eures portala, obišče seminar Eures, lahko pa se oglasi tudi pri svetovalcu Eures. Na družbenih omrežjih obstajajo tudi različne skupine Slovencev, ki delajo v tujini in tako lahko iskalci zaposlitve dobijo informacije iz prve roke.

V vsaki državi sicer veljajo  specifična pravila iskanja zaposlitve. Nekaj teh so zbrali v knjižici "Pripravljeni na selitev?", kjer lahko iskalci zaposlitve najdejo konkretne nasvete, kako iskati zaposlitev po posameznih državah.
"Razlika pri iskanju dela v tujini je predvsem v času, ki je potreben za pripravo dobre predstavitvene dokumentacije v tujem jeziku, načinih preverjanja delodajalcev ter uporabe spletnih komunikacijskih orodij -  na primer Skype za zaposlitveni razgovor ...," razlagajo svetovalci. Eures omrežje sicer deluje v 32 evropskih državah.

Dobrodošli
Dobrodošli FOTO: Thinkstock

Nemški urad za delo: Delavci iz Slovenije prisrčno dobrodošli

Ker Nemčija očitno spada med najbolj zaželene države med slovenskimi iskalci zaposlitve, ki razmišljajo o delu v tujini, smo poklicali na njihov urad za delo.

Kot so nam povedali, je bilo junija 2015 v Nemčiji zaposlenih 9.835 Slovencev, kar sicer predstavlja 0,03 odstotka vseh zaposlenih v Nemčiji. Rast zanimanja Slovencev za delo pri njih pa beležijo predvsem od leta 2010. V obdobju od 2010 do 2015 se je namreč število slovenskih delavcev v Nemčiji povečalo za kar 39,4 odstotka.

In kaj v Nemčiji Slovenci najpogosteje počnejo? Kot kažejo številke, jih 2.052 dela v predelovalni industriji, po več kot 1000 pa še v gradbeništvu, trgovini, storitvenih dejavnostih ter zdravstvu in socialnem varstvu.

Za Slovence, ki v Nemčiji iščejo delo sicer na njihovem trgu dela ne obstajajo nobene omejitve. Tistim, ki želijo pri njih iskati delo pa svetujejo, da to storijo preko urada za delo ali portala Jobbörse.de.

In kot dodajajo: "Na podlagi pomanjkanja delovne sile so delavci iz Slovenije prisrčno dobrodošli."

Anestezist
Anestezist FOTO: Thinkstock
Katere kadre v Nemčiji še posebej potrebujejo?

Kot povsod drugod tudi v Nemčiji obstajajo področja, kjer je ponujene delovne sile preveč, in področja, kjer je delovne sile občutno premalo.

Tako iščejo različne profile strokovnjakov s področja naravoslovja, informacijske tehnologije ... Zaželeni so vsi, ki lahko s svojim znanjem pripomorejo k inovacijam, izboljšavam v industriji in razvoju novih produktov.

Iščejo tudi inženirje s področja strojegradnje, avtomobilizma in elektrotehnike.

Na drugi strani ocenjujejo, da je v nemškem zdravstvenem sistemu prostora za 5000 novih zdravnikov, zaradi vse starejše populacije pa iščejo tudi medicinske sestre, negovalce in druge zdravstvene delavce. Tako denimo ocenjujejo, da bodo do leta 2025 potrebovali do 152.000 negovalcev.

Iskani pa so tudi drugi poklici delavcev s poklicno izobrazbo za dela v gradbeništvu, avtomobilski industriji ...

Delavec migrant
Delavec migrant FOTO: Reuters
Nemška podjetja z napovedmi za letos vseeno previdna

Kljub temu, da je zaposlenih toliko Nemcev in pri njih gostujočih delavcev kot že dolgo ne, so nemška podjetja pri prognozah za leto 2016 vseeno precej previdna. IW-Institut, katerega študijo povzema Wirtschaftsblatt, razkriva, da so med razlogi, zaradi katerih je optimizem proti koncu leta 2015 strmo padal, na eni strani zunanji razlogi - svetovne politične in gospodarske razmere so trenutno precej turbulentne, rastoča gospodarstva Kitajske in Brazilije pa tudi Rusije stagnirajo, nova "hladna vojna"med Rusijo in Zahodom vzbuja nelagodje. Med domačimi razlogi pa so v študijo zajeti podjetniki dejali, da jih skrbi razplet begunske krize.

