Gospodarstvo

Sladka tožba Slovenije

Beograd/Ljubljana, 17. 07. 2007 13.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.K./R.E./Š.Z.
Komentarji
18

Proizvajalec Munchmallowa bo tožil Slovenijo, Hrvaško in BiH zaradi umika izdelka iz prodaje. Piškoti naj bi bili okuženi s salmonelo.

Slovenski zdravstveni inšpektorat je minuli petek sporočil, da morajo trgovci iz prodaje umakniti izdelek Munchmallow, proizvajalca Jaffa iz Crvenke v Srbiji. V slaščicah z rokom uporabnosti najmanj do 2. januarja 2008 naj bi bila namreč salmonela. Za enako potezo so se odločili tudi na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini.

Munchmallowi naj bi bili okuženi s salmonelo.
Munchmallowi naj bi bili okuženi s salmonelo. FOTO:

Ciprska družba Kappa Star Limited, ki je lastnica tovarne biskvita Jaffa iz Crvenke v Srbiji, je napovedala tožbo proti vsem, ki so prepovedali prodajo in ukazali umik njihovega izdelka iz trgovin. Po njihovem mnenju ni dokazov, da je bila v sladkem proizvodu prisotna salmonela.

Zdravstvena inšpektorica Nadja Škrk je za 24ur.com povedala, da so vzorce vzeli že na meji, ker pa predhodne pošiljke niso bile nikoli sporne, so slaščice poslali v prodajo. Kasnejša analiza je pokazala, da so pri enem od podvzorcev odkrili salmonelo species (SPP). Analizo so naredili na podlagi piškotov iz petih škatel, potem pa so opravili še pet podvzorcev, od katerih je eden pokazal prisotnost salmonele. Po njenih besedah je Mercator d.d. 5.7.2007 uvozil 241,92 kg živila. Ker je bilo živilo škodljivo za zdravje, je bila informacija še istega dne posredovana podjetju Mercator d.d., da izvede aktivnosti predpisane v Uredbi Evropskega parlamenta in Sveta. Zdravstveni inšpektorat je v skladu s 50.členom iste uredbe informacijo posredoval v Evropski sistem obveščanja za živila in krmo, v katerega so vse države članice dolžne posredovati vse ugotovitve o zdravju škodljivih živilih in krmi, sprejetih ukrepih.

Direktor podjetja Kappa Star Limited, Nebojša Šaranović, meni, da je prepoved njihovega izdelka oziroma izvozno najboljše srbske slaščice del nekakšne načrtne kampanje. Glavna obtožba je usmerjena proti Sloveniji, prav tako pa tudi Hrvaški in BiH, ki sta slepo sledili Sloveniji, še meni Šaranović.

