Gospodarstvo

Slovaki denarja Grkom ne dajo, Bruselj razočaran

Bratislava/Bruselj, 12. 08. 2010 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovaški parlament je potrdil odločitev slovaške vlade – država ne bo prispevala sredstev za pomoč Grčiji. Za Bruselj je to kršitev solidarnosti, ki jo obžalujejo.

Slovaška nova desnosredinska vlada že junija ni podprla sodelovanja Slovaške v mehanizmu evroskupine in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) za pomoč Grčiji, zdaj pa ji je sledil še parlament.

Za sodelovanje te zaenkrat najnovejše članice evrske družine (1. januarja 2011 bo članica postala tudi Estonija) v mehanizmu posojil Grčiji sta glasovala le dva izmed 84 prisotnih poslancev, 69 jih je bilo proti, 13 pa se jih je vzdržalo.

Slovaška predsednica vlade je ostro nasprotovala sodelovanju države v pomoči Grčiji.
Slovaška predsednica vlade je ostro nasprotovala sodelovanju države v pomoči Grčiji. FOTO: Reuters

Nova slovaška premierka Iveta Radičova je bila glasna nasprotnica sodelovanja države v pomoči prezadolženi Grčiji že v volilni kampanji, pri tem pa se je sklicevala na nepravičnost takšnega početja, ko mora precej revnejša nova članica EU plačevati za grehe nedisciplinirane stare članice.

Tudi slovaški finančni minister Ivan Mikloš je v nagovoru parlamentu pred glasovanjem kritiziral nepravičnost mehanizma pomoči Grčiji. "Po mojem mnenju ne moremo govoriti o solidarnosti, če gre za solidarnost revnejših do bogatejših, odgovornih do neodgovornih ali davkoplačevalcev do bankirjev in vodilnih v podjetjih," je bil jasen Mikloš.

"Res je, da najvišji politiki v območju evra niso navdušeni nad našim stališčem in da jih s takšnimi odločitvami vznemirjamo, a to je predvsem, ker za svoje početje stalno iščejo alibije, mi pa smo jim le nastavili zrcalo," je dodal.

V Bruslju so se na odločitev slovaške vlade takoj odzvali. Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn je tako obžaloval kršitev solidarnosti znotraj območja evra in pri tem spomnil, da je bila odločitev evroskupine, da skupaj z IMF oblikuje mehanizem posojil Grčiji, ključno dejanje in bistven element pri stabilizacije skupne evropske valute v času, ko je bila pod močnim udarom trgov.

"Pričakujem, da bodo finančni ministri EU in evroskupine o tem vprašanju spregovorili na naslednjem srečanju," je zatrdil, a pri tem zagotovil, da izvajanje mehanizma v višini 110 milijard evrov ni ogroženo. "To dejanje ne ogroža posojila in spremljajočega reformnega programa, ki se odvija energično," je dejal.

V Rehnovem uradu so sicer povedali, da Slovaška ne bo deležna nikakršnih uradnih sankcij, lahko pa pričakuje precejšnje politične posledice. Obenem je pojasnil, da bodo morale države sedaj preračunati njihove deleže v mehanizmu, saj je Slovaška s svojim predvidenim skoraj 800-milijonskim prispevkom edina, ki je sodelovanje zavrnila.

Je pa slovaški parlament v sredo le potrdil sodelovanje države v mehanizmu za stabilnost evra. Gre za zagotavljanje posojil, če poleg Grčije še katera od držav z evrom ne bi mogla pridobiti zadostnih finančnih sredstev na trgu.

Slovaška vlada je sicer napovedala, da bo morebitno dejansko sprožitev mehanizma odobrila le, če bo v EU pred tem prišlo do bistvene okrepitve pakta o stabilnosti in rasti ter če bo do takrat obstajal jasen sistem nadzora in sankcij za države članice evrskega območja, ki kršijo pravila in vodijo neodgovorno proračunsko politiko.

Slovenija ne bo plačala več

Evri
Evri FOTO: Reuters

Na slovenskem ministrstvu za finance so pojasnili, da "skupna obveznost Slovenije ne bo presegla dogovorjenega zneska, ki je določen tudi z zakonom o posojilu Helenski Republiki". Ob tem so dodali, da bo obveznost posamezne države pri posojilu Grčiji za odplačilo zapadlega dolga izračunana na podlagi sorazmernih deležev sodelujočih držav v skladu z deleži v kapitalu sodelujočih držav v ECB.