Naraščajoč nemški pesimizem je sicer konec leta precej odmeval, o strahovih Nemcev pred letom 2016 so se obsežno razpisali njihovi mediji. Wirtschaftsblatt je tako iz študije IW-Instituta še povzel, da je spomladi še tretjina nemških podjetij računala na rast izvoza, konec leta le še četrtina. S 43 na 38 odstotkov je padlo tudi število podjetij, ki računajo na višjo proizvodnjo kot leta 2015. Da bodo zaposlovali so raziskovalcem dejali v 28 odstotkih podjetij, da v načrtu nimajo nič takšnega pa 17 odstotkov.

Nemški inštitut Ifo sicer vseeno napoveduje, da bo 2016 v Nemčiji dobro leto. Šibkosti v izvoznem povpraševanju pa naj bi nadomestila večja domača poraba.

Mlad delavec
Mlad delavec FOTO: Thinkstock

Španija okreva, nova delovna mesta tudi v Italiji

Medtem obstajajo evropske države, ki bodo letos ustvarile še več novih delovnih mest kot Nemčija. Če bi naj Nemci trenutnemu seznamu delovnih mest dodali še okoli 159.000 novih, naj bo po analizi EY, ki jo je pred kratkim objavil nemški Die Welt, še več zaposlovali V Španiji in Italiji.

V Španiji naj bi ustvarili kar 377.000 prostih delovnih mest, v Italiji pa 241.000, kar kaže na učinkovito okrevanje držav, ki sta bili med tistimi, ki jih je gospodarska kriza prizadela najhuje. Pozitivna gibanja na trgu dela EY napoveduje tudi Portugalski, Franciji in Irski, ki so se prav tako spopadale s krizo.

Statistika z napako: Evropa povrnila okoli 40 odstotkov delovnih mest, ki so izginila v času krize

Evropska centralna banka ECB sicer ocenjuje, da se je v Evropi po letu 2013, ko je kriza dosegla svoj vrhunec, pojavilo 2,2 milijona novih delovnih mest.

Potem ko je v kriznih letih 2008-2013 propadlo 5,5 milijona delovnih mest, to pomeni, da se okrevanje nadaljuje, Evropa pa si je povrnila že okoli 40 odstotkov izgubljenih delovnih mest.

Nemška podjetja so proti koncu leta 2015 postala precej bolj previdna, ko gre za optimistične napovedi rasti za leto 2016. Skrbijo jih globalna politična trenja, stagniranje nekaterih prej rastočih gospodarstev, v Nemčiji pa razplet begunske krize.

A vendar se za na videz zelo pozitivnimi podatki skrivajo tudi težave. Ta nova delovna mesta namreč niso nastala nujno v državah, v katerih so bila izgubljena, niti v branžah, ki jih je kriza najbolj prizadela, prav tako se je ustvarjanje novih delovnih mest premaknilo v sektorje z nižjo dodano vrednostjo, kjer razpisujejo slabše plačana delovna mesta, še ocenjuje ECB. Nekaj podobnega pa se po ocenah Umarja dogaja tudi pri nas.

Študija ECB tako razkriva, da sta skoraj dve tretjini teh "pokriznih" delovnih mest nastali v dveh državah - Nemčiji, kjer je nastalo dodatnih 592.000 delovnih mest in Španiji, kjer so jih ustvarili 724.000. Kljub temu se Španci s to številko le težko hvalijo. Predstavlja namreč le petino delovnih mest, ki jih je država izgubila v času krize. Kriza je namreč v Španiji odnesla 2,7 milijona delovnih mest in brezposelnost poslala na kar 26 odstotkov, kljub prirastu delovnih mest pa bo ta še vseeno okoli 20-odstotna. Se pa poznavalci strinjajo, da gre za trend v pravo smer.