Iz podjetja Jaffa AD Crvenka so sporočili, da neodvisna strokovna analiza vzorca domnevno sporne pošiljke izdelkov že poteka. Sektor za sanitarni nadzor pokrajinskega sekretariata za zdravstvo in socialno politiko je sicer v soboto opravil sanitarni pregled proizvodnje, rezultati pa so pokazali, da je proizvodnja popolnoma v skladu s higienskimi standardi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
20. 07. 2007 16.05
tintija in tinamiska lepo poglejta na potrdilo o kvaliteti, pa bosta videli, kako podaljšujejo datume. Pri salmoneli ne umreš takoj, ampak imaš zelo velike težave, ki pa so tudi lahko smrtne. Salmonelo dobiš : jajca, slaščice , sladoled. Nardi je za moje pojme, največja trgovska kanta za smeti, čeprav je cela ponudba htrane pod kritiko. Pa nisem kašen trgovec, ampak sem uporabnik. Za moje pojme kvalitetno in cenovno je najboljši Leclerc. Meso, kruh, slaščice, kar največ potrebujemo.
ona ena
19. 07. 2007 17.12
Ne vem če je usedlina glih strupena,nisem tolk strokovnjak sam salmonela ,to pa lahk umreš takoj.Pa punčka sem Prvo Borec ne fant:))))
tinamiska
19. 07. 2007 12.46
Prvo Bore
19. 07. 2007 08.51
tintija pojdi v Nardi, pa boš videl koliko je prtečene robe in naprej poslano po dovoljenju naših inšpektorjev. V gaziranih pijačah se lepo vidijo usedline brrr.
ona ena
19. 07. 2007 08.47
se pridružujem čestitkam inšpektorjem,še več takih ogledov po trgovinah,da ne bomo,sorry grdemu izrazu pocrkali zarad okužene hrane.
blinkboy@email.si
18. 07. 2007 14.51
joj men so bli pa tej piškotki tako dobri:).. sam okužene pa tud ne mislim jest, kar najbrž tud so k zastonj jih nebi umaknili iz prodaje. s tožbo pa proizvajalec nebo dost naredu oz. nič
Prvo Bore
17. 07. 2007 17.30
Potem, pa vsi veselo V Nardi,kjer je skoraj vsa roba pod vprašajem in z izrednim dovoljenjem naše države.
brunette
17. 07. 2007 16.18
Ma dobro, danes vsaj se kaj pogledajo in dajo iz prometa, saj mleko so tudi dali iz prometa pa je Nemcija drzava porekla. Meni ni to nic spornega, standardi so in ce so nasli salmonelo jasno da morajo obestit javnost. Vcasih pa ni bilo nic, nihce ni delal nekih hudih analiz, ce se je pa ze kaj pokazalo so pa laboratorij mal podkupli pa ciao...se dobro, da ima EU vsaj neke standarde.
srpko
17. 07. 2007 16.04
Bravo naša inšpekcija. Pokazimo yugosom, da se pri nas zahteva kvaliteta. Dobrodošla CHAINA.
surfordie
17. 07. 2007 15.58
tale mančmelow je en bulšit!
Prvo Bore
17. 07. 2007 15.57
""vse komponente so made in Taiwan"" Ko bi saj bile, sedaj piše Made in China.
DarthRevan
17. 07. 2007 15.52
Victoriosus: Men je vseeno ČIGAVI izdelki so, da so le kvalitetni. Sicer je tko v določenih stvareh, ni važno kje kupiš računalnik, vse komponente so made in Taiwan :D
Slovenka
17. 07. 2007 15.46
Mnjami, to so slaščice iz našega otroštva. Se pa strinjam z pavlom, da okusa ne doživljamo več tako kot včasih. :-) Ja če so okužene, potem prav, da so jih izločili.
victoriosus
17. 07. 2007 15.29
Ja, lej, v Jugoslaviji si lahko sanjal o originalih iz tujine... kaj se ne spomniš, da so bile police prazne? Hm, zato ker so ljudje tako množično kupovali, hehe... Sicer pa vsaka čast naši inšpekciji. Ustavi pošiljko, če je nekaj narobe, raus z robo! Kakšne zarote neki.... koga boli za njihove izdelke. Čestitke našim inšpektorjem za dobro opravljeno delo.
pavlo@email.si
17. 07. 2007 15.00
Jaz sploh nisem še videl podoben izdelek temu, kot pravite original, teh slaščic se spomnim še iz otroštva, zmeraj so bili od CRVENKE, potem v času vojne jih ni bilo več v Sloveniji, s časoma so se na moje presenečenje spet pojavili. Čeprav ni isti okus kot iz otroštva, ne zato ker naj bi se spremenil, ampak zato, ker nedoživljam sladkega kot v otroških letih.
SBP
17. 07. 2007 14.54
Ja itak da ni njihov, delajo samo po licenci. Sicer pa je okus imho sranje proti drugim proizvajalcem...
rozlicek@gmail.com
17. 07. 2007 14.37
Najboljša srbska slaščica? Kot vem, to sploh ni njihova zadeva. Pred časom se je po naših trgovinah dalo dobiti tudi original, ki pa je kar na enkrat čudežno izginil s polic. Res da je bil original malo dražji, vendar je bila vsebina precej boljša kot pa srbski ponaredek.
pp312
17. 07. 2007 14.34
Bomo videli. Saj zato so sodišča. Njegove besede so glupost, dokler jih ne dokaže na sodišču. Organi pa prav tako morajo vedeti, kaj počnejo in nosijo odgovornost tako do proizvajalcev kot do državljanov in se morajo zavedati pomembnosti in krhkosti svojega ravnanja.