Gospodarstvo

Slabi krediti so posledica 'lahkomiselnosti in malomarnosti'

Ljubljana, 05. 03. 2013 12.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Protikorupcijska komisija je pri ocenjevanju poslov, ki so jih sklenile družbe iz Skupine NLB in Skupine NKBM, ugotovila, da so razmere v bančnem sistemu skrb vzbujajoče. Med vodilnimi v bankah v državni lasti so sicer tudi številni pošteni posamezniki, ki pa so očitno premalo vplivni, pravijo na KPK.

Slaba banka in državni holding

Z ustanovitvijo slabe banke in Slovenskega državnega holdinga ter prenosom slabih bančnih naložb bo po mnenju KPK otežena sledljivost in transparentnost postopkov njihovega odobravanja. Komisija je opozorila, da prenos slabih bančnih naložb ne more in ne sme biti motiviran s težnjo, da bi se vodilne in vodstvene osebe bank izognile svoji morebitni kazenski kot tudi siceršnji odgovornosti za razmere v slovenskem bančnem sistemu.

V aktualni oceni stanja korupcije v naši državi je protikorupcijska komisija posebno pozornost namenila oceni stanja v slovenskem bančnem sistemu z vidika sistemske korupcije. Komisija je pod drobnogled vzela banke, kjer ima država večinski delež oziroma prevladujoč vpliv. V postopku je preučila več kot 40 poslov, ki so jih od leta 2005 do leta 2011 obravnavale, odobrile in sklenile družbe iz Skupine NLB in Skupine Nova KBM. Komisijo so zanimali odobreni krediti, terjatve in odkup terjatev, projektni posli in leasingi ter nakup in prodaja delnic.

Komisija je ocenila, da so razmere v slovenskem bančnem sistemu skrb vzbujajoče. Med drugim je ugotovila, da so vodilni kadri bank odobravali kredite brez ustreznih zavarovanj, da so kredite odobravali kreditojemalcem z neprimerno bonitetno oceno, kreditno zelo izpostavljenim kreditojemalcem in prevzemali velika tveganja pri financiranju dvomljivih projektnih poslov.

Premalo skrbno presojanje bonitete dolžnikov in upravičenosti investicij oz. projektov ter odobravanje naložb bank so po ugotovitvah KPK posledica lahkomiselnosti in malomarnosti pri sprejemanju odločitev in zlorab položaja vodstvenih ter vodilnih oseb bank. Te osebe so želele uveljaviti lastne osebne, poslovne in politične interese, to pa se kaže predvsem v obliki neformalnega delegiranja poslov osebam na podrejenih položajih v bankah.

Komisija je med drugim opozorila tudi, da so člani nadzornih svetov in uprav bank pogosto tesno osebno in politično povezani, kar neredko vodi v neodzivnost, neučinkovitost ter neustreznost izvajanja nadzora nad poslovanjem banke. Čeprav vedo, da v banki odobravajo sporne naložbe kreditno že izpostavljenim komitentom, nadzorni sveti bank ne sprejmejo ustreznih ukrepov za ugotavljanje individualne odgovornosti, niti zadostnih ukrepov za obvladovanje oziroma preprečitev ekonomsko neupravičenih ter omejitev tveganih naložb.

NLB - 2
NLB - 2 FOTO: Reuters

Komisija je izpostavila, da je imenovanje članov uprav bank v pristojnosti nadzornih svetov, vendar člani uprav svoje funkcije ne morejo opravljati brez izdanega dovoljenja Banke Slovenije. Komisija je ocenila, da Banka Slovenije na tem področju ni dovolj aktivna in je zato soodgovorna za razmere, s kakršnimi se soočamo v slovenskem bančnem, v širšem smislu pa tudi v gospodarskem in političnem sistemu.

'Ne trdimo, da je problematična večina'

Na KPK so sicer poudarili, da nikakor ne trdijo, da je problematična večina vodilnih in vodstvenih oseb v slovenskem bančne sistemu, niti ni problematična večina članov v nadzornih organih družb. Zaposleni so namreč tudi številni "pošteni in odgovorni, a očitno premalo upoštevani in vplivni posamezniki".

