Gospodarstvo

'Šlo bo za šok, ki bo prizadel celotno ekonomijo'

Ljubljana, 25. 03. 2009 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj Boštjan Vasle je potrdil, da je Slovenija tudi uradno v recesiji, pri tem pa dodal, da se bo kriza poznala pri večini panog slovenske industrije.

"Ključni razlog, da smo napovedali tolikšno umiranje gospodarske rasti, je umiranje gospodarske rasti tudi pri naših najpomembnejših trgovinskih partnericah, torej v Nemčiji, Italiji, Avstriji, Franciji," je za 24UR ZVEČER dejal direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) Boštjan Vasle.

Na vprašanje, v kateri industriji se bodo te napovedi najbolj poznale, je odgovoril, da se bo ta kriza poznala pri večini panog slovenske industrije, saj Slovenija izvozi približno 17 odstotkov vsega proizvede. "Tako da bi težko izpostavil neko posamezno panogo, to bo praktično šlo za šok, ki bo prizadel ekonomijo," je menil Vasle.

Direktor urada za makroekonomske analize in razvoj Boštjan Vasle.
Direktor urada za makroekonomske analize in razvoj Boštjan Vasle. FOTO: Kanal A

Novica je pretresla javnost predvsem zaradi tega, ker je bila najprej napoved za gospodarsko rast +0,6-odstotna. Pri tem je Vasle povedal, da je –4-odstotna rast v letošnjem letu osrednji scenarij, ki se uradu zdi v tem trenutku najbolj verjeten. Obstaja tudi velika verjetnost, da bo gospodarska rast ob koncu leta drugačna, majhna verjetnost je tudi, da bo nekoliko manj negativna. Doseganje boljših rezultatov je po Vasletovem mnenju odvisno predvsem od tega kako hitro oziroma ali se bodo ukrepi, ki jih sprejema naša vlada in tudi druge vlade, prijeli in imeli že neke učinke v letošnjem letu. "Še večja verjetnost pa seveda obstaja, da bo gospodarska rast še nekoliko nižja," je dejal Vasle.

Vasle se je strinjal, da obstaja precejšnja verjetnost, da bi bilo brezposelnih več kot 100 tisoč, ta verjetnost pa je vezana predvsem na razmere v mednarodnem okolju.

Gospodarska klima v Sloveniji marca slabša

Z državnega statističnega urada so sporočili, da se je gospodarska klima v Sloveniji marca poslabšala. Desezonirana vrednost kazalnika gospodarske klime je bila marca letos za dve odstotni točki nižja kot prejšnji mesec in s tem je ta kazalnik dosegel najnižjo vrednost v celotnem opazovanem obdobju, od leta 2000.

Kazalnik gospodarske klime je bil glede na marec 2008 nižji za 42 odstotnih točk in za 33 odstotnih točk nižji od dolgoletnega povprečja. Na znižanje vrednosti tega kazalnika je vplivalo predvsem znižanje vrednosti kazalnika zaupanja v storitvenih dejavnostih.

Delavka IUV
Delavka IUV FOTO: POP TV

Vlada pomirja

Slovenski premier Borut Pahor je ob novici krčenja našega gospodarstva za štiri odstotke dejal, da razlogov za paniko ni. Po tem, ko se je strateški svet za gospodarstvo včeraj seznanil s spomladansko napovedjo Umarja, je Pahor že za prihodnji teden napovedal sestanek krizne skupine ministrov, ki bo takoj začela pripravljati ukrepe, s katerimi naj bi omogočili, da se bo Slovenija prestrukturirala tako, da bo iz krize izšla močnejša, kot je bila vanjo potegnjena.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

