Gospodarstvo

SIJ: Kam je izginilo 200 mio evrov?

Ljubljana, 14. 12. 2007 12.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanci SD menijo, da je ob prodaji našega jeklarskega koncerna nekdo v žep spravil kar 200 milijonov evrov.

Jeklarna Štore
Jeklarna Štore FOTO: POP TV
Opoziciji se zdi najbolj sporno, kam je skrivnostno izginilo 200 milijonov evrov razlike med ceno, ki jo navaja vlada, in ceno, ki jo na svoji spletni strani navaja ruski kupec, koncern Koks.
Poslanska skupina SD bo predlagala ustanovitev preiskovalne komisije za preučitev odprodaje 55 odstotkov državnega deleža v Slovenski industriji jekla (SIJ) ruski poslovni skupini Koks. "Prepričani smo, da obstaja nekaj nejasnih okoliščin v zvezi s to prodajo," je dejala poslanka SD Darja Lavtižar Bebler. Obstaja utemeljen sum, da je bilo pri prodaji oškodovano državno premoženje ter da so se nekateri posamezniki okoristili, je dodala. Po mnenju SD so bili mali delničarji oškodovani, saj so bili njihovi deleži podcenjeni, je dodala.

Razlika v ceni podjetja
Po mnenju Zares so cenitve pokazale, da bi se cena delnice morala gibati med 260 EUR po pesimističnem scenariju razvoja in 456 EUR po optimističnem scenariju razvoja SIJ, najviše pa je bila vrednost delnice ocenjena na 546 EUR. Izračuni kažejo, da so bile delnice prodane za ceno, ki je skoraj enaka neto letnemu denarnemu toku SIJ. V Zares tako sprašujejo vlado, zakaj se razlikujejo navedbe vlade in kupca o višini kupnine za SIJ in zakaj je bil SIJ prodan pod tržno vrednostjo.

Poslanec iste stranke Bojan Kontič pa se je vprašal se je, zakaj so izbrali tega kupca, in v času, ko je bila jeklarska industrija v konjunkturi, sploh prodali SIJ za 105 milijonov evrov. Ob tem je še opozoril, da ruski kupec na svojih spletnih straneh navaja, da je za SIJ odštel 300 milijonov evrov. Razlika je velika vsota denarja in ni znano, zakaj je do nje prišlo, je dejal. Da so razmere na svetovnem trgu pri prodaji in proizvodnji jekla izredno ugodne, je spomnil tudi poslanec SD Anton Rop. To je bilo znano že takrat, ko se je pripravljala prodaja SIJ-a, je opozoril ter predstavil načrte, po katerih naj bi SIJ samo letos prodajo povečalza četrtino.

Z načrtovanim dobičkom - tega naj bi bilo letos za 65,8 milijona evrov pred davki - bodo kupci zgolj v letu in pol dobili povrnjeno celotno kupnino. "Zakaj je vlada to storila in zakaj po takšni ceni?" je bil kritičen Rop.

Tanko: prodaja je bila pregledna

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko pa se sprašuje, zakaj poslanci SD takšne pobude niso vložili že prej. Ta prodaja je bila izvedena že pred letom dni, že takrat pa so nekateri delničarji protestirali, saj so menili, da so bili pri prodaji oškodovani. "Zakaj že takrat SD ni dala takšne pobude, če so že tedaj obstajali takšni sumi?" je dejal. Meni tudi, da je bila prodaja državnega deleža SIJ-a pregledna.

