Gospodarstvo

'Odločitev ustavnega sodišča je potrdila, da je varovanje zaupnih podatkov zelo pomembno področje za celotno gospodarstvo'

Ljubljana, 16. 03. 2015 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odločitev ustavnega sodišča, ki je razveljavilo novelo zakona o dostopu do informacij javnega značaja v delu, ki državnim bankam nalaga javno objavo podatkov tudi o tistih slabih posojilih, ki jih niso prenesle na DUTB, je po mnenju Banke Slovenije zelo pomembna. Zadovoljni so tudi v NKBM in NLB.

Ustavno sodišče je razveljavilo novelo zakona o dostopu do informacij javnega značaja v delu, ki državnim bankam nalaga javno objavo podatkov tudi o slabih posojilih, ki jih niso prenesle na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Ustavni sodniki so odločbo sprejeli soglasno. V njej so med drugim ugotovili, da javne koristi, zasledovane s presojanim posegom v človekovo pravico do svobodne gospodarske pobude, izpodbijane določbe ne morejo doseči v meri, ki bi ustrezala teži negativnih posledic na podjetniško svobodo.

Slabi krediti v imetništvu podržavljenih bank ne bodo javni.
Slabi krediti v imetništvu podržavljenih bank ne bodo javni. FOTO: Thinkstock

Banka Slovenije: Odločitev ustavnega sodišča zelo pomembna

"Odločitev ustavnega sodišča je potrdila, da je varovanje zaupnih podatkov zelo pomembno področje za celotno gospodarstvo in da splošno vzdušje v javnosti, da se razkrijejo podatki, ki lahko predstavljajo tudi poslovno skrivnost, ne morejo biti zadostni razlog za njihovo objavo izven konteksta in brez upravičenega razloga," so v odzivu povedali v Banki Slovenije.

Banka Slovenije podpira transparentnost poslovanja bank, vendar le v okviru zakonsko dopustnega razkrivanja posameznih podatkov in v primerih, ko je neko dejstvo dokončno (s sodno ali drugo oblastno odločbo) ugotovljeno, tako da objava podatkov ne povzroči nejasnosti, zmede ali škode, so dodali.

V centralni banki izpostavljajo stališče ustavnega sodišča, da ima poslovna skrivnost veliko ustavnopravno težo na področju bančne dejavnosti, saj finančno poslovanje temelji na zaupanju, ter da je zato treba posebej pozorno presojati vse posege v zaupnost bančnih podatkov.

"Javna objava podatkov, ki pomenijo poslovno skrivnost - razkrivati bi se namreč morali podatki o temeljni bančni storitvi kreditiranja -, namreč ožijo polje podjetniške svobode. Pravica do poslovne skrivnosti pa je sestavni del pravice do svobodne gospodarske pobude iz prvega odstavka 74. člena ustave," pravijo v Banki Slovenije.

Odločitev ustavnega sodišča, da zavrže zahtevo za oceno ustavnosti, po navedbah Banke Slovenije ne pomeni, da so te določbe skladne z ustavo, ampak da se ustavno sodišče do njihove ustavnosti vsebinsko ni opredelilo. Ocenilo je, da vprašanje ustavnosti ali zakonitosti v zvezi s podatki o kreditih neplačnikov, ki so bili preneseni na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), ni nastalo v zvezi s konkretnim postopkom, ki ga vodi Banka Slovenije.

Konkretni postopek pregleda poslovanja je bil namreč osredotočen predvsem na vprašanja tveganj, ki izhajajo iz spoštovanja določb novele zakona o dostopu do informacij javnega značaja, saj je le glede tega dela zahteve obstajal položaj, ko Banka Slovenije ni mogla nadaljevati postopka nadzora, pravijo v centralni banki.

Banka Slovenije - 5
Banka Slovenije - 5 FOTO: Damjan Žibert

Kaj pravijo v NKBM in NLB?

V Novi Kreditni banki Maribor (NKBM) so pričakovali takšno odločitev ustavnega sodišča. Sami so zagovarjali stališče, da bi morala novela zakona o dostopu do informacij javnega značaja zagotavljati enakopraven konkurenčen položaj za vse banke, tudi za banke v državni lasti, so zapisali.

