Gospodarstvo

Sladkor bo šel iz skladišč na evropski trg

Bruselj, 25. 02. 2011 15.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ker Evropo pesti sladkorna kriza, bo Evropska unija sprostila 500.000 ton sladkorja zunaj dovoljenih kvot. Težave imajo tudi slovenski proizvajalci hrane, ki pri proizvodnji potrebujejo sladkor.

Rjav sladkor
Rjav sladkor FOTO: iStockphoto

Države članice so se v odziv na sladkorno krizo odločile za sprostitev 500.000 ton sladkorja, proizvedenega v Evropski uniji, ki presega dovoljene količine kvot in bi sicer ostal v skladiščih ali se z določenimi omejitvami izvažal na svetovni trg.

Evropska komisija namerava v začetku marca odpreti tudi kvoto za uvoz 300.000 ton nerafiniranega ali rafiniranega sladkorja po ničelni stopnji dajatve. Ukrepi so po navedbah komisije odgovor na trenutne izredne okoliščine na trgu, saj na evropskem trgu sladkorja primanjkuje, cene na svetovnih trgih pa so višje od povprečnih stopenj EU.

Dovoljenja za sladkor, ki presega količine v kvoti, bodo izdana na podlagi tedenskih prošenj. Uvozna kvota, odprta za vse tretje države, se bo upravljala na mesečni osnovi. Komisija bo sicer še naprej spremljala stanje glede dobave sladkorja v EU in pozneje v tem tržnem letu predlagala dodatne uvozne kvote.