illuminati
01. 04. 2009 00.19
Pahor pravi , da ni panike - UMAR dela neke brezvezne scenarije - vse pa plačujemo mi,... Smrt komunizmu - svoboda narodu !!!
speady
25. 03. 2009 20.27
Nekaj si zapomnite.:Ko bomo lačni bomo začeli napadati kot divje živali.Gorje vam lažnivci !!!
nosferatu
25. 03. 2009 16.50
@RADO62: "Bavčar je še vedno aktivni član LDS-a....In nehaj se že slepiti in trositi svojih pristranskih "resnic".... heh" Me nič ne briga, čigav aktivni član je; delal je mutne posle in naj plača kazen za to. Ali je tu kaj "pristranskega"? Poleg tega se s tem stališčem po mojem nič ne slepim...heh @die_gottesliebe: "14 milijonov presežka naj bi bilo na koncu leta 2007... Sicer pa zate niso jasne številke, predvsem ničle... Vredu, priznam, malo sem se zmotil. Mislil sem to (kopirano iz drugega prispevka): "po ugotovitvah revizorjev proračun ni izkazal 37 milijonov evrov presežka, ampak devet milijonov evrov primanjkljaja." Torej bi se moral moj prvi post pravzaprav glasiti: "Jaz bi vprašal gospoda Janšo in njegove računske strokovnjake, kje je po njihovem mnenju sedaj ostalo tistih 37 miljonov evrov presežka?" No, to se že boljše sliši, a ne? Lp
mali_M
25. 03. 2009 12.53
Lahovnik, Gaspari in Križanič čakajo da na knjižne police pride knjiga z naslovom: Kako prebroditi krizo za telebane. Saj v starih učnenikih zgleda da krize sploh niso omenjene, zato pa tudi ne vejo kaj narediti. Do takrat pa pričakujte samo višanje trošarin. Dokler bo v Sloveniji 1/4 ljudi delalo za ostale 3/4 se ne obetajte boljših časov. Pa dokler bo tako razmerje med plačami in cenami življenskih potrebščin, si kaj več kot položnic, osnovne hrane in poceni kitajske robe ne bomo mogli privoščiti. Brezposelnost bo pa večja kot je bila leta 1992, ko je bilo več kot 130.000 nezaposlenih. Poglavar pravi da panike še ni, saj kot kaže krize še ni občutil. Mogoče jo bo konec leta, ko bo glavna malha prazna in ne bo kje vzeti njegove plače. Sedaj samo še čakam na izjavo Ata Türka, da pove, da on ne ve kaj je to kriza in da v času vladanje "levice" krize ne more biti, saj se vozi z letali za 90 tisoč €. No kot sem danes slišal bo Janković po vsej verjetnosti ustvaril nov davek za vsak meter optičnega kabla, ki gre po zemljišču MOL-a. Tako se bo cena na končnemu uporabniku zvišala za 2€/mesec. Sej razumem njegovo logiko, ki se glasi, bolj ko je narod neumen, bolj neumne predstavnike volijo. Pa še ostala Slovenija mu je "pokradla" 60 mio €, kot sam pravi. Sem pa opazil, da se zadnje čase ne smeji toliko, kot se je včasih oz. se smeji prisiljeno. Vsem materam želim lep dan še naprej!
rozi77
25. 03. 2009 12.45
TOVARIŠI IN TOVARIŠICE DRŽIJO SKUPAJ ZA NAVADEN FOLK JIM PA JE PREKLEMANO KAJ MAR SAJ ONI NIMAJO RECESIJE KOMAJ SEDAJ SO SE ZBUDL KO JE NEMČIJA UVEDLA ŽE UKREPE PROTI RECESIJI!!!EJ KAM TO PELJE?????TOVARIŠI IN TOVARIŠICE PA SE S TEM NE UBADAJO KER IMAJO TLAČANE KI DELAJO ZA NJIH AMPAK ČEDALJE VEČ NAS JE NA CESTI IN KAJ KMALU NOBEN NE BO DELAL ZA NJIH !!!
flamengo
25. 03. 2009 12.34
Seveda bo janševa vlada kriva za vse njihove težave. Ampak v času janševe vlade je bila 6,5% gospodarska rast, brezposelnih je bilo 50.000, zdaj pa v par mesecih skoraj 80.000 brezposelnih in rast na nula ali pa pod njo. Kam je šel proračunski presežek iz leta 2007. Ja zdajšni so jih zagonili za pokrivanje tajkunskih kreditov in za izbrisane. Mislite da bodo dali denar za to iz svojega tošlna.
smalek2
25. 03. 2009 12.20
Ti TOVARIŠI in TOVARIŠICE, ki sedaj krojijo usodo našega gospodarstva, bi morali pogledati v svojo vest in vsem tem tajkunom, pardon "sposobnim" gospodarstvenikom odvzeti vso pridobljeno bogastvo, ki so si ga POK.... Naj dokažajo, kako so prišli do premoženja in do vsega bogastva javnosti. Če so prišli do tega premoženja z poštenim delom in znanjem, SE NIMAJO ČESA BATI ;) Tako se dela v sistemih, kjer ne vladajo TOVARIŠI in TOVARIŠICE ;) ;) ;)