V Novi Ljubljanski banki (NLB) odločitev ustavnih sodnikov pozdravljajo. Prepričani so, da bi uveljavitev novele v tem delu grobo posegla v razmerje med strankami in banko, torej v dolžnost varovanja zaupnosti podatkov iz posameznega poslovnega odnosa. NLB kot banko v državni lasti in njene stranke bi tako postavila v neenakopraven položaj glede na druge banke, ki niso v državni lasti.

V NLB razumejo namen, ki je vodil k oblikovanju novele, zato zagotavljajo, da si na druge načine prizadevajo, da sistematično ugotovijo vzroke za pretekle izgube, jih temeljito analizirajo, odpravijo in ugotovijo tudi konkretno odgovornost, kjer je to treba.

Odločba ustavnega sodišča
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brabus
18. 03. 2015 14.04
+2
Zakaj se ta Pirčeva tako krčevito bori za prikrivanje podatkov?? Ma tud sama kaj margarine na glavi, ali pa njen mož??
sniffff
18. 03. 2015 21.20
Njo muč prav tole, da je ala odvetniška družba postala z letom 2015 in bi se izredno rada prisesala na državne seske, kar pa to pomeni preglednost nad njenim bodočim poslovanjem, kaj spet tukaj ni jasnega. Saj imamo samo zalego, ki ne zna delat, kaj šele razmišljat, vsi tile dejansko samo iščejo korito iz katerega se želijo napajat, kakor da je nastala svetovna katastrofa in je okoli samo še puščava. No, tole puščavo pa dejansko ustvarjajo prav tile. Po domače rečeno, DELAT SE JIM NE DA! KAJ ŠELE USTVARJAT!
JE-BI-GA
18. 03. 2015 10.10
+0
Podatke treba skriti, da se lahko krade in zavaja naprej, a ne draga slovenska gospoda ???????????????
ficfiric 1
17. 03. 2015 17.19
+4
Jp.....tako se to dela..sej je kul....vi sam dejte dnar...pa tiho da ste...
25letluzerjev
17. 03. 2015 11.49
+9
Barabe ščitijo barabe- VEKOMAJ AMEN. Sramota in še ena sramota zraven ostalih katastrof.
omega _v6
17. 03. 2015 09.12
+9
Zelo zanimljivo!! Če je tako pa teh nekaj deset miljard trgajte od sodniških plač!! Kako je možno,da sodišča ščitijo lopove?? Mislim,da vlečejo velike plače zato,da jih zapirajo!! Ali bodo sodniki od te zaščite imeli korist?? Morebiti so ali pa še bodo dobili provizije?? Možno pa je,da so sami sodniki del te hobotnice!! Zelo čudno,da od več 10 miljard niso uspeli povrniti niti centa!! Če hočemo zrihtati državo je potrebno zamenjati VSE sodnike in ji nadomestiti z mladimi šolanimi ljudmi ne pa tako kot sedaj ,da imamo sodnike iz prejšnjega sistema,ki delajo po naročilih !!
zeleleni
17. 03. 2015 09.01
+12
koliko ljudi na sodišču ima roko v marmeladi se je treba vprašat
ajtim26
17. 03. 2015 08.48
+8
tako je to v naši banana republiki uspelo vam je G. Štefan Korošec in ekipa! on je glava slovenske politike in financ ( on je in bo odločal o tem kdo je dobil oz. bo dobil kredite in koliko) naklučje? Bank Adira AG z sedežem a Dunaju( zapisano na strani NKBM) je v 100% lasti NKBM ( v BA AG so še danes milijarde iz sfrj zato se pa tudi mudi prodati istim lastnikom preko drugih podjetij) za manj kot 100 milijonov evrov ... najmanj 5x toliko so vredne samo nepremičnine v lasti NKBM in še vsako leto dokapitalizacija ..... tudi NLB je isti
Dakota 100
17. 03. 2015 08.35
+8
Ustavno sodišče ščiti lopove.
ajtim26
17. 03. 2015 08.33
+4
Sram vas naj bo 24 ur da ne smemo objavljati imen kot so štefan korošec in naveze na NKBM in Bank Adria AG in miljard povezanih s tem