O tem so v ponedeljek govorili kmetijski ministri EU na pobudo Portugalske, ki je zahtevala odprtje posebne kvote za uvoz 500.000 ton nerafiniranega sladkorja po ničelni carinski stopnji. Slovenski kmetijski minister Dejan Židan je tedaj dejal, da se Evropa sooča s krizo v sektorju sladkorja zaradi vrtoglavih cen in predvsem zaradi nedosegljivosti sladkorja. Kriza je po njegovih besedah posledica neuspešne evropske reforme. "S stališča Slovenije to ni bila uspešna reforma, saj ni prinesla učinkov, ki bi si jih želeli," meni. Na težave pri nabavi sladkorja so ga opozorili tudi posamezni slovenski proizvajalci hrane, ki pri svoji proizvodnji potrebujejo sladkor.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Spetsnaz
01. 03. 2011 08.40
Zdaj vemo zakaj je Jankovic ukinil vrtnickarje...hehehehe On je podpisnik codex alimentarius-a.
Spetsnaz
01. 03. 2011 08.36
Zakaj smo ze zaprli naso tovarno sladkorja?? hehehe tako se dela...
branko69
01. 03. 2011 07.47
SLADKOR JE NEPOTREBNO ZIVILO, KI ZA POVRH POVZROČA VELIKO BOLEZNI....KR NAJ GA MAJO, MI MAMO MED !
yarrick
28. 02. 2011 14.14
@kukizaver 28.02.2011, 09:25 problem je v tem, da je treba postaviti vse iz NULE. ko so "prodali" vse skupaj so kroati dobili večino opreme za okoli 3 mio €€...le kdo bo sedaj investiral 30-50 mio € za novo izgradnjo, potem pa še vsi dogovori z kmeti... DREAM ON. Poleg tega pa EU "zahteva" nesamozadostnost posameznih članic, saj lahko potem IZBRANCI dvigujejo cene kolikor želijo.če je samo en ali dva uvoznika za celo evropo...Daš ali ne dobiš če ti cena ne ustreza. Potem pa poslušaš po TV(24 ur ob enih) kako na vse pretege zatrjujejo da je Codex alimentarius NUJEN za BOLJŠO HRANO in da so maili ki krožijo po spletu le nat.eg nekaterih posameznikov ki bi radi zaslužili(s čim meni ni jasno sploh?). V glavnem slabi, ne slabi OBUPNO SLABI časi so pred nami in lakota ni izključena(sploh v državah kjer je že tako nizek dohodek in veliko ljudi pod mejo revščine - sloveniaj naprimer).To pa zopet prinese nove zaplete(protesti, upori, VOJNE). NIČ SE NE ZGODI PO NAKLJUČJU.VSE JE SPLANIRANO VNAPREJ !!!
slosap@yahoo.de
28. 02. 2011 09.57
nikoli več v asociacije, katerih glavnih mest se začnejo na B
Komentiranje prepovedano
28. 02. 2011 09.25
Ponovno odprite tovarno sladkorja Ormož, gospodje... Evropa dala denar za to, da jo zapremo? In kje je problem? Nova delovna mesta in razširitev kmetijskih površin s sladkorno peso???? Ni denarja za to? Prihodnost je torej pokazala, da smo Slovenci neumni. Prodali smo se za par karier nepomemnežev v Bruslju.
slosap@yahoo.de
28. 02. 2011 09.24
Kuba ga ima zadosti, samo ker je pod sankcijami....ne vem res kaj se gremoi v tej EU. Birokratski aparat nas košta milijarde, ne znajo pa skalkulirat kolk cukra rabmo. Mi pa bolj papeški od papeža takoj zapremo in ubogamo, za ubogih 38 mio EUR hahahaha...nekoga bo res treba zamenjat v tej državi....
Miha ?eh 1
28. 02. 2011 03.21
Žalostno. Sramota.
prehlad
27. 02. 2011 22.11
SEVEDA GARNITURA IMA SLADKO ŽIVLJENJE ZATO SO PA UKINILI PREDELAVO PESE ,DA SO NAM ZAGRENILI ŽIVLJENJE.PA RES ČUDNO ,DA SE PRI NAS NIČ NE SPLAČA.
maiikooo
27. 02. 2011 21.25
Takrt so govoril da je cukr u južni ameriki čist pocen da se ga ne splača pridelat doma ,zdej smo pa že okusli grenkoto
Tonček Balonček
27. 02. 2011 20.53
Na ulice, državo pa naj prevzamejo Janša, Jelinčič, Pukšič, Tovšakova in Kramberger ter Kukovičeva! Če so že bial 4 leta sanjska, ni hudič, da bodo še prišlas. Pa Rupel in Bajuk seveda!
z1v2e3z4dica
27. 02. 2011 20.00
Zalost! Zalost! Resnicno za vse krivim nase politike... Kakrsenkoli ukaz bo prisel iz EU,bodo samo prikimavali in hlapcevkso izpolnili vsak ukaz- ne zanima jih SLOVENSKI covek,kvaliteta zivljenja-to dokazujejo ze par let-in ne dragi moji-nic se ne bo spremenilo!!! Nic - se malo in bodo prepovedali zivinorejo-ja-nasi hlapci,bodo prikimavali ( glavno,da se pahorcek slika z Obamo in se o tem pise se cel tedennn-Obama pa po moje ze drug dan ne ve,kdo sploh in od kje je Pahor!!! ) Ok-gremo na ulice - in potem mi prosssimmm povejte,kdo bo potem vodil drzavo?!?! Saj nimamo sposobnih ljudi-oziroma jih v tem trenutku se ne poznamo!! Kar pa je najbolj pateticno,da vlada kljub nezadovoljstvu ljudi,kar dalje in dalje sprejema smesne reforme in vozi svojo sceno-ne da bi se zavedli,da vsak dan bolj tonemo ( in da z vsemi svojimi briljantnimi odlocitvami, skodijo se tistim podjetjem,ki delajo kvalitetno in se za socloveka trudijo!!!!!)