Grčija še naprej v minusu

Slabše novice medtem prihajajo za Grčijo, ki ji EY po pisanju Die Welta napoveduje še nadaljnje potapljanje v brezposelnost. Tako naj bi letos v že tako obubožani državi izgubili kar 50.000 delovnih mest. Stagnira tudi finsko gospodarstvo, ki naj bi izgubilo 7000 delovnih mest.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (404)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
12. 01. 2016 09.35
+2
po podatkih eurostata je v nemčiji pod pragom revščine živelo 16,7 % prebivalstva na norveškem pa 10,9 %
nikhrast
13. 01. 2016 17.31
+0
Povej kakšna revščina v ZDA, poglej koliko jih ima mesečne dohodke manj kot $1250, pa potem vzamejo še bone za hrano.
luciluk
17. 01. 2016 20.54
napiši še koliko je prag revščine v D ali N in SLO in boš videl da je SLO = Burkina Faso!
CyberWorm90
11. 01. 2016 21.50
+21
uglawnem mladi če maste kej pameti na podstrešju čimprej pobegnte iz te gnile držawe : )))) pa naj se cmero sprašuje zakaj pa to : )))))
CyberWorm90
11. 01. 2016 21.52
+11
sicer pa cmerota boli za mlade : ))) glawno da on lohka kasira za nič dela po 100 jurjeu : ))) ne se bat nebo se sekiru za wami : ))))
s-versus
11. 01. 2016 21.22
+8
upam da Jauni sektor pr ns propade sploh zrd une psiho babe ki dela tam ki me je maltretirala- js se itak selim.. Upam da dobi karmo nazaj- sj jo bo
s-versus
11. 01. 2016 21.06
+7
čudim se da ns še zmer hočjo glede na to koliko beguncev so sprejeli- mislim da v določenem roku bo še za slovence tam manj dela- v avstriji in nemčiji.
trucker77
11. 01. 2016 21.47
+5
Avstrijska borza dela testirala 170 beguncev,od teh jih je test uspešno opravilo samo 3.
motorist_mb
11. 01. 2016 18.59
+7
Delavci dobrodošli šefi vstop strogo prepovedan...živela slo!
pupalino
11. 01. 2016 18.48
+14
Resnica o Nemčiji: Seveda smo vsi Auslenderji pri njih priljubljeni, ker smo poceni delovna sila!
korintos23
11. 01. 2016 19.04
-1
slavito12
11. 01. 2016 19.38
+11
Brakedirt
11. 01. 2016 21.58
+9
ce nimas izobrazbe potem si poceni delovna sila. zakaj ne poves da je povprecna letna placa 40.000?
pupalino
11. 01. 2016 18.36
+17
Nemške plače: Povprečni delavec v povprečni službi (se pravi trgovec, negovalec, gradbeni delavec itd.), ki jo boste mogoče uspeli dobit, zasluži ca. 2000€ bruto, kar pomeni -( v primeru, da je samski in brez otrok in npr. 25 let , regija B-W) - neto ca 1300€! Povprečna najemnina 2- sobnega stanovanja- komplet s stroški 600€! Pa se vprašajte, ce se to spača? Lep pozdrav iz Nemčije
ONniON
11. 01. 2016 19.56
+6
v nemčiji je pod pragom revščine po zadnjih podatkih živelo 16,7 % prebivalstva kar nemčije ne uvršča med nižje v evropi, cene življenjskih stroškov so višje kakor v sloveniji, tako da če imaš plačo nižjo od 980 € na mesec za samsko osebno si pod pragom revščine, nič ni tako zlato kot se zdi, tudi služba ne pomeni nujno dobrega življenja
s-versus
11. 01. 2016 21.08
+5
za najemnino morš pa cimra najt..pol ti pa še dost keša ostane.
s-versus
11. 01. 2016 21.09
+4
če slovencu od 1300 ki da npr; 300e za najemnino, ki si jo še z nekom deli, ostane od 1000e npr 500e- JE TO ZIHR DOBR:) pr ns so take plače al pa si brez dela. Kaj je pol bolje?
Brakedirt
11. 01. 2016 21.59
+6
