Gospodarstvo

Skupina Gen od HSE kupila 35,6 odstotka Hidroelektrarn na spodnji Savi

Krško, 02. 07. 2014 16.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za omenjeni delež je skupina Gen odštela 96 milijonov evrov. S tem je lastniški delež v družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi zvišala na 51 odstotkov.

Družbe Gen energija, Holding Slovenske elektrarne (HSE) in Savske elektrarne Ljubljana so danes podpisale kupoprodajno pogodbo, po kateri je skupina Gen od HSE za 96 milijonov evrov kupila 35,6 odstotka družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) in tako svoj lastniški delež zvišala na 51 odstotkov.

Od omenjenih 96 milijonov evrov je 56 milijonov prispevala Gen energija, preostalih 40 milijonov pa družba Savske elektrarne Ljubljana iz skupine Gen. 

Električni vodi
Električni vodi FOTO: Reuters

Gen energija je imela do zdaj v lasti 12,6-odstotni delež HESS, Termoelektrarna Brestanica, ki sodi pod okrilje Gen energije, pa 2,8 odstotka. Skupaj torej 15,4 odstotka.

HSE je imel medtem v spodnjesavskih elektrarnah 51-odstotni delež, medtem ko sta imeli družbi iz skupine HSE, Dravske elektrarne Maribor in Soške elektrarne Nova Gorica, v njej 30,8- oz. 2,8-odstotni delež, skupaj torej 84,6 odstotka.

S podpisom pogodbe se bo lastniška struktura družbe HESS spremenila tako, da bo podjetje po novem v 51-odstotni lasti skupine Gen, pri čemer bo imela družba Gen energija 33,5-odstotni delež, Savske elektrarne Ljubljana 14,7-odstotnega in Termoelektrarna Brestanica 2,8-odstotnega.

Skupina HSE bo ohranila 49-odstotni lastniški delež, pri čemer bo imela matična družba le še 15,4-odstotni, ostali dve družbi iz skupine pa bosta svoja deleža ohranili.

V Gen energiji so poudarili, da so v projekt izgradnje spodnjesavskih elektrarn vstopili z namenom energetskega obvladovanja celotnega porečja Save. Z večinskim deležem v družbi HESS bodo tako prevzeli tudi koordinacijo obratovanja te verige hidroelektrarn.

Direktor Gen energije Martin Novšak pa je še dodal, da bo posel omogočil tudi lažje in zanesljivo financiranje izgradnje energetskega dela hidroelektrarn na spodnji Savi.

Projekt hidroelektrarn na spodnji Savi zajema izgradnjo verige petih hidroelektrarn: Boštanj, Arto-Blanca, Brežice, Krško in Mokrice. Medtem ko elektrarne Boštanj, Arto-Blanca in Krško že obratujejo, se je gradnja hidroelektrarne Brežice začela marca. Gradnja zadnje v verigi, Mokric, naj bi stekla konec prihodnjega leta, veriga pa naj bi bila dokončno zgrajena med letoma 2018 in 2019.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spoštovanje
05. 07. 2014 10.23
+6
igranje dveh direktorčkov v peskovniku enega sposobnega na GEN-u in najbolj nesposbnega na HSE-ju
evasle
04. 07. 2014 16.27
+2
Pa kaj sploh mutijo in prodajajo in kupujejo. Vse elektrarne so državne... pa to sploh ne moreš verjet... kot da bi en Mercator v Kranjski Gori kupil del drugega! Blesavo do konca! Seveda so pa rudarji tisti, ki bodo ostali brez plač, da si bodo lahko elektro šefi šli svoje biznise! Slovenija je tako mičkena, da bo elektro podjetij kmalu toliko kot občin, vse elektrarne pa bi lahko upravljalo eno podjetje. Edino pri energiji še lahko žonglirajo z našim denarjem. Brez elektrike ne bi rad bil nihče. Kaki milijoni, ej, pa od kod in zakaj? Poln kufer imam teh tumarij.
ferencz 1
04. 07. 2014 12.02
+2
Od kod jim pa denar? Spet kredit od bank?
Turgensis
04. 07. 2014 15.18
Za lastnika nuklearke v Krškem pa 96 milijonov € res ne sme biti problem, glede na njihovo premoženje je ta investicija praktično zanemarljiva. Načrtujejo tudi izgradnjo drugega bloka v Krškem, kar je ocenjeno na 2 miljardi €!
zvit kot presta
03. 07. 2014 10.49
+3
A se državno koncesijo da prodati oziroma kupiti?