Gospodarstvo

Skupščina spet odpovedana

Begunje na Gorenjskem, 11. 04. 2007 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na skupščini naj bi odločali o usodi Elana, a so jo spet odpovedali. Podjetje izgublja zaupanje dobaviteljev in kupcev.

Elan
Elan FOTO: Kanal A

Lastniki Skimarja so že drugič odpovedali skupščino, namenjeni dokapitalizaciji in spremembam v nadzornem svetu. Odločitev so sporočili le uro in pol, preden bi se morali sestati.

Skupščina je bila odpovedana na željo lastnikov, je sporočil predsednik uprave begunjske družbe Igor Umek. Podobno se je zgodilo prejšnji mesec. Za sredino marca predvideno skupščino so namreč preklicali zaradi domnevno ne popolnoma usklajene družbeniške pogodbe. Lastniki so sicer glede dogajanja v Elanu precej skrivnostni.

Odpovedi prinašajo škodo podjetju

Delavec v Elanu
Delavec v Elanu FOTO: Kanal A

Kot je po odpovedi skupščine pojasnil član uprave Skimarja in vodja Elanove zimske divizije Matjaž Šarabon, v podjetju ne vedo, zakaj je bila skupščina odpovedana, saj so bile točke dnevnega reda jasno napisane. "Ne vem, kje je prišlo do problema, sklepam pa, da lastniki niso usklajeni," je dejal Šarabon.

Takšno odlašanje skupščine je zaradi napovedanih zamenjav v nadzornem svetu za podjetje zelo neprijetno. Skupaj s spremembami v nadzornem svetu so namreč v javnosti pogoste govorice, da se bo zamenjala tudi uprava družbe. "To postaja že poslovno škodljivo, saj je težko voditi podjetje in motivirati zaposlene, če ljudje ne vedo, ali boš še član uprave," je poudaril Šarabon. In dodal: "Če mi kupci in dobavitelji ne zaupajo, so potem obeti za poslovanje, še posebej v tej zeleni zimi, slabi."

Kar se tiče dokapitalizacije Skimarja, ki je predvidena v višini 10,2 milijona evrov, sicer odpoved skupščine ni problematična. Skimar je namreč na podlagi pisma o nameri, ki so ga podpisali družbeniki, pridobil premostitveno posojilo za obsežne investicije, med katerimi so nekatere že v zaključni fazi. Dokapitalizacijo pa bo potrebno doreči do novembra, ko poteče premostitveno posojilo.

Če se lastniki Skimarja ne bodo odločili za sklic univerzalne skupščine, ki je lahko sklicana v osmih dneh, vendar se je mora udeležiti 100 odstotkov kapitala, potem bo ponovno trajalo najmanj 25 dni do skupščine. Vsaj toliko mora namreč po zakonu miniti od sklica do same skupščine.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.