1300 dobi oseba brez sole v suprmarketu ki zlaga na police.
korintos23
11. 01. 2016 18.24
-5
Najlepše je v tujini delat in po moji domovini srat! Davke tam plačujejo doma pa bi radi vse v nulo!
pupalino
11. 01. 2016 18.37
+12
pol pa pridi delat v Nem., pa bos videl kok je fajn!!!
Jimi1
11. 01. 2016 18.39
+9
Koritos... Tvoji komentarji niso vredni komentarjev, vendar pa odlično oodražajo stanje tvojega mentalnega duha....
pupalino
11. 01. 2016 18.44
+26
Mislim,da nobeden ni sel delat v tujino kar tak iz dolgega casa! Ampak zato, ker v Slo ni sluzb!!!
korintos23
11. 01. 2016 19.06
-5
Jimi, meni je Slovenija več vredna kot Nemčija, če že mlatite mlatite po vladi ne pa po moji domovini! Zakaj bi bil en zdomec več vreden kot pa en delavec v Sloveniji?
korintos23
11. 01. 2016 19.07
-11
pupalino, lahko bi čel tam nekje 1971. leta delat v Nemčijo pa sem se odločil doma ostati, in verjameš ali ne, ni mi žal.
trucker77
11. 01. 2016 19.27
+8
če imaš dve levi roki,še za kanalizacijo čistit ne bi bil dober
s-versus
11. 01. 2016 21.10
+6
korintos23 je en k ma službo in se boji da bo pol slovenije pobegnilo (kar tudi bo- verjamite)in bo zgubu benefite:D zgubu bo davkoplačevalce..
disorderliness
11. 01. 2016 17.54
+12
Vlada je zadovoljna. Tako se manjša število nezaposlenih v državi, kar se dobro sliši. Se pa zato tako rado zamolči število tistih, ki sploh še kaj delajo. Ne štejmo služb, ki so same sebi namen, preštejmo delovna mesta, s katerimi se ustvarja.
HorstWiesel
11. 01. 2016 17.59
+1
Torej kaj, samo zidarji, kiparji, ploščičarji, elektroinštalaterji....ali tudi frizerke, serviserji, zdravniki, učitelji, policaji,...?
korintos23
11. 01. 2016 16.19
+4
Berem na NOVI da se pričakuje v kratkem revolucija, kdo bo novi Tito?
Diškor
11. 01. 2016 18.00
+2
Jasno, da ga je obnovil z denarjem od Patrije, to še midva z Edom veva, zato so bili lewaki prepričani, da je tud J.J. dobil denar, kot so ga oni. Zdaj je v zraku še bolj neprijetno vprašanje za Erjavca, če OS HR to ve, ga je iz silila, da jim je on predal posnetek pogovorov med Sekolcem in uno kuro.
korintos23
11. 01. 2016 16.18
+0
Skoraj vsi forumaši delajo, po njihovem, v tujini, moja domovina jim pa otroke šola in zdravi!
CyberWorm90
11. 01. 2016 16.24
+18
ti močno mešaš domowino z lopowsko wlado k te krade : ))) domowina je ozemlje slowenije : ))) wlada k ti hoče pa gate slečt pa ukrast je pa drugo : )))
HorstWiesel
11. 01. 2016 16.29
ja sej vlada ne šola in ne zdravi, todelajo učitelji in zdravniki
CyberWorm90
11. 01. 2016 16.31
+3
mi pa enormne dawke plačujemo le zakaj : ))) elita prfoxou bla zdej pred par dnewi na udaru : )) pustmo detalje od roparjeu bank itd : ))) tega w nemčiji pa drugje zihr ni : ))
Kapitol
11. 01. 2016 17.02
+6
Kori na tem svetu je tako, da če hočeš šolat, zdravit, itd, mora država najprej imeti denar, ki se ga zasluži na prostem trgu - primarno na globalnem trgu v trdi globalni konkurenci. Do sedaj je šlo lažje, ker ste se levi še pufali zraven, sedaj pa je malo težje, poleg tega bo pufe treba vračat z istim primarnim denarjem. Da je temu tako kaže npr. leva burek kultura, ki prihaja finančno na psa kamor sicer po kvaliteti že tako sodi. Na tem globalnem trgu pa gospodarstvo ni konkurenčno, ker se ga ropa za predimenzioniran JS in krog je zaključen. Da pa šolate zastonj ste pa tudi sami krivi, saj vam ves vložen denar uhaja ven v tujino, z mlajšimi izobraženimi slovenci ki tukaj nimajo dela. Skratka zasr..ali ste vse skupaj do nezavesti krivi so pa po vašem vsi drugi (unutrašnji i vanjski neprijatelj), kot ponavadi vedno trdite.........