yarrick
27. 02. 2011 18.33
@platon23 V mojem postu je napaka.mislil sem 101% ne samo 10%. Mislim da Codex alimentarius še ni v CELOTI sprejet in da bo dokončan do koca tega leta.kar pa se tiče onih zadaj pa nebi.Škoda zgubljanja živcev, ko razlagaš sheeplom kdo je kdo in kdo ima nad kom oblast in kdo vleče niti svetovne politike. bodo že videli, ko bo prišel čas. @wizeman TOČNO TAKO :D .Bolje bi bilo da bi plačali kazen, kot pa da smo ODVISNI od drugih(še več kot je treba).resno me zanima katero panogo bodo sedaj spravili na kolena. EU projekt ima dosti bolj slabe namene kot nam je povedano. Tisti pa, ki slučajno pogledajo čez "rob" pa so takoj označeni za nore ali kaj podobnega.V vsakem primeru označeni v družbi kot "neprimerni za sobivanje v družbi". Res krasen način da držiš človeka v nevednosti. @york, Alienware A vesta da sem RESNIČNO vesel, da obstaja še kdo poleg mene, ki vidi to nevarnost dosti bolj realno kot pa večina "sheeplov"? Verjemita mi, dase bodo zanimali.še preveč se bodo, a bo že prepozno. Vedno je tako, nekaj sprejmemo, po parih letih ugotovimo da ni dobro, skočimo v "luft" a na koncu potem ne naredimo nič in sesprijznimo z situacijo. ORWELL je dobro spisal roman 1984..Pa naj še kdo reče da nismo na istem kot sta glavna lika.Le da mi še imamo nekaj možnosti, možnosti ki pa se nam izmikajo iz dneva v dan bolj in bolj.
Tonček Balonček
27. 02. 2011 18.18
Beograd si ne bi nikdar izdati direktive o prepovedi pridelave pese in ustavitve tovarne! To je možno smo v Evropi, bravo!
Cannabis1
27. 02. 2011 17.44
Še veliko hujše stvari nam pretijo, ko sam bogi cukr...
York
27. 02. 2011 17.41
Platon2327.02.2011, 15:13 Ni pričakovati, da bi ljudje vedeli ali se sploh zanimali za Codex..........ko se bodo prodajne police vidno izpraznile, in cene dvignile v nebo, bodo ovce, ki jih sedaj zanimajo samo dokumenti iz leta 1 in 2 p.n. štetjem, začele blejati, a bo prepozno.
wizeman
27. 02. 2011 15.33
hansola 27.02.2011, 14:52 V Pomurju je bilo pred leti ogromno površin zasejanih s sladkorno peso. Potem smo zaradi evropske direktive zaprli edino slovensko tovarno sladkorja v Ormožu, sladkorna pesa pa se več ne prideluje, ker je za prodajo treba imeti sklenjeno pogodbo o odkupu. Teh pa seveda ni več možno sklepati. Tovarno so razstavili, opremo prodali, sedaj pa sladkor uvažamo. In smo odvisni od drugih. Vse to je potekalo pod vladavino prejšnje vlade, vendar jo ne krivim, ker bi tudi sedanja ravnala enako - taka so pač evropska pravila. Vendar se večje države z nekaterimi evropskimi direktivami ne strinjajo in jih ne izpolnjujejo, ker najprej poskrbijo za lastne interese. Raje plačajo kazen, škoda je včasih manjša.
Platon23
27. 02. 2011 15.13
codex alimentarius je bil sprejet 31.12.2009 za tem stoji monsanto za monsantom pa spet stoji nekdo drug invrjemi mi če bi še te ostale stvari vedel bi se strinjala več kot 10% ja hrana bo pa taka da mislim da se bo življenska doba človeka nekoliko zmanjšala:)
yarrick
27. 02. 2011 15.06
@Platon23 27.02.2011, 11:44 No vtem se pa 10% strinjava :D . SAY NO ! to NWO. Sam si ugotovil zkaj je tako, sam veš kaj bo vnaprej.Sledi Codex alimentarius(kolikor vem bo sprejet 31.12.2011), razn če spravimo skupaj dovolj podpisev za ODLOG(ne ustavitev, ODLOG) izvajanja CA.Sledijo monokoluture, uvedba hibridnih semen(kar so že tako in tako v večini primerov) ter na koncu terminator semen8ki so v bistvu GSO). Tako bomo bosojeni na sprejetje GSo če hočemo ali ne. Razen če se združimo in si delimo med sabo nehibridna semena, delimo nasvete in izkušnje z gojenjem organskih rastlin in pa ČIM manj kupovanja v trgovinah.če ne drugega bomo pa gojili zelenjavo tako kot danes gojijo travco ;). seveda pa to ni trajna rešitev, in strah me je da bomo vsi slej ko prej sužnji GSo in elite ki stoji za njimi.
hansola
27. 02. 2011 14.52
MYDAY, zakaj, da bojo zaposlili hlapce pa pol spet zaprli? Pa toliko prekmurcev sedaj nezaposlenih pa jih ni dovolj da bi sami kaj takega naredili? Zato pa smo kjer smo, zanašamo se na vlado in druge, sam treba kaj naredit.