rozi77
25. 03. 2009 12.13
VESTE KAJ SINDIKATI SO V PREJŠNII VLADI KAR NAPREJ STAVKALI A ŠE SPLOH OBSTAJAJO!!!???KJE SI SEMULIČ PRIJATELJ BOTRČKA IZ MURGELJ KDAJ NA CESTE ZA NAVADEN FOLK KI SE MU ZAPIRAJO DELOVNA MESTA !!!PA ŠE BOLJ SE BODO SO VČERAJ OBLJUBILI ATA PAHOR!!!!!KJE STE ZDAJ STRICI SINDIKALISTI!????KDAJ BOSTE LAHKO PRIŠLI NA CESTEI N DOBILI ZELENO LUČ Z STRANI LEVAKOV???????
samojst
25. 03. 2009 11.55
glihkar gledam po tv antona ropa, če že ne pahor, nas bo pa on rešu
hakihak
25. 03. 2009 11.55
me zanima, če tile gospodje ki tako na veliko razlagajo o krizi jo tudi občutijo???
samojst
25. 03. 2009 11.53
thja, pa zakva sploh panika? sej je ja pahor reku de bo vse fajn, pa de bo slovenija po krizi gospodarsko še močnejša, pa de bo...bla, bla, bla, bla...srečni mi k mamo njega, k vse tko lepo pove pa razloži, ne pa uni k njihove vlade ulagajo u gospodarstvo miljarde in miljarde pa so še zmer u rit
vikica11
25. 03. 2009 11.28
Idiotsko je za vse kar se v tej preljubi Sloveniji zgodi kriviti Kučana, saj ni bog, da bi vse to zmogel. Namesto iskanja akterjev iz ozadja se vi super pametnjakoviči osredotočite na reševanje krize. Prav vsak lahko kaj doprinese, zlasti če ima potrebno izobrazbo, ki ni samo na papirju.
RADO62
25. 03. 2009 11.28
nosferatu25.03.2009, 10:39-4 .... Bavčar je še vedno aktivni član LDS-a....In nehaj se že slepiti in trositi svojih pristranskih "resnic".... heh
ekskluziv.scena
25. 03. 2009 11.15
Ekonomija je kmečka logika. Edini ekonomist, ki je omembe vreden pa Keynes.
Ulikses
25. 03. 2009 11.14
obstaja velika šansa, da smo že v depresiji, kar pomeni 10%padec bdpja, pa nam tega ne smejo povedat zaradi strahu pred paniko. dejstvo je, da je -4% na koncu leta zelo optimistično, sploh glede na to, da so se samo v 3 mesecih napovedi znižale za 5%; zda so že zdej -10%. In 100000 brezposelnih bo že do poletja (če jih celo že zdaj ni, pa nam tudi tega ne upajo povedat).
alfa beta
25. 03. 2009 11.07
Die_Gottesliebe...ti ne ločiš poslovne ekonomije od ekonomije kot znanosti. Teorija ekonomije se seveda spreminja skozi čas. Glede na razmere. Včasih je bilo trgovanje blago za blago, sedaj imamo kompleksen finančni in kapitalski trg. In recesija je pač odraz trenutnega stanja svetovne ekonomije. In vedno se ta giblje v ciklih. Včasih so globji, kot recimo sedanja recesija, včasih bolj neopazni. Ne rečem, da je svet potrošnje in globalizacije pravi. Moraš tudi ločiti ekonomiste kot zanstvenike od managerjev in poslovnežev. Tem bi se lahko v Sloveniji mentaliteta mal popravila in jim ne bi bil cilj polnjenje lastnih žepov.
Uroš Palhartinger
25. 03. 2009 10.52
alfa beta, ne poskušaj me prepričati da je ekonomija eksaktna znanost kot je fizika ali matematika... Do dobička se lahko pride na stotine načinov, najbolj zdrav pa je sodbujanje porabe... S tem se ustvari denarni tok... Zmanjševanje plač in posledično kreditiranje pa vodi naravnost v krizo... Natanko to se je zgodilo. Pa še nekaj, ekonomisti ne razmišljajo več dolgoročno ali srednjeročno... Pomemben je ustvarjen dobiček v naslednjem tromesečju...
Uroš Palhartinger
25. 03. 2009 10.46
Človek ne more verjeti neumnosti ljudi... Tako imenovana leva garnitura je lastnica večine gospodarstva, za katero stoji v ozadju modrooki možic iz Murgelj... Ljudi pa prepričajo z naslanjanjem na dediščino komunizma...
alfa beta
25. 03. 2009 10.46
Mislim eni govorite, pa nimate pojma kaj je recesija. Mal si kakšno knjigo o makroekonomiji preberite pa potem govorte. In če bi bilo tako lahko recesijo premagat, ne vem zakaj jo potem kere druge države že niso. In za tiste, ki mislite, da bi Janša bolje premagoval ovire. KJE PA SI NJEGOVI PREDLOGI?
zakretene
25. 03. 2009 10.42
nosferatu: Misliš na Bavčarja, bivšega podpredsednika LDS, ki je na krmilo Istrabenza prišel direkt iz podpredsedniškega položaja LDSove vlade?