Poslansko vprašanje Zares

Državni zbor bo obravnaval noveli zakona o privatizaciji slovenskih železarn, s katerima naj bi omogočili pravično poplačilo malih delničarjev SIJ. Po mnenju Zares pa so prav s spremembo modela privatizacije jeklarskih družb oškodovani mali delničarji. Obravnava obeh novel na matičnem delovnem telesu in neprepričljivi odgovori predstavnikov vlade so porodili utemeljene sume o tem, ali ni bil SIJ tujemu kupcu, ruski skupini Koks, prodan po prenizki ceni in ali so bili pri tem oškodovani mali delničarji, saj so zaposleni in upokojeni železarji namesto z zakonom zagotovljenih 417 EUR za delnico dobili le okoli 190 EUR. Prodaja je bila namreč izpeljana brez prevzemne premije, so poudarili v Zares. Predsedniku vlade Janezu Janši bo zato Matej Lahovnik zastavil pslansko vprašanje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fmunih@email.si
16. 12. 2007 17.17
+1
Zanimivo je, da smo Slovenci dobri prodajalci, če gre za lasten interes.
K_K
16. 12. 2007 10.33
@GSG-9: odgovoril bom z vprašanjem: A mi lahko kdo od vas levičarskih veleumov pove, zakaj je bilo potrebno prodati kokoš, ki leže zlata jajca (LEK)?
robocop
15. 12. 2007 02.44
a ni razumljivo ,da morajo zdaj ko so še na stolcku vse pokradit in prodat, kar je se nekaj vredno. naslednja vlada bo tako prodajala valilnice za jajca ,ker vse ostalo bo do takrat ze prodanoVSAKA DRZAVA IMA SVOJO MAFIJO ,PRI NAS PA IMA MAFIJA SVOJO DR...O
rozlicek@gmail.com
14. 12. 2007 20.50
Najlažje je z milijoni futrat rajo s 300€ plače, k ise ji kar zavrti, ko sliši za neke velike cifre. Nihče pa nima toliko v glavi, da bi trezno razmišljal, da je eno samo politično futranje. Pa novinarji bi se lahko že naučili ločevat med bruto in neto plačami. Da se naredi nekje med reveži naredi revolt, se govori z velikimi bruto številkami, ki pa so daleč od tega, kar nekdo res dobi v žep. Narod je pa vedno lahko futrat z debilnostimi. Še posebej pred volitvami. Če bi o tem govoril nek politično neodvisen tip, ne bi nič rekel, ker pa se med jamrači pojavljajo vedno eni in isti osebki razni Cvikli, Frutki, Roparji..., je pa potrebno veliko razmisleka. Človek, ki ima veliko masla na glavi naj bo raje tiho.
pravicen
14. 12. 2007 18.53
PA DAJTE NO LEVI ne biti tako nevoščljivi saj JJ& Co si tudi mora napolnit žepe ... ja kaj ne razumete LOL Navadni slovenceljni pa tako ne štejejo/mo
Matej Rojc
14. 12. 2007 18.24
doki007, na žalost kradejo in lažejo še 1000x krat bolj kot katerakoli prejšnja oblast.
Prvo Bore
14. 12. 2007 15.56
clementia555 ja ja riba si prava, ki smrdi, ampak znanstveniki še nis odkrili, ali pi... smrdi po ribi ali riba po pi... doki007 temu se reče nesposoben kader ali pa zelo neumen , ker so se skregali z Rusi. Bedaki na kvadrat, ni kaj. Vizjak je že ves zabuhu od pijače,
doki007@email.si
14. 12. 2007 14.52
ta vlada janeza janše ni prav nič drugačna od prejšnjih vlad ,....gonjo isto politiko kradejo isto kot so prejšnji ,....!!!!
GSG-9
14. 12. 2007 14.34
A mi lahko kdo od vas desničarskih veleumov pove zakaj je bilo potrebno prodati kokoš ki leže zlata jajca (SIJ)?
clementia555@yahoo.com
14. 12. 2007 13.37
"Gospod Tonček?" "Jaz sem čist ena navadna riba, rad bi bil pa..." :-)))
Adolph
14. 12. 2007 13.34
Je dovoljeno vprasanje,kdo in za koliko se je dal podkupiti????
K_K
14. 12. 2007 13.25
roparjev tonček: počakajmo še 1 leto in cena bi zrasla še za 25%. isto sranje lahko rečemo za LEK: prodaja danes bi prinesla dodatnih 88%. takšen klukec je bil predsednik vlade !?