Na KPK so v oceni zapisali, da za zaostrene gospodarske in socialne razmere ni mogoče kriviti le delovanja bančnega sistema. Vendar pa je po njihovih besedah bančni sistem, ki deluje vzdržno in ni "onesnažen" s koruptivnimi ravnanji, nujen predpogoj za vzdržno gospodarsko rast, blaginjo prebivalstva, trajnostni razvoj in ohranitev suverenosti Slovenije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (490)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

comment123
07. 03. 2013 16.53
+6
Vse so delali načrtno.Bančniki povezani s politiko trenutne oblasti so jim polnili žepe prav tako kot sebi. Tudi v banki Slovenije so sedeli ljudje, ki so rihtali kredite obubožanim podjetjem.Imeli so zveze v bankah in proti plačilu uredili kredit.
tidl_lidl
07. 03. 2013 12.27
+2
da odobriš lahkomiselno- 20 000 do 50 000€ v žep malomarno ,ehhh sej bojo davkoplačevalci to poflikali ....
DavidxXx
06. 03. 2013 16.42
+4
lahkomiselnosti in malomarnosti?? a se hecate 24ur al kaj? Z tem sistemom je nekaj hudo narobe ... leta 1929 ko je bila recesija so uvedli ne vem koliko novih zakonov in regulatorjev da se to ne zgodi več ampak temu ni tako, kajne? Razlog oz. vzrok je drugje ... do recesije eventuelno mora priti, ker je recesija del sistema in verjamem da to ni zadja recesija če bomo še naprej v kapitalizmu .. ker nič ne raste v neogled kot ponzijeva shema se finančni sistem mora enkrat prej ali slej porušit da se lahko uvedejo novi finančni zakoni, varčevalni ukrepi, v času resesije največje korporacije pridobivajo na monopolu .. uničujejo ali prevzemajo manjša podjetja, ki ne morejo dohajat, itn,.. to je kapitalizem .. denar dela denar ... ljudje na samem vrhu so se obogatili na račun recesije tako to gre ... denar preprosto zgine .. pravijo da je zdaj čas za spremembe ... to je manipulacija .. od nas pričakujejo da delamo vse več in več ... težje je dobiti zaposlitev, težje se je izobraževati ... preživijo najmočnejši takšna je njihova logika, ki so ta sistem ustvarili ... razmišljajte z svojo glavo in ne nasedajte TV propagadni, da je to zgodilo zaradi malomarnosti in ne vem kaj ...HALO recesija se mora zgoditi v vsakem primeru ne glede na to koliko obrambnih mehanizmov je... navsezadnje prenesejo odgovornost na nas in moremo mi dokapitalizirat banke in ne vem kaj .... BANKE KI IMAJO PREVELIKI DOLG NAJ PROPADEJO .. NIČ DOKAPITALIZACIJE ... NAJ PROPADE .. dvignite svoj denar iz depozitov, varčevalnih računov, skladov, itn. BODITE SAMI SVOJA BANKA!! Eventuelno se bodo ustanovile nove banke, ki dobo bolj doslednješja, transparentnejša z boljšimi investicijami, obrestmi, itn. ... SLABA BANKA je le še ena potegavščina in prav tako državni holding .. peščica bo upravljala z državnim kapitalom in ga nadzarovala ... tako daleč smo prišli ... me prav zanima komu dobo šli prodajat dolgove in kdo jih bo kupil ... razmišljite z svojo glavo :). Ne verjamem več niti besede kaj pravijo na TV ... TV gledam še samo zaradi izobraževanja o tem kakšne tehnike manipulacije uporabljajo :)
Transformerji
06. 03. 2013 15.51
+4