Kapitol
11. 01. 2016 17.12
+2
Pa še ena "kruta" lastnost tega sveta, v glavnem si lahko priviščiš kolikor imaš in ne kolikor potrebuješ, kar je glavna paradigma levakov in zaradi česar je že njihova druga država praktično razprodana......
HorstWiesel
11. 01. 2016 18.02
+1
Le kje ti spiš, da te ne ukradejo pri tej brihtnosti..
Skunk Works
11. 01. 2016 18.09
+2
s-versus
11. 01. 2016 21.13
cube888 v čem je pa neoliberalizem boljši? ;)
Diškor
11. 01. 2016 16.04
+6
Delo v Nemčiji postaja prenevarno.
korintos23
11. 01. 2016 16.16
+2
CyberWorm90
11. 01. 2016 16.29
-2
sej je še kaka druga držawa w ewropi k ma boljši standard od nas : ))) naš standard se lohka primerja tam z bangladešom : )))
vsismosužnji
11. 01. 2016 15.59
-2
če bi nekdo primerjal mene in soseda bi rekel da sem jaz 30 let delal v nemčiji in ne on!!!
Skunk Works
11. 01. 2016 16.04
+5
Skunk Works
11. 01. 2016 16.35
+1
Kapitol
11. 01. 2016 16.46
+0
vincenzi
13. 01. 2016 19.53
+1
čudno v sloveniji se vlada hvali kako dobro dela slovenci pa bežijo v druge države
jung
11. 01. 2016 15.47
+4
Slovenci nismo tako neumni,da bi še verjeli v obljubljene dežele. Dozoreli smo, in tisti, ki so pripravljeni delat za POŠTENO PLAČILO in imajo še jajca, da se podajo na to pot ......SREČNO !!!
Le vkup uboga gmajna
11. 01. 2016 15.13
+23
Vprašanje. Nemčija potrebuje 5000 zdravnikov, zakaj se slovenski brezposelni zdravniki ne zaposlijo tam? Ker je v Nemčiji potrebno delati, naši kvazi izobraženci pa pojma nimajo o pojmu, kaj šele o zdravstvu!
korintos23
11. 01. 2016 15.13
-1
korintos23
11. 01. 2016 15.08
+0
cube, na slovenskem smo mi gospodar! Si slišal včeraj tisto Hej brigade?
puspan
11. 01. 2016 15.29
+16
Smo, smo. Pa na praznem strganem žaklju sedimo in zelo smo ponosni.
korintos23
11. 01. 2016 15.42
-7
puspan, malo si ga pokrpaj ali pa zamenjaj z novim!
Skunk Works
11. 01. 2016 15.42
-2
puspan
11. 01. 2016 15.52
-1
korintos, ni potrebe. So me Nemci skoraj 35 let hudo izkoriščali.
korintos23
11. 01. 2016 16.17
+0
puspan
11. 01. 2016 16.18
+4
Vsak dan jokam.........., ko se nate spomnim.
korintos23
11. 01. 2016 16.22
+2
HorstWiesel
11. 01. 2016 16.23
+1
DonDonDan
11. 01. 2016 15.08
+21
Za začetek pod mus najprej pobrat vse borčevske penzione, pa vrnt vse, kar ste rdeEčkarji pokradli in zafurali !!!
Kapitol
11. 01. 2016 15.08
+1
korintos23
11. 01. 2016 15.11
-2
korintos23
11. 01. 2016 15.11
+0
Bili 3x na oblasti in kaj tega niste storili?
vsismosužnji
11. 01. 2016 15.17
+8
takašni kot sta vidva ne bodo delali niti pod prisilo!!
HorstWiesel
11. 01. 2016 16.22
+1
Kapitol
11. 01. 2016 15.06
+18
