Gospodarstvo

Širši panamski prekop?

Panama, 30. 04. 2006 09.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Panama načrtuje širitev prekopa. Oblasti potrebujejo pred začetkom del podporo ljudstva in pet milijard dolarjev.

Po prekopu, ki igra ključno vlogo v trgovini med Azijo ter vzhodno obalo ZDA in Evropo, letno pluje okoli 13.000 ladij.
Po prekopu, ki igra ključno vlogo v trgovini med Azijo ter vzhodno obalo ZDA in Evropo, letno pluje okoli 13.000 ladij. FOTO: Reuters
Dela na prekopu so se začela v osemdesetih letih 19. stoletja pod francoskim vodstvom, končale in odprle pa so ga ZDA leta 1914. Od takrat je preko prekopa plulo več kot 800.000 ladij. Med gradnjo je umrlo okoli 25.000 delavcev.

ZDA so ohranile nadzor nad prekopom, vendar so se soočale z vedno večjimi protesti tamkajšnje javnosti. Oče sedanjega panamskega predsednika, Omar Torrijos, je leta 1974 izpogajal dogovor, po katerem je Panama z letom 2000 prevzela nadzor nad prekopom.

Panama je naznanila, da načrtuje širitev prekopa. Naložba je vredna 5,25 milijarde ameriških dolarjev, prekop pa želijo razširiti, da bi po njem lahko plule najnovejše velike tovorne ladje. "Panamski prekop se sooča s konkurenco. Če ne bomo nič storili, se bo pojavila nova pot in nadomestila našo," je panamski predsednik Martin Torrijos v govoru prepričeval prebivalce, naj podprejo načrt širitve.

V skladu z načrtom, ki predvideva izgradnjo tretjega sklopa zapornic, bi šlo za največjo širitev tega 77 kilometrov dolgega prekopa po njegovem odprtju leta 1914. Projekt naj bi bil končan v osmih letih, financirali pa bi ga iz pristojbine za uporabo prekopa, ki naj bi jo za ta namen v prihodnje tudi zvišali.

Referendum o širitvi prekopa?

Po navedbah panamske vlade je širitev potrebna, da bodo lahko preko prekopa plule ladje nove generacije, ki imajo zmogljivost do 10.000 kontejnerjev; trenutna omejitev je 4.000 kontejnerjev. Po kanalu lahko trenutno plujejo ladje, dolge do 294,1 metra in široke do 32,3 metra.

Panama je lani z naslova pristojbine za prekop dobila 1,2 milijarde dolarjev.
Panama je lani z naslova pristojbine za prekop dobila 1,2 milijarde dolarjev. FOTO: Reuters

Odločitev o projektu mora potrditi panamski parlament, Torrijos pa je za letos napovedal tudi referendum o tem vprašanju. Kot je dejal v nagovoru ljudstvu, bi Panama z zavrnitvijo širitve prekopa zamudila zgodovinsko priložnost, da se povzpne med najrazvitejše države. Zadnje raziskave javnega mnenja kažejo, da več kot 60 odstotkov prebivalstva podpira vladni načrt.

Nekateri gradbeni strokovnjaki ocenjujejo, da bi lahko končni stroški gradnje dosegli osem milijard dolarjev, bivši panamski predsednik Guillermo Endara, ki nasprotuje načrtu širitve, pa omenja celo deset milijard dolarjev. Nasprotniki načrta trdijo, da širitev prekopa do leta 2014 ali 2015, ko bi bila končana, še vedno ne bi pokrivala potreb trga.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.