ajtim26
17. 03. 2015 08.34
+4
pristranski medij 24 ur ..... VIDI SE KDO VAS PLAČUJE IN PODKUPUJE ... POKVARJENCI STE
tony_abcde@yahoo.com
17. 03. 2015 07.05
+5
Osnovno vprašanje je zakaj ni ta članek v rubriki črna kronika? Če se zgodi klasičen rop banke je v rubriki črna kronika. Tukaj kjer gre pa za sofisticiran gospodarski kriminal ga pa mirno uvrstijo v rubriko gospodarstvo.
ante-fante
17. 03. 2015 06.07
+12
A kdo sploh še jemlje resno US, potem ko razglasili, da ima en kriminalec v Sloveniji nadpravice?
omega _v6
17. 03. 2015 09.16
+0
ante-fante Če bi ustavno sodišče takrat potrdilo sodbo Janši bi sedaj o tej sodbi odločalo Evropsko sodišče in jo zavrnilo!! Ta sodba Janši je bila čisti političen konstrukt rdečih sodnikov zato,da se skrije lopove,ki so pokradli državo in žal se z sedanjo odločitvjo to nadaljuje!!
flum
17. 03. 2015 04.30
+14
Ne se čudit,če bo kdo od teh kmal visu. Če se ne da tajkunov, bodo pač prišli na vrsto tisti ki jih branjo
tony_abcde@yahoo.com
17. 03. 2015 07.05
+2
darcs
17. 03. 2015 02.53
+17
miljonskih dolžnikov se ne sme razkriti, navaden državljan pa ne plača dveh obrokov po 100€ in ti že pošljejo rubežnika
omega _v6
17. 03. 2015 09.18
+1
darcs To pa ni čisto res!! Točno se ve,da je Jankovič na "slabo banko" prenesel 7 miljonov terjatev pa kaj ste Ljubljančani naredili?? Ponovno ste ga izvolili za župana!! Toraj nam paše,da kradejo in te kraje plačujemo vsi!!
arthur1982
16. 03. 2015 23.52
+22
To je prav gotovo kronski dokaz, da imajo barabe ki so pokradle to državo vse v svojih rokah. Če se sedaj narod ne bo zganil in te barabe obesil na prvo drevo, se nikoli ne bo. Stoletja hlapci in verjetno še desetletja, potem bomo pa tako ali drugače izginili, na nagrobniku pa bo verjetno pisalo "narod ki ni imel jajc in si je takšno usodo skrojil sam, si tudi ne zasluži svoje države".
slayer2
17. 03. 2015 06.55
+2
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
andro2009
16. 03. 2015 23.45
+9
In kaj bomo naredili, dragi sodržavljani? Vam povem, kaj. NIČ. Nič ne bomo naredili, ker smo ovčke in ovčke treba brit in brit...one pa lepo beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...so glasne, a ne naredijo nič. Čakajo na vrsto, da je na koncu pobrita vsaka, razen seveda volk, pastir. Ne pozabite na naslednjih volitvah spet volit etično-moralnega Cmerarja ali ultra nedolžnega Janeza.
gongash
16. 03. 2015 23.22
+19
tržno gospodarstvo my as. uradno smo v evropski uniji, neuradno pa koruptivna kriminalna država.
AndrejPaTo
16. 03. 2015 23.11
+14
Kako lepo, ko je bilo pa treba te iste banke reševat, potem pa principi tržnega gospodarstva niso bili pomembni.
Bruhalnica24
16. 03. 2015 22.45
+15
Bravo DEMOKRACIJA je ponovno ZMAGALA.... Zakaj bi se vedelo kam so šle davkoplačevalske milijarde..... To bi bila kršitev zasebnosti in omogočalo bi kazenski pregon, raje ostane vse tajno...
LLLEPI
16. 03. 2015 21.58
+18
Lopovi so se ponovno skrili s pomocjo nase vlade ki vodi vso to zadevo
tony_abcde@yahoo.com
16. 03. 2015 21.17
+26
Kriminalci skupaj držijo...skorumpiran sodni sistem so si že zdavnaj podredili. Tako, da nas take odločitve ne presenečajo in prav tako vemo zakaj smo tam kjer smo.