Slabi krediti so posledica lahkomiselnosti in malomarnosti - to je milo rečeno, resnica je taka, da so zato krivi vsi, ki so povezani s korupcijo - dolga veriga ......
bora_bora
06. 03. 2013 14.59
+2
Verjetno je vsa zadeva zelo blizu resnice, sedaj se bodo vsi po vrsti delali nedolžne, ljudje pa bomo plačili minuse, vsi tisti, ki so si "nabasali" polne žepe denarja s svojim neodgovornim delom in nedelom pa bodo v imenu demokracije, prostega trga, svobode,......., uživali še naprej.
LOPOVIGOTOVISTE
06. 03. 2013 12.10
+3
ALENKA BRATUŠEK, JE BILA NADZORNICA V BANKI ONA JE SOODGOVORNA ZA TO BANČNO LUKNJO..... KOMISIJA ZA PREPREČEVANJE KORUPCIJE SE DELA NORCA IZ NAS, NE GRE ZA MALOMARNOST GRE ZA KRAJO.... IN UTEMELJENI SUM KORUPCIJE.. UKINIT TO KOMISIJO, KER ZAVAJA JAVNOST IN ŠČITI TISTE LOPOVE KI SO Z ODOBRAVANJEM TAKIH KREDITOV SODELOVALI PRI KRAJI DRŽAVNEGA PREMOŽENJA NAVADNI DRŽAVLJANI SMO RABILI VSO DOKUMENTACIJO ZA TISOČ EVROV KREDITA MEDTEM KO SO PRI MILJONSKIH KREDITIH BILI MALOMARNI IN TEGA NISO ZAHTEVALI????????? LAŽNJIVCI !!!!!!!!!!!!!!
olyca
06. 03. 2013 10.28
+2
Poslovanje NLB in Krajnca je spoštovanje sodržavljanov.
Tomaž Škof
06. 03. 2013 09.24
+5
VRNEJO NAI ALI PA ZAPLNIT VSE
paternoster
06. 03. 2013 09.18
+5
O TEH UGOTOVITVAH ŽE LETA ČIVKAJO PTIČI NA DREVJU, KJE JE BILA KPK Z SVOJIMO" ŠOKANTNIMI " UGOTOVITVAMI DOSLEJ. TO KAŽE LE NA TO DA TA ZDRUŽBA DELUJE PO NAROČILU IZ OZADJA IN V JAVNOST PLASIRA LE TISTE ZADEVE, KI SO V TISTEM TRENUTKU NAJBOLJ KORISTNE NJIHOVIM KOMISARJEM IZ OZADJA. IN TA ZDRUŽBA NAJ BI BILA SPOŠTOVANJA IN BREZPOGOJNEGA ZAUPANJE VREDNA? NI ŠANS
Elias47
06. 03. 2013 12.43
+1
meta37
06. 03. 2013 09.10
+6
DVIG DAVKOV... NI PROBLEMA, BOMO DVIGNILI CENE VSEGA (podjetja, trgovine, banke, pošta, storitve...)!!! PRIMANKLJAJ V PARLAMENTU IN DRŽAVNI BLAGAJNI... NI PROBLEMA, BOMO DVIGNILI DAVKE!!! INFLACIJA... NI PROBLEMA BOMO ZNIŽALI POKOJNINE, ŠTIPENDIJE, DENARNA NADOMESTILA...!!! VELIKA BREZPOSELNOST IN POSLEDIČNO ZMANJKA DENARJA ZA POKOJNINE... NI PROBLEMA, BOMO DVIGNILI DELOVNO DOBO! LAČNI IN ZADOLŽENI ZOMBIJI... NI PROBLEMA, BOMO MU VSE ZARUBLI, TAKO NEBO VEČ DOLGO BREME DRŽAVE!!! TEMU SE REČE ZAČARAN KROG, KI GA VODI DRŽAVA, NADALJE EVROPA DO SAMEGA VSEMOGOČNEGA.... PRIDEMO DO ZAKLJUČKA, DA SE BODO TUDI NA VRHU POŽRLI MED SABO IN ZEMLJA BO KONČNO ZADIHALA!!!! LJUDJE! V načrtu je new world order! PA KAJ JE Z VAMI??? A RES MENITE, DA SMO LJUDJE SLEPI??? UF, KAK FEJST SE MOTITE... JA SEVEDA, SAJ STE MOČNI Z VSEM VAŠIM IMETJEM (helikopteri, avti, bunkeri, orožje...) VESTE, TUDI ČE VAM USPE NEW WORLD ORDER, SE BO VEDNO NAŠEL NEK ZOMBI... IN KO SE ZOMBIJU ZMEŠA, VAS NE REŠI NOBEN BUNKER VEČ!!! JAZ SE V GLAVNEM TEGA VAŠEGA SISTEMA NE GREM VEČ! BEŽIM IZ TE SLOVENIJE IN VSE VEČ NAS BEŽI IZ TEGA DREKA! ZELO ME VESELI, KO GREŠ ZAPRET RAČUN IN ONA ALI ON NA ŠALTERU NE VE, ALI TI MORA KAJ ZARAČUNAT... jA, HITRO VZET ŠE NEKAJ TISTIH EVROV, KI SO OSTALI IN ČE SO OSTALI NA RAČUNU... HAHAHAHAHAHAAAA IN OBRAZ BANKIRJA OB IZGUBI ŠE ENE STRANKE, NEPRECENLJIVO.... ZAENKRAT JE DENAR ŠE VEDNO SVETA VLADAR, AMPAK NE VEČ DOLGO... OD PAPIRJA SE NE DA ŽIVET, ZAPOMNITE SI TO, TE PA MEJTE TOTI PAPIR UMAZAN, ČIMVEČ SI GA NATLAČITE V VSE MOŽNE KOTE, DA BO ČIMMANJ PROSTORA ZA ŽIVLJENSKE DOBRINE IN ŽERITE POTEM PEPEL J.B.M VAM PAPIR! čimdalje vstran od politike, gnara, betona... Tam nekje Tibet... Upam, da bo vse več ljudi začelo tako razmišljat, kajti to je edini način, da si ljudje ustvarimo dostojno življenje, pa upam, da bo to čimprej, ker drugače bodo še to zasegli ti umetni banditi!