"Danke Deutschland", bi lahko spet zapisali že drugič v novejši zgodovini slovencev, saj že ta drugič rešujejo na tisoče in deset tisoče naših rojakov od bede in brezposelnosti zaradi socijalistične norosti, ki kar noče zapustiti naših krajev......Poleg tega, bi isto zahvalo lahko izrekla večina slovencev živečih v Sloveniji, saj Nemčija daje večino dela izvoznikom, ki z davki poleg svežih pufov vdržujejo celo državo, da tole tu še nekako laufa....(Iz istega naslova se napajajo tudi tiste pripravljenosti profesorjev naprimer......)....
vsismosužnji
11. 01. 2016 15.09
-2
pripravljanost na 24 ur se pa finacira iz patrij in NKBM!!
vsismosužnji
11. 01. 2016 15.10
+2
korintos23
11. 01. 2016 15.10
+2
Zakaj pa boste 140.000 strokovnjakov vrnili?
korintos23
11. 01. 2016 15.12
-1
Podnevi na tem portalu nočno pa dela na NOVI!
korintos23
11. 01. 2016 15.39
+2
HorstWiesel
11. 01. 2016 16.27
+1
Vsak dan pride na Dobovo 3000 migrantov..lahko se jim pridružiš in greš v Nemčijo se s pakistanci za čike ruvat...
s-versus
11. 01. 2016 21.17
slabo luč mečejo ti ministrantski 'profesorji' na prave učitelje..nehajte napadati pedagogov...a ne veste da smo brez služb in kako nas nateggujejo dons? Isti smo kot vi..stara generacija pedagogov je še na varnem ostali pa..preusmerite jezo drugam!
vsismosužnji
11. 01. 2016 15.00
+6
kar nekaj mojih sorodnikov se je v preteklosti odpravilo v tujino iskati srečo!!!kar imajo več od nas ki smo ostali tukaj je čir na želodcu zaradi cenenih konzerv!!!
korintos23
11. 01. 2016 15.09
+0
Tudi moji, sedaj živijo sami in stari v velikih hišah otroci so pa gor ostali! Naj pride pogledat v naše hiše, zgrajene s slovenskimi žulji?
puspan
11. 01. 2016 15.13
+6
Čir na želodcu so dobili zato, ker so pomotoma Chappi konzerve kupovali.
korintos23
11. 01. 2016 14.52
+6
Slovenski delavec si hišo zgradi ali kupi stanovanje v 20. letih, nemški pa v 3-5 let, to ni pošteno!
vsismosužnji
11. 01. 2016 14.53
+5
nemški delavec še sanjati ne more lastne hiše!!!
Kapitol
11. 01. 2016 14.55
+9
A ti veš, da povprečno v tvojem JS iz katerega takole pametuješ ne ustvarite dodane vrednosti niti za življenje v baraki in star bicikel? Vsa ostala razlika so pufi in pokradeno od realnega sektorja.....pa ne bo šlo v nedogled veš....Ja, če vas dajo v realni sektor, pa ne preživite niti do malice....
vsismosužnji
11. 01. 2016 14.57
+1
ti šuft imaš kar srečo da smo še do neke mere socialna država!!!
korintos23
11. 01. 2016 15.06
-8
cube, ti si jehova in se boš trikrat rodil? Kaj mene brigajo neke nemške dodane vrednosti, do 35. leta ima Slovenec hišo ali stanovanje, fajn bejbo in dva luštna otročička, možno je tudi več! Vi Nemci lahko samo o tem film gledate!
Bosna4ever
11. 01. 2016 15.32
+14
Slovenska plača 800evr netto Stanovanje Kranj grajen Titova vremena 1300evr m2. Nemčija popre. plača 2300evr. Malo izven München-a stanovanje grajen 2010 m2 1300evr. Kdo bo prej kupil nepremičnino? Kako ste eni pametni iz kavča pametujete.
korintos23
11. 01. 2016 15.37
+1
A nemci pa nočejo kupovati, so raj podstanari?
Bosna4ever
11. 01. 2016 15.42
+5
Nemci so rajši v najemu z lepo opremljenim stanovanjem, ker je taka mentaliteta ljudi, da jim dopust, dobrr avto, restavrcije itd več pomeni kot nepremičnina. Otroki ko dopolnijo 18let zapustijo domove.
Skunk Works
11. 01. 2016 15.44
+0
HorstWiesel
11. 01. 2016 16.16
-2
men avto nič ne pomeni, raje imam nepremičnino, dopust, lov v drugih deželah (rusija, kanada,...)...