Slovenija bo zagotovila sredstva v okviru sprejetega rebalansa proračuna za leto 2010, katerega financiranje je že zagotovljeno z zadolžitvijo Slovenije v 2010 z izdanimi dolgoročnimi obveznicami na evropskem finančnem trgu. Navajajo še, da naslednji obrok Grčiji zapade v plačilo septembra. V zvezi s tem, kolikšen točno bo prispevek posamezne sodelujoče države in tako tudi Slovenije v septembrskem posojilu Grčiji, pričakujejo, da bo komisija sporočila ta mesec.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (176)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MRsteinbrenner
17. 11. 2010 17.36
pahor, glej in se uči od kolegice Ivete Radičove. pa bomo te imeli raje.
funygirl
21. 08. 2010 16.59
mi bomo pa dali,namesto,da bi svoje ljudi reševali pred revščino.Kaj bo z delavci od Vegrada,Preventa...?Lačni bodo na račun drugih!SRAMOTA!!!
cau-curaku
21. 08. 2010 16.43
Edini pamatni, člani v EU ostalo sami rito-lizniki !!!
erdogan
20. 08. 2010 15.34
BRAVO SLOVENIJA!..........AJA SLOVAKIJA........
Jimi1
15. 08. 2010 22.34
Samo Slovenska garnitura je takoj plačala... bolj bogatim od nas, da bodo lahko še naprej zapravljali neustvarjeno...Kot, da tega denarja sami ne bi mogli bolj pametno porabiti za svoje nakopičene probleme... Kdo bo pomagal nam?
letalooo
15. 08. 2010 13.27
TAKO JE PRAV ...IMAJO DOSTI SAMI PROBLEMOV, DA BODO DENAR POSOJALI OZ. DAJALI GRKOM, KI SO BOLJ PLAČANI IN IMAJO VEČJE PENZIJE
jasmina.trojner@siol.net
13. 08. 2010 19.11
ubogi grki, kaj je onassisu zmanjkalo cvenka?. namesto da bi svoje bogatune malo otepli raje prosijačijo po evropi
Vladimir Kavcic
13. 08. 2010 17.55
poplnoma se strinjam z vsemi komentarji zgoraj navedenimi,.in prišel sem celo do prepricanja,da če vsi trdijo,da je nekaj bele barve,nisem prav preprican.!!!
snifff
13. 08. 2010 12.30
402576 13.08.2010, 12:09 0 Bravo Slovaška! Tak se dela..če nimate za svoje dovolj, kaj bi drugim talali..ne pa naš Pahor "pameten"..ali kaj češ njega je pač skrbelo za "ugled države" ----------- Pahor naj pokaže svoj ugled ki ga uživa, pa ga tut z milijardo evrov ne more popravit.
402576
13. 08. 2010 12.09
Bravo Slovaška! Tak se dela..če nimate za svoje dovolj, kaj bi drugim talali..ne pa naš Pahor "pameten"..ali kaj češ njega je pač skrbelo za "ugled države"
Klemen Poljakovi?
13. 08. 2010 12.05
naši nimajo ne jajc ne korajže, da bi tem potratnim Grkom in Bruslju rekli NE!
volek
13. 08. 2010 11.47
Banke kreditodajalke Grčiji naj dokapitalizirajo njihove države in ne mi. Mi moramo sami hraniti NLB da ostane pri življenju. Pa še mi zahtevajmo od EU, da donira denar za slovenske lopovske bankirje.
johnnysp
13. 08. 2010 11.24
Želim si, da bi Slovenija imela vsaj polovičko če ne že eno celo jajce, ki bi bilo takšno kot jih ima Slovaška....
kavagre
13. 08. 2010 10.54
vsaka čast slovakom, da imajo jajca... pri nas se bi vsi prej pokakali, kot pa dali tako izjavo kot slovaki... revež mora pomagati revežu - to slogan slovenije??
mvs
13. 08. 2010 10.43
Mi smo sami Grčija,Kmalu bodo prav vse pokradli.
korosec_SLO
13. 08. 2010 10.20
Pomoč Grčiji Bonus za pravočasen prihod na delo. V Grčiji nekateri državni uslužbenci dobijo bonus, če se pravočasno pojavijo v službi. Gozdarji pa dobijo bonus, ker delajo zunaj, piše BBC. Obstajajo tudi "delavci duhovi". To so državni uslužbenci, ki nikoli ne pridejo na "državno" delo, ampak imajo še drugo službo, medtem ko kljub temu prejemajo državno plačo. Ne morejo pa jih odpustiti, kajti delovno mesto državnega uslužbenca velja za celo življenje. Razen, če se želijo predčasno upokojiti. Vlada lahko plačuje tudi za "posmrtno življenje". Neporočene in ločene hčerke pokojnih državnih uslužbencev so upravičene do pokojnine svojih pokojnih staršev. Grčija ima tudi številne državne komisije - vlada sploh ne ve njihovega točnega števila. Po nekaterih ocenah naj bi bilo v njih zaposlenih 10 tisoč ljudi, stale pa naj bi skoraj 231,5 milijona evrov letno. V to je vključena komisija, ki skrbi za jezero, ki se je posušilo že pred 80 leti. In kdo bo dobil mojih 190,00 EUR? to krozi pa mailih,,,
astitutnotpadu
13. 08. 2010 09.03
Bravo Slovaki! Ko bi bila še katera država tako pogumna....
picajzel
13. 08. 2010 08.35
Slovaki imajo jajca na pravem mestu...
ivo55
13. 08. 2010 08.05
Praktično se ni več kaj čuditi, da imajo nekateri pri nas toliko smelosti živeti in zapravljati na tuj račun v slogu opevanega nacionalnega interesa in skrbi za ustoličenje domačih lastnikov kapitala, saj je tudi cela EU nakaj podobnega - reveži naj kar delajo vse več in vse dlje ter za manj denarja, ne dolžni ne krivi - za politično prodajanje višjih ciljev, kot je n.pr. trenutno aktualna stabilnost evra in se o vsebini teh ciljev množicam praktično še sanja ne za kaj gre; za odgovornosti za povzročeno ogromno škodo in sankcijah zlorabe demokracije za okoriščanje na tuj račun pa ne duha , ne sluha.... le molk zadolženih, dobro plačanih služb za varovanje demokracije.
selena_
13. 08. 2010 06.56
zkaj bi dali denar?sj si je sama kriva zkaj je paprekrivala financno stanje pred uvedbo evra.naj ji amerika posodi saj je ameriska banka uredila lazne financne papirje !