Elias47
06. 03. 2013 12.46
+2
svaka čast... še nekdo, ki je spregledal!!! Čas je, da se vkopamo, in počakamo, da NWO požre sam sebe in vse demone in zombije v njem...
novaroza
06. 03. 2013 12.54
+2
V zgornem delu se strinjam s tabo. V drugem delu, ko praviš, da greš stran, ven iz Slovenije, se pa ne. Povsod je isto, tudi na Tibetu, ker se tam pasejo Kitajci, mogoče bi se dalo živeti na tvoj način izven sistema samo v divjini Afrike, pa še tam so na pohodu kradljivci vodnih virov. Jaz pa mislim, da je treba ostat kjer si rojen in poiskat obvoz sistema, da kljub vsemu živiš v skladu z naravo in samim sabo. Vedno se da, vedno obstaja nači, da prelisičič skorumpirance in sistem. Tudi račun v banki lahko zapreš. Lahko se odklopiš od električne in vodne napeljave, da nimaš stroškov. Prideluješ svojo hrano, kar ne pridelaš sam, zamenjaš svoje pridelke s sosedom. ..... Tako je nekoč teklo življenje brez denarja. Samo ne vem, če je danes veliko takšnih svobodnjakov, ki bi pristali na tak način življenja. Osebno sem za, problem mi je samo pranje perila na roke.
chucknorris
06. 03. 2013 08.55
+5
KRANJEC JE ZANIKAL TRDITVE KPK, ISTI LOPOV IN LICEMEREC KOT SKORUMPIRANI BANKIRJI. ČE PRAVI, DA KORUPCIJE NI BILO, POTEM TEGA NI VEDEL IN JE TOTALNO NESPOSOBEN ZA ŠEFA N.B. ČE PA JE VEDEL IN TEGA NI SANKCIONIRAL, POTEM JE TO POČETJE PODPIRAL IN JE SOUDELEŽEN PRI KRAJI IN POSLEDIČNO KATASTROFALNEM STANJU BANK.
MICLA
06. 03. 2013 09.31
+4
in če takih nesposobnih bedakov ne bomo odstranili s takih položajev nam ni rešitve
MICLA
06. 03. 2013 08.12
+0
problem so bili samo S.D.S.ovci sedaj je vse v redu krade goljufa in ponareja se lahko naprej prizna tako nobeden janković itak tega sodišča ne prizna če ne odločijo tako kot on želi na sodišče mu ni treba če on smatra da ni kriv bratovškova ga uboga kot zvesti pes in kaj naj rečemo PED ZAKONOM SMO VSI ENAKI .*
Thor-1st
06. 03. 2013 06.29
+4
Marioneti elit Klemenčič in Praprotnik kje so sedaj imena? Imena politikov in bančnikov?
MICLA
06. 03. 2013 08.07
+2
to je bilo samo prej ko jim je bil janša na poti sedaj se pa to niti ne omenja več te lumparije in kraje in to naj bi bila protikrupcijska komisija banda
nikhrast
06. 03. 2013 00.55
+3
Pa to so v Ameriki pogruntali že pet let nazaj, saj tako se je začela ta kriza. Banke so bile tako radodarne da so skoraj vsakemu dale kredit, saj si že dobil kredit za bajto če si bil živ. V Ameriki so že zdavnaj preganjali bankirje ki so potem zeplenjali vse te bajte ki jih folk ni mogel odplačevati.
novaroza
05. 03. 2013 23.52
+4
In kdaj se bo vse te neodgovorne in malomarne primerke poklicalo na zagovor???? Kdaj bodo sprejewli odgovornost za svoje malomarno in neodgovorno ravnanje????
LOPOVIGOTOVISTE
05. 03. 2013 20.08
+12
SKRUMPIRANA KOMISIJA, ŠČITITE TISTE, KI SO ODOBRAVALI TE KREDITE ... KJE SO IMENA IN PRIIMKI????????
LOPOVIGOTOVISTE
05. 03. 2013 19.59
+3
ALENKA BRATUŠEK, JE BILA BANČNA NADZORNICA IN RAVNO ONA IN ZORAN JANKOVIČ V OZADJU, NASPROTUJETA SLABI BANKI.... ZAKAJ TAKO NASPROTOVANJE?????????
MICLA
06. 03. 2013 08.05
+3
janković bi najraje sam prevzel banke in finančno ministrstvo in tam zaposlil svoja sinova ta plagiatorka pa je itak pod njegovim vodstvom iz ozadja sedaj je tudi že ponudil enega svojega za finančnega ministera pa pravijo da je zamrznjen.
POIVRE
05. 03. 2013 19.44
+13
Guverner BS, je največje bančno zlo v državi. V intervjuju za Mladino 3. februarja 2011 je povedal (prosto po Financah), da naše banke "niso nikoli imele ene same likvidnostne težave", da so v BS, banke "vedno ustrezno nadzirali" in, da so naše banke "žrtev svetovne finančne in gospodarske krize". Skratka, s posojili Zvonoma Holdingoma, Merfinu, Vegradu, Infond Holdingu, Potezi, SCT, Viator & Vektorju, Primorju... naj bi bilo vse v najlepšem redu in vsa naj bi bila brez težav poplačana.....Pri pripravi intervjua je guverner imel podporo 4 viceguvernerjev, 14 direktorjev, 2 svetovalcev guvernerja, 21 namestnikov in pomočnikov direktorjev .. Ukinitev BS bi bil veliki prispevek v skupno dobro.
Dark Fairy
05. 03. 2013 18.43
+18
nic niso posledica \'lahkomiselnosti in malomarnosti\', ampak pohlepa in NEMARNOSTI !
lepota in zdravje
06. 03. 2013 08.08
+2
maliButalec.
05. 03. 2013 18.26
+17
Kopirano iz foruma. 9.3. ob 16:30h pred Sodiščem na Sodni ulici v Mariboru, se bodo nahajali borci in borke, ki se bodo borili proti skorumpiranim sodiščem in bodo hkrati proti dvigu DDV. Moto: VSI POLITIKI STE GOTOVI. Zahtevamo predčasne volitve. To ni poziv, ampak obvestilo, kje bodo ljudje v soboto.
transs
05. 03. 2013 19.23
-4
maliButalec.
05. 03. 2013 19.28
+11
Ne ni noben hec. To kar je Maribor začel, to bo Maribor tudi dokončal.
transs
05. 03. 2013 19.28
+5
VSI POLITIKI STE GOTOVI. Zahtevamo predčasne volitve. Ja koga boš pa potem volil???? Osebno sedaj nebi nikomur podal moj glas.Sedanje stanje prehodne vlade je zadovoljivo zaradi tega,da se izpolnijo ukrepi protestov!Ali se bo v tem času ustanovila kaka nova stranka z svežimi,mladimi in strokovnimi ljudmi,ki bi lahko nadaljevala program z totalno odtranitvijo vseh 20 letnih parlamentarnih mrhovinarje?
maliButalec.
05. 03. 2013 19.29
+11
Rešitev Slovenije: Zahtevamo predčasne volitve. Ljudstvo na oblast in spremenit zakonodajo, najbolje bi jo bilo prepisati od Avstrijcev. Le na tak način se lahko znebimo kriminalcev, ki so nas pripeljali v sam prepad. Lopovi v zapor - delavcem pa plače.
maliButalec.
05. 03. 2013 19.32
+6
Tudi v Bolgariji je vlada odstopila, Bolgari pa še dalje protestirajo, ker zahtevajo, da ljudstvo prevzame oblast. Protestirajo pa proti Revščini in vedno večji korupciji. In mi smo si na istem v Sloveniji. Evropa se počasi prebuja, kmalu pa se bo tudi Svet. Bliža se doba v kateri bo konec suženjstva za vse večne čase. Konec koncev, pa se lahko tudi to zgodi, da bodo: spet gradovi goreli, Grofje pa bežali.
transs
05. 03. 2013 19.47
+0
Drugič malo razloži...prvi post je bil čist nerazumljen...